Followers

Friday, November 30, 2012

Kembalikan Hari Sabtu Ku



Salam dan hello,

Bila dah tukar tempat kerja memang la dah lega sikit kepala otak ni. Macam biasalah mana ada tempat kerja yang mampu puaskan hati sendiri. Mesti ada pros and cons..

Macam opis skang, ada bende yang saya suka, ada benda yang saya tak suka. Tapi part yang paling saya tak suka banyak bila kene kerja hari Sabtu walaupun selama 3 jam.

Yela bila terpaksa kerja weekend kita orang perempuan/isteri banyak benda nak kene uruskan. Time weekend la dapat amik kesempatan lebih berbanding hari biasa kan. Tapi bila weekend pun kene uruskan pasal kerja, time management tu dah lari sikit banyakla.

Contohnya bab mengemas rumah. Aktiviti sapu sampah/habuk, vacum, mop lantai, laundry, lipat baju, sental bilik air terpaksa saya kene buat petang Sabtu. Itu pun kalau bertenaga and rajin. Kalau tak Ahad pagi la jawabnya. Kalau boleh hari Ahad memang hari saya nak bersenang lenang berhabis-habisan. Tu sebab sedaya mungkin saya akan settle-kan semua kerja rumah hari Sabtu.

Macam kes esok plak. Kawan husband, (kawan saya jugakla) buat majlis kahwin dekat Jelebu. Takkan saya tak pergi apa plak dia kata. Yela masa kenduri kat Perak diorang sanggup datang. So bila kene bekerja terpaksa la pergi lambat sikit. Kalau boleh kita nak tengoklah pengantin berarak bagai kan. Takkan nak datang time kenduri dah selesai. Macam tak sedap la plak. Jarang kenduri hari Ahad kan. Semua prefer hari Sabtu kan.

Itu belum satu hal nak balik kampung ke apa. Nak cuti? Takkan tiap Sabtu kite nak cuti. Tapi dah hari Sabtu banyak aktiviti macam mana plak. Saya jadi stuck bila tiap Sabtu kene bekerja walaupun sebenarnya aktiviti kerja Sabtu hanya online buat kerja tak berfaedah.

Itu belum pikir nak pergi Shah Alam jumpa advisor. Semua kene hari Sabtu. Kalau tak pergi hari Sabtu takkan nak jumpa lecturer hari Ahad walaupun En Ali pernah offer suruh datang rumah. Dah macam takda life untuk diri sendiri la plak bila dari Isnin sampai Ahad penuh dengan aktiviti ke sana ke mari.

Belum lagi saya cerita quality time dengan husband lagi. Belum cite perihal ada anak lagi.

Kesimpulannya saya sangat perlukan hari Sabtu supaya saya boleh manage masa saya dengan baik. 

Wasalam



P/s: Bila selalu amik cuti kang diorang cakap saya attitude problem plak. Dilema sungguh.



0 Kata-Kata Inspirasi:

Friday, November 30, 2012

Kembalikan Hari Sabtu Ku




Salam dan hello,

Bila dah tukar tempat kerja memang la dah lega sikit kepala otak ni. Macam biasalah mana ada tempat kerja yang mampu puaskan hati sendiri. Mesti ada pros and cons..

Macam opis skang, ada bende yang saya suka, ada benda yang saya tak suka. Tapi part yang paling saya tak suka banyak bila kene kerja hari Sabtu walaupun selama 3 jam.

Yela bila terpaksa kerja weekend kita orang perempuan/isteri banyak benda nak kene uruskan. Time weekend la dapat amik kesempatan lebih berbanding hari biasa kan. Tapi bila weekend pun kene uruskan pasal kerja, time management tu dah lari sikit banyakla.

Contohnya bab mengemas rumah. Aktiviti sapu sampah/habuk, vacum, mop lantai, laundry, lipat baju, sental bilik air terpaksa saya kene buat petang Sabtu. Itu pun kalau bertenaga and rajin. Kalau tak Ahad pagi la jawabnya. Kalau boleh hari Ahad memang hari saya nak bersenang lenang berhabis-habisan. Tu sebab sedaya mungkin saya akan settle-kan semua kerja rumah hari Sabtu.

Macam kes esok plak. Kawan husband, (kawan saya jugakla) buat majlis kahwin dekat Jelebu. Takkan saya tak pergi apa plak dia kata. Yela masa kenduri kat Perak diorang sanggup datang. So bila kene bekerja terpaksa la pergi lambat sikit. Kalau boleh kita nak tengoklah pengantin berarak bagai kan. Takkan nak datang time kenduri dah selesai. Macam tak sedap la plak. Jarang kenduri hari Ahad kan. Semua prefer hari Sabtu kan.

Itu belum satu hal nak balik kampung ke apa. Nak cuti? Takkan tiap Sabtu kite nak cuti. Tapi dah hari Sabtu banyak aktiviti macam mana plak. Saya jadi stuck bila tiap Sabtu kene bekerja walaupun sebenarnya aktiviti kerja Sabtu hanya online buat kerja tak berfaedah.

Itu belum pikir nak pergi Shah Alam jumpa advisor. Semua kene hari Sabtu. Kalau tak pergi hari Sabtu takkan nak jumpa lecturer hari Ahad walaupun En Ali pernah offer suruh datang rumah. Dah macam takda life untuk diri sendiri la plak bila dari Isnin sampai Ahad penuh dengan aktiviti ke sana ke mari.

Belum lagi saya cerita quality time dengan husband lagi. Belum cite perihal ada anak lagi.

Kesimpulannya saya sangat perlukan hari Sabtu supaya saya boleh manage masa saya dengan baik. 

Wasalam



P/s: Bila selalu amik cuti kang diorang cakap saya attitude problem plak. Dilema sungguh.



0 comments on "Kembalikan Hari Sabtu Ku"

Disable Right Click