Followers

Friday, April 12, 2013

Tanda Awal Pregnant




  • Cycle period saya adalah tetap pada setiap bulan. Pada CD 28 atau CD 29 memang biasanya saya akan datang period seperti biasa. Amat jarang dapat cycle yang lari. Alhamdullilah.
  • Selepas period pada bulan Disember saya ada merancang untuk mengurut. So pada sekitar CD 10, 11 and 12 saya pergi berurut dengan satu bidan. Saya memang mencari bidan sebab pada firasat saya beliau lebih mengetahui apa yang berlaku dalam sistem peranakan saya. Pada asalnya hanya nak urut bahagian perut sahaja, tetapi Wan (gelaran tukang urut) cadangkan saya untuk urut satu badan selama 3 hari tetapi saya hanya sempat 2 hari sahaja.
  • Wan cakap peranakan saya cantik dan tiada masalah cuma dia betulkan rahim sebelah kanan sahaja. Masalah dalam badan saya adalah disebabkan angin yang terlalu banyak dalam badan. Bila Wan urut bahagia perut saya boleh rasa pergerakan angin yang tanpa henti. First day urut, dari urut sampai malam saya tidak berhenti buang angin ikut "bawah"
  • Saya teruskan urut hari kedua. Bukan secara berturut hari. Badan makin ringan dan angin dalam badan makin kurang. 
  • Saya juga ada amalkan GLA complex Shaklee untuk kesuburan. Saya hanya sempat makan hanya 2 bulan sahaja. Alhamdullilah menampakkan hasil yang positif.
  • Selain berurut, bulan itu juga kami menggunakan OPK test untuk uji kesuburan. Pada hari ke-12 test menunjukkan positif tetapi malangnya kami tidak bersama pada malam itu (censor). Saya cuba lagi test pada CD 13, malangnya result negatif. Dan malam itu kami juga tidak bersama. Kalau tak salah saya, malam sebelum CD 12 kami ada bersama (censor lagi)....
  • Pada CD 24 saya mengalami spotting selepas mengangkat lesung batu. Makluman lesung batu rumah saya memang gedabak. Mak yang belikan. Terima kasih mak! Agak terkejut. Tak pernah keluar spotting seawal ini. Saya suspek mungkin period bulan ini awal!
  • Spotting masih berlarutan tetapi tak banyak. Pasrah! Rupanya spotting itu adalah implantation bleeding. Berlarutan hingga beberapa hari saya delay period. Kalau tengok darah saya memang fobia tapi alhamdullilah masuk minggu ke 5 hingga seterusnya tiada lagi spotting.
  • Sebelum keluar spotting masa hari ketiga sepatut saya berurut, saya tidur di rumah mertua di Paroi. Saya tolong adik ipar angkat box yang berat yang penuh dengan pinggan mangkuk. Malam tu perut saya rasa sakit sangat macam nak senggugut.
  • Bila makin nak period, husband makin tak sihat. Setiap hari mengadu rasa tak sihat, pening kepala dan loya sehingga kawan husband sendiri yang syak saya pregnant. Tapi masa ni belum delay period lagi. Dan husband juga kerap merajuk masa ni. Saya taknak makan pizza pun dia nak merajuk. Saya sendiri pun tak paham kenapa sensitif sangat suami saya ni.....
  • Suatu malam saya mengadu pada husband sebelum sampai rumah belikan maggie tomyam. Entah kenapa tetiba teringin sangat nak makan. Malangnya malam tu husband balik lewat nak dekat pukul 12 tengah malam. Masa husband sampai rumah, saya dah tido tapi boleh terjaga dalam keadaan mamai saya nak maggie tomyam. 12 tengah malam mana nak cari kedai. Esso pon dah tutup. Husband pelik. 
  • Esoknya sebelum sampai rumah saya singgah Esso semata-mata nak beli maggie tomyam yang berpaket-paket. Terus masak. Sementara nak masak masih dalam periuk saya tak sabar nak hirup kuah tomyam....arghhh nikmatnya. Tak tahu nak gambarkan macam mana betapa sedapnya maggie tomyam. Hirup sambil berjoget-joget. Haritu hari terakhir makan maggie tomyam, lepas tu dah taknak. Smpai skg tomyam pun saya tak teringin nak makan....
  • Sehinggalah 3 hari delay period baru saya yakin nak buat UPT test. Macam biasa test awal pagi, result sangat pantas keluar macam tak percaya. Dan nampak 2 line yang terang bukan samar sebelum ni. Alhamdullilah....Terus kejutkan husband, saya masih ragu-ragu dan risau. Siap pesan dengan husband jangan bagitau sesiapa. 



