Followers

Friday, October 05, 2012

Cara Makan Asid Folik



Penting ke pengambilan asid folik semasa mengandung?

Kalau tak mengandung boleh amalkan makan asid folik tak?

Asid folik tu apa dia???

Ada lagi ke manusia yang tak tahu apa itu asid folik. Sayalah orang tu. Sebelum kahwin saya memang tak tahu menahu langsung tentang kewujudan pil yang bernama asid folik.

Jika anda merancang untuk berkahwin dalam masa tiga bulan dari sekarang dan ingin mempunyai cahaya mata dengan pantas, eloklah diamalkan makan asid folik ni.

Apa kepentingan asid folik?
Ia boleh mengurangkan risiko untuk mendapat anak yang cacat terutamanya kecacatan saraf (NTD) , otak (anencephaly) dan saraf tungjang (spina bifida).


Sebelum berkahwin saya memang tak amik port langsung walaupun ada dengar tentang info ini. Tapi biasalah kita manusia suka ambil mudah. Tapi bila dah terkena baru nak menyesal. 

Saya pernah keguguran pada usia kandungan 2 bulan disebabkan oleh kandungan yang tidak berkembang secara sihat. Bukanlah nak cakap keguguran sebab tak makan asid folik. Itu semua kuasa Allah saya hanya berusaha dan merancang tetapi Allah yang menentukan.

Sejak peristiwa tu setiap hari saya akan cuba untuk makan asid folik. Cuma skang ni saya tidak pasti adakah cara saya itu salah atau tidak.

Biasanya saya akan makan asid folik selepas makan. And minum air masak je untuk memudahkan proses nak telan pil sampai ke perut.

Then baru-baru ni saya ada terbaca tentang cara makan asid folik yang betul. Seeloknya jika kita mahu makan asid folik lebih afdal dimakan bersama dengan susu bukan air masak/mineral yang biasa kita praktikkan. Dan tips itu diberikan oleh doktor sendiri.

Mungkin dengan cara ini, penyerapan vitamin dalam badan akan lebih berkesan.

Wallahualam.


Kalau benda yang baik tak salah kalau kita nak ikutkan. Tapi carilah kesahihannya terlebih dahulu.


Sila klik sini untuk info lebih lanjut:


Dr Zubaidi Haji Ahmad (Recommended!)


P/s: Masih ramai lagi yang diluar sana berusaha untuk mempunyai cahaya mata. Kita yang sudah berjaya jangan lupa untuk bersyukur kepada anugerah yang tidak ternilai ini.



6 Kata-Kata Inspirasi:

Lela Orykka said...

Saya nak bertanya makan acid folix time bila? PAgi atau mlm? Selepas makan atau sebelum makan?

Lela Orykka said...

Saya nak tanya makan acid folix tu time pg atau malam? ANd lepas makan atau sebelum makan?

gee khai said...

mengikut kata diatas asid folix makan selepas makan dan seloknya makan bersama susu..

qaseh said...

Yg sy taw asid folik x blh d mnum dgn susu sb akn m'yerap khasiat..hurm...mn 1 yg btl nie..confius sy

Linda. Lavender said...

Boleh ke asid folik diambil ketika period?

Azreen Azrol said...

Asid folic biasenye diambil pagi sbelum mkan..sebiji sekali stiap hari..

Friday, October 05, 2012

Cara Makan Asid Folik




Penting ke pengambilan asid folik semasa mengandung?

Kalau tak mengandung boleh amalkan makan asid folik tak?

Asid folik tu apa dia???

Ada lagi ke manusia yang tak tahu apa itu asid folik. Sayalah orang tu. Sebelum kahwin saya memang tak tahu menahu langsung tentang kewujudan pil yang bernama asid folik.

Jika anda merancang untuk berkahwin dalam masa tiga bulan dari sekarang dan ingin mempunyai cahaya mata dengan pantas, eloklah diamalkan makan asid folik ni.

Apa kepentingan asid folik?
Ia boleh mengurangkan risiko untuk mendapat anak yang cacat terutamanya kecacatan saraf (NTD) , otak (anencephaly) dan saraf tungjang (spina bifida).


Sebelum berkahwin saya memang tak amik port langsung walaupun ada dengar tentang info ini. Tapi biasalah kita manusia suka ambil mudah. Tapi bila dah terkena baru nak menyesal. 

Saya pernah keguguran pada usia kandungan 2 bulan disebabkan oleh kandungan yang tidak berkembang secara sihat. Bukanlah nak cakap keguguran sebab tak makan asid folik. Itu semua kuasa Allah saya hanya berusaha dan merancang tetapi Allah yang menentukan.

Sejak peristiwa tu setiap hari saya akan cuba untuk makan asid folik. Cuma skang ni saya tidak pasti adakah cara saya itu salah atau tidak.

Biasanya saya akan makan asid folik selepas makan. And minum air masak je untuk memudahkan proses nak telan pil sampai ke perut.

Then baru-baru ni saya ada terbaca tentang cara makan asid folik yang betul. Seeloknya jika kita mahu makan asid folik lebih afdal dimakan bersama dengan susu bukan air masak/mineral yang biasa kita praktikkan. Dan tips itu diberikan oleh doktor sendiri.

Mungkin dengan cara ini, penyerapan vitamin dalam badan akan lebih berkesan.

Wallahualam.


Kalau benda yang baik tak salah kalau kita nak ikutkan. Tapi carilah kesahihannya terlebih dahulu.


Sila klik sini untuk info lebih lanjut:


Dr Zubaidi Haji Ahmad (Recommended!)


P/s: Masih ramai lagi yang diluar sana berusaha untuk mempunyai cahaya mata. Kita yang sudah berjaya jangan lupa untuk bersyukur kepada anugerah yang tidak ternilai ini.



6 comments on "Cara Makan Asid Folik"

Lela Orykka on September 27, 2013 at 9:25 AM said...

Saya nak bertanya makan acid folix time bila? PAgi atau mlm? Selepas makan atau sebelum makan?

Lela Orykka on September 27, 2013 at 9:26 AM said...

Saya nak tanya makan acid folix tu time pg atau malam? ANd lepas makan atau sebelum makan?

gee khai on February 23, 2015 at 12:16 PM said...

mengikut kata diatas asid folix makan selepas makan dan seloknya makan bersama susu..

qaseh on May 21, 2015 at 12:45 PM said...

Yg sy taw asid folik x blh d mnum dgn susu sb akn m'yerap khasiat..hurm...mn 1 yg btl nie..confius sy

Linda. Lavender on June 28, 2015 at 9:49 PM said...

Boleh ke asid folik diambil ketika period?

Azreen Azrol on September 21, 2015 at 2:20 PM said...

Asid folic biasenye diambil pagi sbelum mkan..sebiji sekali stiap hari..

Disable Right Click