Followers

Friday, February 14, 2014

Bila Walid Berada di Luar Kawasan



Baru baca post pasal paranoid kat blog "aku bukan bidadari" 

Memang sangat kene post tu dengan saya. Saya pernah mengalami situasi yang sama. Rumah sewa dimasuki pencuri and laptop saya hilang. Ayah beli masa masuk uni semester 1. Kalau ikutkan saya sangat sayang dengan laptop tu sebab banyak sangat sentimental value. Akibatnya banyak gambar kenangan takda dalam simpanan. Erm takpela takda rezeki. Padahal laptop tu memang dah rosak adapter dah tak boleh pakai. Kalau curi pon bila bateri habis bukan boleh charge pon. Perompak yang bengong.

Tambahan plak husband berada di luar kawasan sejak Isnin lepas. Tinggal la saya dengan Mia dua beranak. Saya tak takut dengan hantu tapi takut manusia yang bertopengkan hantu. Yela rumah saya corner lot. Pak guard pernah cerita, dah 2 kali orang pernah try untuk masuk rumah kami masa kami takda. Diorang panjat kat pagar. Ada pagar pun tak selamat. Yela bukan siapa perasan pun. Kat tepi tu taman. Bila malam confirm la gelap. Cuma kadang-kadang je lampu taman bukak.

Kes pertama masa kami balik lambat sebab tengok midnite movie. And satu kes lagi masa parents Ipoh datang, kitaorang keluar beli barang. Balik tu dengar alarm kereta ayah bunyi. Nasib baik kereta ayah memang ada card yang secure. Kalau takda kad tu memang tak boleh start. Jiran kata maybe ada orang try nak pecah masuk. And ada juga kes pecah kereta kat area rumah double- storey. Berturut-turut rumah kereta kene pecah. 

Bila tinggal dua beranak memang macam-macam fikir. Takut memangla takut. Tawakal jela. Allah bersama saya. Lampu jangan cakapla. Memang terang-benderang rumah saya. Lampu kat luar tu memang saya bukak semua. Selalu ada husband lampu kat porch je yang pasang. Lampu dalam rumah pun sama. Tido pun saya pasang lampu. Paranoid gila. Haha. Senang cite tido memang tak pernah lena. Tak sabar nak tunggu subuh.

Sebagai langkah berjaga-jaga, saya akan bawa kunci rumah and kunci kereta serta barang penting masuk dlm bilik bila tidur. Kunci kereta paling penting, jika terasa sesuatu perkara pelik berlaku dalam rumah terus pasang alarm kereta. Perompak akan mengelabah bila dengar bunyi bising. Untuk tambahan mungkin kene praktikkan macam apa yang Kak aty cerita dalam blog dia. Sendal yang kat pintu memang sangat membantu. Cuma skang kene cari tips macam mana nak "menyusahkan" perompak bukak sliding door.

Nak cerita kat blog pasal husband takda pun saya risau. Skang ni macam-macam cara perompak nak detect rumah and merompak. Eh ada ke perompak yang suka buat blog-walking ni???

Harini husband dah balik. Minggu depan ntah berapa hari plak dia ke luar kawasan lagi. Semoga kita semua dilindungi daripada musibah. Amin.



0 Kata-Kata Inspirasi:

Friday, February 14, 2014

Bila Walid Berada di Luar Kawasan




Baru baca post pasal paranoid kat blog "aku bukan bidadari" 

Memang sangat kene post tu dengan saya. Saya pernah mengalami situasi yang sama. Rumah sewa dimasuki pencuri and laptop saya hilang. Ayah beli masa masuk uni semester 1. Kalau ikutkan saya sangat sayang dengan laptop tu sebab banyak sangat sentimental value. Akibatnya banyak gambar kenangan takda dalam simpanan. Erm takpela takda rezeki. Padahal laptop tu memang dah rosak adapter dah tak boleh pakai. Kalau curi pon bila bateri habis bukan boleh charge pon. Perompak yang bengong.

Tambahan plak husband berada di luar kawasan sejak Isnin lepas. Tinggal la saya dengan Mia dua beranak. Saya tak takut dengan hantu tapi takut manusia yang bertopengkan hantu. Yela rumah saya corner lot. Pak guard pernah cerita, dah 2 kali orang pernah try untuk masuk rumah kami masa kami takda. Diorang panjat kat pagar. Ada pagar pun tak selamat. Yela bukan siapa perasan pun. Kat tepi tu taman. Bila malam confirm la gelap. Cuma kadang-kadang je lampu taman bukak.

Kes pertama masa kami balik lambat sebab tengok midnite movie. And satu kes lagi masa parents Ipoh datang, kitaorang keluar beli barang. Balik tu dengar alarm kereta ayah bunyi. Nasib baik kereta ayah memang ada card yang secure. Kalau takda kad tu memang tak boleh start. Jiran kata maybe ada orang try nak pecah masuk. And ada juga kes pecah kereta kat area rumah double- storey. Berturut-turut rumah kereta kene pecah. 

Bila tinggal dua beranak memang macam-macam fikir. Takut memangla takut. Tawakal jela. Allah bersama saya. Lampu jangan cakapla. Memang terang-benderang rumah saya. Lampu kat luar tu memang saya bukak semua. Selalu ada husband lampu kat porch je yang pasang. Lampu dalam rumah pun sama. Tido pun saya pasang lampu. Paranoid gila. Haha. Senang cite tido memang tak pernah lena. Tak sabar nak tunggu subuh.

Sebagai langkah berjaga-jaga, saya akan bawa kunci rumah and kunci kereta serta barang penting masuk dlm bilik bila tidur. Kunci kereta paling penting, jika terasa sesuatu perkara pelik berlaku dalam rumah terus pasang alarm kereta. Perompak akan mengelabah bila dengar bunyi bising. Untuk tambahan mungkin kene praktikkan macam apa yang Kak aty cerita dalam blog dia. Sendal yang kat pintu memang sangat membantu. Cuma skang kene cari tips macam mana nak "menyusahkan" perompak bukak sliding door.

Nak cerita kat blog pasal husband takda pun saya risau. Skang ni macam-macam cara perompak nak detect rumah and merompak. Eh ada ke perompak yang suka buat blog-walking ni???

Harini husband dah balik. Minggu depan ntah berapa hari plak dia ke luar kawasan lagi. Semoga kita semua dilindungi daripada musibah. Amin.



0 comments on "Bila Walid Berada di Luar Kawasan"

Disable Right Click