Followers

Monday, November 16, 2015

Macam Mana Nak Handle Dua Anak (Part 1)




Seriously suka baca blog Namee Roslan. Kene dengan jiwa iolss.

Malam ni kene teman husband buat kerja. Anak-anak dah tido baru boleh bukak laptop dengan tenang. Esok Isnin tak pening kepala nak pikir Monday Blues bagai bole la kite teman kan. Masa ni la bole lepaskan rindu nak update entry and buat blog walking. Ada peluang ni guna sebaik mungkin. Takut-takut lepas ni kene tunggu 3 bulan lagi untuk next entry. Ada lagi reader blog ni pon wallahualam....huhu. Lain la Namee Roslan, blogger famos amos tu.... =)


Saya salute dengan apa yang dia buat. Bagi positive vibes sangat. Mana nak urus anak, mana nak urus kerja rumah, mana nak urus bisnes. Ni seminggu lebih bisnes tutup. Orang dok wassap tak tahu nak bagi alasan apa. Sesungguhnya i need helper skang ni untuk lancarkan keadaan. Husband busy, busy dan busy. Tak dapat fokus sangat nak tolong saya. Lagi pon saya taknak ganggu kerja dia. Kesian jugak kadang-kadang ulang-alik sana sini. 


Memang struggle nak uruskan 2 orang anak kecik yang rapat-rapat ni. Alhamdullilah Sufiya memang tak banyak ragam. Nangis nak susu. Kalau mengantuk dia tido sendiri je. Lain plak dengan Mia. Dah besar makin bijak and makin banyak kerenah. Mungkin pada masa yang sama dia pon boring duduk kat rumah kan. Pagi je walid bawak naik kereta sebelum pergi kerja sebab menangis meraung nak ikut walid. Lepas bawak pusing beli breakfast ke, dia dah ok dah. 


Skang ni perangai Mia yang buat ibu menyirap. Bila dah berak mesti nak terus bukak pampers. Tak pon korek pampers and taik tu kene kat tangan. Aritu abis Patrick (patung) kene taik abis Mia lap-lap kat patung tu. Macam pagi tadi bukak pampers atas katil. Abis cadar kene tempias. Mula la kite nak naik angin kan. Tak boleh nak sabar sikit. Lepas ni bila dia cakap berak kene terus basuh, stop dulu buat kerja lain.


Kesian jugak bila Mia kene marah. Budak kecik kan. Mana bole fikir mana betol mana salah. Bad mother. Loser. Ouchhh...belum lagi kite tengah masak contoh macam tengah goreng ikan, dia pon sibuk amik senduk. Kalau terbalik kuali tu, tak ke naya kene minyak panas. Kalau nak tunggu dia tido baru masak, memang petang la baru dapat makan kan....


Uishhh kalau nak cerita bab handle anak, layan kerenah anak ni tak abis. Huhu... Tak boleh imagine macam mana la kalau hantar pengasuh/ taska, boleh ke diorang bersabar layan segala kerenah anak kite kan. Especially perangai Mia yang korek taik tu. Kihkih....Kite pon kadang-kadang tak dapat sabar kan.


Tiap hari adalah learning process untuk saya. Untuk kenal setiap kerenah Sufiya and Mia. Minta maaf ibu tak dapat nak jadi ibu yang sempurna. Tapi apa yang ibu tahu, waktu kamu kecil, ibu nak jaga sendiri kamu berdua. Biar ibu tak dapat kejar kerjaya tapi yang penting ibu nak kamu tahu ibu akan sentiasa ada untuk kamu 24 jam. 


Dulu masa kecil saya dijaga oleh pengasuh masa mak dan ayah kerja. Saya tahu betapa tak bestnya duduk rumah pengasuh. Saya masih ingat lagi moment tu. Mungkin nasib saya tak baik dapat pengasuh yang tak best. Bayangkan masa tu tadika, saya akan bangun sendiri untuk bersiap ke sekolah. Masa tu pengasuh saya masih lagi tido. Saya pakai baju sendiri. Takda sarapan pun. Tunggu pakcik naik basikal datang pick up. Semua buat sendiri. Serius tak best. Lepas tu dah la diorang jenis suka bergaduh anak beranak. Boleh dikatakan tiap hari. Gaduh yang tengking cakap kuat tak ingat tu. Tak solat. Tak bagus kan. Itu sebab saya taknak apa yang saya lalui, anak-anak saya lalui sama. Yang dapat pengasuh yang bagus, syukur alhamdullilah....


Dulu masa kecik, mana kite tau nak report kan. Tapi lepas tu alhamdullilah saya tinggal dengan opah. And tak lama lepas tu Ayah dapat tukar Ipoh. Syukur sangat. 


