Followers

Saturday, December 29, 2012

Hafiz - Ku Akui



Such a wonderful song..
Dedicated to my lovely husband.

I love you more than you'll ever know.


Bait yang menyentuh hati

" Kini ku rasa kehilangan
Ku sedar betapa pentingnya kau disisi,
Yang selalu ada,
Yang selalu rindu,
Terhadap diriku.."







Friday, December 28, 2012

2013 Tahun Sukses..Amin



Salam Jumaat.

Harini bekerja seperti biasa. Banyak kerja yang perlu diselesaikan tambahan plak hujung bulan depan pihak MQA dah datang untuk akredetasi penuh. Ditambah lagi dengan Head of Academic yang tak macam Head of Academic. Tak pernah lagi merasa macam mana bila panel MQA visit untuk membuat penilaian. Bila tengok secara kasar macam banyak benda yang perlu diselesaikan. Saya tidak mendapat penerangan yang sepenuhnya sebab bila tanya mereka tanya saya balik. Takpelah saya siapkan tasks yang diberi dulu. Hari kejadian pandai-pandailah. Tapi gerun jugak saya akan bersama-sama dengan panel MQA sepanjang hari kejadian.

Sepatutnya banyak benda yang perlu disorok untuk melancarkan perjalanan untuk mendapatkan akreditasi daripada MQA. Tapi saya tengok kat sini macam takda langkah "pencegahan" ke apa. Yela hanya satu program sahaja yang mendapat akreditasi MQA. Dan Culinary Arts adalah program yang kedua. Serabut jugak bila pikir.



Pagi tadi mak, ayah dan Bip (family Ipoh) dah balik Ipoh setelah seminggu berkampung di rumah saya. Kembali sunyi la saya lepas ni. Best sebenarnya bila tinggal dengan parents. So untungla siapa yang masih tinggal dengan parents. At least ada peneman and ada orang yang akan tengok-tengokkan rumah bila saya dan husband pergi bekerja. Takpe nanti cuti sekolah panjang lagi family akan stay sampai seminggu. So misi sekarang melengkapkan dua bilik tetamu. Baru selesa sikit mereka berkampung di rumah saya. Next trip nak try ke Johor pula.

Alhamdullilah "kereta baru" dah pulang ke pangkuan saya. Lepas ni boleh cari lubuk kerja jauh sikit. Maybe saya akan kembali ke area Selangor/ KL. I can't stay here for longer time. Tak berkembang otak uolss. Bukan nak berkata buruk. Banyak jugak saya belajar dari company ni. Bukanlah hanya mahu berkata yang buruk saja. Tapi demi masa akan datang saya perlu move on dari sini.

Hari Jumaat terakhir untuk tahun 2012. Semoga tahun 2013 adalah tahun sukses bagi saya sekeluarga!

Bila kita redha dengan setiap apa yang berlaku dalam kehidupan kita, insya Allah Allah akan hadiahkan pelangi yang indah dalam hidup kita akan datang. Bak kata Lisa Surihani dalam Ombak Rindu...pasrah itu berserah...redha itu ikhlas....



Semoga tahun 2013 tahun sukses bagi kalian juga. =)



Thursday, December 27, 2012

Ingin Nikmat Itu Semula




Sudah setahun berlalu,
Allah pinjamkan dia kepada saya untuk sementara waktu,
Dan waktu saya rindu untuk merasai apa yang saya rasai setahun yang lepas.

Sesungguhnya apa yang ada di muka bumi ini adalah hak Allah,
Saya berdoa semoga Allah memberi peluang kepada saya untuk merasai nikmat itu semula.


=)

Isteri Hampir Lemas, Suami Trauma



Assalamualaikum dan hello,

Sabtu lepas satu family Ipoh datang, saje jalan-jalan sempena cuti sekolah. Bila family willing nak datang so kami tak perlu balik kampung sempena cuti panjang ni. 

Rabu lepas kami ke PD. Sumpah walaupun saya menetap di Negeri Sembilan jarang sesangat pergi jenjalan kat PD. Melepaskan gian mandi laut. 

Sampai PD ada mamat approach promote banana boat. Husband teruja terus ajak saya and Bip (sister) ikut sekali. Nebes. Sumpah nebes. Yang saya tahu banana boat ni dia akan bawak kita pusing-pusing atas laut and sampai satu masa dia akan terbalikkan boat kat tengah laut. 

Kecut perut. Sumpah kali pertama dan terakhir saya naik banana boat. Walaupun pakai safety jacket, saya hampir lemas bila dia terbalikkan kali kedua. First sebab kesilapan saya tak check safety jacket yang saya pakai. Rupanya longgar. That's why jacket tu macam nak tercabut. Yang kedua sebab Bip berpaut pada saya sebab dia takut air and saya lost control ditambah dengan ombak yang agak tinggi. 

Saya rasa macam nyawa dah tak panjang masa tu. Saya nampak muka husband macam nak menangis pun ada. Cuak gila-gila. Saya tak pandai berenang uolss. Nasib baik mamat tu mengambil tindakan segera terjun dari boat selamatkan saya yang tergapai-gapai. Husband cakap muka saya dah merah. Mau taknya panik la bila tak boleh nak bernafas dengan betul. Malam tu saya tak boleh tidur bila teringat balik saat hampir lemas. Husband dah serik lepas ni taknak naik banana boat lagi. Kuikuikui...

Kitaorang berendam sekejap je pun. Nasib baik cuaca haritu redup bukan panas terik. Lepas ni kami ke Melaka pula. Kata husband dia taknak berendam lama-lama, trauma tengok saya lemas.

Lepas kejadian tu terasa husband lebih menghargai dan mnyayangi saya. =p







Friday, December 21, 2012

Kesan GLA Complex Part 1



Salam Jumaat,

Hari ini saya nak share sikit tentang satu vitamin yang saya beli dari Shaklee. Baru 2 minggu saya amalkan vitamin ni ---> GLA complex.




Sumber google




Kenapa saya amalkan GLA complex??

Pertama untuk tingkatkan kesuburan. 
Yang kedua untuk kecantikan kulit.

2 minggu mungkin masih terlalu awal tapi saya interested jugak nak share di sini. Hasilnya:


Kulit muka rasa macam glowing. Kadang-kadang tengok kat cermin eh lepas mandi tadi ada pakai bedak ke?? Rasanya tak?? #Perasan =p



Sekarang baru CD12 so saya tak dapat nak detect lagi keberkesannya untuk PMS, period dan berjaya untuk hamil.



Kalau nak tahu serba sikit tentang khasiat produk ni boleh baca link di bawah.



Saya bukan dealer Shaklee tapi saja suka-suka untuk sebarkan kebaikan Shaklee untuk mereka yang mencari-cari vitamin yang sesuai untuk diamalkan.

Tambahan pula, kulit muka saya takdalah flawless mana and saya kurang percaya dengan pemakaian produk yang mahal. Sebab saya pernah try tapi hasilnya tetap sama. Mungkin tidak serasi dengan kulit saya. So saya mengambil tindakan untuk mencegah dari dalam berbanding secara luaran. Mungkin akan berhasil. Dan terbuktinya saya nampak perubahan yang positif.

Selain daripada tu, period saya sepatutnya regular, cycle 28 hari. Tapi sejak 2 3 bulan lepas ada yang tetap dan ada yang cycle jadi panjang sampai 30++. Rasanya sesuai saya amalkan vitamin ni untuk tetapkan cycle period yang weng-weng ni. Saya juga ada senggugut kalau datang bulan. Tapi bukan yang serius. Sebelum kahwin agak kronik juga tapi lepas kahwin dah slow down sikit. Vitamin ni juga mampu mengurangkan kesakitan akibat senggugut. So we will see.....

Next wishlists --> Vitalea, Vitamin B Complex and Vitamin C. Selain untuk kulit vitamin ini juga sesuai dimakan ketika mengandung. Tak menjejaskan kandungan. Cuma untuk GLA complex tidak sesuai diamalkan ketika mengandung ditakuti boleh merosakan janin.

Sebenarnya Shaklee ada banyak set untuk kesuburan dan kecantikan. Tapi untuk permulaan saya try GLA complex dulu. Dah tahu keberkesanannya baru boleh terus amalkan vitamin yang lain pula.






Tunggu CD28 untuk tahu keberkesanan seterusnya. Stay tune.







Thursday, December 20, 2012

Musykil Tambah Suspen


Semalam dapat surat notis pemberitahuan barang pos,
Bukan pos laju tapi pos daftar,
Musykil juga sebab mana ada saya order barang online,
Yang order haritu pun saya pakai alamat office,

Pos daftar tu barang apa plak,
Kalau kat cawangan Nilai boleh jugak lari nak amik barang,
Tapi kat Seremban,
Nak suruh husband amikkan dia terlampau busy dengan kerja,
Tunggu jela Isnin ni nasib baik amik cuti,

Husband tanya tadi baru saya terfikir,
Kalau tak buat bodo je,
Ingat orang pos salah alamat.

Ntah-ntah ceti mintak hutang ke??
Mana la tahu....

Bikin suspen je.....



Anak Tomok Kenapa Comel Sangat?


Tengok muka anak Tomok membuatkan diri saya berada di awang-awangan.
Nape awak comel sangat.
Oh lupa sebab mak dan paknya comel maka terhasillah anak yang comel begini.

Takda muka anak sendiri nak tengok,
Tengok muka anak orang lain pun jadilah,






Tengok muka awak boleh bikin hati aunty jadi tenang sangat harini..
=)




P/s: Kepingin anak comel begini jugak!






Wednesday, December 19, 2012

Result PMR Bip


Harini result PMR diumumkan,
Kenapa penting sangat nak tahu pasal result PMR,
Sebab adik bongsu saya baru amik PMR and kami satu famili sangat tak sabar nak tahu result dia,

Alhamdullilah walaupun bukan straight A's tapi dah cukup membanggakan kami satu keluarga tambahan mesti mak dan ayah antara orang yang paling gembira,
Bip (gelaran kami untuk dia) dapat 8A 1B.

Ye saya tahu kejayaan PMR bukanlah satu kejayaan yang menentukan masa depan,
Tapi pada pendapat saya ia adalah satu platform untuk memajukan diri untuk masa depan.
Semoga kejayaan Bip tidak setakat ini, semoga Bip akan mengembirakan lagi hati mak dan ayah lagi.

Saya ada 4 adik beradik.
Saya anak sulung,
Bip anak bongsu,
Saya dan Bip rata-rata ada banyak persamaan,
Muka kami sepesen, saya time remaja muka comot sama macam Bip,
Dah besar dah tak comot lagi.. =p
Husband pon boleh nampak diri saya dalam diri Bip,
Haha
Ye kami banyak persamaan.
=)



Kami bukan dari keluarga yang ada-ada,
Mak dan ayah pun bukan berpangkat besar, bukan bisnessman,
Kami tak dibesarkan dalam suasana yang mewah, hidup dalam keadaan sederhana,
Tapi alhamdullilah mak ayah mampu mendidik kami adik beradik hingga apa yang kami jadi sekarang.
Saya amat bangga dengan mak dan ayah saya.
Saya sayang mak dan ayah saya.
=)










Yeast Product


Untuk kelas Basic Pastry harini, product yang dihasilkan adalah berasaskan penggunaan yis,
Maka buat roti la kami harini.

Nak buat produk yang menggunakan yis kene sabar la sikit sebab kita ada beberapa stage yang kita kene ikut dan tak boleh skip.

Antara stage yang penting ialah semasa proses fermentation and proofing.

Inilah hasilnya....






Soft roll and French Bread stage proofing sebelum dibakar dalam oven.





Pizza comot. 
Cheese melimpah abis hangus terkene tepi kulit roti





Onion and Cheese Bread Sticks





French Bread yang dah siap potong and letak topping mcm pizza,
Baru selera nak makan.





Oklah tak boleh melalut panjang ada aktiviti dengan students.
Haishh penatnya harini.



Sekian



Apa Product Pastry Hari Ini?



Bersiap untuk kelas Basic Pastry harini,
Yeast product --> Soft Roll, French Bread, Cheese and Onion Bread sticks and Pizza

Kalau semua berjalan lancar sudah semestinya akan di"tepek" di sini product harini.
Doa-doalah semoga semua dipermudahkan.

Tuesday, December 18, 2012

Feeling Macam Kat Cameron Highland





Pagi 17 Disember 2012,
Kawasan rumah diselaputi kabus yang tebal,

Feeling-feeling macam kat Cameron Highland,
Pertama kali saya tengok kejadian seperti ini.

Kat depan rumah ada kawasan padang bola and track joging.
Bila ada kabus langsung tak nampak apa.

