Followers

Friday, February 11, 2011

Petua Naikkan Seri Pengantin


Hai uolss sekalian,

Tadi masa tengah sedap google sana sinun, konon nak cari checklist. Kalau bole saya mahu refer checklist orang lain dulu then akan bandingkan dengan checklist yang saya buat. Bukan apa takut ada yang tertinggal and mana tau bole dpt idea baru yang selama ni saya tak pernah terfikir. Bagus bila dunia makin canggih. Maklumat sume di hujung jari. Poyos.

Masa tengah klik klik tu, saya terjumpa satu artikel ni kat wedding-2u.blogspot.com. Lepas ni uolss boleh terjah sendiri ok.

Cara macam mana nak naikkan seri pengantin. Tapi info ni lebih kepada kaedah tradisional. Teringat masa bertunang dulu, beria minum Innershine konon nak muka berseri masa majlis. Saya makan sebulan sebelum. Rabak la jugak poket ni semata-mata nak beli bende alah tu. Tapi ok la hasil dia sangat menerujakan hati i. Ke i je yang syok sendiri. Bukan nak bangga diri ok, tapi memang ramai yang cakap saya nampak berseri hari tu. Ok muntahkan dengar kenyataan poyos ni. Jap nak cari sinki.....buweeeekkkk =p

Oh lega. Sambung cite lagi.

Lepas tu saya disogokkan lagi dengan info untuk menaikkan seri muka ni. Masa tu Natrah tengah bizi buat preparation. Part best, Nat telah dicadangkan oleh kakak ipar untuk minum collagen plak. Rujuk info best.

Saya dok promote bende alah tu kat sini. Tapi saya sendiri sampai ke hari ni tak pernah try pun. Mahal kot. I tak mampu la. Banyak lagi bnda yang disetelkan. Konon bila lagi dalam 3 bulan saya mahu cuba jaya nak consume collagen ni. Tapi kite tengok la hasil die macam mana nanti. Kalau agak-agak kerabakan poket ni tak dapat ditahan, jawabnya tengok botol dari jauh la ye....

Ok ok mari tengok petua orang dolu-dolu untuk naikkan seri pengantin.


Pertama: 44 hari sebelum tarikh perkahwinan, amalkan memakan kelopak bunga mawar. Maksudnya setiap hari makan sekuntum bunga mawar sampai la hari yang ke 44. Nescaya muka tuan hamba akan berseri di hari bersejarah tuan hamba. Ok apa lagi, misi kali ni kena tanam pokok bunga mawar la. Gila kau nak beli bunga mawar. Mahal kot. Tambah-tambah nak dekat Valentine ni. Pengumuman, orang Islam tak baik sambut Valentine tau.

Kalau hasil penanaman pokok mawar i berjaya hidup dengan suburnya, mungkin petua ni akan diamalkan. Mana nak cari benih pokok mawar??? Eh pokok mawar tumbuh pakai benih ke???? Ke letak je kelopak tu kat tanah, pastu die terus tumbuh dengan mekarnya? Macam pokok setawar tu. Confius...

Babe, u dah pernah try kan petua ni. Mujarab tak?? Tapi i tengok muka u makin berseri je skg??? Adakah seri nak jadi pengantin. Tettt!!


Kedua: 30 hari sebelum hari perkahwinan. Amalkan membilas muka dengan air rebusan sireh. Macam mana nak buat?? Ambil segengam daun sirih yang saiz agak besar dan rebus dalam air sehingga berubah air menjadi kehijauan. Bila rasa nak cuci muka, amik la air ni and bilas kat muka uollss. Ia mampu mengelakkan jerawat atau ruam kecil di muka sekaligus menaikkan seri wajah.

Daun sireh sangat mudah didapati kan kat pasaran. Tambah-tambah kat kota metropolitan ni. Harap la senang nak cari. Mana nak cari pokok sireh kat celah bangunan KLCC kan. Kaedahnya la. Tapi uolss jangan buat kerja gila plak, yela kan skg ni banyak daun sireh artificial. Dah agak-agak fed up tak jumpa yang ori, rembat jela yang artificial tu. Daun sireh jugak kan. Huhu..


Ketiga: Rajin-rajin buat facial beberapa bulan sebelum. Tapi ikut informasi yang i dapat. Elakkan buat facial lagi sebulan atau 2 3 minggu majlis. Dah lama tak buat facial. Rasa meroyan bila terkenang muka ku akan dikorek dengan sewenang-wenangnya. Al maklum la bentuk muka bumi bulan yang penuh berkawah memang banyak lubang yang nak di korek. Pedih ok.


Keempat: Pagi-pagi bangun tido. Masa nak mandi, elok la kirenya tuan hamba bersihkan muka tuan hamba dengan air bersih yakni air paip la, diiringi dengan bacaan selawat. Amalkan tiap hari, insya Allah bukan setakat nak kawin je berseri, hari-hari akan berseri. Cubalah!

