Followers

Thursday, December 06, 2012

KWSP Punya Hal



Baru lepas pergi kiosk KWSP check kadar caruman majikan. 
Terkejut tengok bila last masuk adalah Julai 2012.
Saya start kerja on 2 July 2012.
Bermakna dari Ogos, September, Oktober, November mereka tidak mencarum dalam KWSP saya.
Bermakna sudah 4 bulan.

Saya tidak puas hati.
Saya mahu hak saya.
Saya tidak akan halalkan setiap sen yang mereka ambil.

Kalau duit gaji tidak ditolak dan saya dapat full payment tak kisah.
Tapi tiap bulan mereka declare and tolak gaji untuk tujuan caruman KWSP.

Dan lagi satu benda yang buat saya geram.
In case kalau tiba-tiba saya berhenti bulan depan,
Confirm 5 bulan lepas punya duit takkan dapat.

So sebelum saya berhenti saya mahu tuntut hak saya.
Dah tak peduli lagi.

Anyone tahu salur mana saya nak buat aduan??





Yang benar,
Pekerja Teraniaya.




7 Kata-Kata Inspirasi:

Mrs Lurve said...

boleh check dulu dgn unit HR x? confirm dgn diorg dulu..ada pulak caruman majikan mcm tue, kalo terlps pandang, untungla majikan

Nawal Latisya said...

HR kat sini tak boleh pakai...bila ty pasal duit selalu mengelak...sama mcm students jgk..kesian students kene byar itu ini tp takda details ttg bayaran....

Duit gaji tiap bulan tolak tuk caruman kwsp tapi tak masuk dlam akuan kwsp. Maknanya diorg rolling duit staff untuk bende lain...

Nampak tak berkat di situ...
sedih =(

Anonymous said...

betul tu..cuba check ngan HR dlu, sbb ada certain c0, diorg byr lump sum...

mama-ira said...

kesian dilla... tak baik kalau company tolak bulan2 tapi dia tak carum.. tapikan cuba dilla tanya sendiri HR tu... mungkin dia terlepas pandang ataupun company akan carum setiap setahun sekali... dia bayar sekaligus... (akk cakap ni sbb dulu abg erul masa keje kat kem kesihatan, mmg diaorg byr lump sum)... cubalah tanya... ini hak kita sebagai pekerja.. at least bila dilla tanya diaorg tau dilla alert mengenai hal ini.. dilla mention sekali dia dah pegi check.. dia nak kata apa kan...

apapun akk doakan semoga dilla berjaya di sana dan bykkan bersabar ya..

Nawal Latisya said...

Kak Ira sy dh check dgn kakak ipar sy yg keje kwsp...mmg kolej ni di bawah pendakwaan...mmg diorg bayar lump sump tp bila benti keje diorg terus buat tak tahu je....

Malas sy nak ty HR tu..byk sgt alasan dia...meluat rasa....

mama-ira said...

ishh ye ker... alahaii sian dilla. jahatnya kolej tu... diaorg ni tak jaga kebajikan staff. nak untung lebih jer..

dilla sabar ya. mmg better dilla cari tempat lain. cuma terpaksa bertahan lah kat tempat dia.. insyallah ada rezeki dilla.. sabar ya..

Nawal Latisya said...

tula akak..skg ni bertahan sebab dekat dgn rumah je and tak pressure sgt..kat situ ok takda la stress mana keje...workloads pun xbyk cuma part gaji and takda black and white yg buat sy geram....

Thursday, December 06, 2012

KWSP Punya Hal




Baru lepas pergi kiosk KWSP check kadar caruman majikan. 
Terkejut tengok bila last masuk adalah Julai 2012.
Saya start kerja on 2 July 2012.
Bermakna dari Ogos, September, Oktober, November mereka tidak mencarum dalam KWSP saya.
Bermakna sudah 4 bulan.

Saya tidak puas hati.
Saya mahu hak saya.
Saya tidak akan halalkan setiap sen yang mereka ambil.

Kalau duit gaji tidak ditolak dan saya dapat full payment tak kisah.
Tapi tiap bulan mereka declare and tolak gaji untuk tujuan caruman KWSP.

Dan lagi satu benda yang buat saya geram.
In case kalau tiba-tiba saya berhenti bulan depan,
Confirm 5 bulan lepas punya duit takkan dapat.

So sebelum saya berhenti saya mahu tuntut hak saya.
Dah tak peduli lagi.

Anyone tahu salur mana saya nak buat aduan??





Yang benar,
Pekerja Teraniaya.




7 comments on "KWSP Punya Hal"

Mrs Lurve on December 6, 2012 at 2:38 PM said...

boleh check dulu dgn unit HR x? confirm dgn diorg dulu..ada pulak caruman majikan mcm tue, kalo terlps pandang, untungla majikan

Nawal Latisya on December 7, 2012 at 1:57 PM said...

HR kat sini tak boleh pakai...bila ty pasal duit selalu mengelak...sama mcm students jgk..kesian students kene byar itu ini tp takda details ttg bayaran....

Duit gaji tiap bulan tolak tuk caruman kwsp tapi tak masuk dlam akuan kwsp. Maknanya diorg rolling duit staff untuk bende lain...

Nampak tak berkat di situ...
sedih =(

Anonymous said...

betul tu..cuba check ngan HR dlu, sbb ada certain c0, diorg byr lump sum...

mama-ira on December 11, 2012 at 4:25 PM said...

kesian dilla... tak baik kalau company tolak bulan2 tapi dia tak carum.. tapikan cuba dilla tanya sendiri HR tu... mungkin dia terlepas pandang ataupun company akan carum setiap setahun sekali... dia bayar sekaligus... (akk cakap ni sbb dulu abg erul masa keje kat kem kesihatan, mmg diaorg byr lump sum)... cubalah tanya... ini hak kita sebagai pekerja.. at least bila dilla tanya diaorg tau dilla alert mengenai hal ini.. dilla mention sekali dia dah pegi check.. dia nak kata apa kan...

apapun akk doakan semoga dilla berjaya di sana dan bykkan bersabar ya..

Nawal Latisya on December 11, 2012 at 10:18 PM said...

Kak Ira sy dh check dgn kakak ipar sy yg keje kwsp...mmg kolej ni di bawah pendakwaan...mmg diorg bayar lump sump tp bila benti keje diorg terus buat tak tahu je....

Malas sy nak ty HR tu..byk sgt alasan dia...meluat rasa....

mama-ira on December 12, 2012 at 11:03 AM said...

ishh ye ker... alahaii sian dilla. jahatnya kolej tu... diaorg ni tak jaga kebajikan staff. nak untung lebih jer..

dilla sabar ya. mmg better dilla cari tempat lain. cuma terpaksa bertahan lah kat tempat dia.. insyallah ada rezeki dilla.. sabar ya..

Nawal Latisya on December 12, 2012 at 7:32 PM said...

tula akak..skg ni bertahan sebab dekat dgn rumah je and tak pressure sgt..kat situ ok takda la stress mana keje...workloads pun xbyk cuma part gaji and takda black and white yg buat sy geram....

Disable Right Click