Merasa la jugak feling macam kat Cameron.
Rindu nak pergi Cameron lagi.
Bukan secara berjemaah tapi berdua.
=)


Hanya Tiga Perkara



Masa berjalan dengan pantas. 
Apa pun yang berlaku kita kene juga tangani apa jua masalah yang datang, mengelak memang takkan dapat selesaikan masalah.

Dalam tahun 2012 bermacam perkara berlaku dalam diri saya, kalau nak recall balik rasa macam tak sangka saya berjaya hadapi semua cabaran tu. Tidak lupa untuk bersyukur dengan nikmat yang diberi oleh Allah kepada kehidupan saya.

Di saat-saat penghabisan 2012 ni pun saya masih lagi bertahan dan kuatkan semangat untuk hadapi kehidupan 2013. Macam-macam perkara berlaku. Dan bila ia dah berlalu saya akan selalu ingat di saat saya berada di bawah dan hampir putus asa dengan kehidupan. Ia akan saya jadikan pengalaman yang paling berharga dalam hidup.

Kalau kita merasakan hidup kita kurang bernasib baik dari orang lain, jangan lupa mungkin orang lain inginkan kehidupan seperti kita. Ada lagi manusia yang lebih hidup susah dari kita. Contoh penduduk di Gaza. Mereka kuatkan untuk teruskan kehidupan, kita yang seuji sebesar kuman dah melenting berputus asa. Memikirkan masalah tidak dapat menyelesaikan masalah. Apa yang lebih penting kita berfikir cara penyelesaian dan tindakan yang perlu diambil.

Nampaknya ketiga-tiga misi saya untuk 2012 masih belum dapat dipenuhi. Walaupun saya berjaya untuk menamatkan episod KL-Seremban tapi belum cukup untuk memuaskan hati untuk mencari kerjaya yang saya cari selama ni. Tapi apa pun saya bersyukur, mereka beri saya peluang pekerjaan dan saya mampu menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dengan baik kepada suami. Kehidupan saya lebih terurus berbanding sebelum ni.

Saya masih mencari titik kepuasan dalam kehidupan. Memang benar manusia tidak akan pernah puas dengan apa yang dimiliki. Setakat ini ada tiga perkara yang saya akan carry forward untuk tahun 2013 untuk capai kepuasan yang dicari.

Hanya tiga perkara. 
Semoga Allah kabulkan doa saya dan permudahkan urusan saya.


Akhir kata,
The harder the conflict, the more glorious the triumph.







Monday, December 17, 2012

BFF Yang Takut Hantu


Sejak kahwin, husband dah jadi kawan paling rapat and paling baik bagi saya. Dah macam BFF.

Kami masing-masing ada give and take. Contoh bila saya perlu buat kerja sampai lewat malam BFF wajib teman saya sampai saya selesai buat kerja.

Sama juga dengan BFF. Kalau dia ada kerja sampai yang perlu diselesaikan and kene stay up memang saya wajib teman dia. Sebab my BFF takut hantu. Penakutnya lebih takut dari saya. Adik ipar yang bongkar rahsia ni. Kuikuikui..

Macam harini dah siap-siap sms minta saya teman and suruh tido luar dulu kalau saya dah mengantuk. Kalau saya tak teman maka tak sampai setengah jam dia dah ada kat sebelah atas katil. Tak daya nak buat kerja sorang-sorang. 

Begitulah kawan baik saya punya hal.

Ini baru satu hal, ada banyak hal lagi....
=)


Semangat Baru Di Tahun Baru



Berjaya tukar blog template yang baru setelah try and error banyak kali,
Penat jugak bila nak kumpul balik link-link sebelum ni,

Sempena tahun baru,
Barulah ada semangat nak terus berblogging.

Hope uolss like it.
=)

Saturday, December 15, 2012

Hobbit Punya Pasal


15 Disember 2012 (Saturday)


Harini macam biasa, hari Sabtu yang bekerja. Semalam husband ajak tengok wayang cerita feveret beliau --> Hobbit. Saya tak tahu plak, cerita ni adalah kesinambungan dari cerita Lord of The Ring. Sumpah saya memang tak pernah tengok setiap series cerita ni. 

In overall, saya suka Hobbit. Di pertengahan mungkin agak boring, Tapi masa Journey to Lonely Mountain (kalau tak salah) macam-macam tragedi berlaku. Tak mengantuk dah walaupun kami start tengok wayang pukul 12 am and sampai rumah pukul 3 pagi. Memang super tired. Takpe demi husband saya tak kisah as long as dia happy. =)

Sudahnya harini badan saya sangat lemau. Nasib baik petang semalam (Jumaat) lepas balik kerja saya terus kemas and vacuum rumah.  Bila tak payah masak amik kesempatan untuk minimise tasks yang lain pula. 

Saya balik kerja tadi tengok husband dah siap basuhkan baju, kemas bilik, kemas rumah and cuci bilik air. Lega rasa, macam paham-paham pula harini mood saya malas yang amat. Thanks husband!

Siapa kata husband tak boleh buat kerja rumah. Cuma bagi sedikit kepercayaan kepada mereka dan bila dah berjaya sempurnakan tugas tu, pujilah lebih-lebih sikit and kasi reward supaya next time mereka tak berat tulang nak bantu kita (isteri) buat kerja rumah lagi.




Thursday, December 13, 2012

Cara Buat Pastri Rapuh



Harini nak share sikit resepi pastry yang saya dan students buat semalam..tart and pie product. So base yang digunakan untuk buat kulit pie and tart dalam bahasa pastry dipanggil pastri rapuh bergula atau bahasa omputih pastry crust.

Sebenarnya ada banyak method macam mana nak mengadunkan semua bahan tapi saya menggunakan teknik gaul tepung, gula and mentega sehingga jadi serbuk roti, then baru digaul dengan cecair sama ada kita boleh pakai telur, susu atau air ais. Ada juga teknik yang kita gaulkan sekali semua bahan untuk jadi doh. Dan ada juga teknik kita sebatikan gula dan mentega kemudian baru masukkan telur dan diakhiri dengan tepung. Ikut citarasa masing-masing.

Tapi semalam untuk kulit pie saya menggunakan air ais sahaja sebagai bahan pelembab manakala untuk tart saya menggunakan telur. Bahan pelembab atau cecair ini penting untuk kita satukan semua bahan menjadi doh.

Apa bahan asas yang digunakan?? Based on yesterday class.


1. KULIT PIE

Bahan-bahan:

240 gm tepung gandum
170 gm mentega/butter
2 tbs gula
4 tbs air ais (sejuk)

1. Gaul tepung dan gula hingga sebati.
2. Masukkan mentega yang dipotong kiub. Pastikan mentega/butter dalam keadaan sejuk. 
3. Gaul sehingga menjadi serbuk roti.
4. Kemudian masukkan air sejuk dan sebatikan hingga jadi doh.
5. Simpan dalam peti sejuk lebih kurang satu jam sebelum uli untuk bentuk pai.

Sementara tu boleh sediakan filling ikut citarasa masing-masing.





Takda pie pan so pakai jela acuan tart yang size besar tu.




2. KULIT TART

Bahan-bahan:

250 gm tepung gandum.
1 tbs gula kastor
Secubit garam
125 gm mentega/ butter
1 biji telur
1-2 tbs susu (ikut keperluan)

1. Gaul tepung, gula dan mentega (potong kiub dan sejuk) hingga menjadi serbuk roti.
2. Masukkan telur yang dipukul sebati.
3. Jika perlu masukkan susu dan gaul hingga jadi doh.
4. Simpan dalam chiller sebelum canai dalam acuan.

Filling terpulang pada citarasa masing-masing. Fruit Tartlet, Blueberry cheese Tart, Tart telur dan sebagainya.


* Penting untuk rehatkan doh untuk proses seterusnya. Semalam saya hanya rest 30 minutes sebab masa tak cukup. Jika doh tidak direhatkan pastri akan mengecut semasa proses membakar.

Jika kulit tart perlu dibakar selepas letak filling, seeloknya semasa blind bake, bakar separuh masak sahaja untuk mengelakkan kulit tart terlebih masak.




Untuk fruit tartlet, semasa "blind bake" bakar sepenuh masak ye.
Lepas letak filling kastard and buah tak perlu masuk dalam oven lagi.




Selamat mencuba. =)

Try and error itu sesuatu yang sangat adventure bagi saya.



Inspirational Quotes


Kata-kata semangat yang sesuai untuk dikongsi bersama.
Follow me on twitter.
To Stalker, kali ni jangan harap nak follow saya di twitter lagi.
Only selected people
=)


Time flies fast and I'm too scary to face the reality. 
Yet in Allah I trust, whatever happens is surely the best for me and my family. 
#ustazdondaniyal



Setiap manusia itu mampu mendukung masalah yang berbeza muatannya. Jangan samakan antara aku dan kamu. Kita berbeza. 
#SantapanMinda


Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita, itulah yang terbaik.
#SantapanMinda


Ada sebab atas apa yg berlaku dlm kehidupan kita..semuanya rahsia Allah dan luar dari kotak pemikiran kita sbg manusia..
#PuanDilla


#PeopleNeedToUnderstand that all great things take time.
#LifeTool

Dia beri 1 kesulitan dan pada masa yg sama Dia beri beberapa penyelesaian / kemudahan / kesenangan.. Agungnya cinta Yang Maha Esa
#AinDWahed


Sometimes life doesn't want to give you something you want, not because you don't deserve it, but because you deserve more.
#LifeTools 


Keburukan manusia adalah selalu lupa atas apa yang dia miliki tetapi mengingat apa yang dimiliki oleh orang lain
#SantapanMinda


Ada jiran aku pernah berkata , ' Manusia yg pnya rasa iri yg kuat dlm diri , mmg seorg yg berjaya.. Berjaya merosakkan dirinya sendiri.."
#SantaiBenAshaari


Life becomes easier when you delete the unnecessary people from it. -->  So true!
#LifeTools





Wednesday, December 12, 2012

12.12.12 --> Pie and Tart Product

Baru habis kelas Basic Pastry...

Harini sana sini orang dok heboh cakap pasal 12.12.12

Lepas ni dah tak jumpa lagi tarikh cantik macam ni.
13.13.13
Oh sungguh mustahil bukan?

Saya dah merasa masa tahun 2005 sebab birthday on 5 May..
05.05.05
=)

Bukan pasal tarikh yang saya nak kisahkan di sini.
Tetapi produk Pastry untuk harini.

Selamat menjamu mata
=p





Penat macam mana pun akan happy bila students berjaya buat seperti yang saya harapkan.
=)

Makin lama students makin boleh dengar and terima arahan dengan baik.





Tuesday, December 11, 2012

2013 Mohon Yang Terbaik



2013??

Macam tak percaya je lagi beberapa hari nak masuk tahun baru.
Azam baru masih diteruskan seperti biasa.
Mana boleh kalau hidup tanpa matlamat.

Biarlah disimpan dalam hati.
Apa yang lebih penting,
Semoga Allah limpahkan rezeki kepada keluarga saya, ibu bapa saya, adik beradik saya, keluarga mertua, saudara mara, kawan-kawan dan seluruh umat Islam.
Semoga diberi kesihatan yang baik untuk meneruskan kehidupan dan mengejar matlamat.

Semoga impian kita bakal terlaksana.
Walaupun bukan 2013 tapi suatu hari nanti kita pasti akan dapat apa yang diimpikan.

Positif selalu~

Bila Dia Pertama Kali Sakit



Dear diary,

Semalam masa saya di opis, husband mengadu dia rasa loya-loya and sakit perut. Pelik jugak sebab sepanjang Ahad kami memang bersama. Apa yang husband makan saya akan makan. Cuma waktu malam kami tak makan berat sebab petang ni dh makan popia kat Stadium Paroi. Sedaapp..sempat promote lagi...

Malam tu saya hanya makan buah pear and husband makan oat dengan susu. Saya agak susu tu yang buat husband keracunan makanan. Sama macam kes saya sebelum ni. Keracunan makanan sampai lembik badan.

Ingatkan menjelang malam dah okla tapi rupanya still sakit lagi. Malam saya masak macam biasa. Simple ikan patin masak lemak cili api. Husband makan macam biasa.

Bila makin malam husband dah mengadu tak sedap badan. Bila dah tidur bertambah panas and menggigil. Sumpah sepanjang kami kahwin tak pernah lagi husband sakit sampai macam ni. Siap saya terjaga pukul 2 pagi carikan ubat demam dalam peti sejuk. Nasib baik la ada. Lepas ni memang kene stand by ubat dalam satu box. In case jadi macam ni dah tahu nak mana nak cari. Nasib baik ubat saya masa keracunan makanan tu saya tak buang. Hampir nak buang sebab nampak semak dalam peti sejuk. Kene cari stok ubat kat farmasi lepas ni....

