Followers

Friday, November 20, 2015

Rindu Nak Masuk Ofis



Assalamualaikum dan hello,

Bila dah fulltime duduk rumah kadang-kadang terdetik perasaan halus berkata-kata nak masuk opis balik. Haha nampak permainan di situ. Manusia memang tak pernah merasa puas kan? Dah duduk opis terpikir syioknya duduk rumah kan. Haishh...

Kenapa rindu nak masuk opis??

  • Rindu nak melawa. Pakai baju kurung cecantik. Kasut wedges bagai kan
  • Rindu nak sembang kongsi cerita dengan kawan-kawan
  • Rindu nak membebel depan anak murid
  • Rindu nak jadi glamour kalangan anak murid. Glamour sebab garang, cerewet..huhu
  • Rindu nak bawak kereta
  • Rindu rindu rindu....

Rindu yang manis-manis je. Bila tension dgn bos atau anak murid yang kurang ajar mula la pikir nak berhenti kerja. Haha

Itu semua hanya pengalaman yang berharga. Yang penting lalui apa yang ada depan mata ni penuh rasa syukur. Suri rumah ke ibu bekerjaya ke masing-masing ada manis dan pahitnya. Janji kita tahu apa yang terbaik buat kita. Takda yang salah atau yang betul. Hidup kita, kita yang tentukan. 

Semoga kita berjaya dan bahagia dengan kehidupan kita ☺




Tuesday, November 17, 2015

Dilema Pil Perancang



Bagus ke makan pil perancang ni? Dulu masa Mia confident say NO to pil perancang. Tu yang tanpa disangka melekat si adik. 

Sebelum Mia saya pernah keguguran. Lepas tu tunggu setahun baru dapat Mia. Pernah merasa pergi rawatan kesuburan tau. Risau kenapa susah nak lekat. Akhirnya Allah bagi rezeki jgk. Lepas tu Mia 11 bulan saya pregnant lagi. Masa ni rasa nak pitam plak. Tu namanya rezeki. ☺

Untuk precaution saya amik jugak perancang keluarga. Start dengan cucuk 3 bulan. Period ting tong abis. Hanya sebulan je period datang. Lepas tu balik Seremban kene continue makan pil plak sebab kat KK takda stock. Nak kene timing plak waktu makan. Salah makan melekat dik non. 

Lepas tu cycle ubat dah habis. Kebetulan period datang. Ingatkn period tak payah makan. So sesuka hati tak pegi amik ubat. Masa check up anak kene bebel dengan nurse. Kene tunggu next period plak katanya. Kalo pregnant akak tak jamin tau. Ceh nurse nak menakutkan saya plak.

Haritu dah period balik. Syukur. Haha. Nampak cycle dah ok. Kebetulan period kite balik Ipoh maka nan ado lagi pil perancang. Perasaan hati mula tak keruan bila husband nak ehem ehem. Adeihh di lema sungguh. Merancang sendiri rasa tak confident plak. Erkkkk 

Sori ni bukan entry nak melucah tau. Sekadar luahan perasaan yang gundah gelana.....




Monday, November 16, 2015

Macam Mana Nak Handle Dua Anak (Part 1)




Seriously suka baca blog Namee Roslan. Kene dengan jiwa iolss.

Malam ni kene teman husband buat kerja. Anak-anak dah tido baru boleh bukak laptop dengan tenang. Esok Isnin tak pening kepala nak pikir Monday Blues bagai bole la kite teman kan. Masa ni la bole lepaskan rindu nak update entry and buat blog walking. Ada peluang ni guna sebaik mungkin. Takut-takut lepas ni kene tunggu 3 bulan lagi untuk next entry. Ada lagi reader blog ni pon wallahualam....huhu. Lain la Namee Roslan, blogger famos amos tu.... =)


Saya salute dengan apa yang dia buat. Bagi positive vibes sangat. Mana nak urus anak, mana nak urus kerja rumah, mana nak urus bisnes. Ni seminggu lebih bisnes tutup. Orang dok wassap tak tahu nak bagi alasan apa. Sesungguhnya i need helper skang ni untuk lancarkan keadaan. Husband busy, busy dan busy. Tak dapat fokus sangat nak tolong saya. Lagi pon saya taknak ganggu kerja dia. Kesian jugak kadang-kadang ulang-alik sana sini. 