Eh dah 1 pagi. Esok-esok kite sambung lagi. Selamat malam














0 Kata-Kata Inspirasi:

Monday, November 16, 2015

Macam Mana Nak Handle Dua Anak (Part 1)





Seriously suka baca blog Namee Roslan. Kene dengan jiwa iolss.

Malam ni kene teman husband buat kerja. Anak-anak dah tido baru boleh bukak laptop dengan tenang. Esok Isnin tak pening kepala nak pikir Monday Blues bagai bole la kite teman kan. Masa ni la bole lepaskan rindu nak update entry and buat blog walking. Ada peluang ni guna sebaik mungkin. Takut-takut lepas ni kene tunggu 3 bulan lagi untuk next entry. Ada lagi reader blog ni pon wallahualam....huhu. Lain la Namee Roslan, blogger famos amos tu.... =)


Saya salute dengan apa yang dia buat. Bagi positive vibes sangat. Mana nak urus anak, mana nak urus kerja rumah, mana nak urus bisnes. Ni seminggu lebih bisnes tutup. Orang dok wassap tak tahu nak bagi alasan apa. Sesungguhnya i need helper skang ni untuk lancarkan keadaan. Husband busy, busy dan busy. Tak dapat fokus sangat nak tolong saya. Lagi pon saya taknak ganggu kerja dia. Kesian jugak kadang-kadang ulang-alik sana sini. 


Memang struggle nak uruskan 2 orang anak kecik yang rapat-rapat ni. Alhamdullilah Sufiya memang tak banyak ragam. Nangis nak susu. Kalau mengantuk dia tido sendiri je. Lain plak dengan Mia. Dah besar makin bijak and makin banyak kerenah. Mungkin pada masa yang sama dia pon boring duduk kat rumah kan. Pagi je walid bawak naik kereta sebelum pergi kerja sebab menangis meraung nak ikut walid. Lepas bawak pusing beli breakfast ke, dia dah ok dah. 


Skang ni perangai Mia yang buat ibu menyirap. Bila dah berak mesti nak terus bukak pampers. Tak pon korek pampers and taik tu kene kat tangan. Aritu abis Patrick (patung) kene taik abis Mia lap-lap kat patung tu. Macam pagi tadi bukak pampers atas katil. Abis cadar kene tempias. Mula la kite nak naik angin kan. Tak boleh nak sabar sikit. Lepas ni bila dia cakap berak kene terus basuh, stop dulu buat kerja lain.


Kesian jugak bila Mia kene marah. Budak kecik kan. Mana bole fikir mana betol mana salah. Bad mother. Loser. Ouchhh...belum lagi kite tengah masak contoh macam tengah goreng ikan, dia pon sibuk amik senduk. Kalau terbalik kuali tu, tak ke naya kene minyak panas. Kalau nak tunggu dia tido baru masak, memang petang la baru dapat makan kan....


Uishhh kalau nak cerita bab handle anak, layan kerenah anak ni tak abis. Huhu... Tak boleh imagine macam mana la kalau hantar pengasuh/ taska, boleh ke diorang bersabar layan segala kerenah anak kite kan. Especially perangai Mia yang korek taik tu. Kihkih....Kite pon kadang-kadang tak dapat sabar kan.


Tiap hari adalah learning process untuk saya. Untuk kenal setiap kerenah Sufiya and Mia. Minta maaf ibu tak dapat nak jadi ibu yang sempurna. Tapi apa yang ibu tahu, waktu kamu kecil, ibu nak jaga sendiri kamu berdua. Biar ibu tak dapat kejar kerjaya tapi yang penting ibu nak kamu tahu ibu akan sentiasa ada untuk kamu 24 jam. 


Dulu masa kecil saya dijaga oleh pengasuh masa mak dan ayah kerja. Saya tahu betapa tak bestnya duduk rumah pengasuh. Saya masih ingat lagi moment tu. Mungkin nasib saya tak baik dapat pengasuh yang tak best. Bayangkan masa tu tadika, saya akan bangun sendiri untuk bersiap ke sekolah. Masa tu pengasuh saya masih lagi tido. Saya pakai baju sendiri. Takda sarapan pun. Tunggu pakcik naik basikal datang pick up. Semua buat sendiri. Serius tak best. Lepas tu dah la diorang jenis suka bergaduh anak beranak. Boleh dikatakan tiap hari. Gaduh yang tengking cakap kuat tak ingat tu. Tak solat. Tak bagus kan. Itu sebab saya taknak apa yang saya lalui, anak-anak saya lalui sama. Yang dapat pengasuh yang bagus, syukur alhamdullilah....


Dulu masa kecik, mana kite tau nak report kan. Tapi lepas tu alhamdullilah saya tinggal dengan opah. And tak lama lepas tu Ayah dapat tukar Ipoh. Syukur sangat. 


Eh dah 1 pagi. Esok-esok kite sambung lagi. Selamat malam














0 comments on "Macam Mana Nak Handle Dua Anak (Part 1)"

Disable Right Click