Pagi tadi ingat taknak pergi kerja kalau keadaan husband masih tak ok. Tapi demam makin kebah. Tengok dia dah boleh senyum and gurau-gurau tu maknanya dah ok sikit la tu. Sebelum kerja siapkan ubat, nasi lemak and air 100plus tuk husband. Biar dia berehat harini.



Haishhh risaunya hati kalau orang yang kita sayang tak sihatkan....



P/s: Tiba-tiba airmata turun bila tengok husband macam tu semalam. Saya memang berhati kecil. First time in my life...pengalaman sungguh. Baru setahun jagung hidup bersama....



Sunday, December 09, 2012

Untung Ada Husband


Mood melankolik datang...


Semasa saya menulis jam sudah menunjukkan pukul 2 pagi. Masa ni yang saya ada untuk tido lewat merajinkan diri menyiapkan misi yang tertunggak.

Husband dah tertido kat ruang tamu tanpa selimut. Setia menemani saya walaupun dia boleh tidur selesa dalam bilik. Tengok dia tidur alahai cairnya hati dan kalau boleh taknak menghampakan setiap harapan dia untuk saya.

To husband I love you so much. Terima kasih kerana sudi untuk jadi peneman yang setia hingga akhir hayat saya.


Friday, December 07, 2012

Bila Suami Bagi Nasihat



Kalau tengah down and tension dah tahu kat mana nak mengadu.
Without fail dia akan bagi kata-kata dan nasihat yang bernas kepada saya,
Siapa lagi kalau bukan suami dunia akhirat.


"Kalau kita tak berjaya pada apa yang kita target, kita jadikan berjaya untuk perkara lain. 
Kalau kita terlalu fokus kepada benda yang tak berjaya, kita akan jadi murung dan tension" (Azli, 2012)



Tarik nafas dalam-dalam,
Cuba manipulate keadaan and cari sesuatu perkara yang kita boleh target akan berjaya.
Takkan la dalam hidup ni hanya ada satu matlamat je kan.


So let's chill and relax.

Thursday, December 06, 2012

KWSP Punya Hal



Baru lepas pergi kiosk KWSP check kadar caruman majikan. 
Terkejut tengok bila last masuk adalah Julai 2012.
Saya start kerja on 2 July 2012.
Bermakna dari Ogos, September, Oktober, November mereka tidak mencarum dalam KWSP saya.
Bermakna sudah 4 bulan.

Saya tidak puas hati.
Saya mahu hak saya.
Saya tidak akan halalkan setiap sen yang mereka ambil.

Kalau duit gaji tidak ditolak dan saya dapat full payment tak kisah.
Tapi tiap bulan mereka declare and tolak gaji untuk tujuan caruman KWSP.

Dan lagi satu benda yang buat saya geram.
In case kalau tiba-tiba saya berhenti bulan depan,
Confirm 5 bulan lepas punya duit takkan dapat.

So sebelum saya berhenti saya mahu tuntut hak saya.
Dah tak peduli lagi.

Anyone tahu salur mana saya nak buat aduan??





Yang benar,
Pekerja Teraniaya.




Jika Allah Bagi Rezeki Tiada Siapa Boleh Halang


Salam dan hello,

Bila pikir-pikir rasanya tak berbaloi kalau saya nak stay lama di sini. Nak tak nak kene berusaha untuk mencari peluang baru. Saya tak mahu sambil bila-bila diri ditindas, hidup dalam kepompong negatif dan minda tidak berkembang.


Ada peluang tapi 50-50. Bulan June tahun lepas saya dipanggil untuk temuduga jawatan DH41 tapi result temuduga calon simpanan. Tak boleh nak jangka sama ada kita layak atau tidak mengisi kekosongan jawatan tu. Ada dua orang kawan saya, status calon simpanan tapi akhirnya dapat juga jawatan tu. Cuma kene bersabar. Kalau ada rezeki, adalah. Kalau takda rezeki bermakna saya lebih layak untuk jawatan yang lebih baik. *Ayat kene sentiasa positif.

Setiap orang ada rezeki masing-masing yang telah ditetapkan oleh Allah. Have faith in Allah. Ayat itu sentiasa menjadi penyejuk hati saya.


Dugaan ada dimana-mana dan ada pada setiap orang. Yang membezakan macam mana kita menghadapi dugaan itu.


Ya Allah Ya Tuhanku,
Jika rezekiku berada di atas langit, maka turunkanlah ia,
dan jika berada di dalam perut bumi, maka keluarkanlah ia,
dan jika sukar maka mudahkanlah ia,
jika haram maka sucikanlah ia,
jika masih jauh dekatkanlah ia,

Ya Allah, limpahkan kepada kami rezeki sepertimana rezeki yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Amin.





P/s: Sampai sekarang saya masih tidak terima offer letter, tidak terima payslip, tiada caruman KWSP. Bukan saya seorang, ada beberapa staff lagi yang baru seperti saya. Moga ada rezeki lebih baik untuk kami yang teraniaya. Saya bertahan pun sebab dekat dengan rumah berbanding tempat kerja sebelum ni.



Wednesday, December 05, 2012

Pastry Product: Choux Pastry


Hari Rabu adalah hari kelas Basic Pastry.
Selalu tak sempat nak snap gambar.

Harini saya tak lupa nak snap untuk kenangan di sini.
Mana satu bila suatu hari saya dah lupa ingatan,
 saya boleh baca balik semua memori saya di sini.

Product harini --> Choux Pastry

Cream Puff
Pastry Swan

Filling with cream custard and chocolate mousse.


Basic dough sama cuma kita boleh ubah bentuk sama ada cream puff, swan pastry and eclair.
Tapi eclair tadi tak sempat nak buat.




Version kecil-kecil boleh makan beramai-ramai.




Kalau minggu depan minta students buat balik tak pasti diorang masih ingat lagi atau tak.
Version angsa kurus.

Attitude problem belum berjaya diselesaikan.



Wasalam


Monday, December 03, 2012

MAHA Oh MAHA (Part Two)




Salam dan hello,

Ahad lepas seperti yang dijanjikan pergi jugak kami ke MAHA 2012. Orang tak payah cakap. Masya Allah ramai. Kami tak pusing banyak pun. Tengok ala kadar. Tak larat nak berhimpit dalam bas and tram yang disediakan. Macam sardin. Yang saya tak paham dalam keadaan sesak macam itu ada orang jugak yang rela mengangkut baby. Budak kecil ok. Lepas tu kecoh bila ada orang tolak. Dah tahu keadaan macam tu nak berebut jugak naik tram. Semua tak dapat dikawal. Dah beratur himpit macam tu orang belakang mana la perasaan ada baby ke apa kat depan tu kan. Kalau terjadi pape, macam mana. Saya tak kesian kat mak budak tapi lebih kesian kat baby. 

Please think wisely before you nak bawak baby. Rasanya tak sesuai dengan keadaan yang macam kat MAHA tu. Siapa yang pergi semalam tahu la keadaan macam mana. Dianggarkan semalam bilangan pengunjung yang datang lebih kurang 3 juta. Wowwweee....

Untuk mengelakkan kesesakan menaiki pengangkutan yang disediakan kami rela jalan kaki. Dengan syarat jangan lupa bawak payung. Kalau tak memang sunburn la muka and badan korang.

Tempat yang paling kami suka pergi off course bila ada tempat yang buat food testing and jual produk makanan yang susah nak jumpa kat Tesco, Giant and sewaktu dengannya. Sempatla jugak beli rempah Nasi Arab and paste Char Keow Tiau. Dua makanan ni je yang kami suka gila.

One more things yang saya eager nak makan, teringin nak makan. Lama simpan hasrat tau. Trends skang tengah meletop durian crepe. Tercapailah hasrat nak makan durian crepe. Sumpah sedap! Tekstur crepe sangat smooth gojes. I wonder la macam mana nak hasilkan crepe yang cantik. Filling yang dalam tu senang and simple je. So misi skrang nak blaja buat durian crepe sendiri plak. =)







Yummy warna kuning yang meletopss!
Sumpah sedap tak tipu!



Kesimpulan: Tahun akan datang kami surrender taknak pergi MAHA lagi. Jangan marah pihak penganjur. =p





P/s: My new baby dah sampai Sabtu lepas. Alhamdullilah. Tak berkesempatan nak jumpa lagi. 





Saturday, December 01, 2012

MAHA Oh MAHA (Part One)



Oh man husband ajak pergi MAHA esok. Confirm MAHA penat keesokkan harinya (Isnin). Bersedia untuk ketahanan mental dan fizikal. Peristiwa tahun sebelum ni pergi MAHA adalah nightmare bagi saya walaupun orang cakap banyak knowledge yang kita boleh dapat.

We will see...tahun ni ape plak nightmare yang bakal saya terima.

Tapi semalam my sister kat UPM cakap kat sana ada jual durian crepe. Bersinar-sinar sekejap biji mata dengar ada durian crepe. Plus my colleague cakap Ammar Masterchef ada bukak booth kat sana. Behave sikit u dah ada husband... =p

Yeah we will see.....



P/s: Hello December! Bye-Bye November!

Friday, November 30, 2012

Kembalikan Hari Sabtu Ku



Salam dan hello,

Bila dah tukar tempat kerja memang la dah lega sikit kepala otak ni. Macam biasalah mana ada tempat kerja yang mampu puaskan hati sendiri. Mesti ada pros and cons..

Macam opis skang, ada bende yang saya suka, ada benda yang saya tak suka. Tapi part yang paling saya tak suka banyak bila kene kerja hari Sabtu walaupun selama 3 jam.

Yela bila terpaksa kerja weekend kita orang perempuan/isteri banyak benda nak kene uruskan. Time weekend la dapat amik kesempatan lebih berbanding hari biasa kan. Tapi bila weekend pun kene uruskan pasal kerja, time management tu dah lari sikit banyakla.

Contohnya bab mengemas rumah. Aktiviti sapu sampah/habuk, vacum, mop lantai, laundry, lipat baju, sental bilik air terpaksa saya kene buat petang Sabtu. Itu pun kalau bertenaga and rajin. Kalau tak Ahad pagi la jawabnya. Kalau boleh hari Ahad memang hari saya nak bersenang lenang berhabis-habisan. Tu sebab sedaya mungkin saya akan settle-kan semua kerja rumah hari Sabtu.

Macam kes esok plak. Kawan husband, (kawan saya jugakla) buat majlis kahwin dekat Jelebu. Takkan saya tak pergi apa plak dia kata. Yela masa kenduri kat Perak diorang sanggup datang. So bila kene bekerja terpaksa la pergi lambat sikit. Kalau boleh kita nak tengoklah pengantin berarak bagai kan. Takkan nak datang time kenduri dah selesai. Macam tak sedap la plak. Jarang kenduri hari Ahad kan. Semua prefer hari Sabtu kan.

Itu belum satu hal nak balik kampung ke apa. Nak cuti? Takkan tiap Sabtu kite nak cuti. Tapi dah hari Sabtu banyak aktiviti macam mana plak. Saya jadi stuck bila tiap Sabtu kene bekerja walaupun sebenarnya aktiviti kerja Sabtu hanya online buat kerja tak berfaedah.

Itu belum pikir nak pergi Shah Alam jumpa advisor. Semua kene hari Sabtu. Kalau tak pergi hari Sabtu takkan nak jumpa lecturer hari Ahad walaupun En Ali pernah offer suruh datang rumah. Dah macam takda life untuk diri sendiri la plak bila dari Isnin sampai Ahad penuh dengan aktiviti ke sana ke mari.

Belum lagi saya cerita quality time dengan husband lagi. Belum cite perihal ada anak lagi.

Kesimpulannya saya sangat perlukan hari Sabtu supaya saya boleh manage masa saya dengan baik. 

Wasalam



P/s: Bila selalu amik cuti kang diorang cakap saya attitude problem plak. Dilema sungguh.



Thursday, November 29, 2012

Vitamin E Complex Shaklee Bagus Ke?


Salam dan hello,

Badan lemah, tak bermaya, mengantuk. Buat kerja lebih sikit memang akan over tired lepas tu. Belum lagi menginjak umur 3 series. Dah macam-macam penyakit nak datang menyinggah.

Saya akui kepentingan mengambil supplement untuk mengelakkan perkara di atas. Tapi sampai sekarang saya masih tercari-cari supplement apa yang sesuai untuk saya. Dan dalam pada masa yang sama husband pun boleh makan sama. Taknak fokus hanya untuk perempuan sahaja.

Sehinggalah saya terbaca di suatu blog tentang keajaiban vitamin E Kompleks Shaklee. Brand Shaklee pun memang well-known dan diakui oleh ramai pengguna sebelum ni. Kalau google kita sendiri boleh tengok testimoni dari pelbagai orang.