Yang ni i ada amalkan. Tapi bila kene time kelam kelibut, terlajak bangun, confirm terus lupa amalan datuk nenek moyang segala. Kadang-kadang nak masuk toilet pun pakai redah tak baca doa pun. Moral of the story, kalau rasa miskin tak berduit, amalkan la petua ni. Tapi dengan syarat, elakkan dari bangun lambat!


Kelima: Pemilihan baju dan warna baju persandingan juga memainkan peranan penting dalam menaikkan seri wajah pengantin. Oh yeker..sumpah baru tau. Cuba selidik and tanya pendapat kawan, warna apa yang sangat sesuai bila anda pakai sesuatu baju tu. Contoh diri sendiri, saya ada satu baju kurung warna biru tua, bila saya pakai baju tu bersama tudung warna biru, orang cakap diri saya lebih menonjol, i mean berseri la sikit berbanding hari lain yang kusam masam tu.

Begitu jugak dengan diri uolss, mesti ada satu kaler yang betul-betul match dengan diri uolss. Tapi dalam konteks pemilihan baju pengantin ni kene betul-betul buat keputusan yang bijak. Kalau orang yang berkulit cerah tu takpe la kan. Pakai warna apa saja pun dah cantik. Terserlah keputihan uolss (bukan keputihan wanita yang kat bawah tu. Jangan salah paham). Tapi kulit kelabu asap macam saya ni, kena la buat pilihan yang tepat. Takkan la saya nak pilih kaler hitam ke kaler kuning laaa tu. Kalau pakai hitam nanti, ada orang ingat lembaga hitam muncul di siang hari plak kan. Huhu


Rasanya cukup la amalan-amalan yang ingin dikongsi bersama.


~Fikir-fikirkanlah dan selamat beramal~



3 Kata-Kata Inspirasi:

cheQmOomOo said...

mkn ros tu da byk kali dgr..tp mcm takot plk nk telan :p

Fardilla Fawzi said...

Hai, thanks coz sudi menjenguk...

Tula mmg takut mcm nak telan..kot-kot ada racun serangga bagai.

Tapi kawan i ada try tau...tp alhamdullilah die masih sihat lg..=p

cheQmOomOo said...

hehehehe :p

Friday, February 11, 2011

Petua Naikkan Seri Pengantin



Hai uolss sekalian,

Tadi masa tengah sedap google sana sinun, konon nak cari checklist. Kalau bole saya mahu refer checklist orang lain dulu then akan bandingkan dengan checklist yang saya buat. Bukan apa takut ada yang tertinggal and mana tau bole dpt idea baru yang selama ni saya tak pernah terfikir. Bagus bila dunia makin canggih. Maklumat sume di hujung jari. Poyos.

Masa tengah klik klik tu, saya terjumpa satu artikel ni kat wedding-2u.blogspot.com. Lepas ni uolss boleh terjah sendiri ok.

Cara macam mana nak naikkan seri pengantin. Tapi info ni lebih kepada kaedah tradisional. Teringat masa bertunang dulu, beria minum Innershine konon nak muka berseri masa majlis. Saya makan sebulan sebelum. Rabak la jugak poket ni semata-mata nak beli bende alah tu. Tapi ok la hasil dia sangat menerujakan hati i. Ke i je yang syok sendiri. Bukan nak bangga diri ok, tapi memang ramai yang cakap saya nampak berseri hari tu. Ok muntahkan dengar kenyataan poyos ni. Jap nak cari sinki.....buweeeekkkk =p

Oh lega. Sambung cite lagi.

Lepas tu saya disogokkan lagi dengan info untuk menaikkan seri muka ni. Masa tu Natrah tengah bizi buat preparation. Part best, Nat telah dicadangkan oleh kakak ipar untuk minum collagen plak. Rujuk info best.

Saya dok promote bende alah tu kat sini. Tapi saya sendiri sampai ke hari ni tak pernah try pun. Mahal kot. I tak mampu la. Banyak lagi bnda yang disetelkan. Konon bila lagi dalam 3 bulan saya mahu cuba jaya nak consume collagen ni. Tapi kite tengok la hasil die macam mana nanti. Kalau agak-agak kerabakan poket ni tak dapat ditahan, jawabnya tengok botol dari jauh la ye....

Ok ok mari tengok petua orang dolu-dolu untuk naikkan seri pengantin.


Pertama: 44 hari sebelum tarikh perkahwinan, amalkan memakan kelopak bunga mawar. Maksudnya setiap hari makan sekuntum bunga mawar sampai la hari yang ke 44. Nescaya muka tuan hamba akan berseri di hari bersejarah tuan hamba. Ok apa lagi, misi kali ni kena tanam pokok bunga mawar la. Gila kau nak beli bunga mawar. Mahal kot. Tambah-tambah nak dekat Valentine ni. Pengumuman, orang Islam tak baik sambut Valentine tau.

