Followers

Tuesday, February 11, 2014

Checkup 4 Bulan Tanpa Walid



Semalam Mia check up 4 bulan.
Sepatutnya appointment minggu lepas.
Tapi sibuk balik kampung cuti CNY.
Malas plak nak tumpang klinik desa kat kampung.
Seperti biasa postpone-kan appointment sesuka hati.

Biasa kalau check up Mia mesti ajak husband teman sekali.
Takut tak boleh handle plak sorang-sorang.
Tapi semalam husband berada di luar kawasan maka gigih bawak Mia sorang-sorang.

Pergi opis dulu untuk thumb print.
Selalu tak buat macam ni pon.
Ni kes takut lambat sebab lepas check up kene hantar Mia rumah Kak Long plak.
Bayangkan semalam saya drive dari Sendayan-Nilai-Sendayan-Seremban Jaya-Nilai.
Sampai opis Mia dah menangis sebab rimas nak tidur.
Saya bunyikan permainan dia terus leka. Lega.

Sampai klinik 915 am.
Masya Allah parking punya penuh.
Terpaksa parking kat atas and naik tangga.

Nasib baik tunggu turn tak lama.
Orang ramai sebab ibu mengandung minum air gula.
Diorg kene stay 2 jam kat situ.
Tapi saya dulu selamba je balik rumah, malas tunggu kat klinik.

Check up 4 bulan sekejap je.
Hanya check berat, tinggi, ukur lilit kepala and perkembangan baby.
Berat Mia dah naik 1kg.
Bagi saya tu perkembangan yang baik.
Bayangkan berat Mia hanya naik 100-200 gm dalam masa sebulan.
Macam ibu dera tak bagi susu.
Overall perkembangan Mia baik.
Dah pandai meniarap and terlentang. Bergolek. 
Bagi respon apabila diagah.
Mulut bising-bising cakap sorang-sorang.
Paling suka tengok ekspresi mulut dia bila bercerita dengan orang.
Satu perkara yang saya observe tentang Mia, dia suka dengan orang yang baru kenal.
Sangat murah senyuman dengan orang yang baru kenal.
And sangat teruja bercerita dengan orang yang baru dia kenal.


Tak sabar tunggu Mia 6 bulan sebab nak masak solid food untuk Mia.
Nak bagi Mia makan banyak-banyak and jadi gemuk macam ibu dengan walid.






Anak dara saya di usia 4 bulan







2 Kata-Kata Inspirasi:

Liyana said...

nak try pengasuh Faiq jaga Mia pun boleh Fara :)

Fardilla Fawzi said...

kalu boleh sy nak cari pengasuh yg boleh jaga mia sorang je..huhu cerewetkan sy...

Tuesday, February 11, 2014

Checkup 4 Bulan Tanpa Walid




Semalam Mia check up 4 bulan.
Sepatutnya appointment minggu lepas.
Tapi sibuk balik kampung cuti CNY.
Malas plak nak tumpang klinik desa kat kampung.
Seperti biasa postpone-kan appointment sesuka hati.

Biasa kalau check up Mia mesti ajak husband teman sekali.
Takut tak boleh handle plak sorang-sorang.
Tapi semalam husband berada di luar kawasan maka gigih bawak Mia sorang-sorang.

Pergi opis dulu untuk thumb print.
Selalu tak buat macam ni pon.
Ni kes takut lambat sebab lepas check up kene hantar Mia rumah Kak Long plak.
Bayangkan semalam saya drive dari Sendayan-Nilai-Sendayan-Seremban Jaya-Nilai.
Sampai opis Mia dah menangis sebab rimas nak tidur.
Saya bunyikan permainan dia terus leka. Lega.

Sampai klinik 915 am.
Masya Allah parking punya penuh.
Terpaksa parking kat atas and naik tangga.

Nasib baik tunggu turn tak lama.
Orang ramai sebab ibu mengandung minum air gula.
Diorg kene stay 2 jam kat situ.
Tapi saya dulu selamba je balik rumah, malas tunggu kat klinik.

Check up 4 bulan sekejap je.
Hanya check berat, tinggi, ukur lilit kepala and perkembangan baby.
Berat Mia dah naik 1kg.
Bagi saya tu perkembangan yang baik.
Bayangkan berat Mia hanya naik 100-200 gm dalam masa sebulan.
Macam ibu dera tak bagi susu.
Overall perkembangan Mia baik.
Dah pandai meniarap and terlentang. Bergolek. 
Bagi respon apabila diagah.
Mulut bising-bising cakap sorang-sorang.
Paling suka tengok ekspresi mulut dia bila bercerita dengan orang.
Satu perkara yang saya observe tentang Mia, dia suka dengan orang yang baru kenal.
Sangat murah senyuman dengan orang yang baru kenal.
And sangat teruja bercerita dengan orang yang baru dia kenal.


Tak sabar tunggu Mia 6 bulan sebab nak masak solid food untuk Mia.
Nak bagi Mia makan banyak-banyak and jadi gemuk macam ibu dengan walid.






Anak dara saya di usia 4 bulan







2 comments on "Checkup 4 Bulan Tanpa Walid"

Liyana on February 13, 2014 at 12:47 PM said...

nak try pengasuh Faiq jaga Mia pun boleh Fara :)

Fardilla Fawzi on February 14, 2014 at 3:11 PM said...

kalu boleh sy nak cari pengasuh yg boleh jaga mia sorang je..huhu cerewetkan sy...

Disable Right Click