Tapi setiap badan manusia tak sama tindak balas vitamin dan ubat. Saya tak try lagi dan saya tak tahu setakat mana tahap keberkasanannya terhadap badan saya. Tapi apa pun, tergerak hati untuk menjaga kesihatan dan kecantikan demi kelangsungan hidup akan datang.

Mana nak cari dealaer. Dah berminat sangat nak consume Vitamin E dan Vitamin C ni.

Jom tengok kelebihan vitamin E Shaklee.

1. Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat. Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam.

2. Vitamin E mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanser. Pengalaman ibu sendiri bila mengalami bengkak susu yang ketara, ibu akan mengambil dua biji vitamin E namun ianya bukanlah diamalkan secara berterusan cuma pada saat melalui saat bengkak susu atau clog duct.
Seorang teman sebelum ini mengalami masalah dimana tempat kemaluannya didapati mempunyai benjolan seperti bengkak ketumbuhan, beliau mengamalkan dua biji vitamin E selama 7 hari dan alhamdulillah ketumbuhan itu mengecut dengan sendirinya. Ini kerana Vitamin E membantu mengecutkan pertumbuhan abnormal sel dan melancarkan saraf terutama bagi ibu yang menyusu dan dapat mengelakkan bengkak susu yang berlarutan.

3. Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan. Bagi ibu yang menyusu, kedinginan adalah masalah biasa yang bakal dilalui disebabkan hormon prolaktin yang lebih tinggi dari hormon estrogen. Walau bagaimanapun melalui pengalaman ibu, pengambilan vitamin membantu mengatasi masalah kedinginan.

4. Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih lancar. Membantu mengatasi masalah sarah belakang terutama mereka yang sering mengadu masalah sakit bahagian belakang badan.

5. Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka. Sangat membantu apabila si ibu yang menyusu mengalami luka di bahagian nipple. Rata2 ibu yang menyusu akan melalui saat sukar apabila puting susunya melecet ataupun luka. Pengambilan yang konsisten sangat membantu si ibu recover dari kesakitan yang dilalui.

6. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, perasankah anda kawasan erola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap. Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap. Ibu membuat kesimpulan bahawa ianya merupakan pigmentation after kelahiran. Namun dengan pengambilan vitamin E yang konsisten membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula. Parut strecth mark akan semakin pudar.

7. Bagi yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual.



Dan salah satu sumber lagi yang menguatkan keinginan untuk consume Vitamin ni adalah dari sini. --> KLIK dan KLIK



Wasalam.


Wednesday, November 28, 2012

Satu Pencapaian!



Rumah dah pasang streamyx,
Senang hati nak update blog, nak buat kerja, and nak google resepi.

Harini hari busy sedunia sampai tak sempat nak beramah mesra di alam maya.
Al maklum ada kelas pastry,
Harini buat basic dough --> Danish dough and Puff dough.

Alhamdullilah percubaan pertama yang menjadi tapi tak sempat nak snap gambar gara-gara hp bateri kong,
Biasalah BB kalau active BIS sokmo nak telan bateri lebih-lebih.

Kesimpulannya satu pencapaian dalam hidup dah dipenuhi bila berjaya buat Danish dough yang super complicated tu!



Sumber Google.
Product macam ni la yang saya and students hasilkan tadi.
Mengancam kan.
=)



P/s: Eh dh pukul 7. Nak masak nasi. Harini super tired suruh husband tapau sup power je. And tak sabar nak tengok sambungan Cinta Itu Milikku.....Wasalam.





Monday, November 26, 2012

Bismillah.. Kita Mula Balik



Salam,

Akhirnya minggu lepas saya berjaya jugak untuk contact semula advisor thesis saya.
Punya berdebar nak contact balik.
Bersedia dengan segala maki hamun yang bakal didengar.

Alhamdullilah respond yang diberi tak seperti yang dijangkakan.
Nasib baik En Ali still ingat saya lagi.
So sekarang ni tengah berjuang nak menghabiskan sisa-sisa perjalanan yang panjang,
 Setelah hampir setahun saya kepam thesis sampai berkulat, laa ni baru nak mula balik.

Saya dah decide nak restructure balik writing yang lepas.
Bila baca writing yang lepas, Ya Allah kenapa teruk sangat...
Nampak sangat tak buat homework bebetul.

Sekarang, alhamdullilah saya dah nampak jalan.
Doakan saya mampu menghabiskan thesis dengan jayanya!





P/s: To Saufee thanks sangat membantu! Jasamu dikenang!


Friday, November 23, 2012

AFQ Bukan Milik Saya Lagi



Dua hari lepas ayah beritahu dia dah let go kereta kancil. Kereta yang banyak berjasa pada saya sejak zaman universiti lagi.
Memang sekarang ni saya pakai kereta ayah untuk memudahkan proses ayah jual kereta kancil tu.

Saya takda pilihan lain. Jika saya terus pakai kereta tu takut kene overhaul plak. 
Al maklum dah lebih 6 tahun saya pakai.
Ada rezeki lebih sikit tukar la lain plak.

Tapi sayangnya tak sempat saya nak say good bye face to face dengan AFQ.
Semoga AFQ dapat tuan yang dapat jaga dia dengan baik and sayang dia seperti saya sayang dia.

Kereta kenangan.
Susah senang dia ada membantu saya.
Cakap je ke mana saje saya dah redah dengan AFQ.

Disebabkan kes ulang alik KL Seremban menyebabkan kondisi AFQ semakin teruk.
Kesian dia.
=(

Dan kini AFQ bukan milik saya lagi.




Kenangan masa raya 2012.
Titik perpisahan antara saya dan AFQ.
=(


Thursday, November 22, 2012

Random Talk: Jealousy



Kadang-kadang terfikir buat apa la dia sibuk nak berebut sapa dapat anak dulu dengan saya,
Mungkin sebab dia kawen dulu and rasa reputasi terjejas bila saya dapat anak dulu dari dia.
Siapa dapat anak dulu nak dijadikan sebagai pertandingan,
Rasanya tak sesuai,
Rezeki masing-masing.
Kalaulah kita boleh sms Allah tanya bila Allah nak bagi kita rezeki....

Rasanya tak perlulah nak sampai bergaduh laki bini, bermasam muka sebab dulu saya pernah pregnant dulu dari dia.
Tapi sekarang saya terfikir buat apa nak kejar anak jika hubungan suami isteri suam-suam kuku.
Owh lupa istilah dia lepas ada anak suami jadi setia.
Kenapa? Ingat kalau takda anak suami tak setia ke??
Betapa ceteknya pemikiran manusia seperti itu.

Apa yang saya dengar sekarang rasa macam kusut je hidup dia.
Kalau dulu ada affair dengan orang lain sekarang dengan orang lain.
Kenapa kene begitu sekali bila Allah dah mudahkan hidup kalian untuk mendapat anak.
Kenapa manusia tidak mudah bersyukur dengan apa yang telah dikurniakan untuknya.







Kadang-kadang kenapa kita terlalu memikirkan kesakitan hati orang lain dari diri sendiri.
Sesekali biarlah pentingkan diri sendiri...biar orang itu tahu erti kesakitan pulak.

Please jangan sesekali nak bandingkan diri sendiri dengan orang lain.

Kehidupan kita adalah hak kita.



Wednesday, November 21, 2012

Randam Talk: Student



Salam,

Harini bermula hari pertama kelas Basic Pastry for new semester, November 2012.

Kali ni students tak ramai. Lima orang je. Rasa lega la sikit bila boleh bagi sepenuh perhatian pada mereka. Macam biasa lepas habis kelas mesti saya macam biskut lemau. Mula rasa nak cari tilam and bantal. Nak berjalan pun tak berdaya lagi. Begitulah penangan lepas habis kelas kitchen.

Harini start dengan benda basic and paling simple as starting point untuk meneruskan kelas untuk akan datang. Benda yang kena buat hanyalah breakfast product and the recipe saya dah bagi one week before class. So students can do some research and google about the product without tunggu my explanation yang panjang lebar dalam kelas. Expectation merundum! As i expected.

Students memang kene diajari satu persatu sampaikan macam mana nak sukat 1 1/3 cup milk pun tanya saya??? Kalau dulu zaman Puan Alina, my lecturer kat UiTM mahu dipelangkung muka saya bila ditanya soalan seumpama itu. Mana badan tak penat bila nak measure ingredients pun saya kene handle satu persatu. Dang!

Bila la tiba masa mereka nak berdikari.....

Tuesday, November 20, 2012

Mati Itu Pasti



Assalamualaikum,

Ahad lepas saya mendengar lagi berita kematian yang amat mengejutkan saya. A friend of mine, kawan sekerja di Cybernetics telah pergi meninggalkan kita semua untuk selamanya akibat heart attack. Sapa sangka?? 

Dan baru saya dapat tahu bahawa wife arwah sedang sarat mengandung. Ya Allah selalu terfikir jika saya di tempat isteri arwah. Saya harap isteri arwah kuat hadapi dugaan hebat ini.

Arwah kawen awal dari saya. Oh ya arwah seorang lelaki. Selepas kawen dia PJJ dengan isteri dia. So kami pernah jugak la diskus tentang isu anak. Isu mulut orang yang bertanya tanpa kenal apa itu sensitiviti. 

Arwah seorang yang ceria and kuat menyakat orang lain. Tak suka memikirkan masalah. Itu yang saya tahu tentang diri arwah. Kami tidaklah rapat mana, hanya rakan sekerja.

Dan tak sangka pula selepas berita ex student yang meninggal, beliau pula menurut jejak student tersebut.

Berita mengejut ini membuatkan saya sedar dan insaf untuk merajuk lama-lama dengan husband. Kadang-kadang datang mood nak merajuk, kesian husband. Cuba bayangkan kalau saya tak sempat nak minta maaf. Tak sempat nak bahagiakan suami? Saya orang yang paling menyesal. Saya taknak hidup dalam penyesalan. 

Bukan mahu mendoakan yang tidak baik pada orang yang tersayang, tetapi mati itu pasti. 

Bila waktunya? 

Tiada siapa pun antara kita yang tahu.



Selagi bernyawa bahagiakanlah orang yang kita sayangi.

Wasalam.



Saturday, November 17, 2012

Ajal Maut Di Tangan Allah




Dua tiga hari lepas saya terbaca status dari seorang rakan di facebook, rakan masa kat Cybernetics. Sangat terkejut dengan apa yang saya baca. Dua tiga kali saya ulang baca status yang sama. 

Rupanya seorang student Cybernetics meninggal dunia akibat kemalangan. Student ni memang saya kenal walaupun student ni bukan dalam bidang course yang saya ajar. 

Dulu arwah selalu hantar nasi lemak kat C-Shop untuk dijual. Memang sedap nasi lemak yang arwah buat. Walaupun lelaki, pandai masak. Kalah nasi lemak saya. Tiap pagi memang saya akan order nasi lemak arwah. Arwah dengan rela hati akan hantar nasi lemak tu ke opis. 

Walaupun arwah bukan pelajar saya tapi saya sangat senang dengan budi pekerti arwah. Sangat baik, hormat pensyarah, boleh dikatakan semua benda baik ada dalam diri arwah.

Bila dengar berita kehilangan arwah rasa sangat terkejut. Sangat cepat arwah pergi meninggalkan kita semua. Usia yang terlalu muda.

Ya, ajal menjemput tidak mengira siapa dan umur. Dia datang tanpa kita sedari. 



Ya Allah jika saya ditarik nyawa oleh Allah waktu ini, adakah saya sudah bersedia. Cukupkah amalan saya?? Terbalas ke jasa ibu bapa saya?? Cukup ke apa yang saya sudah beri pada suami?? Ya Allah janganlah Kau tarik nyawaku selagi aku belum kurniakan zuriat untuk suamiku....=(



Cukupkah amalan kita semua??? Renung-renungkan dan selamat beramal.





Friday, November 16, 2012

Cinta Bersatu




Salam Jumaat,
Syukur Ya Allah kerana menganugerahkan saya suami yang terbaik.

Sentiasa menyokong apa yang saya lakukan,
Sentiasa memberi semangat dikala saya kesedihan,
Tidak pernah sekali menuding jari ke arah saya,
Tidak pernah mencari kesalahan saya.
Pembimbing hidup saya yang terbaik.
Pembakar semangat yang terbaik dikala saya jatuh merundum.

Syukur Ya Allah,

Saya sayang dan cinta dia sepenuh hati.
I love you husband!

Walaupun diuji dia masih setia.
Cinta kami masih bersatu.





Saturday, December 29, 2012

Hafiz - Ku Akui

0 comments


Such a wonderful song..
Dedicated to my lovely husband.

I love you more than you'll ever know.


