Followers

Tuesday, October 16, 2012

Isteri Kene Pandai Tackle Suami



Salam dan hello,

Cuba beritahu saya isteri mana yang tak sukakan perhatian dan kasih sayang dari suami?
Semua isteri dambakan perhatian dari suami begitu juga dengan suami yang perlukan perhatian dari isteri.
Nampak ada give and take di situ dalam hubungan suami isteri.

Kalau suami dah tak sayang and bagi perhatian pada kita maknanya dia ada orang lain la tu. 
Dan kita gagal untuk menjadi pasangan yang terbaik untuk dia.
Bila jadi macam tu kita isteri kenelah main peranan dan berusaha untuk kembalikan kasih sayang dan cinta suami kepada kita.

Ini hanya renungan untuk saya, awak dan awak.
Ini hanya selingan semata.


Sejak dua tiga minggu ni husband memang sangat super duper busy. Balik rumah pun dah tak on time. Kadang-kadang sampai satu tahap, saya dah tidur husband baru terhegeh-hegeh nak balik. Esok pergi kerja tak sempat nak sembang panjang-panjang. Busy bebenor senang cerita.

Sampailah saya terdetik, takkan kerja siang malam sampai takda masa nak tanya khabar saya. 

Lelaki suka ambil mudah sesuatu perkara. Dia ingat bila kita tak mengadu and cerita masalah maknanya kita ok. Lelaki memang spesies yang simple manakala perempuan pula adalah spesies yang complicated dan kompleks. 

So dari sini saya cuba adapt dan belajar cara macam mana nak tackle husband supaya dia memberi perhatian pada saya. Kan saya cakap perempuan kene pandai main peranan dan "berlakon" demi kepentingan rumah tangga yang sejahtera. Saya bukan mahukan husband yang 24 jam berkepit dengan saya. Saya hanya mahukan dia memberi perhatian dan caring kepada saya.

Rupanya lelaki tidak tahu kalau kita orang perempuan tidak beritahu. Faham maksud saya. Lelaki perlu diberitahu supaya mereka boleh ambil tindakan yang sewajarnya. And teori ini berjaya saya aplikasikan. Saya luahkan segalanya apa yang saya rasa (pakai sms je) sebab kalau depan-depan mesti saya tak boleh nak luahkan. Komunikasi ada banyak cara bukan? Bagi saya, teknik ini berkesan untuk saya.

Alhamdullilah bila saya buat macam ni baru husband faham perasaan saya. Tapi dengan syarat bukan menggunakan bahasa kasar yang menyakitkan hati si suami. Kita menggunakan kaedah reverse physiology, menggunakan bahasa yang lembut. Kita isteri/ perempuan kene sentiasa ingatkan suami/ lelaki. Then baru dia akan proses apa yang kita sampaikan seterusnya akan mengambil langkah/ tindakan yang sewajarnya.

Pada pandangan saya jika perempuan terus memendam perasaan lelaki takkan faham sampai bila-bila. Lebih elok kalau kita beritahu dan beritahu. Luahkan. Sampaikan. Dan baru dia akan nampak keadaan sebenar.

Saya amat memahami suami sibuk kerana mencari rezeki untuk keluarga kami. Dalam zaman sekarang, apa saja memerlukan duit. Ada rumah tangga yang porak peranda juga akibat kesempitan duit. Apa yang lebih penting kita kene pandai seimbangkan antara kerja, tugas, tanggungjawab dan kehidupan kita. So saya tak marah kalau suami busy kerja dan akhirnya saya juga yang bakal dapat pulangannya. =)

Tapi saya akan marah kalau husband busy konon cari duit kat luar tapi saya tak nampak apa pun perubahan dalam hidup kami. Saya bukan materialistik. Do you get what I mean?

Alhamdullilah setakat ni semuanya positif.
Isteri perlulah berkorban sedikit atau banyak mungkin. =p




Semalam saya berlakon lagi...saya hantar sms pada husband...


                            " Saya nak pergi KL...tido rumah kawan....."
(Kalau ikutkan tak kuasa saya nak meredah jammed pergi KL tambah hari selalu hujan kan...=p)


Beberapa minit lepas tu, husband tak reply. Busy sangat sampai takda masa nak check sms. Saya terus call.

Isteri: Dapat tak sms saya??
Suami : Sms?? Sori abg busy tak sempat nak check sms...jap abg check ye..nanti abg kol balik....


(Dah tukar nama panggilan..dulu panggil B..skarang suruh saya panggil abg plak. Katanya barulah terasa suami and ketua keluarga. Apa-apa jela kan.....)


 Beberapa minit lepas tu husband call balik.


Suami : Nape nak pergi KL tido umah kawan??
Isteri : Saya boring takda kawan.....
Suami : Laaa nanti abg balik adalah kawan...kejap je abg nak setelkan sikit lagi kerja...abg balik kita pergi makan kat luar...kita pergi tengok wayang....
Isteri : Ala tapi saya dah masak nasi....nak buat nasi goreng je...nak tengok wyg tapi cite tu pukul 8 lebih taknak tengok midnite...esok kerja penat la....
Suami : Ok abg beli dvd kite tengok kat rumah sama-sama...awk bagitau nak tgok cite apa nanti abg belikan...
Isteri : Ok nanti saya sms ek....
.......................................................................

(Perbualan terpaksa di sensor)


Dalam hati gelak kuat-kuat....kui kui kui....terus buat keputusan drastik bila saya cakap nak tidur umah kawan. Sebelum ni saya bagitau nak tido umah kawan relaks je kasi kan. La ni tak boleh plak. Takut sunyi la tewwwww....

