Followers

Wednesday, April 24, 2013

Allah Beri Apa Yang Kita Perlu




Dugaan datang dalam pelbagai bentuk. Setiap orang dugaan dia berbeza. Tak sama dengan diri kita. Bila kita rasakan diri kita tak mampu nak menanggung dugaan yang sedang dihadapi, ingatlah sebenarnya kita tidak pernah keseorang ditimpa dugaan. Mungkin ada orang kita nampak kehidupan dia lengkap, dapat anak cepat, orang kaya, mak bapak tanggung walau tak kerja, tapi hakikatnya dugaan disebalik nikmat itu mungkin suami dia jenis tak setia, keluar dengan perempuan lain. Luaran nampak bahagia tetapi dalaman kita tak tahu. Betol ke tidak?? Atau pun ada yang lambat dapat anak tapi aspek kehidupan lain contoh pekerjaan, hubungan suami isteri sangat mendamaikan.......kenapa isu anak plak ni sebab dulu saya pernah merasai betapa syahdunya menunggu kehadiran anak dalam rumah tangga kami.

Sama jugak macam diri kita. Mana ada kehidupan manusia yang terlalu sempurna tanpa dugaan dan masalah. Jangan nak pandang rendah dengan kekurangan orang lain. Bila kita rasa kita lebih dari dia, kita rasa kita dah menang tetapi hakikatnya Allah uji anda di sudut yang lain pula. Tak sama dengan saya. 

Diri saya sendiri penuh dengan dugaan. Macam-macam dugaan kalau nak cerita boleh satu novel sedih la. =p

Kalau nak senaraikan banyak lagi sebenarnya yang saya cari dalam hidup ni untuk memantapkan kehidupan. Setiap hari bisik dalam hati "aku kene berubah, kene rajin" Tapi hakikatnya kesedaran tu datang turun naik. Kejap datang kejap hilang. Kadang-kadang saya mengeluh juga. Kenapa sukar sangat nak dapat apa yang saya mahu? Tetapi sebenarnya bila saya terpandang satu ayat ni buat saya tersedar. Allah tak beri apa yang kita mahu...tetapi Allah akan beri apa yang kita perlu. 

Kemahuan dan keperluan adalah sesuatu yang berbeza.

Kadang-kadang kita rasa kita mahukan sesuatu itu sangat-sangat kononnya bila kita dapat apa kita mahukan itu kita mampu nak ubah sesuatu jadi lebih baik tetapi sebenarnya Allah lebih mengetahui sifat yang tersembuyi kenapa Dia tak beri apa yang kita mahu.....sebaliknya Dia akan beri apa yang benar-benar kita perlu. 

Saya rasa skarang ni saya perlukan tempat kerja yang baru. Konon nak dapat lebih kepuasan, nak elak stress dengan management yang tak pandai buat kerja, nak dapat gaji lebih banyak supaya boleh bantu husband dan tampung kehidupan kami. Tapi hakikatnya bila dipikirkan pekerjaan itu saya sukar nak cari di sekitar sini, saya perlu move dari Seremban. Bermakna saya perlu berjauhan dengan husband. Bila dipikirkan dengan keadaan yang macam skang mampu ke saya untuk hidup berdikari jauh dari husband?

Mungkin Allah lebih tahu apa yang saya perlu dari apa yang saya mahu. Keadaan skang saya perlukan husband disisi saya. Mungkin ada jalan lain yang lebih terbaik yang Allah mahu tunjukkan pada saya. 

So skang ni bertawakal, bersabar dan berdoalah semoga setiap permasalahan saya akan diberi petunjuk oleh Allah. Permasalahan di atas tu adalah salah satu contoh. Sebenarnya ada beberapa isu yang menjadi permasalahan dalam kehidupan saya. Yang penting setakat ni isu husband cari perempuan lain belum ada lagi. Kalau ada tahulah saya nak buat apa nanti..(sambil sinsing lengan baju)... =p

Harap-harap janganlah begitu ye wahai Mohd Azli......





7 Kata-Kata Inspirasi:

lady butterfly said...

amboi.....bagusla sekadar peringatan utk diri sendiri...semoga dilla tabah hadapi segala cabaran & dugaan yea....

Anonymous said...

kne pantau juga gerak geri husband.. kang tak pasal2 dia bergurau macam ni `sayang,abang nak kawin lagi boleh?` masa tu mesti muka berubah kan??? hehehe.. sy ade pengalaman mcm ni.kalo bleh da tak nak di uji mcm ni lg.hohoho..serius,bukan joke. berjaga la sebelum terkena.kalo hp di offkan n berpin no.fk2 la sendiri ape yg tak kne ngan husband.just bg klu je.

Fardilla Fawzi said...

Kak Shima:
Thanks akak, Insya Allah akan sentiasa tabah dgn setiap dugaan..kalau tak tabah dah lama give up..hehehe....

Fardilla Fawzi said...

To Mrs Anonymous:

Rasanya kita boleh detect kalau husband sedang bercengkerama dengan prempuan lain...buat masa ni husband tak pernah plak larang saya pegang and selongkar hp dia..tak pernah lg ada pin no bagai..2 2 hp macam tu...