Bait yang menyentuh hati

" Kini ku rasa kehilangan
Ku sedar betapa pentingnya kau disisi,
Yang selalu ada,
Yang selalu rindu,
Terhadap diriku.."







Friday, December 28, 2012

2013 Tahun Sukses..Amin

0 comments


Salam Jumaat.

Harini bekerja seperti biasa. Banyak kerja yang perlu diselesaikan tambahan plak hujung bulan depan pihak MQA dah datang untuk akredetasi penuh. Ditambah lagi dengan Head of Academic yang tak macam Head of Academic. Tak pernah lagi merasa macam mana bila panel MQA visit untuk membuat penilaian. Bila tengok secara kasar macam banyak benda yang perlu diselesaikan. Saya tidak mendapat penerangan yang sepenuhnya sebab bila tanya mereka tanya saya balik. Takpelah saya siapkan tasks yang diberi dulu. Hari kejadian pandai-pandailah. Tapi gerun jugak saya akan bersama-sama dengan panel MQA sepanjang hari kejadian.

Sepatutnya banyak benda yang perlu disorok untuk melancarkan perjalanan untuk mendapatkan akreditasi daripada MQA. Tapi saya tengok kat sini macam takda langkah "pencegahan" ke apa. Yela hanya satu program sahaja yang mendapat akreditasi MQA. Dan Culinary Arts adalah program yang kedua. Serabut jugak bila pikir.



Pagi tadi mak, ayah dan Bip (family Ipoh) dah balik Ipoh setelah seminggu berkampung di rumah saya. Kembali sunyi la saya lepas ni. Best sebenarnya bila tinggal dengan parents. So untungla siapa yang masih tinggal dengan parents. At least ada peneman and ada orang yang akan tengok-tengokkan rumah bila saya dan husband pergi bekerja. Takpe nanti cuti sekolah panjang lagi family akan stay sampai seminggu. So misi sekarang melengkapkan dua bilik tetamu. Baru selesa sikit mereka berkampung di rumah saya. Next trip nak try ke Johor pula.

Alhamdullilah "kereta baru" dah pulang ke pangkuan saya. Lepas ni boleh cari lubuk kerja jauh sikit. Maybe saya akan kembali ke area Selangor/ KL. I can't stay here for longer time. Tak berkembang otak uolss. Bukan nak berkata buruk. Banyak jugak saya belajar dari company ni. Bukanlah hanya mahu berkata yang buruk saja. Tapi demi masa akan datang saya perlu move on dari sini.

Hari Jumaat terakhir untuk tahun 2012. Semoga tahun 2013 adalah tahun sukses bagi saya sekeluarga!

Bila kita redha dengan setiap apa yang berlaku dalam kehidupan kita, insya Allah Allah akan hadiahkan pelangi yang indah dalam hidup kita akan datang. Bak kata Lisa Surihani dalam Ombak Rindu...pasrah itu berserah...redha itu ikhlas....



Semoga tahun 2013 tahun sukses bagi kalian juga. =)



Thursday, December 27, 2012

Ingin Nikmat Itu Semula

0 comments



Sudah setahun berlalu,
Allah pinjamkan dia kepada saya untuk sementara waktu,
Dan waktu saya rindu untuk merasai apa yang saya rasai setahun yang lepas.

Sesungguhnya apa yang ada di muka bumi ini adalah hak Allah,
Saya berdoa semoga Allah memberi peluang kepada saya untuk merasai nikmat itu semula.


=)

Isteri Hampir Lemas, Suami Trauma

2 comments


Assalamualaikum dan hello,

Sabtu lepas satu family Ipoh datang, saje jalan-jalan sempena cuti sekolah. Bila family willing nak datang so kami tak perlu balik kampung sempena cuti panjang ni. 

Rabu lepas kami ke PD. Sumpah walaupun saya menetap di Negeri Sembilan jarang sesangat pergi jenjalan kat PD. Melepaskan gian mandi laut. 

Sampai PD ada mamat approach promote banana boat. Husband teruja terus ajak saya and Bip (sister) ikut sekali. Nebes. Sumpah nebes. Yang saya tahu banana boat ni dia akan bawak kita pusing-pusing atas laut and sampai satu masa dia akan terbalikkan boat kat tengah laut. 

Kecut perut. Sumpah kali pertama dan terakhir saya naik banana boat. Walaupun pakai safety jacket, saya hampir lemas bila dia terbalikkan kali kedua. First sebab kesilapan saya tak check safety jacket yang saya pakai. Rupanya longgar. That's why jacket tu macam nak tercabut. Yang kedua sebab Bip berpaut pada saya sebab dia takut air and saya lost control ditambah dengan ombak yang agak tinggi. 

Saya rasa macam nyawa dah tak panjang masa tu. Saya nampak muka husband macam nak menangis pun ada. Cuak gila-gila. Saya tak pandai berenang uolss. Nasib baik mamat tu mengambil tindakan segera terjun dari boat selamatkan saya yang tergapai-gapai. Husband cakap muka saya dah merah. Mau taknya panik la bila tak boleh nak bernafas dengan betul. Malam tu saya tak boleh tidur bila teringat balik saat hampir lemas. Husband dah serik lepas ni taknak naik banana boat lagi. Kuikuikui...

Kitaorang berendam sekejap je pun. Nasib baik cuaca haritu redup bukan panas terik. Lepas ni kami ke Melaka pula. Kata husband dia taknak berendam lama-lama, trauma tengok saya lemas.

Lepas kejadian tu terasa husband lebih menghargai dan mnyayangi saya. =p







Friday, December 21, 2012

Kesan GLA Complex Part 1

1 comments


Salam Jumaat,

Hari ini saya nak share sikit tentang satu vitamin yang saya beli dari Shaklee. Baru 2 minggu saya amalkan vitamin ni ---> GLA complex.




Sumber google




Kenapa saya amalkan GLA complex??

Pertama untuk tingkatkan kesuburan. 
Yang kedua untuk kecantikan kulit.

2 minggu mungkin masih terlalu awal tapi saya interested jugak nak share di sini. Hasilnya:


Kulit muka rasa macam glowing. Kadang-kadang tengok kat cermin eh lepas mandi tadi ada pakai bedak ke?? Rasanya tak?? #Perasan =p



Sekarang baru CD12 so saya tak dapat nak detect lagi keberkesannya untuk PMS, period dan berjaya untuk hamil.



Kalau nak tahu serba sikit tentang khasiat produk ni boleh baca link di bawah.



Saya bukan dealer Shaklee tapi saja suka-suka untuk sebarkan kebaikan Shaklee untuk mereka yang mencari-cari vitamin yang sesuai untuk diamalkan.

Tambahan pula, kulit muka saya takdalah flawless mana and saya kurang percaya dengan pemakaian produk yang mahal. Sebab saya pernah try tapi hasilnya tetap sama. Mungkin tidak serasi dengan kulit saya. So saya mengambil tindakan untuk mencegah dari dalam berbanding secara luaran. Mungkin akan berhasil. Dan terbuktinya saya nampak perubahan yang positif.

Selain daripada tu, period saya sepatutnya regular, cycle 28 hari. Tapi sejak 2 3 bulan lepas ada yang tetap dan ada yang cycle jadi panjang sampai 30++. Rasanya sesuai saya amalkan vitamin ni untuk tetapkan cycle period yang weng-weng ni. Saya juga ada senggugut kalau datang bulan. Tapi bukan yang serius. Sebelum kahwin agak kronik juga tapi lepas kahwin dah slow down sikit. Vitamin ni juga mampu mengurangkan kesakitan akibat senggugut. So we will see.....

Next wishlists --> Vitalea, Vitamin B Complex and Vitamin C. Selain untuk kulit vitamin ini juga sesuai dimakan ketika mengandung. Tak menjejaskan kandungan. Cuma untuk GLA complex tidak sesuai diamalkan ketika mengandung ditakuti boleh merosakan janin.

Sebenarnya Shaklee ada banyak set untuk kesuburan dan kecantikan. Tapi untuk permulaan saya try GLA complex dulu. Dah tahu keberkesanannya baru boleh terus amalkan vitamin yang lain pula.






Tunggu CD28 untuk tahu keberkesanan seterusnya. Stay tune.







Thursday, December 20, 2012

Musykil Tambah Suspen

1 comments

Semalam dapat surat notis pemberitahuan barang pos,
Bukan pos laju tapi pos daftar,
Musykil juga sebab mana ada saya order barang online,
Yang order haritu pun saya pakai alamat office,

Pos daftar tu barang apa plak,
Kalau kat cawangan Nilai boleh jugak lari nak amik barang,
Tapi kat Seremban,
Nak suruh husband amikkan dia terlampau busy dengan kerja,
Tunggu jela Isnin ni nasib baik amik cuti,

Husband tanya tadi baru saya terfikir,
Kalau tak buat bodo je,
Ingat orang pos salah alamat.

Ntah-ntah ceti mintak hutang ke??
Mana la tahu....

Bikin suspen je.....



Anak Tomok Kenapa Comel Sangat?

0 comments

Tengok muka anak Tomok membuatkan diri saya berada di awang-awangan.
Nape awak comel sangat.
Oh lupa sebab mak dan paknya comel maka terhasillah anak yang comel begini.

Takda muka anak sendiri nak tengok,
Tengok muka anak orang lain pun jadilah,






Tengok muka awak boleh bikin hati aunty jadi tenang sangat harini..
=)




P/s: Kepingin anak comel begini jugak!






Wednesday, December 19, 2012

Result PMR Bip

0 comments

Harini result PMR diumumkan,
Kenapa penting sangat nak tahu pasal result PMR,
Sebab adik bongsu saya baru amik PMR and kami satu famili sangat tak sabar nak tahu result dia,

Alhamdullilah walaupun bukan straight A's tapi dah cukup membanggakan kami satu keluarga tambahan mesti mak dan ayah antara orang yang paling gembira,
Bip (gelaran kami untuk dia) dapat 8A 1B.

Ye saya tahu kejayaan PMR bukanlah satu kejayaan yang menentukan masa depan,
Tapi pada pendapat saya ia adalah satu platform untuk memajukan diri untuk masa depan.
Semoga kejayaan Bip tidak setakat ini, semoga Bip akan mengembirakan lagi hati mak dan ayah lagi.

Saya ada 4 adik beradik.
Saya anak sulung,
Bip anak bongsu,
Saya dan Bip rata-rata ada banyak persamaan,
Muka kami sepesen, saya time remaja muka comot sama macam Bip,
Dah besar dah tak comot lagi.. =p
Husband pon boleh nampak diri saya dalam diri Bip,
Haha
Ye kami banyak persamaan.
=)



Kami bukan dari keluarga yang ada-ada,
Mak dan ayah pun bukan berpangkat besar, bukan bisnessman,
Kami tak dibesarkan dalam suasana yang mewah, hidup dalam keadaan sederhana,
Tapi alhamdullilah mak ayah mampu mendidik kami adik beradik hingga apa yang kami jadi sekarang.
Saya amat bangga dengan mak dan ayah saya.
Saya sayang mak dan ayah saya.
=)










Yeast Product

0 comments

Untuk kelas Basic Pastry harini, product yang dihasilkan adalah berasaskan penggunaan yis,
Maka buat roti la kami harini.

Nak buat produk yang menggunakan yis kene sabar la sikit sebab kita ada beberapa stage yang kita kene ikut dan tak boleh skip.

Antara stage yang penting ialah semasa proses fermentation and proofing.

Inilah hasilnya....






Soft roll and French Bread stage proofing sebelum dibakar dalam oven.





Pizza comot. 
Cheese melimpah abis hangus terkene tepi kulit roti





Onion and Cheese Bread Sticks





French Bread yang dah siap potong and letak topping mcm pizza,
Baru selera nak makan.





Oklah tak boleh melalut panjang ada aktiviti dengan students.
Haishh penatnya harini.



Sekian



Apa Product Pastry Hari Ini?

0 comments


Bersiap untuk kelas Basic Pastry harini,
Yeast product --> Soft Roll, French Bread, Cheese and Onion Bread sticks and Pizza

Kalau semua berjalan lancar sudah semestinya akan di"tepek" di sini product harini.
Doa-doalah semoga semua dipermudahkan.

Tuesday, December 18, 2012

Feeling Macam Kat Cameron Highland

2 comments




Pagi 17 Disember 2012,
Kawasan rumah diselaputi kabus yang tebal,

Feeling-feeling macam kat Cameron Highland,
Pertama kali saya tengok kejadian seperti ini.

Kat depan rumah ada kawasan padang bola and track joging.
Bila ada kabus langsung tak nampak apa.

Merasa la jugak feling macam kat Cameron.
Rindu nak pergi Cameron lagi.
Bukan secara berjemaah tapi berdua.
=)


Hanya Tiga Perkara

2 comments


Masa berjalan dengan pantas. 
Apa pun yang berlaku kita kene juga tangani apa jua masalah yang datang, mengelak memang takkan dapat selesaikan masalah.

