Followers

Thursday, February 13, 2014

Dilema: Susu Ibu, Friso & S26


Selasa lepas pergi Tesco nak beli pampers Mia. Stok kat rumah dah nak habis. Sambil tu jalan-jalan terus kat bahagian susu formula. Rambang mata tengok brand susu yang ada. Memang sebelum ni dah pasang niat nak topup susu Mia dengan susu formula in case susu tak cukup. Susu skang cukup-cukup untuk keperluan Mia bila saya pergi kerja. Stok susu langsung takda. Memang niat hati taknak campur susu tapi keperluan tak cukup tak bolehlah nak pentingkan niat di hati. Perut Mia lagi penting.

Bila kata topup untuk susu ibu rasa tak salah nak spend untuk beli susu yang mahal sikit. Mula-mula nak try anmum bila hasil review banyak menyakinkan. Tapi sekali tengok harga macam tak berbaloi plak. Orang cakap kalau nak beli susu better cari kat SpeedMart ke atau seangkatan dengannya sebab harga lebih murah. Takpela alang-alang saya dah sampai sini saya pilih la ikut suka hati. Terus terpandang susu S26. Orang cakap susu ni bagus. Bila bagus tak semesti sesuai dengan anak kita kan. So kene la try dulu.

Masa di hospital dulu, doktor bagi susu formula juga. Doktor siap bagi susu percuma lagi satu tin. Susu Frisolac. Nampak gaya Mia takda masalah minum susu tu. Memang pada mula nak beli susu tu tapi tengok harga satu tin yang ada kat situ mencecah RM80++. Ke saya yang buta tak perasan tin yang lain-lain. Sebab saya tengok tin susu yang hospital bagi harga satu tin dalam RM38++. Kalau ada masa tu memang saya nak dah amik susu Friso je sebab memang dah tahu Mia serasi dengan susu tu.

Disebabkan takda, saya gatal try susu S26. Esoknya saya bekalkan pada pengasuh 2 scoop untuk 120 ml mengikut sukatan yang sepatutnya. Tak berapa minit lepas tu Mia muntah dengan banyak habis basah satu tilam. Ini maknanya Mia tak sesuai la kan dengan susu S26? Atau Mia tak cukup sendawa lepas minum susu?? Macam fobia plak nak try sendiri kat Mia lepas pengasuh dia cakap Mia muntah banyak gila. Dah la walid tak balik dari luar kawasan lagi.

So lebihan susu yang ada tu nak buat apa?? Ada sesiapa yang bagi anak minum susu S26 formula untuk bayi. Saya bagi free jela. Saya beli yang 600 gm. Macam sayang plak nak buang. Lebih baik sedekah je dapat jugak Mia pahala. 

Kesimpulannya skang, adakah saya masih mahu meneruskan pencarian mencari susu formula yang lain atau terus beli je susu Friso atau bekerja keras untuk pump susu supaya bekalan ebm untuk Mia mencukupi????


3 Kata-Kata Inspirasi:

Mimin said...

Susu tak guna tu bole campur untuk buat roti huhu. Sedap! Caiyok2 dalam pencarian fm. Ramai gak eh suggest anmum? I ada bli anmum infacare mase zaman stress baby asek nanges huu

Mimin said...

Susu tak guna tu bole campur untuk buat roti huhu. Sedap! Caiyok2 dalam pencarian fm. Ramai gak eh suggest anmum? I ada bli anmum infacare mase zaman stress baby asek nanges huu

Fardilla Fawzi said...

alamak buat roti...takda oven mcm mana nak buat roti kat rumah..huhu..rasa mcm nak try anmum plak tp nak bg sendiri taknak suruh pengasuh try..

Thursday, February 13, 2014

Dilema: Susu Ibu, Friso & S26



Selasa lepas pergi Tesco nak beli pampers Mia. Stok kat rumah dah nak habis. Sambil tu jalan-jalan terus kat bahagian susu formula. Rambang mata tengok brand susu yang ada. Memang sebelum ni dah pasang niat nak topup susu Mia dengan susu formula in case susu tak cukup. Susu skang cukup-cukup untuk keperluan Mia bila saya pergi kerja. Stok susu langsung takda. Memang niat hati taknak campur susu tapi keperluan tak cukup tak bolehlah nak pentingkan niat di hati. Perut Mia lagi penting.

Bila kata topup untuk susu ibu rasa tak salah nak spend untuk beli susu yang mahal sikit. Mula-mula nak try anmum bila hasil review banyak menyakinkan. Tapi sekali tengok harga macam tak berbaloi plak. Orang cakap kalau nak beli susu better cari kat SpeedMart ke atau seangkatan dengannya sebab harga lebih murah. Takpela alang-alang saya dah sampai sini saya pilih la ikut suka hati. Terus terpandang susu S26. Orang cakap susu ni bagus. Bila bagus tak semesti sesuai dengan anak kita kan. So kene la try dulu.

Masa di hospital dulu, doktor bagi susu formula juga. Doktor siap bagi susu percuma lagi satu tin. Susu Frisolac. Nampak gaya Mia takda masalah minum susu tu. Memang pada mula nak beli susu tu tapi tengok harga satu tin yang ada kat situ mencecah RM80++. Ke saya yang buta tak perasan tin yang lain-lain. Sebab saya tengok tin susu yang hospital bagi harga satu tin dalam RM38++. Kalau ada masa tu memang saya nak dah amik susu Friso je sebab memang dah tahu Mia serasi dengan susu tu.

Disebabkan takda, saya gatal try susu S26. Esoknya saya bekalkan pada pengasuh 2 scoop untuk 120 ml mengikut sukatan yang sepatutnya. Tak berapa minit lepas tu Mia muntah dengan banyak habis basah satu tilam. Ini maknanya Mia tak sesuai la kan dengan susu S26? Atau Mia tak cukup sendawa lepas minum susu?? Macam fobia plak nak try sendiri kat Mia lepas pengasuh dia cakap Mia muntah banyak gila. Dah la walid tak balik dari luar kawasan lagi.

So lebihan susu yang ada tu nak buat apa?? Ada sesiapa yang bagi anak minum susu S26 formula untuk bayi. Saya bagi free jela. Saya beli yang 600 gm. Macam sayang plak nak buang. Lebih baik sedekah je dapat jugak Mia pahala. 

Kesimpulannya skang, adakah saya masih mahu meneruskan pencarian mencari susu formula yang lain atau terus beli je susu Friso atau bekerja keras untuk pump susu supaya bekalan ebm untuk Mia mencukupi????


3 comments on "Dilema: Susu Ibu, Friso & S26"

Mimin on February 13, 2014 at 8:59 PM said...

Susu tak guna tu bole campur untuk buat roti huhu. Sedap! Caiyok2 dalam pencarian fm. Ramai gak eh suggest anmum? I ada bli anmum infacare mase zaman stress baby asek nanges huu

Mimin on February 13, 2014 at 8:59 PM said...

Susu tak guna tu bole campur untuk buat roti huhu. Sedap! Caiyok2 dalam pencarian fm. Ramai gak eh suggest anmum? I ada bli anmum infacare mase zaman stress baby asek nanges huu

Fardilla Fawzi on February 14, 2014 at 3:13 PM said...

alamak buat roti...takda oven mcm mana nak buat roti kat rumah..huhu..rasa mcm nak try anmum plak tp nak bg sendiri taknak suruh pengasuh try..

Disable Right Click