Followers

Wednesday, November 07, 2012

Kenapa Mesti Berubah Lepas Kawen?




Apa bende yang sebelum kawen korang rajin nak buat, selepas kawen rutin tu terus dah hilang?
Atau saya sorang yang mengalami situasi sedemikian?

Selepas kawen:

  • Dah tak rajin nak pergi buat facial kat spa. Biarlah nak jadi apa dengan muka ni. Masya Allah...
  • Sekarang ni saya hanya pakai pencuci muka semata. Takda toner. Takda moisturizer. Kadang-kadang bila rajin sebelum tepek mekap saya letak BB cream Simplicity tu. Skang ni cream tu baru habis pagi tadi, so bertambah kusamlah muka saya.
  • Dah takda rutin skrub badan bila hujung minggu. Sebelum ni dalam seminggu mesti 2 3 kali nak skrub badan nak hilang daki-daki kat badan. Konon dulu kene jaga badan sebab nak kawen. Tapi bila dah kawen skrub ntah ke mana, daki bertepek-tepek kat badan. Masya Allah....
  • Dulu selepas mandi mesti letak losyen kat badan, skang ni dah takda lagi rutin macam tu...
  • Dah tak rajin pakai contact lens. Dulu 24 hours dengan contact lens so senang nak mengayakan tudung/ shawl macam mana pun. Tapi contact lens tak baik untuk mata la kan...so skrang ni 24 hours dengan cermin mata. Nampak mature la sikit...sikit jela...=p

Kenapa segalanya mesti berubah bila dah kawen?  Sepatutnya bila dah kawen lagi la menjaga penampilan dan kecantikan diri. Ni makin teruk plak. Memang terabai sungguh. Konon bila sudah berkahwin, kita beranggapan kita sudah berada di zon yang selesa dan selamat. Sebenarnya tidak. Bila isteri tak pandai jaga penampilan dan kecantikan tidak mustahil suami akan skodeng perempuan lain. Jaga-jaga kawan-kawanku.

Saya nak ubah diri ni. Nak kembalikan rutin untuk menjaga penampilan dan kecantikan diri walaupun diri tak berapa nak cantik.

Saya mahu jadi isteri yang terbaik buat dia.

=)




4 Kata-Kata Inspirasi:

rj Etika said...

Yup..that's true! sama la kita. haha. Lepas kawen je terus macam tak kisah nak jaga penampilan. Haish..kena berubah ni.

Riana said...

peh..insaf jap baca n3 ni..mcm yana preggy ni mmg worse..malas giler..toner semua dah ke mana..asal cuci muka terus pakai foundation cream..tu pun kdg2 skip..hhaha..lps pantang nak jaga penampilan utk suami..jom sama2..aja aja faiting..ehe..

Mrs Lurve said...

Ish....sentap btl huhuhuhuhu memg pun, masa awal2 kahwin dulu..ya ampun skrub punya rajin, wat facial sendirila..sapu losyen sana sini..masih baru masa tue, seme nak nmpk cantik..skrg nie dh hampir 2 tahun kahwin..ishh rasanya mcm dh lama xskrub badan beli pun x lagi dh huhuhuhu..tima kasih utk peringatan nie, weekend nie nak pegi shopping brg2 utk wat spa dan facial kat umah huhuhu..

NawaLatisya said...


Jom kawan2 semua, lakukan perubahan untuk kekal cantik...=)

Nanti bole share apa yg uolss buat ye...

Wednesday, November 07, 2012

Kenapa Mesti Berubah Lepas Kawen?





Apa bende yang sebelum kawen korang rajin nak buat, selepas kawen rutin tu terus dah hilang?
Atau saya sorang yang mengalami situasi sedemikian?

Selepas kawen:

  • Dah tak rajin nak pergi buat facial kat spa. Biarlah nak jadi apa dengan muka ni. Masya Allah...
  • Sekarang ni saya hanya pakai pencuci muka semata. Takda toner. Takda moisturizer. Kadang-kadang bila rajin sebelum tepek mekap saya letak BB cream Simplicity tu. Skang ni cream tu baru habis pagi tadi, so bertambah kusamlah muka saya.
  • Dah takda rutin skrub badan bila hujung minggu. Sebelum ni dalam seminggu mesti 2 3 kali nak skrub badan nak hilang daki-daki kat badan. Konon dulu kene jaga badan sebab nak kawen. Tapi bila dah kawen skrub ntah ke mana, daki bertepek-tepek kat badan. Masya Allah....
  • Dulu selepas mandi mesti letak losyen kat badan, skang ni dah takda lagi rutin macam tu...
  • Dah tak rajin pakai contact lens. Dulu 24 hours dengan contact lens so senang nak mengayakan tudung/ shawl macam mana pun. Tapi contact lens tak baik untuk mata la kan...so skrang ni 24 hours dengan cermin mata. Nampak mature la sikit...sikit jela...=p

Kenapa segalanya mesti berubah bila dah kawen?  Sepatutnya bila dah kawen lagi la menjaga penampilan dan kecantikan diri. Ni makin teruk plak. Memang terabai sungguh. Konon bila sudah berkahwin, kita beranggapan kita sudah berada di zon yang selesa dan selamat. Sebenarnya tidak. Bila isteri tak pandai jaga penampilan dan kecantikan tidak mustahil suami akan skodeng perempuan lain. Jaga-jaga kawan-kawanku.

Saya nak ubah diri ni. Nak kembalikan rutin untuk menjaga penampilan dan kecantikan diri walaupun diri tak berapa nak cantik.

Saya mahu jadi isteri yang terbaik buat dia.

=)




4 comments on "Kenapa Mesti Berubah Lepas Kawen?"

rj Etika on November 7, 2012 at 4:35 PM said...

Yup..that's true! sama la kita. haha. Lepas kawen je terus macam tak kisah nak jaga penampilan. Haish..kena berubah ni.

Riana on November 7, 2012 at 4:42 PM said...

peh..insaf jap baca n3 ni..mcm yana preggy ni mmg worse..malas giler..toner semua dah ke mana..asal cuci muka terus pakai foundation cream..tu pun kdg2 skip..hhaha..lps pantang nak jaga penampilan utk suami..jom sama2..aja aja faiting..ehe..

Mrs Lurve on November 7, 2012 at 5:25 PM said...

Ish....sentap btl huhuhuhuhu memg pun, masa awal2 kahwin dulu..ya ampun skrub punya rajin, wat facial sendirila..sapu losyen sana sini..masih baru masa tue, seme nak nmpk cantik..skrg nie dh hampir 2 tahun kahwin..ishh rasanya mcm dh lama xskrub badan beli pun x lagi dh huhuhuhu..tima kasih utk peringatan nie, weekend nie nak pegi shopping brg2 utk wat spa dan facial kat umah huhuhu..

NawaLatisya on November 8, 2012 at 2:54 PM said...


Jom kawan2 semua, lakukan perubahan untuk kekal cantik...=)

Nanti bole share apa yg uolss buat ye...

Disable Right Click