Dalam tahun 2012 bermacam perkara berlaku dalam diri saya, kalau nak recall balik rasa macam tak sangka saya berjaya hadapi semua cabaran tu. Tidak lupa untuk bersyukur dengan nikmat yang diberi oleh Allah kepada kehidupan saya.

Di saat-saat penghabisan 2012 ni pun saya masih lagi bertahan dan kuatkan semangat untuk hadapi kehidupan 2013. Macam-macam perkara berlaku. Dan bila ia dah berlalu saya akan selalu ingat di saat saya berada di bawah dan hampir putus asa dengan kehidupan. Ia akan saya jadikan pengalaman yang paling berharga dalam hidup.

Kalau kita merasakan hidup kita kurang bernasib baik dari orang lain, jangan lupa mungkin orang lain inginkan kehidupan seperti kita. Ada lagi manusia yang lebih hidup susah dari kita. Contoh penduduk di Gaza. Mereka kuatkan untuk teruskan kehidupan, kita yang seuji sebesar kuman dah melenting berputus asa. Memikirkan masalah tidak dapat menyelesaikan masalah. Apa yang lebih penting kita berfikir cara penyelesaian dan tindakan yang perlu diambil.

Nampaknya ketiga-tiga misi saya untuk 2012 masih belum dapat dipenuhi. Walaupun saya berjaya untuk menamatkan episod KL-Seremban tapi belum cukup untuk memuaskan hati untuk mencari kerjaya yang saya cari selama ni. Tapi apa pun saya bersyukur, mereka beri saya peluang pekerjaan dan saya mampu menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dengan baik kepada suami. Kehidupan saya lebih terurus berbanding sebelum ni.

Saya masih mencari titik kepuasan dalam kehidupan. Memang benar manusia tidak akan pernah puas dengan apa yang dimiliki. Setakat ini ada tiga perkara yang saya akan carry forward untuk tahun 2013 untuk capai kepuasan yang dicari.

Hanya tiga perkara. 
Semoga Allah kabulkan doa saya dan permudahkan urusan saya.


Akhir kata,
The harder the conflict, the more glorious the triumph.







Monday, December 17, 2012

BFF Yang Takut Hantu

0 comments

Sejak kahwin, husband dah jadi kawan paling rapat and paling baik bagi saya. Dah macam BFF.

Kami masing-masing ada give and take. Contoh bila saya perlu buat kerja sampai lewat malam BFF wajib teman saya sampai saya selesai buat kerja.

Sama juga dengan BFF. Kalau dia ada kerja sampai yang perlu diselesaikan and kene stay up memang saya wajib teman dia. Sebab my BFF takut hantu. Penakutnya lebih takut dari saya. Adik ipar yang bongkar rahsia ni. Kuikuikui..

Macam harini dah siap-siap sms minta saya teman and suruh tido luar dulu kalau saya dah mengantuk. Kalau saya tak teman maka tak sampai setengah jam dia dah ada kat sebelah atas katil. Tak daya nak buat kerja sorang-sorang. 

Begitulah kawan baik saya punya hal.

Ini baru satu hal, ada banyak hal lagi....
=)


Semangat Baru Di Tahun Baru

0 comments


Berjaya tukar blog template yang baru setelah try and error banyak kali,
Penat jugak bila nak kumpul balik link-link sebelum ni,

Sempena tahun baru,
Barulah ada semangat nak terus berblogging.

Hope uolss like it.
=)

Saturday, December 15, 2012

Hobbit Punya Pasal

0 comments

15 Disember 2012 (Saturday)


Harini macam biasa, hari Sabtu yang bekerja. Semalam husband ajak tengok wayang cerita feveret beliau --> Hobbit. Saya tak tahu plak, cerita ni adalah kesinambungan dari cerita Lord of The Ring. Sumpah saya memang tak pernah tengok setiap series cerita ni. 

In overall, saya suka Hobbit. Di pertengahan mungkin agak boring, Tapi masa Journey to Lonely Mountain (kalau tak salah) macam-macam tragedi berlaku. Tak mengantuk dah walaupun kami start tengok wayang pukul 12 am and sampai rumah pukul 3 pagi. Memang super tired. Takpe demi husband saya tak kisah as long as dia happy. =)

Sudahnya harini badan saya sangat lemau. Nasib baik petang semalam (Jumaat) lepas balik kerja saya terus kemas and vacuum rumah.  Bila tak payah masak amik kesempatan untuk minimise tasks yang lain pula. 

Saya balik kerja tadi tengok husband dah siap basuhkan baju, kemas bilik, kemas rumah and cuci bilik air. Lega rasa, macam paham-paham pula harini mood saya malas yang amat. Thanks husband!

Siapa kata husband tak boleh buat kerja rumah. Cuma bagi sedikit kepercayaan kepada mereka dan bila dah berjaya sempurnakan tugas tu, pujilah lebih-lebih sikit and kasi reward supaya next time mereka tak berat tulang nak bantu kita (isteri) buat kerja rumah lagi.




Thursday, December 13, 2012

Cara Buat Pastri Rapuh

2 comments


Harini nak share sikit resepi pastry yang saya dan students buat semalam..tart and pie product. So base yang digunakan untuk buat kulit pie and tart dalam bahasa pastry dipanggil pastri rapuh bergula atau bahasa omputih pastry crust.

Sebenarnya ada banyak method macam mana nak mengadunkan semua bahan tapi saya menggunakan teknik gaul tepung, gula and mentega sehingga jadi serbuk roti, then baru digaul dengan cecair sama ada kita boleh pakai telur, susu atau air ais. Ada juga teknik yang kita gaulkan sekali semua bahan untuk jadi doh. Dan ada juga teknik kita sebatikan gula dan mentega kemudian baru masukkan telur dan diakhiri dengan tepung. Ikut citarasa masing-masing.

Tapi semalam untuk kulit pie saya menggunakan air ais sahaja sebagai bahan pelembab manakala untuk tart saya menggunakan telur. Bahan pelembab atau cecair ini penting untuk kita satukan semua bahan menjadi doh.

Apa bahan asas yang digunakan?? Based on yesterday class.


1. KULIT PIE

Bahan-bahan:

240 gm tepung gandum
170 gm mentega/butter
2 tbs gula
4 tbs air ais (sejuk)

1. Gaul tepung dan gula hingga sebati.
2. Masukkan mentega yang dipotong kiub. Pastikan mentega/butter dalam keadaan sejuk. 
3. Gaul sehingga menjadi serbuk roti.
4. Kemudian masukkan air sejuk dan sebatikan hingga jadi doh.
5. Simpan dalam peti sejuk lebih kurang satu jam sebelum uli untuk bentuk pai.

Sementara tu boleh sediakan filling ikut citarasa masing-masing.





Takda pie pan so pakai jela acuan tart yang size besar tu.




2. KULIT TART

Bahan-bahan:

250 gm tepung gandum.
1 tbs gula kastor
Secubit garam
125 gm mentega/ butter
1 biji telur
1-2 tbs susu (ikut keperluan)

1. Gaul tepung, gula dan mentega (potong kiub dan sejuk) hingga menjadi serbuk roti.
2. Masukkan telur yang dipukul sebati.
3. Jika perlu masukkan susu dan gaul hingga jadi doh.
4. Simpan dalam chiller sebelum canai dalam acuan.

Filling terpulang pada citarasa masing-masing. Fruit Tartlet, Blueberry cheese Tart, Tart telur dan sebagainya.


* Penting untuk rehatkan doh untuk proses seterusnya. Semalam saya hanya rest 30 minutes sebab masa tak cukup. Jika doh tidak direhatkan pastri akan mengecut semasa proses membakar.

Jika kulit tart perlu dibakar selepas letak filling, seeloknya semasa blind bake, bakar separuh masak sahaja untuk mengelakkan kulit tart terlebih masak.




Untuk fruit tartlet, semasa "blind bake" bakar sepenuh masak ye.
Lepas letak filling kastard and buah tak perlu masuk dalam oven lagi.




Selamat mencuba. =)

Try and error itu sesuatu yang sangat adventure bagi saya.



Inspirational Quotes

0 comments

Kata-kata semangat yang sesuai untuk dikongsi bersama.
Follow me on twitter.
To Stalker, kali ni jangan harap nak follow saya di twitter lagi.
Only selected people
=)


Time flies fast and I'm too scary to face the reality. 
Yet in Allah I trust, whatever happens is surely the best for me and my family. 
#ustazdondaniyal



Setiap manusia itu mampu mendukung masalah yang berbeza muatannya. Jangan samakan antara aku dan kamu. Kita berbeza. 
#SantapanMinda


Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita, itulah yang terbaik.
#SantapanMinda


Ada sebab atas apa yg berlaku dlm kehidupan kita..semuanya rahsia Allah dan luar dari kotak pemikiran kita sbg manusia..
#PuanDilla


#PeopleNeedToUnderstand that all great things take time.
#LifeTool

Dia beri 1 kesulitan dan pada masa yg sama Dia beri beberapa penyelesaian / kemudahan / kesenangan.. Agungnya cinta Yang Maha Esa
#AinDWahed


Sometimes life doesn't want to give you something you want, not because you don't deserve it, but because you deserve more.
#LifeTools 


Keburukan manusia adalah selalu lupa atas apa yang dia miliki tetapi mengingat apa yang dimiliki oleh orang lain
#SantapanMinda


Ada jiran aku pernah berkata , ' Manusia yg pnya rasa iri yg kuat dlm diri , mmg seorg yg berjaya.. Berjaya merosakkan dirinya sendiri.."
#SantaiBenAshaari


Life becomes easier when you delete the unnecessary people from it. -->  So true!
#LifeTools





Wednesday, December 12, 2012

12.12.12 --> Pie and Tart Product

2 comments
Baru habis kelas Basic Pastry...

Harini sana sini orang dok heboh cakap pasal 12.12.12

Lepas ni dah tak jumpa lagi tarikh cantik macam ni.
13.13.13
Oh sungguh mustahil bukan?

Saya dah merasa masa tahun 2005 sebab birthday on 5 May..
05.05.05
=)

Bukan pasal tarikh yang saya nak kisahkan di sini.
Tetapi produk Pastry untuk harini.

Selamat menjamu mata
=p





Penat macam mana pun akan happy bila students berjaya buat seperti yang saya harapkan.
=)

Makin lama students makin boleh dengar and terima arahan dengan baik.





Tuesday, December 11, 2012

2013 Mohon Yang Terbaik

2 comments


2013??

Macam tak percaya je lagi beberapa hari nak masuk tahun baru.
Azam baru masih diteruskan seperti biasa.
Mana boleh kalau hidup tanpa matlamat.

Biarlah disimpan dalam hati.
Apa yang lebih penting,
Semoga Allah limpahkan rezeki kepada keluarga saya, ibu bapa saya, adik beradik saya, keluarga mertua, saudara mara, kawan-kawan dan seluruh umat Islam.
Semoga diberi kesihatan yang baik untuk meneruskan kehidupan dan mengejar matlamat.

Semoga impian kita bakal terlaksana.
Walaupun bukan 2013 tapi suatu hari nanti kita pasti akan dapat apa yang diimpikan.

Positif selalu~

Bila Dia Pertama Kali Sakit

2 comments


Dear diary,

Semalam masa saya di opis, husband mengadu dia rasa loya-loya and sakit perut. Pelik jugak sebab sepanjang Ahad kami memang bersama. Apa yang husband makan saya akan makan. Cuma waktu malam kami tak makan berat sebab petang ni dh makan popia kat Stadium Paroi. Sedaapp..sempat promote lagi...

Malam tu saya hanya makan buah pear and husband makan oat dengan susu. Saya agak susu tu yang buat husband keracunan makanan. Sama macam kes saya sebelum ni. Keracunan makanan sampai lembik badan.

Ingatkan menjelang malam dah okla tapi rupanya still sakit lagi. Malam saya masak macam biasa. Simple ikan patin masak lemak cili api. Husband makan macam biasa.

Bila makin malam husband dah mengadu tak sedap badan. Bila dah tidur bertambah panas and menggigil. Sumpah sepanjang kami kahwin tak pernah lagi husband sakit sampai macam ni. Siap saya terjaga pukul 2 pagi carikan ubat demam dalam peti sejuk. Nasib baik la ada. Lepas ni memang kene stand by ubat dalam satu box. In case jadi macam ni dah tahu nak mana nak cari. Nasib baik ubat saya masa keracunan makanan tu saya tak buang. Hampir nak buang sebab nampak semak dalam peti sejuk. Kene cari stok ubat kat farmasi lepas ni....