Walaupon dia busy dgn kerja dia, walaupon kdg2 balik lambat, sy tahu kat mana dia and dgn sapa dia kuar..biasanya byk pasal kerja bukan sbb kuar dgn perempuan..

Terima kasih la di atas peringatan puan, sama2 la kita jaga husband kita...sbb penah berlaku depan mata saya, sy penah nampak suami kwn berpelukan dgn perempuan lain..dlm hati mustahil isteri dia tak tahu kan...sy kenal isteri lelaki berkenaan...smpai hati kan lelaki tu buat mcm tu kat isteri dia..

Depan isteri bukan main lg nak tunjuk baik mcm malaikat...isk isk..

harap husband kita tak mcm tu la..biarlah dia jujur dan ikhlas nak kawen dgn kita bukan ada sbb lain...

=)

Cikmai said...

Setujuuuu sesgt!!!! Dulu saya mahu sangat kahwin dgn lelaki yg saya suka. Tp Allah knows best. Dia beri saya suami yang saya perlu.

Lesson that I learned, lelaki ni jangan nak dipaksa sgt. In my case, even sy tak paksa pun, masih juga dipermainkan. Syukur la belum sempat jd suami isteri. Kalau takkkkk..merana!

Dugaan Allah tu maha luas. In shaa Allah selagi Dia jadi tempat mengadu, kita akan dpt yg lebih baik.

Anonymous said...

oo..itu da melampau sampai berpeluk pompuan lain.da teruk sangat.tp kes sy ni tak sampai mcm tu.husband sy pun ade 2 HP.same jgk kdg balik lambat.mulenye mmg kte rasa ok je,xpe la dia nk kuar.asalkan dia tak wt perangai.sy tak pena larang dia kuar.patutnye kte tak yah risau kan.tapi,bila da berlaku mcm ni. seribu 1 soalan sy tanye dia.

ok.xpe la.xmo ar ngajar bukan2 suh tak percaya husband.tp sekadar berjaga2 ok.awk tu ngandung anak sulung eh?sy ni ngah ngandung anak ke-2 da 28+ weeks.

Fardilla Fawzi said...

Cikmai:

Setuju yg penting bila diduga janganlah nak cemburu dgn kebahagiaan org lain kan...

Ada jugak manusia yg mcm tu, tak suka tgk org lain bahagia..

Pelik kan...

Wednesday, April 24, 2013

Allah Beri Apa Yang Kita Perlu





Dugaan datang dalam pelbagai bentuk. Setiap orang dugaan dia berbeza. Tak sama dengan diri kita. Bila kita rasakan diri kita tak mampu nak menanggung dugaan yang sedang dihadapi, ingatlah sebenarnya kita tidak pernah keseorang ditimpa dugaan. Mungkin ada orang kita nampak kehidupan dia lengkap, dapat anak cepat, orang kaya, mak bapak tanggung walau tak kerja, tapi hakikatnya dugaan disebalik nikmat itu mungkin suami dia jenis tak setia, keluar dengan perempuan lain. Luaran nampak bahagia tetapi dalaman kita tak tahu. Betol ke tidak?? Atau pun ada yang lambat dapat anak tapi aspek kehidupan lain contoh pekerjaan, hubungan suami isteri sangat mendamaikan.......kenapa isu anak plak ni sebab dulu saya pernah merasai betapa syahdunya menunggu kehadiran anak dalam rumah tangga kami.

Sama jugak macam diri kita. Mana ada kehidupan manusia yang terlalu sempurna tanpa dugaan dan masalah. Jangan nak pandang rendah dengan kekurangan orang lain. Bila kita rasa kita lebih dari dia, kita rasa kita dah menang tetapi hakikatnya Allah uji anda di sudut yang lain pula. Tak sama dengan saya. 

Diri saya sendiri penuh dengan dugaan. Macam-macam dugaan kalau nak cerita boleh satu novel sedih la. =p

Kalau nak senaraikan banyak lagi sebenarnya yang saya cari dalam hidup ni untuk memantapkan kehidupan. Setiap hari bisik dalam hati "aku kene berubah, kene rajin" Tapi hakikatnya kesedaran tu datang turun naik. Kejap datang kejap hilang. Kadang-kadang saya mengeluh juga. Kenapa sukar sangat nak dapat apa yang saya mahu? Tetapi sebenarnya bila saya terpandang satu ayat ni buat saya tersedar. Allah tak beri apa yang kita mahu...tetapi Allah akan beri apa yang kita perlu. 

Kemahuan dan keperluan adalah sesuatu yang berbeza.

Kadang-kadang kita rasa kita mahukan sesuatu itu sangat-sangat kononnya bila kita dapat apa kita mahukan itu kita mampu nak ubah sesuatu jadi lebih baik tetapi sebenarnya Allah lebih mengetahui sifat yang tersembuyi kenapa Dia tak beri apa yang kita mahu.....sebaliknya Dia akan beri apa yang benar-benar kita perlu. 

