Followers

Wednesday, February 02, 2011

Bangga la jugak...



Salam dan hai semua,


Dah breakfast?? Kalau belum breakfast better pergi makan dulu and tinggalkan segala kerja yang uols lakukan. Bukan apa untuk meraka yang berdiet tu kan, tak guna tau kalau korang tinggalkan breakfast semata-mata nak diet. Pastu bile masuk tengahri tak hengat amik nasi lauk bagai. Ibarat mcm tak makan setahun. Itu bukan diet namanya ok. Pergh mcm kena kat batang hidung sendiri je. Haha saya memang suke bercakap kat orang lain padahal nak tujukan untuk diri sendiri. Ok abaikan tentang breakfast.


Sebenarnya bukan itu agenda yang saya mahu utarakan pagi yang hening ini. Saya lebih teruja untuk menceritakan pembangunan yang pesat berlaku di tanah air sendiri yakni tempat saya membesar skang ni.


Untuk pengetahuan semua, khas pada mereka yang tak tahu asal saya dan di mana tempat tinggal saya, saya lahir di Banting, Selangor. Tapi semasa umur saya 6 tahun, opah saya telah ambil alih penjagaan terhadap saya atas alasan masa ni opah kesunyian tinggal sorang-sorang. Lagi pun opah saya takda anak lain selain dari ayah saya. Sementara nak tunggu ayah ditukarkan ke Ipoh, saya la terpaksa berjauhan dengan famili. Setahun jugak saya berjauhan and tinggal dengan opah. Tapi best wooo duduk dengan opah. Mintak je apa confirm dapat. Hahaha...


Dan sejak itu bermula la kehidupan saya di Kg. Pengkalan Pegoh. Dulu memang kampung uolss. Takda banyak pembangunan. Tapi bukanla kampung yang nak kene amik air kat sungai ke telaga bagai. Cahaya kene pkai lampu pelita. Bukan ok. Ni kemudahan semua tip top ok. I mean kalau nak dibandingkan Pengkalan Pegoh 10 tahun lepas dengan skg, tersangatla banyak perbezaannya.


Teringat dulu masa saya bawak En Azli datang rumah, bulan puasa yang lepas. Malam tu kami pergi jalan tengok Gerbang Malam kat pekan Ipoh. Die teruja nok tengok cahaya bergemerlapan bila keluar simpang dari rumah i. Ingat apa??? Hehe...ingat Seremban je ada macam ni...ahaks. Woow ingat kan duduk kat ceruk kampung. Sabar jelakan. Hehe tapi i tak malu ok nak cakap i org kampung. Kalau takda orang kampung, takda orang bandar ok..


Jom tengok hasil pembangunan yang pesat. Gambar hasil ihsan dari En Google.







Ni Pengkalan Emas Mall. Inilah antara pelopor utama pembangunan kat sini. Teringat masa saya kecik dulu, sebelum mall ni didirikan, kawasan ni ibarat padang jarak padang terkukur.

Masa awal-awal dibuka, sikit-sikit bile tanya nak pergi mana "nak pergi pasabena" Penah jugak try cari keje kat sini after abis SPM, tapi takda rezeki kot.



Yang ni lagi best. Tesco ni dibuka tahun 2009. Ingat lagi masa first time En Azli datang jumpa mak and ayah, masa raya. Kami lepak kat sini la. Pergh tu pon nak cakap. Poooodaaa..

Sejak bukanya Tesco ni, krew Marketing Pasabena terpaksa berhempas pulas untuk aturkan strategi marketing yang baru. Haha...nak bungkus jugak la mereka.

So skg ni nak beli pape senang. Tak sampai 10 minit dah sampai.





Uolss jangan tak tahu, kat Station 18 ni dah ada hotel ok. Bukan la hotel 5 star bagai. Rate die pon murah la jugak. Siap ada website lagi ok. Hahaha


Kalau agak-agak nak datang umah i tapi bilik tak berapa nak cukup, boleh la menginap di sini ye. Tapi bayaran sendiri tanggung. Kedeng gile kan. Ampun...




Yang ni saat yang paling ditunggu-tunggu. Skg ni baru nak buat struktur bangunan. Kalau skg ni terasa nak pergi Jusco, agak jauh la jugak dari rumah saya. Kat Tasek sinun. Ni nanti bila dah bukak je Jusco kat Station 18 tak payah nak pening-pening pergi jauh kan.

Harap-harapla ada TGV sekali. Kalau takda saya bakar ok. Sila rujuk sini.



Haa lagi satu, opposite dengan Pasabena tu plak dah ada McDonalds plak kan. Kaedahnya la ajar tebiat makanan tak baik kan. Macam-macam dah ada skg ni. Saya sendiri pon masih tak berpeluang nak jenguk-jenguk lagi kan. I tak hadap sangat dengan fast food. Cewahhhh.


Kesimpulannya, saya bangga dengan pembangunan yang berlaku. Cewah. Lagi 10 tahun akan datang tak tahu la plak apa yang berlaku kan.