Gambar agak blur pakai hp tak canggih.
Abaikan.




Masih ramai lagi kenalan yang tak tahu.
Biarlah rahsia.
Bukan sengaja mahu merahsiakan, saya ada alasan tersendiri.

Doakanlah kesihatan saya dan baby dan semoga saya mampu menghabiskan perjalanan ini sehingga 9 bulan dengan izin-Nya. Amin.





8 Kata-Kata Inspirasi:

e k i n ♥ y u s r i said...

alhamdulillah
tahniah

Shizan Syafik said...

insyaALLAH.. jga diri leklok ya.. :)

Shizan Syafik said...

insyaALLAH.. jga diri leklok ya.. :)

Fardilla Fawzi said...

Ekin:
Thanks! =)

Fardilla Fawzi said...

Shizan:
insyaAllah, kita sama2 jaga diri..=)

ummu nabila said...

Alhamdulillah awak.... tahniahh...
semoga allah melindungi awak dan keluarga selalu...

ermm jika awk x keberatan boleh share x awak berurut dekat mana? email sy ummunabila20@gmail.com

sy pun masih mencuba ^_^

Ezreen said...

Hi. Congrats!

If tak keberatan boleh tak awak share macam mana awk consume gla shaklee tu.tq (:

Fardilla Fawzi said...


Hai Ezreen...

Sy hanya beli satu botol...makan ikut sperti arahan pada botol atau agen shaklee...

sy start makan dari first day period sampai hari ke 20 cycle period sebab sy ada terbaca GLA juga boleh menjejaskan janin..sebagai langkah berjaga2 tu sebab saya makan dari cycle pertama hingga ke 20 sahaja...

Alhamdullilah sy amalkan 2 bulan shj..kite berusaha Allah menentukan..=)

Friday, April 12, 2013

Tanda Awal Pregnant





  • Cycle period saya adalah tetap pada setiap bulan. Pada CD 28 atau CD 29 memang biasanya saya akan datang period seperti biasa. Amat jarang dapat cycle yang lari. Alhamdullilah.
  • Selepas period pada bulan Disember saya ada merancang untuk mengurut. So pada sekitar CD 10, 11 and 12 saya pergi berurut dengan satu bidan. Saya memang mencari bidan sebab pada firasat saya beliau lebih mengetahui apa yang berlaku dalam sistem peranakan saya. Pada asalnya hanya nak urut bahagian perut sahaja, tetapi Wan (gelaran tukang urut) cadangkan saya untuk urut satu badan selama 3 hari tetapi saya hanya sempat 2 hari sahaja.
  • Wan cakap peranakan saya cantik dan tiada masalah cuma dia betulkan rahim sebelah kanan sahaja. Masalah dalam badan saya adalah disebabkan angin yang terlalu banyak dalam badan. Bila Wan urut bahagia perut saya boleh rasa pergerakan angin yang tanpa henti. First day urut, dari urut sampai malam saya tidak berhenti buang angin ikut "bawah"
  • Saya teruskan urut hari kedua. Bukan secara berturut hari. Badan makin ringan dan angin dalam badan makin kurang. 
  • Saya juga ada amalkan GLA complex Shaklee untuk kesuburan. Saya hanya sempat makan hanya 2 bulan sahaja. Alhamdullilah menampakkan hasil yang positif.
  • Selain berurut, bulan itu juga kami menggunakan OPK test untuk uji kesuburan. Pada hari ke-12 test menunjukkan positif tetapi malangnya kami tidak bersama pada malam itu (censor). Saya cuba lagi test pada CD 13, malangnya result negatif. Dan malam itu kami juga tidak bersama. Kalau tak salah saya, malam sebelum CD 12 kami ada bersama (censor lagi)....
  • Pada CD 24 saya mengalami spotting selepas mengangkat lesung batu. Makluman lesung batu rumah saya memang gedabak. Mak yang belikan. Terima kasih mak! Agak terkejut. Tak pernah keluar spotting seawal ini. Saya suspek mungkin period bulan ini awal!
  • Spotting masih berlarutan tetapi tak banyak. Pasrah! Rupanya spotting itu adalah implantation bleeding. Berlarutan hingga beberapa hari saya delay period. Kalau tengok darah saya memang fobia tapi alhamdullilah masuk minggu ke 5 hingga seterusnya tiada lagi spotting.
  • Sebelum keluar spotting masa hari ketiga sepatut saya berurut, saya tidur di rumah mertua di Paroi. Saya tolong adik ipar angkat box yang berat yang penuh dengan pinggan mangkuk. Malam tu perut saya rasa sakit sangat macam nak senggugut.
  • Bila makin nak period, husband makin tak sihat. Setiap hari mengadu rasa tak sihat, pening kepala dan loya sehingga kawan husband sendiri yang syak saya pregnant. Tapi masa ni belum delay period lagi. Dan husband juga kerap merajuk masa ni. Saya taknak makan pizza pun dia nak merajuk. Saya sendiri pun tak paham kenapa sensitif sangat suami saya ni.....
  • Suatu malam saya mengadu pada husband sebelum sampai rumah belikan maggie tomyam. Entah kenapa tetiba teringin sangat nak makan. Malangnya malam tu husband balik lewat nak dekat pukul 12 tengah malam. Masa husband sampai rumah, saya dah tido tapi boleh terjaga dalam keadaan mamai saya nak maggie tomyam. 12 tengah malam mana nak cari kedai. Esso pon dah tutup. Husband pelik. 
  • Esoknya sebelum sampai rumah saya singgah Esso semata-mata nak beli maggie tomyam yang berpaket-paket. Terus masak. Sementara nak masak masih dalam periuk saya tak sabar nak hirup kuah tomyam....arghhh nikmatnya. Tak tahu nak gambarkan macam mana betapa sedapnya maggie tomyam. Hirup sambil berjoget-joget. Haritu hari terakhir makan maggie tomyam, lepas tu dah taknak. Smpai skg tomyam pun saya tak teringin nak makan....
  • Sehinggalah 3 hari delay period baru saya yakin nak buat UPT test. Macam biasa test awal pagi, result sangat pantas keluar macam tak percaya. Dan nampak 2 line yang terang bukan samar sebelum ni. Alhamdullilah....Terus kejutkan husband, saya masih ragu-ragu dan risau. Siap pesan dengan husband jangan bagitau sesiapa. 