Memang struggle nak uruskan 2 orang anak kecik yang rapat-rapat ni. Alhamdullilah Sufiya memang tak banyak ragam. Nangis nak susu. Kalau mengantuk dia tido sendiri je. Lain plak dengan Mia. Dah besar makin bijak and makin banyak kerenah. Mungkin pada masa yang sama dia pon boring duduk kat rumah kan. Pagi je walid bawak naik kereta sebelum pergi kerja sebab menangis meraung nak ikut walid. Lepas bawak pusing beli breakfast ke, dia dah ok dah. 


Skang ni perangai Mia yang buat ibu menyirap. Bila dah berak mesti nak terus bukak pampers. Tak pon korek pampers and taik tu kene kat tangan. Aritu abis Patrick (patung) kene taik abis Mia lap-lap kat patung tu. Macam pagi tadi bukak pampers atas katil. Abis cadar kene tempias. Mula la kite nak naik angin kan. Tak boleh nak sabar sikit. Lepas ni bila dia cakap berak kene terus basuh, stop dulu buat kerja lain.


Kesian jugak bila Mia kene marah. Budak kecik kan. Mana bole fikir mana betol mana salah. Bad mother. Loser. Ouchhh...belum lagi kite tengah masak contoh macam tengah goreng ikan, dia pon sibuk amik senduk. Kalau terbalik kuali tu, tak ke naya kene minyak panas. Kalau nak tunggu dia tido baru masak, memang petang la baru dapat makan kan....


Uishhh kalau nak cerita bab handle anak, layan kerenah anak ni tak abis. Huhu... Tak boleh imagine macam mana la kalau hantar pengasuh/ taska, boleh ke diorang bersabar layan segala kerenah anak kite kan. Especially perangai Mia yang korek taik tu. Kihkih....Kite pon kadang-kadang tak dapat sabar kan.


Tiap hari adalah learning process untuk saya. Untuk kenal setiap kerenah Sufiya and Mia. Minta maaf ibu tak dapat nak jadi ibu yang sempurna. Tapi apa yang ibu tahu, waktu kamu kecil, ibu nak jaga sendiri kamu berdua. Biar ibu tak dapat kejar kerjaya tapi yang penting ibu nak kamu tahu ibu akan sentiasa ada untuk kamu 24 jam. 


Dulu masa kecil saya dijaga oleh pengasuh masa mak dan ayah kerja. Saya tahu betapa tak bestnya duduk rumah pengasuh. Saya masih ingat lagi moment tu. Mungkin nasib saya tak baik dapat pengasuh yang tak best. Bayangkan masa tu tadika, saya akan bangun sendiri untuk bersiap ke sekolah. Masa tu pengasuh saya masih lagi tido. Saya pakai baju sendiri. Takda sarapan pun. Tunggu pakcik naik basikal datang pick up. Semua buat sendiri. Serius tak best. Lepas tu dah la diorang jenis suka bergaduh anak beranak. Boleh dikatakan tiap hari. Gaduh yang tengking cakap kuat tak ingat tu. Tak solat. Tak bagus kan. Itu sebab saya taknak apa yang saya lalui, anak-anak saya lalui sama. Yang dapat pengasuh yang bagus, syukur alhamdullilah....


Dulu masa kecik, mana kite tau nak report kan. Tapi lepas tu alhamdullilah saya tinggal dengan opah. And tak lama lepas tu Ayah dapat tukar Ipoh. Syukur sangat. 