Pagi tadi ingat taknak pergi kerja kalau keadaan husband masih tak ok. Tapi demam makin kebah. Tengok dia dah boleh senyum and gurau-gurau tu maknanya dah ok sikit la tu. Sebelum kerja siapkan ubat, nasi lemak and air 100plus tuk husband. Biar dia berehat harini.



Haishhh risaunya hati kalau orang yang kita sayang tak sihatkan....



P/s: Tiba-tiba airmata turun bila tengok husband macam tu semalam. Saya memang berhati kecil. First time in my life...pengalaman sungguh. Baru setahun jagung hidup bersama....



Sunday, December 09, 2012

Untung Ada Husband

2 comments

Mood melankolik datang...


Semasa saya menulis jam sudah menunjukkan pukul 2 pagi. Masa ni yang saya ada untuk tido lewat merajinkan diri menyiapkan misi yang tertunggak.

Husband dah tertido kat ruang tamu tanpa selimut. Setia menemani saya walaupun dia boleh tidur selesa dalam bilik. Tengok dia tidur alahai cairnya hati dan kalau boleh taknak menghampakan setiap harapan dia untuk saya.

To husband I love you so much. Terima kasih kerana sudi untuk jadi peneman yang setia hingga akhir hayat saya.


Friday, December 07, 2012

Bila Suami Bagi Nasihat

0 comments


Kalau tengah down and tension dah tahu kat mana nak mengadu.
Without fail dia akan bagi kata-kata dan nasihat yang bernas kepada saya,
Siapa lagi kalau bukan suami dunia akhirat.


"Kalau kita tak berjaya pada apa yang kita target, kita jadikan berjaya untuk perkara lain. 
Kalau kita terlalu fokus kepada benda yang tak berjaya, kita akan jadi murung dan tension" (Azli, 2012)



Tarik nafas dalam-dalam,
Cuba manipulate keadaan and cari sesuatu perkara yang kita boleh target akan berjaya.
Takkan la dalam hidup ni hanya ada satu matlamat je kan.


So let's chill and relax.

Thursday, December 06, 2012

KWSP Punya Hal

7 comments


Baru lepas pergi kiosk KWSP check kadar caruman majikan. 
Terkejut tengok bila last masuk adalah Julai 2012.
Saya start kerja on 2 July 2012.
Bermakna dari Ogos, September, Oktober, November mereka tidak mencarum dalam KWSP saya.
Bermakna sudah 4 bulan.

Saya tidak puas hati.
Saya mahu hak saya.
Saya tidak akan halalkan setiap sen yang mereka ambil.

Kalau duit gaji tidak ditolak dan saya dapat full payment tak kisah.
Tapi tiap bulan mereka declare and tolak gaji untuk tujuan caruman KWSP.

Dan lagi satu benda yang buat saya geram.
In case kalau tiba-tiba saya berhenti bulan depan,
Confirm 5 bulan lepas punya duit takkan dapat.

So sebelum saya berhenti saya mahu tuntut hak saya.
Dah tak peduli lagi.

Anyone tahu salur mana saya nak buat aduan??





Yang benar,
Pekerja Teraniaya.




Jika Allah Bagi Rezeki Tiada Siapa Boleh Halang

0 comments

Salam dan hello,

Bila pikir-pikir rasanya tak berbaloi kalau saya nak stay lama di sini. Nak tak nak kene berusaha untuk mencari peluang baru. Saya tak mahu sambil bila-bila diri ditindas, hidup dalam kepompong negatif dan minda tidak berkembang.


Ada peluang tapi 50-50. Bulan June tahun lepas saya dipanggil untuk temuduga jawatan DH41 tapi result temuduga calon simpanan. Tak boleh nak jangka sama ada kita layak atau tidak mengisi kekosongan jawatan tu. Ada dua orang kawan saya, status calon simpanan tapi akhirnya dapat juga jawatan tu. Cuma kene bersabar. Kalau ada rezeki, adalah. Kalau takda rezeki bermakna saya lebih layak untuk jawatan yang lebih baik. *Ayat kene sentiasa positif.

Setiap orang ada rezeki masing-masing yang telah ditetapkan oleh Allah. Have faith in Allah. Ayat itu sentiasa menjadi penyejuk hati saya.


Dugaan ada dimana-mana dan ada pada setiap orang. Yang membezakan macam mana kita menghadapi dugaan itu.


Ya Allah Ya Tuhanku,
Jika rezekiku berada di atas langit, maka turunkanlah ia,
dan jika berada di dalam perut bumi, maka keluarkanlah ia,
dan jika sukar maka mudahkanlah ia,
jika haram maka sucikanlah ia,
jika masih jauh dekatkanlah ia,

Ya Allah, limpahkan kepada kami rezeki sepertimana rezeki yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Amin.





P/s: Sampai sekarang saya masih tidak terima offer letter, tidak terima payslip, tiada caruman KWSP. Bukan saya seorang, ada beberapa staff lagi yang baru seperti saya. Moga ada rezeki lebih baik untuk kami yang teraniaya. Saya bertahan pun sebab dekat dengan rumah berbanding tempat kerja sebelum ni.



Wednesday, December 05, 2012

Pastry Product: Choux Pastry

2 comments

Hari Rabu adalah hari kelas Basic Pastry.
Selalu tak sempat nak snap gambar.

Harini saya tak lupa nak snap untuk kenangan di sini.
Mana satu bila suatu hari saya dah lupa ingatan,
 saya boleh baca balik semua memori saya di sini.

Product harini --> Choux Pastry

Cream Puff
Pastry Swan

Filling with cream custard and chocolate mousse.


Basic dough sama cuma kita boleh ubah bentuk sama ada cream puff, swan pastry and eclair.
Tapi eclair tadi tak sempat nak buat.




Version kecil-kecil boleh makan beramai-ramai.




Kalau minggu depan minta students buat balik tak pasti diorang masih ingat lagi atau tak.
Version angsa kurus.

Attitude problem belum berjaya diselesaikan.



Wasalam


Monday, December 03, 2012

MAHA Oh MAHA (Part Two)

2 comments



Salam dan hello,

Ahad lepas seperti yang dijanjikan pergi jugak kami ke MAHA 2012. Orang tak payah cakap. Masya Allah ramai. Kami tak pusing banyak pun. Tengok ala kadar. Tak larat nak berhimpit dalam bas and tram yang disediakan. Macam sardin. Yang saya tak paham dalam keadaan sesak macam itu ada orang jugak yang rela mengangkut baby. Budak kecil ok. Lepas tu kecoh bila ada orang tolak. Dah tahu keadaan macam tu nak berebut jugak naik tram. Semua tak dapat dikawal. Dah beratur himpit macam tu orang belakang mana la perasaan ada baby ke apa kat depan tu kan. Kalau terjadi pape, macam mana. Saya tak kesian kat mak budak tapi lebih kesian kat baby. 

Please think wisely before you nak bawak baby. Rasanya tak sesuai dengan keadaan yang macam kat MAHA tu. Siapa yang pergi semalam tahu la keadaan macam mana. Dianggarkan semalam bilangan pengunjung yang datang lebih kurang 3 juta. Wowwweee....

Untuk mengelakkan kesesakan menaiki pengangkutan yang disediakan kami rela jalan kaki. Dengan syarat jangan lupa bawak payung. Kalau tak memang sunburn la muka and badan korang.

Tempat yang paling kami suka pergi off course bila ada tempat yang buat food testing and jual produk makanan yang susah nak jumpa kat Tesco, Giant and sewaktu dengannya. Sempatla jugak beli rempah Nasi Arab and paste Char Keow Tiau. Dua makanan ni je yang kami suka gila.

One more things yang saya eager nak makan, teringin nak makan. Lama simpan hasrat tau. Trends skang tengah meletop durian crepe. Tercapailah hasrat nak makan durian crepe. Sumpah sedap! Tekstur crepe sangat smooth gojes. I wonder la macam mana nak hasilkan crepe yang cantik. Filling yang dalam tu senang and simple je. So misi skrang nak blaja buat durian crepe sendiri plak. =)







Yummy warna kuning yang meletopss!
Sumpah sedap tak tipu!



Kesimpulan: Tahun akan datang kami surrender taknak pergi MAHA lagi. Jangan marah pihak penganjur. =p





P/s: My new baby dah sampai Sabtu lepas. Alhamdullilah. Tak berkesempatan nak jumpa lagi. 





Saturday, December 01, 2012

MAHA Oh MAHA (Part One)

0 comments


Oh man husband ajak pergi MAHA esok. Confirm MAHA penat keesokkan harinya (Isnin). Bersedia untuk ketahanan mental dan fizikal. Peristiwa tahun sebelum ni pergi MAHA adalah nightmare bagi saya walaupun orang cakap banyak knowledge yang kita boleh dapat.

We will see...tahun ni ape plak nightmare yang bakal saya terima.

Tapi semalam my sister kat UPM cakap kat sana ada jual durian crepe. Bersinar-sinar sekejap biji mata dengar ada durian crepe. Plus my colleague cakap Ammar Masterchef ada bukak booth kat sana. Behave sikit u dah ada husband... =p

Yeah we will see.....



P/s: Hello December! Bye-Bye November!

Friday, November 30, 2012

Kembalikan Hari Sabtu Ku

0 comments


Salam dan hello,

Bila dah tukar tempat kerja memang la dah lega sikit kepala otak ni. Macam biasalah mana ada tempat kerja yang mampu puaskan hati sendiri. Mesti ada pros and cons..

Macam opis skang, ada bende yang saya suka, ada benda yang saya tak suka. Tapi part yang paling saya tak suka banyak bila kene kerja hari Sabtu walaupun selama 3 jam.

Yela bila terpaksa kerja weekend kita orang perempuan/isteri banyak benda nak kene uruskan. Time weekend la dapat amik kesempatan lebih berbanding hari biasa kan. Tapi bila weekend pun kene uruskan pasal kerja, time management tu dah lari sikit banyakla.

Contohnya bab mengemas rumah. Aktiviti sapu sampah/habuk, vacum, mop lantai, laundry, lipat baju, sental bilik air terpaksa saya kene buat petang Sabtu. Itu pun kalau bertenaga and rajin. Kalau tak Ahad pagi la jawabnya. Kalau boleh hari Ahad memang hari saya nak bersenang lenang berhabis-habisan. Tu sebab sedaya mungkin saya akan settle-kan semua kerja rumah hari Sabtu.

Macam kes esok plak. Kawan husband, (kawan saya jugakla) buat majlis kahwin dekat Jelebu. Takkan saya tak pergi apa plak dia kata. Yela masa kenduri kat Perak diorang sanggup datang. So bila kene bekerja terpaksa la pergi lambat sikit. Kalau boleh kita nak tengoklah pengantin berarak bagai kan. Takkan nak datang time kenduri dah selesai. Macam tak sedap la plak. Jarang kenduri hari Ahad kan. Semua prefer hari Sabtu kan.

Itu belum satu hal nak balik kampung ke apa. Nak cuti? Takkan tiap Sabtu kite nak cuti. Tapi dah hari Sabtu banyak aktiviti macam mana plak. Saya jadi stuck bila tiap Sabtu kene bekerja walaupun sebenarnya aktiviti kerja Sabtu hanya online buat kerja tak berfaedah.

Itu belum pikir nak pergi Shah Alam jumpa advisor. Semua kene hari Sabtu. Kalau tak pergi hari Sabtu takkan nak jumpa lecturer hari Ahad walaupun En Ali pernah offer suruh datang rumah. Dah macam takda life untuk diri sendiri la plak bila dari Isnin sampai Ahad penuh dengan aktiviti ke sana ke mari.

Belum lagi saya cerita quality time dengan husband lagi. Belum cite perihal ada anak lagi.

Kesimpulannya saya sangat perlukan hari Sabtu supaya saya boleh manage masa saya dengan baik. 

Wasalam



P/s: Bila selalu amik cuti kang diorang cakap saya attitude problem plak. Dilema sungguh.



Thursday, November 29, 2012

Vitamin E Complex Shaklee Bagus Ke?

4 comments

Salam dan hello,

Badan lemah, tak bermaya, mengantuk. Buat kerja lebih sikit memang akan over tired lepas tu. Belum lagi menginjak umur 3 series. Dah macam-macam penyakit nak datang menyinggah.

Saya akui kepentingan mengambil supplement untuk mengelakkan perkara di atas. Tapi sampai sekarang saya masih tercari-cari supplement apa yang sesuai untuk saya. Dan dalam pada masa yang sama husband pun boleh makan sama. Taknak fokus hanya untuk perempuan sahaja.

Sehinggalah saya terbaca di suatu blog tentang keajaiban vitamin E Kompleks Shaklee. Brand Shaklee pun memang well-known dan diakui oleh ramai pengguna sebelum ni. Kalau google kita sendiri boleh tengok testimoni dari pelbagai orang.

