Followers

Friday, October 12, 2012

Raya Haji Kene Buat Persiapan Ke?



Happy Friday uolss,

Tak sampai 2 minggu lagi umat Islam bakal menyambut Hari Raya Korban. Dan pada kebiasaanya sambutan Hari Raya Korban tidaklah semeriah Hari Raya Puasa kecuali untuk negeri pantai timur - Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Hari Raya kali ni saya tidak sambut di Ipoh memandangkan pada minggu berikutnya iaitu awal November kami akan balik untuk meraikan sepupu yang bakal berkahwin. Rasanya kalau nak balik tiap minggu tu macam membazir pula. Lagi pun mak dah bagi green lite tak payah balik.

Kalau ikutkan dah 2 kali saya tak sambut raya korban dengan mak dan ayah. Tahun lepas mak dan ayah di Mekah. Tahun ni sebab saya tak balik Ipoh.....tapi takdala setacing tak balik raya puasa kan?

Bila dah tak balik kampung, saya agak sedikit bingung. Perlu ke nak buat preparation sambut Raya Haji ni??? Ada ke kawan-kawan/ saudara / jiran yang nak datang rumah nanti. Frankly speaking preparation semua tu di tahap negatif. Bukan zero tapi negatif!

Perlu je nak buat ketupat, rendang and kuih raya bagai???

Ikutkan hati saya rasa tak perlu sebab cuti pun hanya Jumaat, Sabtu dan Ahad. Isnin sudah bekerja seperti biasa. 

Bila dah kawen ni rasa macam mana semua benda tak boleh nak pikir sendiri. Dulu ada mak semua buat. Kalau dulu sebelum kawen bila raya di Ipoh, mak ada juga sediakan kuih raya sikit in case mana tahu ada yang semangat nak berziarah ke rumah kami.

Nak buat korban. Rasanya kene tunggu sedikit masa lagi. Insya Allah.



So sekarang ni apa yang perlu saya lakukan????

Atau hanya berdiam diri menanti hari itu berlalu saja??



2 Kata-Kata Inspirasi:

Bazilah (^0^) said...

masak special utk suami aje lah kot hehehe

NawaLatisya said...

Kan??

Masak rendang ayam feveret suami je..
kuih raya nan ado la jwbnya sbb taknak membazir...heee

Friday, October 12, 2012

Raya Haji Kene Buat Persiapan Ke?




Happy Friday uolss,

Tak sampai 2 minggu lagi umat Islam bakal menyambut Hari Raya Korban. Dan pada kebiasaanya sambutan Hari Raya Korban tidaklah semeriah Hari Raya Puasa kecuali untuk negeri pantai timur - Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Hari Raya kali ni saya tidak sambut di Ipoh memandangkan pada minggu berikutnya iaitu awal November kami akan balik untuk meraikan sepupu yang bakal berkahwin. Rasanya kalau nak balik tiap minggu tu macam membazir pula. Lagi pun mak dah bagi green lite tak payah balik.

Kalau ikutkan dah 2 kali saya tak sambut raya korban dengan mak dan ayah. Tahun lepas mak dan ayah di Mekah. Tahun ni sebab saya tak balik Ipoh.....tapi takdala setacing tak balik raya puasa kan?

Bila dah tak balik kampung, saya agak sedikit bingung. Perlu ke nak buat preparation sambut Raya Haji ni??? Ada ke kawan-kawan/ saudara / jiran yang nak datang rumah nanti. Frankly speaking preparation semua tu di tahap negatif. Bukan zero tapi negatif!

Perlu je nak buat ketupat, rendang and kuih raya bagai???

Ikutkan hati saya rasa tak perlu sebab cuti pun hanya Jumaat, Sabtu dan Ahad. Isnin sudah bekerja seperti biasa. 

Bila dah kawen ni rasa macam mana semua benda tak boleh nak pikir sendiri. Dulu ada mak semua buat. Kalau dulu sebelum kawen bila raya di Ipoh, mak ada juga sediakan kuih raya sikit in case mana tahu ada yang semangat nak berziarah ke rumah kami.

Nak buat korban. Rasanya kene tunggu sedikit masa lagi. Insya Allah.



So sekarang ni apa yang perlu saya lakukan????

Atau hanya berdiam diri menanti hari itu berlalu saja??



2 comments on "Raya Haji Kene Buat Persiapan Ke?"

Bazilah (^0^) on October 12, 2012 at 4:40 PM said...

masak special utk suami aje lah kot hehehe

NawaLatisya on October 13, 2012 at 9:50 AM said...

Kan??

Masak rendang ayam feveret suami je..
kuih raya nan ado la jwbnya sbb taknak membazir...heee

Disable Right Click