Eh dah 1 pagi. Esok-esok kite sambung lagi. Selamat malam














Sunday, November 15, 2015

Stay Hungry & Eat Clean






Pada awal-awal dulu sebelum kite run betol-betol De'nawalicious, first intention adalah untuk promote healthy food atau orang putih kata eat clean. Yela tu planning je dulu. Mungkin pendekatan dan cara saya tu salah. Yela buat pun tergesa-gesa tanpa proper planning. Pakai redah je. Nak nanti semua perfect sampai tahun depan pun tak ON lagi business kan. Nampak macam plan tu tak terlaksana dengan jayanya.


Bila dah jalan, dah kenal customer baru kite nampak rentak tu. Owh macam ni..macam tu...kalau tanya saya pasal menu. Saya memang takda spesifik menu. Tiap minggu mesti nak introduce menu baru. Nak tukar. Macam tak tetap pendirian plak. Nanti bila orang tanya menu A, takkan nak cakap kite dah tak jual dik. Baru 2 3 minggu operasi takkan tukar menu kan. Yang ni kelemahan saya yang perlu saya perbaiki dan decide secepat mungkin. Lepas tu banyak sangat menu yang saya nak offer. Too ambitious kan. Lepas tu pening meroyan sorang-sorang kat dapur nak siapkan. Kelam kabut dengan anak lagi. Kadang-kadang risau sampai nak nangis sebab takut tak sempat siap ikut masa yang customer nak.


So planning skang memang kene susun balik menu and cuba laksanakan #eatclean tadi. Dalam pada masa yang sama kene fokus. Ingat fokus. Ikut kesesuain. Kite takda assistant dik non. Sorang-sorang terkontang kanting kat dapur. Bukan senang nak senang. Bukan senang nak jalan business rupanya. Ni baru bisnes kecik je. Tapi takpe cuba positifkan diri insha Allah semoga Allah tunjuk jalan dan bagi idea yang mencurah-curah. Amin.


Last but not least,

Stay Hungry & Eat Clean 


Friday, November 20, 2015

Rindu Nak Masuk Ofis

0 comments


Assalamualaikum dan hello,

Bila dah fulltime duduk rumah kadang-kadang terdetik perasaan halus berkata-kata nak masuk opis balik. Haha nampak permainan di situ. Manusia memang tak pernah merasa puas kan? Dah duduk opis terpikir syioknya duduk rumah kan. Haishh...

Kenapa rindu nak masuk opis??

  • Rindu nak melawa. Pakai baju kurung cecantik. Kasut wedges bagai kan
  • Rindu nak sembang kongsi cerita dengan kawan-kawan
  • Rindu nak membebel depan anak murid
  • Rindu nak jadi glamour kalangan anak murid. Glamour sebab garang, cerewet..huhu
  • Rindu nak bawak kereta
  • Rindu rindu rindu....

Rindu yang manis-manis je. Bila tension dgn bos atau anak murid yang kurang ajar mula la pikir nak berhenti kerja. Haha

Itu semua hanya pengalaman yang berharga. Yang penting lalui apa yang ada depan mata ni penuh rasa syukur. Suri rumah ke ibu bekerjaya ke masing-masing ada manis dan pahitnya. Janji kita tahu apa yang terbaik buat kita. Takda yang salah atau yang betul. Hidup kita, kita yang tentukan. 

Semoga kita berjaya dan bahagia dengan kehidupan kita ☺




Tuesday, November 17, 2015

Dilema Pil Perancang

0 comments


Bagus ke makan pil perancang ni? Dulu masa Mia confident say NO to pil perancang. Tu yang tanpa disangka melekat si adik. 

Sebelum Mia saya pernah keguguran. Lepas tu tunggu setahun baru dapat Mia. Pernah merasa pergi rawatan kesuburan tau. Risau kenapa susah nak lekat. Akhirnya Allah bagi rezeki jgk. Lepas tu Mia 11 bulan saya pregnant lagi. Masa ni rasa nak pitam plak. Tu namanya rezeki. ☺

Untuk precaution saya amik jugak perancang keluarga. Start dengan cucuk 3 bulan. Period ting tong abis. Hanya sebulan je period datang. Lepas tu balik Seremban kene continue makan pil plak sebab kat KK takda stock. Nak kene timing plak waktu makan. Salah makan melekat dik non. 

