Followers

Wednesday, April 24, 2013

Macamana Rasa Pergerakan Baby??



Salam,

Kalau tengok ticker baby kat atas tu skang ni dah hampir masuk 15 minggu. Tapi kalau ikut scan baby dah masuk 16 minggu. Bermakna sudah masuk 4 bulan. Orang kata masa bulan ke 4 dah boleh merasai pergerakan baby dalam perut. Tetapi bergantung kepada badan masing-masing. Ada yang seawal 18 minggu atau awal dari itu dah boleh rasa, ada yang 6 bulan baru merasa pergerakan baby.

Tetapi saya yang first time ni tak tahu macam mana nak tahu itu adalah pergerakan baby dalam perut. Jenuh saya google and tanya kawan yang ada pengalaman mengandung. Ada yang yang cakap macam rama-rama dalam perut, pergerakan angin dalam perut, rasa denyutan..dan sebagainya. Tapi saya still tak boleh nak imagine macam mana rasa rama-rama dalam perut....huhu...

Semalam saya terasa perut sebelah kanan macam berat. Perut sebelah kiri rasa kosong. Pinggang sebelah kanan rasa lenguh sangat. Saya pun tak pasti adakah baby tengah duduk sebelah kanan atau tak tahu nak cakap apa yang berlaku dalam perut ni. Pagi ni lepas makan baru lenguh pinggang ni ok sikit. Mungkin dia dah beralih kot....=p

Kadang-kadang saya akan rasa sesuatu dalam perut tapi saya tak tahu adakah itu pergerakan baby atau sebaliknya. Bila tengok scan masa 12 minggu baby bukan main aktif lagi dalam perut walau saya sendiri tak dapat rasa sebab baby masih kecil lagi kan. Adakah yang saya rasa ni pergerakan baby atau perasaan syok sendiri je lebih?? Huhu







Hai awak yang comel...=)






4 Kata-Kata Inspirasi:

Anim Daim said...

wow beshnya....
jaga bby elok2
sy doakan awk n babay selamat hendaknya...
doakan sy pown preggy

Aniem said...

Dulu wonder juga camne rasa bby bergerak. Tapi, bila masuk 19 weeks baru betul-betul rasa.Rasa macam perut berombak kot..feeling time tu mmg takleh nak describe..hehe.. enjoy ur pregnancy moment dear..:)

Fardilla Fawzi said...

Anim Daim:

insya Allah akan ada rezeki tu nanti....=)

Fardilla Fawzi said...

Aniem:

tak sabar nak rasa betol2 pergerakan baby..skg ni still tak boleh nak detect betol2 pergerakan baby....=)

Wednesday, April 24, 2013

Macamana Rasa Pergerakan Baby??




Salam,

Kalau tengok ticker baby kat atas tu skang ni dah hampir masuk 15 minggu. Tapi kalau ikut scan baby dah masuk 16 minggu. Bermakna sudah masuk 4 bulan. Orang kata masa bulan ke 4 dah boleh merasai pergerakan baby dalam perut. Tetapi bergantung kepada badan masing-masing. Ada yang seawal 18 minggu atau awal dari itu dah boleh rasa, ada yang 6 bulan baru merasa pergerakan baby.

Tetapi saya yang first time ni tak tahu macam mana nak tahu itu adalah pergerakan baby dalam perut. Jenuh saya google and tanya kawan yang ada pengalaman mengandung. Ada yang yang cakap macam rama-rama dalam perut, pergerakan angin dalam perut, rasa denyutan..dan sebagainya. Tapi saya still tak boleh nak imagine macam mana rasa rama-rama dalam perut....huhu...

Semalam saya terasa perut sebelah kanan macam berat. Perut sebelah kiri rasa kosong. Pinggang sebelah kanan rasa lenguh sangat. Saya pun tak pasti adakah baby tengah duduk sebelah kanan atau tak tahu nak cakap apa yang berlaku dalam perut ni. Pagi ni lepas makan baru lenguh pinggang ni ok sikit. Mungkin dia dah beralih kot....=p

Kadang-kadang saya akan rasa sesuatu dalam perut tapi saya tak tahu adakah itu pergerakan baby atau sebaliknya. Bila tengok scan masa 12 minggu baby bukan main aktif lagi dalam perut walau saya sendiri tak dapat rasa sebab baby masih kecil lagi kan. Adakah yang saya rasa ni pergerakan baby atau perasaan syok sendiri je lebih?? Huhu







Hai awak yang comel...=)






4 comments on "Macamana Rasa Pergerakan Baby??"

Anim Daim on April 24, 2013 at 12:26 PM said...

wow beshnya....
jaga bby elok2
sy doakan awk n babay selamat hendaknya...
doakan sy pown preggy

Aniem on April 25, 2013 at 2:35 PM said...

Dulu wonder juga camne rasa bby bergerak. Tapi, bila masuk 19 weeks baru betul-betul rasa.Rasa macam perut berombak kot..feeling time tu mmg takleh nak describe..hehe.. enjoy ur pregnancy moment dear..:)

Fardilla Fawzi on April 26, 2013 at 2:19 PM said...

Anim Daim:

insya Allah akan ada rezeki tu nanti....=)

Fardilla Fawzi on April 26, 2013 at 2:19 PM said...

Aniem:

tak sabar nak rasa betol2 pergerakan baby..skg ni still tak boleh nak detect betol2 pergerakan baby....=)

Disable Right Click