Saya rasa skarang ni saya perlukan tempat kerja yang baru. Konon nak dapat lebih kepuasan, nak elak stress dengan management yang tak pandai buat kerja, nak dapat gaji lebih banyak supaya boleh bantu husband dan tampung kehidupan kami. Tapi hakikatnya bila dipikirkan pekerjaan itu saya sukar nak cari di sekitar sini, saya perlu move dari Seremban. Bermakna saya perlu berjauhan dengan husband. Bila dipikirkan dengan keadaan yang macam skang mampu ke saya untuk hidup berdikari jauh dari husband?

Mungkin Allah lebih tahu apa yang saya perlu dari apa yang saya mahu. Keadaan skang saya perlukan husband disisi saya. Mungkin ada jalan lain yang lebih terbaik yang Allah mahu tunjukkan pada saya. 

So skang ni bertawakal, bersabar dan berdoalah semoga setiap permasalahan saya akan diberi petunjuk oleh Allah. Permasalahan di atas tu adalah salah satu contoh. Sebenarnya ada beberapa isu yang menjadi permasalahan dalam kehidupan saya. Yang penting setakat ni isu husband cari perempuan lain belum ada lagi. Kalau ada tahulah saya nak buat apa nanti..(sambil sinsing lengan baju)... =p

Harap-harap janganlah begitu ye wahai Mohd Azli......





7 comments on "Allah Beri Apa Yang Kita Perlu"

lady butterfly on April 24, 2013 at 12:44 PM said...

amboi.....bagusla sekadar peringatan utk diri sendiri...semoga dilla tabah hadapi segala cabaran & dugaan yea....

Anonymous said...

kne pantau juga gerak geri husband.. kang tak pasal2 dia bergurau macam ni `sayang,abang nak kawin lagi boleh?` masa tu mesti muka berubah kan??? hehehe.. sy ade pengalaman mcm ni.kalo bleh da tak nak di uji mcm ni lg.hohoho..serius,bukan joke. berjaga la sebelum terkena.kalo hp di offkan n berpin no.fk2 la sendiri ape yg tak kne ngan husband.just bg klu je.

Fardilla Fawzi on April 24, 2013 at 2:13 PM said...

Kak Shima:
Thanks akak, Insya Allah akan sentiasa tabah dgn setiap dugaan..kalau tak tabah dah lama give up..hehehe....

Fardilla Fawzi on April 24, 2013 at 2:19 PM said...

To Mrs Anonymous:

Rasanya kita boleh detect kalau husband sedang bercengkerama dengan prempuan lain...buat masa ni husband tak pernah plak larang saya pegang and selongkar hp dia..tak pernah lg ada pin no bagai..2 2 hp macam tu...

Walaupon dia busy dgn kerja dia, walaupon kdg2 balik lambat, sy tahu kat mana dia and dgn sapa dia kuar..biasanya byk pasal kerja bukan sbb kuar dgn perempuan..

Terima kasih la di atas peringatan puan, sama2 la kita jaga husband kita...sbb penah berlaku depan mata saya, sy penah nampak suami kwn berpelukan dgn perempuan lain..dlm hati mustahil isteri dia tak tahu kan...sy kenal isteri lelaki berkenaan...smpai hati kan lelaki tu buat mcm tu kat isteri dia..

Depan isteri bukan main lg nak tunjuk baik mcm malaikat...isk isk..

harap husband kita tak mcm tu la..biarlah dia jujur dan ikhlas nak kawen dgn kita bukan ada sbb lain...

=)

Cikmai on April 24, 2013 at 2:39 PM said...

Setujuuuu sesgt!!!! Dulu saya mahu sangat kahwin dgn lelaki yg saya suka. Tp Allah knows best. Dia beri saya suami yang saya perlu.

Lesson that I learned, lelaki ni jangan nak dipaksa sgt. In my case, even sy tak paksa pun, masih juga dipermainkan. Syukur la belum sempat jd suami isteri. Kalau takkkkk..merana!

Dugaan Allah tu maha luas. In shaa Allah selagi Dia jadi tempat mengadu, kita akan dpt yg lebih baik.

Anonymous said...

oo..itu da melampau sampai berpeluk pompuan lain.da teruk sangat.tp kes sy ni tak sampai mcm tu.husband sy pun ade 2 HP.same jgk kdg balik lambat.mulenye mmg kte rasa ok je,xpe la dia nk kuar.asalkan dia tak wt perangai.sy tak pena larang dia kuar.patutnye kte tak yah risau kan.tapi,bila da berlaku mcm ni. seribu 1 soalan sy tanye dia.

ok.xpe la.xmo ar ngajar bukan2 suh tak percaya husband.tp sekadar berjaga2 ok.awk tu ngandung anak sulung eh?sy ni ngah ngandung anak ke-2 da 28+ weeks.

Fardilla Fawzi on April 25, 2013 at 1:14 PM said...

Cikmai:

Setuju yg penting bila diduga janganlah nak cemburu dgn kebahagiaan org lain kan...

Ada jugak manusia yg mcm tu, tak suka tgk org lain bahagia..

Pelik kan...

Disable Right Click