Kalau hasil penanaman pokok mawar i berjaya hidup dengan suburnya, mungkin petua ni akan diamalkan. Mana nak cari benih pokok mawar??? Eh pokok mawar tumbuh pakai benih ke???? Ke letak je kelopak tu kat tanah, pastu die terus tumbuh dengan mekarnya? Macam pokok setawar tu. Confius...

Babe, u dah pernah try kan petua ni. Mujarab tak?? Tapi i tengok muka u makin berseri je skg??? Adakah seri nak jadi pengantin. Tettt!!


Kedua: 30 hari sebelum hari perkahwinan. Amalkan membilas muka dengan air rebusan sireh. Macam mana nak buat?? Ambil segengam daun sirih yang saiz agak besar dan rebus dalam air sehingga berubah air menjadi kehijauan. Bila rasa nak cuci muka, amik la air ni and bilas kat muka uollss. Ia mampu mengelakkan jerawat atau ruam kecil di muka sekaligus menaikkan seri wajah.

Daun sireh sangat mudah didapati kan kat pasaran. Tambah-tambah kat kota metropolitan ni. Harap la senang nak cari. Mana nak cari pokok sireh kat celah bangunan KLCC kan. Kaedahnya la. Tapi uolss jangan buat kerja gila plak, yela kan skg ni banyak daun sireh artificial. Dah agak-agak fed up tak jumpa yang ori, rembat jela yang artificial tu. Daun sireh jugak kan. Huhu..


Ketiga: Rajin-rajin buat facial beberapa bulan sebelum. Tapi ikut informasi yang i dapat. Elakkan buat facial lagi sebulan atau 2 3 minggu majlis. Dah lama tak buat facial. Rasa meroyan bila terkenang muka ku akan dikorek dengan sewenang-wenangnya. Al maklum la bentuk muka bumi bulan yang penuh berkawah memang banyak lubang yang nak di korek. Pedih ok.


Keempat: Pagi-pagi bangun tido. Masa nak mandi, elok la kirenya tuan hamba bersihkan muka tuan hamba dengan air bersih yakni air paip la, diiringi dengan bacaan selawat. Amalkan tiap hari, insya Allah bukan setakat nak kawin je berseri, hari-hari akan berseri. Cubalah!

Yang ni i ada amalkan. Tapi bila kene time kelam kelibut, terlajak bangun, confirm terus lupa amalan datuk nenek moyang segala. Kadang-kadang nak masuk toilet pun pakai redah tak baca doa pun. Moral of the story, kalau rasa miskin tak berduit, amalkan la petua ni. Tapi dengan syarat, elakkan dari bangun lambat!


Kelima: Pemilihan baju dan warna baju persandingan juga memainkan peranan penting dalam menaikkan seri wajah pengantin. Oh yeker..sumpah baru tau. Cuba selidik and tanya pendapat kawan, warna apa yang sangat sesuai bila anda pakai sesuatu baju tu. Contoh diri sendiri, saya ada satu baju kurung warna biru tua, bila saya pakai baju tu bersama tudung warna biru, orang cakap diri saya lebih menonjol, i mean berseri la sikit berbanding hari lain yang kusam masam tu.

Begitu jugak dengan diri uolss, mesti ada satu kaler yang betul-betul match dengan diri uolss. Tapi dalam konteks pemilihan baju pengantin ni kene betul-betul buat keputusan yang bijak. Kalau orang yang berkulit cerah tu takpe la kan. Pakai warna apa saja pun dah cantik. Terserlah keputihan uolss (bukan keputihan wanita yang kat bawah tu. Jangan salah paham). Tapi kulit kelabu asap macam saya ni, kena la buat pilihan yang tepat. Takkan la saya nak pilih kaler hitam ke kaler kuning laaa tu. Kalau pakai hitam nanti, ada orang ingat lembaga hitam muncul di siang hari plak kan. Huhu


Rasanya cukup la amalan-amalan yang ingin dikongsi bersama.


~Fikir-fikirkanlah dan selamat beramal~



3 comments on "Petua Naikkan Seri Pengantin"

cheQmOomOo on February 23, 2011 at 4:35 PM said...

mkn ros tu da byk kali dgr..tp mcm takot plk nk telan :p

Fardilla Fawzi on February 23, 2011 at 5:08 PM said...

Hai, thanks coz sudi menjenguk...

Tula mmg takut mcm nak telan..kot-kot ada racun serangga bagai.

Tapi kawan i ada try tau...tp alhamdullilah die masih sihat lg..=p

cheQmOomOo on February 23, 2011 at 9:24 PM said...

hehehehe :p

Disable Right Click