Lepas tu cycle ubat dah habis. Kebetulan period datang. Ingatkn period tak payah makan. So sesuka hati tak pegi amik ubat. Masa check up anak kene bebel dengan nurse. Kene tunggu next period plak katanya. Kalo pregnant akak tak jamin tau. Ceh nurse nak menakutkan saya plak.

Haritu dah period balik. Syukur. Haha. Nampak cycle dah ok. Kebetulan period kite balik Ipoh maka nan ado lagi pil perancang. Perasaan hati mula tak keruan bila husband nak ehem ehem. Adeihh di lema sungguh. Merancang sendiri rasa tak confident plak. Erkkkk 

Sori ni bukan entry nak melucah tau. Sekadar luahan perasaan yang gundah gelana.....




Monday, November 16, 2015

Macam Mana Nak Handle Dua Anak (Part 1)

0 comments



Seriously suka baca blog Namee Roslan. Kene dengan jiwa iolss.

Malam ni kene teman husband buat kerja. Anak-anak dah tido baru boleh bukak laptop dengan tenang. Esok Isnin tak pening kepala nak pikir Monday Blues bagai bole la kite teman kan. Masa ni la bole lepaskan rindu nak update entry and buat blog walking. Ada peluang ni guna sebaik mungkin. Takut-takut lepas ni kene tunggu 3 bulan lagi untuk next entry. Ada lagi reader blog ni pon wallahualam....huhu. Lain la Namee Roslan, blogger famos amos tu.... =)


Saya salute dengan apa yang dia buat. Bagi positive vibes sangat. Mana nak urus anak, mana nak urus kerja rumah, mana nak urus bisnes. Ni seminggu lebih bisnes tutup. Orang dok wassap tak tahu nak bagi alasan apa. Sesungguhnya i need helper skang ni untuk lancarkan keadaan. Husband busy, busy dan busy. Tak dapat fokus sangat nak tolong saya. Lagi pon saya taknak ganggu kerja dia. Kesian jugak kadang-kadang ulang-alik sana sini. 


Memang struggle nak uruskan 2 orang anak kecik yang rapat-rapat ni. Alhamdullilah Sufiya memang tak banyak ragam. Nangis nak susu. Kalau mengantuk dia tido sendiri je. Lain plak dengan Mia. Dah besar makin bijak and makin banyak kerenah. Mungkin pada masa yang sama dia pon boring duduk kat rumah kan. Pagi je walid bawak naik kereta sebelum pergi kerja sebab menangis meraung nak ikut walid. Lepas bawak pusing beli breakfast ke, dia dah ok dah. 


Skang ni perangai Mia yang buat ibu menyirap. Bila dah berak mesti nak terus bukak pampers. Tak pon korek pampers and taik tu kene kat tangan. Aritu abis Patrick (patung) kene taik abis Mia lap-lap kat patung tu. Macam pagi tadi bukak pampers atas katil. Abis cadar kene tempias. Mula la kite nak naik angin kan. Tak boleh nak sabar sikit. Lepas ni bila dia cakap berak kene terus basuh, stop dulu buat kerja lain.


Kesian jugak bila Mia kene marah. Budak kecik kan. Mana bole fikir mana betol mana salah. Bad mother. Loser. Ouchhh...belum lagi kite tengah masak contoh macam tengah goreng ikan, dia pon sibuk amik senduk. Kalau terbalik kuali tu, tak ke naya kene minyak panas. Kalau nak tunggu dia tido baru masak, memang petang la baru dapat makan kan....