Tapi setiap badan manusia tak sama tindak balas vitamin dan ubat. Saya tak try lagi dan saya tak tahu setakat mana tahap keberkasanannya terhadap badan saya. Tapi apa pun, tergerak hati untuk menjaga kesihatan dan kecantikan demi kelangsungan hidup akan datang.

Mana nak cari dealaer. Dah berminat sangat nak consume Vitamin E dan Vitamin C ni.

Jom tengok kelebihan vitamin E Shaklee.

1. Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat. Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam.

2. Vitamin E mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanser. Pengalaman ibu sendiri bila mengalami bengkak susu yang ketara, ibu akan mengambil dua biji vitamin E namun ianya bukanlah diamalkan secara berterusan cuma pada saat melalui saat bengkak susu atau clog duct.
Seorang teman sebelum ini mengalami masalah dimana tempat kemaluannya didapati mempunyai benjolan seperti bengkak ketumbuhan, beliau mengamalkan dua biji vitamin E selama 7 hari dan alhamdulillah ketumbuhan itu mengecut dengan sendirinya. Ini kerana Vitamin E membantu mengecutkan pertumbuhan abnormal sel dan melancarkan saraf terutama bagi ibu yang menyusu dan dapat mengelakkan bengkak susu yang berlarutan.

3. Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan. Bagi ibu yang menyusu, kedinginan adalah masalah biasa yang bakal dilalui disebabkan hormon prolaktin yang lebih tinggi dari hormon estrogen. Walau bagaimanapun melalui pengalaman ibu, pengambilan vitamin membantu mengatasi masalah kedinginan.

4. Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih lancar. Membantu mengatasi masalah sarah belakang terutama mereka yang sering mengadu masalah sakit bahagian belakang badan.

5. Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka. Sangat membantu apabila si ibu yang menyusu mengalami luka di bahagian nipple. Rata2 ibu yang menyusu akan melalui saat sukar apabila puting susunya melecet ataupun luka. Pengambilan yang konsisten sangat membantu si ibu recover dari kesakitan yang dilalui.

6. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, perasankah anda kawasan erola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap. Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap. Ibu membuat kesimpulan bahawa ianya merupakan pigmentation after kelahiran. Namun dengan pengambilan vitamin E yang konsisten membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula. Parut strecth mark akan semakin pudar.

7. Bagi yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual.



Dan salah satu sumber lagi yang menguatkan keinginan untuk consume Vitamin ni adalah dari sini. --> KLIK dan KLIK



Wasalam.


Wednesday, November 28, 2012

Satu Pencapaian!

0 comments


Rumah dah pasang streamyx,
Senang hati nak update blog, nak buat kerja, and nak google resepi.

Harini hari busy sedunia sampai tak sempat nak beramah mesra di alam maya.
Al maklum ada kelas pastry,
Harini buat basic dough --> Danish dough and Puff dough.

Alhamdullilah percubaan pertama yang menjadi tapi tak sempat nak snap gambar gara-gara hp bateri kong,
Biasalah BB kalau active BIS sokmo nak telan bateri lebih-lebih.

Kesimpulannya satu pencapaian dalam hidup dah dipenuhi bila berjaya buat Danish dough yang super complicated tu!



Sumber Google.
Product macam ni la yang saya and students hasilkan tadi.
Mengancam kan.
=)



P/s: Eh dh pukul 7. Nak masak nasi. Harini super tired suruh husband tapau sup power je. And tak sabar nak tengok sambungan Cinta Itu Milikku.....Wasalam.





Monday, November 26, 2012

Bismillah.. Kita Mula Balik

0 comments


Salam,

Akhirnya minggu lepas saya berjaya jugak untuk contact semula advisor thesis saya.
Punya berdebar nak contact balik.
Bersedia dengan segala maki hamun yang bakal didengar.

Alhamdullilah respond yang diberi tak seperti yang dijangkakan.
Nasib baik En Ali still ingat saya lagi.
So sekarang ni tengah berjuang nak menghabiskan sisa-sisa perjalanan yang panjang,
 Setelah hampir setahun saya kepam thesis sampai berkulat, laa ni baru nak mula balik.

Saya dah decide nak restructure balik writing yang lepas.
Bila baca writing yang lepas, Ya Allah kenapa teruk sangat...
Nampak sangat tak buat homework bebetul.

Sekarang, alhamdullilah saya dah nampak jalan.
Doakan saya mampu menghabiskan thesis dengan jayanya!





P/s: To Saufee thanks sangat membantu! Jasamu dikenang!


Friday, November 23, 2012

AFQ Bukan Milik Saya Lagi

0 comments


Dua hari lepas ayah beritahu dia dah let go kereta kancil. Kereta yang banyak berjasa pada saya sejak zaman universiti lagi.
Memang sekarang ni saya pakai kereta ayah untuk memudahkan proses ayah jual kereta kancil tu.

Saya takda pilihan lain. Jika saya terus pakai kereta tu takut kene overhaul plak. 
Al maklum dah lebih 6 tahun saya pakai.
Ada rezeki lebih sikit tukar la lain plak.

Tapi sayangnya tak sempat saya nak say good bye face to face dengan AFQ.
Semoga AFQ dapat tuan yang dapat jaga dia dengan baik and sayang dia seperti saya sayang dia.

Kereta kenangan.
Susah senang dia ada membantu saya.
Cakap je ke mana saje saya dah redah dengan AFQ.

Disebabkan kes ulang alik KL Seremban menyebabkan kondisi AFQ semakin teruk.
Kesian dia.
=(

Dan kini AFQ bukan milik saya lagi.




Kenangan masa raya 2012.
Titik perpisahan antara saya dan AFQ.
=(


Thursday, November 22, 2012

Random Talk: Jealousy

2 comments


Kadang-kadang terfikir buat apa la dia sibuk nak berebut sapa dapat anak dulu dengan saya,
Mungkin sebab dia kawen dulu and rasa reputasi terjejas bila saya dapat anak dulu dari dia.
Siapa dapat anak dulu nak dijadikan sebagai pertandingan,
Rasanya tak sesuai,
Rezeki masing-masing.
Kalaulah kita boleh sms Allah tanya bila Allah nak bagi kita rezeki....

Rasanya tak perlulah nak sampai bergaduh laki bini, bermasam muka sebab dulu saya pernah pregnant dulu dari dia.
Tapi sekarang saya terfikir buat apa nak kejar anak jika hubungan suami isteri suam-suam kuku.
Owh lupa istilah dia lepas ada anak suami jadi setia.
Kenapa? Ingat kalau takda anak suami tak setia ke??
Betapa ceteknya pemikiran manusia seperti itu.

Apa yang saya dengar sekarang rasa macam kusut je hidup dia.
Kalau dulu ada affair dengan orang lain sekarang dengan orang lain.
Kenapa kene begitu sekali bila Allah dah mudahkan hidup kalian untuk mendapat anak.
Kenapa manusia tidak mudah bersyukur dengan apa yang telah dikurniakan untuknya.







Kadang-kadang kenapa kita terlalu memikirkan kesakitan hati orang lain dari diri sendiri.
Sesekali biarlah pentingkan diri sendiri...biar orang itu tahu erti kesakitan pulak.

Please jangan sesekali nak bandingkan diri sendiri dengan orang lain.

Kehidupan kita adalah hak kita.



Wednesday, November 21, 2012

Randam Talk: Student

2 comments


Salam,

Harini bermula hari pertama kelas Basic Pastry for new semester, November 2012.

Kali ni students tak ramai. Lima orang je. Rasa lega la sikit bila boleh bagi sepenuh perhatian pada mereka. Macam biasa lepas habis kelas mesti saya macam biskut lemau. Mula rasa nak cari tilam and bantal. Nak berjalan pun tak berdaya lagi. Begitulah penangan lepas habis kelas kitchen.

Harini start dengan benda basic and paling simple as starting point untuk meneruskan kelas untuk akan datang. Benda yang kena buat hanyalah breakfast product and the recipe saya dah bagi one week before class. So students can do some research and google about the product without tunggu my explanation yang panjang lebar dalam kelas. Expectation merundum! As i expected.

Students memang kene diajari satu persatu sampaikan macam mana nak sukat 1 1/3 cup milk pun tanya saya??? Kalau dulu zaman Puan Alina, my lecturer kat UiTM mahu dipelangkung muka saya bila ditanya soalan seumpama itu. Mana badan tak penat bila nak measure ingredients pun saya kene handle satu persatu. Dang!

Bila la tiba masa mereka nak berdikari.....

Tuesday, November 20, 2012

Mati Itu Pasti

2 comments


Assalamualaikum,

Ahad lepas saya mendengar lagi berita kematian yang amat mengejutkan saya. A friend of mine, kawan sekerja di Cybernetics telah pergi meninggalkan kita semua untuk selamanya akibat heart attack. Sapa sangka?? 

Dan baru saya dapat tahu bahawa wife arwah sedang sarat mengandung. Ya Allah selalu terfikir jika saya di tempat isteri arwah. Saya harap isteri arwah kuat hadapi dugaan hebat ini.

Arwah kawen awal dari saya. Oh ya arwah seorang lelaki. Selepas kawen dia PJJ dengan isteri dia. So kami pernah jugak la diskus tentang isu anak. Isu mulut orang yang bertanya tanpa kenal apa itu sensitiviti. 

Arwah seorang yang ceria and kuat menyakat orang lain. Tak suka memikirkan masalah. Itu yang saya tahu tentang diri arwah. Kami tidaklah rapat mana, hanya rakan sekerja.

Dan tak sangka pula selepas berita ex student yang meninggal, beliau pula menurut jejak student tersebut.

Berita mengejut ini membuatkan saya sedar dan insaf untuk merajuk lama-lama dengan husband. Kadang-kadang datang mood nak merajuk, kesian husband. Cuba bayangkan kalau saya tak sempat nak minta maaf. Tak sempat nak bahagiakan suami? Saya orang yang paling menyesal. Saya taknak hidup dalam penyesalan. 

Bukan mahu mendoakan yang tidak baik pada orang yang tersayang, tetapi mati itu pasti. 

Bila waktunya? 

Tiada siapa pun antara kita yang tahu.



Selagi bernyawa bahagiakanlah orang yang kita sayangi.

Wasalam.



Saturday, November 17, 2012

Ajal Maut Di Tangan Allah

0 comments



Dua tiga hari lepas saya terbaca status dari seorang rakan di facebook, rakan masa kat Cybernetics. Sangat terkejut dengan apa yang saya baca. Dua tiga kali saya ulang baca status yang sama. 

Rupanya seorang student Cybernetics meninggal dunia akibat kemalangan. Student ni memang saya kenal walaupun student ni bukan dalam bidang course yang saya ajar. 

Dulu arwah selalu hantar nasi lemak kat C-Shop untuk dijual. Memang sedap nasi lemak yang arwah buat. Walaupun lelaki, pandai masak. Kalah nasi lemak saya. Tiap pagi memang saya akan order nasi lemak arwah. Arwah dengan rela hati akan hantar nasi lemak tu ke opis. 

Walaupun arwah bukan pelajar saya tapi saya sangat senang dengan budi pekerti arwah. Sangat baik, hormat pensyarah, boleh dikatakan semua benda baik ada dalam diri arwah.

Bila dengar berita kehilangan arwah rasa sangat terkejut. Sangat cepat arwah pergi meninggalkan kita semua. Usia yang terlalu muda.

Ya, ajal menjemput tidak mengira siapa dan umur. Dia datang tanpa kita sedari. 



Ya Allah jika saya ditarik nyawa oleh Allah waktu ini, adakah saya sudah bersedia. Cukupkah amalan saya?? Terbalas ke jasa ibu bapa saya?? Cukup ke apa yang saya sudah beri pada suami?? Ya Allah janganlah Kau tarik nyawaku selagi aku belum kurniakan zuriat untuk suamiku....=(



Cukupkah amalan kita semua??? Renung-renungkan dan selamat beramal.





Friday, November 16, 2012

Cinta Bersatu

2 comments



Salam Jumaat,
Syukur Ya Allah kerana menganugerahkan saya suami yang terbaik.

Sentiasa menyokong apa yang saya lakukan,
Sentiasa memberi semangat dikala saya kesedihan,
Tidak pernah sekali menuding jari ke arah saya,
Tidak pernah mencari kesalahan saya.
Pembimbing hidup saya yang terbaik.
Pembakar semangat yang terbaik dikala saya jatuh merundum.

Syukur Ya Allah,

Saya sayang dan cinta dia sepenuh hati.
I love you husband!

Walaupun diuji dia masih setia.
Cinta kami masih bersatu.





Disable Right Click