0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, February 02, 2011

Bangga la jugak...




Salam dan hai semua,


Dah breakfast?? Kalau belum breakfast better pergi makan dulu and tinggalkan segala kerja yang uols lakukan. Bukan apa untuk meraka yang berdiet tu kan, tak guna tau kalau korang tinggalkan breakfast semata-mata nak diet. Pastu bile masuk tengahri tak hengat amik nasi lauk bagai. Ibarat mcm tak makan setahun. Itu bukan diet namanya ok. Pergh mcm kena kat batang hidung sendiri je. Haha saya memang suke bercakap kat orang lain padahal nak tujukan untuk diri sendiri. Ok abaikan tentang breakfast.


Sebenarnya bukan itu agenda yang saya mahu utarakan pagi yang hening ini. Saya lebih teruja untuk menceritakan pembangunan yang pesat berlaku di tanah air sendiri yakni tempat saya membesar skang ni.


Untuk pengetahuan semua, khas pada mereka yang tak tahu asal saya dan di mana tempat tinggal saya, saya lahir di Banting, Selangor. Tapi semasa umur saya 6 tahun, opah saya telah ambil alih penjagaan terhadap saya atas alasan masa ni opah kesunyian tinggal sorang-sorang. Lagi pun opah saya takda anak lain selain dari ayah saya. Sementara nak tunggu ayah ditukarkan ke Ipoh, saya la terpaksa berjauhan dengan famili. Setahun jugak saya berjauhan and tinggal dengan opah. Tapi best wooo duduk dengan opah. Mintak je apa confirm dapat. Hahaha...


Dan sejak itu bermula la kehidupan saya di Kg. Pengkalan Pegoh. Dulu memang kampung uolss. Takda banyak pembangunan. Tapi bukanla kampung yang nak kene amik air kat sungai ke telaga bagai. Cahaya kene pkai lampu pelita. Bukan ok. Ni kemudahan semua tip top ok. I mean kalau nak dibandingkan Pengkalan Pegoh 10 tahun lepas dengan skg, tersangatla banyak perbezaannya.


Teringat dulu masa saya bawak En Azli datang rumah, bulan puasa yang lepas. Malam tu kami pergi jalan tengok Gerbang Malam kat pekan Ipoh. Die teruja nok tengok cahaya bergemerlapan bila keluar simpang dari rumah i. Ingat apa??? Hehe...ingat Seremban je ada macam ni...ahaks. Woow ingat kan duduk kat ceruk kampung. Sabar jelakan. Hehe tapi i tak malu ok nak cakap i org kampung. Kalau takda orang kampung, takda orang bandar ok..


Jom tengok hasil pembangunan yang pesat. Gambar hasil ihsan dari En Google.







Ni Pengkalan Emas Mall. Inilah antara pelopor utama pembangunan kat sini. Teringat masa saya kecik dulu, sebelum mall ni didirikan, kawasan ni ibarat padang jarak padang terkukur.

Masa awal-awal dibuka, sikit-sikit bile tanya nak pergi mana "nak pergi pasabena" Penah jugak try cari keje kat sini after abis SPM, tapi takda rezeki kot.



Yang ni lagi best. Tesco ni dibuka tahun 2009. Ingat lagi masa first time En Azli datang jumpa mak and ayah, masa raya. Kami lepak kat sini la. Pergh tu pon nak cakap. Poooodaaa..

Sejak bukanya Tesco ni, krew Marketing Pasabena terpaksa berhempas pulas untuk aturkan strategi marketing yang baru. Haha...nak bungkus jugak la mereka.

So skg ni nak beli pape senang. Tak sampai 10 minit dah sampai.





Uolss jangan tak tahu, kat Station 18 ni dah ada hotel ok. Bukan la hotel 5 star bagai. Rate die pon murah la jugak. Siap ada website lagi ok. Hahaha


Kalau agak-agak nak datang umah i tapi bilik tak berapa nak cukup, boleh la menginap di sini ye. Tapi bayaran sendiri tanggung. Kedeng gile kan. Ampun...




Yang ni saat yang paling ditunggu-tunggu. Skg ni baru nak buat struktur bangunan. Kalau skg ni terasa nak pergi Jusco, agak jauh la jugak dari rumah saya. Kat Tasek sinun. Ni nanti bila dah bukak je Jusco kat Station 18 tak payah nak pening-pening pergi jauh kan.

Harap-harapla ada TGV sekali. Kalau takda saya bakar ok. Sila rujuk sini.



Haa lagi satu, opposite dengan Pasabena tu plak dah ada McDonalds plak kan. Kaedahnya la ajar tebiat makanan tak baik kan. Macam-macam dah ada skg ni. Saya sendiri pon masih tak berpeluang nak jenguk-jenguk lagi kan. I tak hadap sangat dengan fast food. Cewahhhh.


Kesimpulannya, saya bangga dengan pembangunan yang berlaku. Cewah. Lagi 10 tahun akan datang tak tahu la plak apa yang berlaku kan.


0 comments on "Bangga la jugak..."

Disable Right Click