Uishhh kalau nak cerita bab handle anak, layan kerenah anak ni tak abis. Huhu... Tak boleh imagine macam mana la kalau hantar pengasuh/ taska, boleh ke diorang bersabar layan segala kerenah anak kite kan. Especially perangai Mia yang korek taik tu. Kihkih....Kite pon kadang-kadang tak dapat sabar kan.


Tiap hari adalah learning process untuk saya. Untuk kenal setiap kerenah Sufiya and Mia. Minta maaf ibu tak dapat nak jadi ibu yang sempurna. Tapi apa yang ibu tahu, waktu kamu kecil, ibu nak jaga sendiri kamu berdua. Biar ibu tak dapat kejar kerjaya tapi yang penting ibu nak kamu tahu ibu akan sentiasa ada untuk kamu 24 jam. 


Dulu masa kecil saya dijaga oleh pengasuh masa mak dan ayah kerja. Saya tahu betapa tak bestnya duduk rumah pengasuh. Saya masih ingat lagi moment tu. Mungkin nasib saya tak baik dapat pengasuh yang tak best. Bayangkan masa tu tadika, saya akan bangun sendiri untuk bersiap ke sekolah. Masa tu pengasuh saya masih lagi tido. Saya pakai baju sendiri. Takda sarapan pun. Tunggu pakcik naik basikal datang pick up. Semua buat sendiri. Serius tak best. Lepas tu dah la diorang jenis suka bergaduh anak beranak. Boleh dikatakan tiap hari. Gaduh yang tengking cakap kuat tak ingat tu. Tak solat. Tak bagus kan. Itu sebab saya taknak apa yang saya lalui, anak-anak saya lalui sama. Yang dapat pengasuh yang bagus, syukur alhamdullilah....


Dulu masa kecik, mana kite tau nak report kan. Tapi lepas tu alhamdullilah saya tinggal dengan opah. And tak lama lepas tu Ayah dapat tukar Ipoh. Syukur sangat. 


Eh dah 1 pagi. Esok-esok kite sambung lagi. Selamat malam














Sunday, November 15, 2015

Stay Hungry & Eat Clean

0 comments





Pada awal-awal dulu sebelum kite run betol-betol De'nawalicious, first intention adalah untuk promote healthy food atau orang putih kata eat clean. Yela tu planning je dulu. Mungkin pendekatan dan cara saya tu salah. Yela buat pun tergesa-gesa tanpa proper planning. Pakai redah je. Nak nanti semua perfect sampai tahun depan pun tak ON lagi business kan. Nampak macam plan tu tak terlaksana dengan jayanya.


Bila dah jalan, dah kenal customer baru kite nampak rentak tu. Owh macam ni..macam tu...kalau tanya saya pasal menu. Saya memang takda spesifik menu. Tiap minggu mesti nak introduce menu baru. Nak tukar. Macam tak tetap pendirian plak. Nanti bila orang tanya menu A, takkan nak cakap kite dah tak jual dik. Baru 2 3 minggu operasi takkan tukar menu kan. Yang ni kelemahan saya yang perlu saya perbaiki dan decide secepat mungkin. Lepas tu banyak sangat menu yang saya nak offer. Too ambitious kan. Lepas tu pening meroyan sorang-sorang kat dapur nak siapkan. Kelam kabut dengan anak lagi. Kadang-kadang risau sampai nak nangis sebab takut tak sempat siap ikut masa yang customer nak.


So planning skang memang kene susun balik menu and cuba laksanakan #eatclean tadi. Dalam pada masa yang sama kene fokus. Ingat fokus. Ikut kesesuain. Kite takda assistant dik non. Sorang-sorang terkontang kanting kat dapur. Bukan senang nak senang. Bukan senang nak jalan business rupanya. Ni baru bisnes kecik je. Tapi takpe cuba positifkan diri insha Allah semoga Allah tunjuk jalan dan bagi idea yang mencurah-curah. Amin.


Last but not least,

Stay Hungry & Eat Clean 


Disable Right Click