Gambar agak blur pakai hp tak canggih.
Abaikan.




Masih ramai lagi kenalan yang tak tahu.
Biarlah rahsia.
Bukan sengaja mahu merahsiakan, saya ada alasan tersendiri.

Doakanlah kesihatan saya dan baby dan semoga saya mampu menghabiskan perjalanan ini sehingga 9 bulan dengan izin-Nya. Amin.





8 comments on "Tanda Awal Pregnant"

e k i n ♥ y u s r i on April 12, 2013 at 9:48 AM said...

alhamdulillah
tahniah

Shizan Syafik on April 12, 2013 at 1:54 PM said...

insyaALLAH.. jga diri leklok ya.. :)

Shizan Syafik on April 12, 2013 at 1:54 PM said...

insyaALLAH.. jga diri leklok ya.. :)

Fardilla Fawzi on April 12, 2013 at 3:45 PM said...

Ekin:
Thanks! =)

Fardilla Fawzi on April 12, 2013 at 3:45 PM said...

Shizan:
insyaAllah, kita sama2 jaga diri..=)

ummu nabila on July 12, 2013 at 8:46 AM said...

Alhamdulillah awak.... tahniahh...
semoga allah melindungi awak dan keluarga selalu...

ermm jika awk x keberatan boleh share x awak berurut dekat mana? email sy ummunabila20@gmail.com

sy pun masih mencuba ^_^

Ezreen on August 11, 2013 at 12:29 AM said...

Hi. Congrats!

If tak keberatan boleh tak awak share macam mana awk consume gla shaklee tu.tq (:

Fardilla Fawzi on August 16, 2013 at 2:24 PM said...


Hai Ezreen...

Sy hanya beli satu botol...makan ikut sperti arahan pada botol atau agen shaklee...

sy start makan dari first day period sampai hari ke 20 cycle period sebab sy ada terbaca GLA juga boleh menjejaskan janin..sebagai langkah berjaga2 tu sebab saya makan dari cycle pertama hingga ke 20 sahaja...

Alhamdullilah sy amalkan 2 bulan shj..kite berusaha Allah menentukan..=)

Disable Right Click