Followers

Saturday, October 22, 2011

Tanda-Tanda Pregnant



Badan rasa tak sedap kadang-kadang. Agaknya efek nak datang bulan. Lagi seminggu kalau takda good news maknanya datang bulan la. Bila dah datang bulan maknanya saya dah kecewakan B...=(

Saya memang akan terkene simptom datang bulan sebelum datang bulan menjelma. Bila baca balik tanda-tanda awal kehamilan, simptomnya lebih kurang sama. Sebab ia ada kaitan tentang perubahan hormon.

Semalam tiba-tiba rasa nak muntah. Tekak rasa loya semacam. Kadang-kadang saje buat gimik. Konon nak bagi tau saya suspek pregnant la konon. Tapi takkan la cepat sangat tanda-tanda tu dah bole nampak. So saya diamkan saje dalam hati. Tapi semalam memang nak muntah betul la. Sama simptom bila saya dalam keadaan yang teramat penat.

Harini jaga exam. Bila berdiri terlalu lama rasa macam tak larat sangat. Ke sebab saya tak makan lagi. Malam tadi tido rasa tak selesa sangat. Lately badan memang cepat letih and tak bermaya.

Sakit kat ari-ari macam senggugut tu dah datang kadang-kadang. Simptom biasa tiap bulan kalo nak datang bulan. First datang period saya memang senggugut yang mengigit. Rasa gelisah and sume perkara buat tak kene. And alhamdullilah i still can manage that pain. Takdala sampai nak nangis or guling-guling meroyan macam nak beranak. Cara nak tahan sakit, saya selalu guna teknik pernafasan je. Haha bunyi macam over kan tapi ni la yang selalu praktikkan. Tarik nafas dalam-dalam....insya Allah sakit tu akan berkurangan.

Simptom lain nak datang bulan yang sama macam tanda awal kehamilan ialah kerap buang air kencing and kuat makan. Sama macam kes saya sekarang. Semalam memang gila makan. Lepas makan nak makan lagi. Macam takda rasa kenyang. Haha...Based on my reading jugak kalau kita disahkan mengandung petanda akan jadi kuat makan tu normal.

So dear myself, janganlah perasan and confius dengan tanda-tanda nak period dengan pregnant..=p

Masih terlalu awal nak buat assumption yang bukan-bukan. Kalau ada, adalah. Kalau takda pun, takpe janji usaha la lagi.


P/s: Dear B, kite kene kerja keras lagi...=p




3 Kata-Kata Inspirasi:

Mimin said...

caiyok dear!

e k i n ♥ y u s r i said...

same!

Fardilla Fawzi said...

Mimin: Hehehe thanks bg sokongan moral..=p

Ekin: awk dh check ke?? sy ade trbace ur post tentang itu...heee

Saturday, October 22, 2011

Tanda-Tanda Pregnant




Badan rasa tak sedap kadang-kadang. Agaknya efek nak datang bulan. Lagi seminggu kalau takda good news maknanya datang bulan la. Bila dah datang bulan maknanya saya dah kecewakan B...=(

Saya memang akan terkene simptom datang bulan sebelum datang bulan menjelma. Bila baca balik tanda-tanda awal kehamilan, simptomnya lebih kurang sama. Sebab ia ada kaitan tentang perubahan hormon.

Semalam tiba-tiba rasa nak muntah. Tekak rasa loya semacam. Kadang-kadang saje buat gimik. Konon nak bagi tau saya suspek pregnant la konon. Tapi takkan la cepat sangat tanda-tanda tu dah bole nampak. So saya diamkan saje dalam hati. Tapi semalam memang nak muntah betul la. Sama simptom bila saya dalam keadaan yang teramat penat.

Harini jaga exam. Bila berdiri terlalu lama rasa macam tak larat sangat. Ke sebab saya tak makan lagi. Malam tadi tido rasa tak selesa sangat. Lately badan memang cepat letih and tak bermaya.

Sakit kat ari-ari macam senggugut tu dah datang kadang-kadang. Simptom biasa tiap bulan kalo nak datang bulan. First datang period saya memang senggugut yang mengigit. Rasa gelisah and sume perkara buat tak kene. And alhamdullilah i still can manage that pain. Takdala sampai nak nangis or guling-guling meroyan macam nak beranak. Cara nak tahan sakit, saya selalu guna teknik pernafasan je. Haha bunyi macam over kan tapi ni la yang selalu praktikkan. Tarik nafas dalam-dalam....insya Allah sakit tu akan berkurangan.

Simptom lain nak datang bulan yang sama macam tanda awal kehamilan ialah kerap buang air kencing and kuat makan. Sama macam kes saya sekarang. Semalam memang gila makan. Lepas makan nak makan lagi. Macam takda rasa kenyang. Haha...Based on my reading jugak kalau kita disahkan mengandung petanda akan jadi kuat makan tu normal.

So dear myself, janganlah perasan and confius dengan tanda-tanda nak period dengan pregnant..=p

Masih terlalu awal nak buat assumption yang bukan-bukan. Kalau ada, adalah. Kalau takda pun, takpe janji usaha la lagi.


P/s: Dear B, kite kene kerja keras lagi...=p




3 comments on "Tanda-Tanda Pregnant"

Mimin on October 22, 2011 at 1:12 PM said...

caiyok dear!

e k i n ♥ y u s r i on October 24, 2011 at 7:48 AM said...

same!

Fardilla Fawzi on October 24, 2011 at 8:30 AM said...

Mimin: Hehehe thanks bg sokongan moral..=p

Ekin: awk dh check ke?? sy ade trbace ur post tentang itu...heee

Disable Right Click