Semalam memang husband beli beberapa keping dvd. Nanti ada masa free boleh layan sama-sama. Antara filem yang saya tak sabar nak tengok The Vow...sebab ternampak kat timeline twitter semalam orang cakap cite ni sama macam Aku Terima Nikahnya. And pada firasat saya mungkin cite ni akan memberi lebih impak romantis untuk ditonton bersama suami nanti... =)


Weekdays jangan harap nak berpoya-poya lebih sebab saya sedang memberi komitmen yang lebih pada misi penting.





 
Tak sabar nak tengok!







 

P/s: Semoga kita akan senantiasa menjadi isteri yang didambakan oleh suami kita...berusaha..caiyok! =)

 





2 Kata-Kata Inspirasi:

Riana said...

betol..org pmpuan xley senyap pendam perasaan..kena bgtau..lelaki ni mmg kena bgtau br paham..haha..eh..cam best je the vow tu..nak suh cik suami beli gak la =)

NawaLatisya said...

Masa awal kawin dulu tak tahu so sy pendam..so skng ni rupanya pasangan perlu sentiasa berterus terang baru ok...

Tak tgk la the vow tu...weekend baru nk tgk..heeee

Tuesday, October 16, 2012

Isteri Kene Pandai Tackle Suami




Salam dan hello,

Cuba beritahu saya isteri mana yang tak sukakan perhatian dan kasih sayang dari suami?
Semua isteri dambakan perhatian dari suami begitu juga dengan suami yang perlukan perhatian dari isteri.
Nampak ada give and take di situ dalam hubungan suami isteri.

Kalau suami dah tak sayang and bagi perhatian pada kita maknanya dia ada orang lain la tu. 
Dan kita gagal untuk menjadi pasangan yang terbaik untuk dia.
Bila jadi macam tu kita isteri kenelah main peranan dan berusaha untuk kembalikan kasih sayang dan cinta suami kepada kita.

Ini hanya renungan untuk saya, awak dan awak.
Ini hanya selingan semata.


Sejak dua tiga minggu ni husband memang sangat super duper busy. Balik rumah pun dah tak on time. Kadang-kadang sampai satu tahap, saya dah tidur husband baru terhegeh-hegeh nak balik. Esok pergi kerja tak sempat nak sembang panjang-panjang. Busy bebenor senang cerita.

Sampailah saya terdetik, takkan kerja siang malam sampai takda masa nak tanya khabar saya. 

Lelaki suka ambil mudah sesuatu perkara. Dia ingat bila kita tak mengadu and cerita masalah maknanya kita ok. Lelaki memang spesies yang simple manakala perempuan pula adalah spesies yang complicated dan kompleks. 

So dari sini saya cuba adapt dan belajar cara macam mana nak tackle husband supaya dia memberi perhatian pada saya. Kan saya cakap perempuan kene pandai main peranan dan "berlakon" demi kepentingan rumah tangga yang sejahtera. Saya bukan mahukan husband yang 24 jam berkepit dengan saya. Saya hanya mahukan dia memberi perhatian dan caring kepada saya.

Rupanya lelaki tidak tahu kalau kita orang perempuan tidak beritahu. Faham maksud saya. Lelaki perlu diberitahu supaya mereka boleh ambil tindakan yang sewajarnya. And teori ini berjaya saya aplikasikan. Saya luahkan segalanya apa yang saya rasa (pakai sms je) sebab kalau depan-depan mesti saya tak boleh nak luahkan. Komunikasi ada banyak cara bukan? Bagi saya, teknik ini berkesan untuk saya.

Alhamdullilah bila saya buat macam ni baru husband faham perasaan saya. Tapi dengan syarat bukan menggunakan bahasa kasar yang menyakitkan hati si suami. Kita menggunakan kaedah reverse physiology, menggunakan bahasa yang lembut. Kita isteri/ perempuan kene sentiasa ingatkan suami/ lelaki. Then baru dia akan proses apa yang kita sampaikan seterusnya akan mengambil langkah/ tindakan yang sewajarnya.

Pada pandangan saya jika perempuan terus memendam perasaan lelaki takkan faham sampai bila-bila. Lebih elok kalau kita beritahu dan beritahu. Luahkan. Sampaikan. Dan baru dia akan nampak keadaan sebenar.

Saya amat memahami suami sibuk kerana mencari rezeki untuk keluarga kami. Dalam zaman sekarang, apa saja memerlukan duit. Ada rumah tangga yang porak peranda juga akibat kesempitan duit. Apa yang lebih penting kita kene pandai seimbangkan antara kerja, tugas, tanggungjawab dan kehidupan kita. So saya tak marah kalau suami busy kerja dan akhirnya saya juga yang bakal dapat pulangannya. =)

Tapi saya akan marah kalau husband busy konon cari duit kat luar tapi saya tak nampak apa pun perubahan dalam hidup kami. Saya bukan materialistik. Do you get what I mean?

Alhamdullilah setakat ni semuanya positif.
Isteri perlulah berkorban sedikit atau banyak mungkin. =p




Semalam saya berlakon lagi...saya hantar sms pada husband...


                            " Saya nak pergi KL...tido rumah kawan....."
(Kalau ikutkan tak kuasa saya nak meredah jammed pergi KL tambah hari selalu hujan kan...=p)


Beberapa minit lepas tu, husband tak reply. Busy sangat sampai takda masa nak check sms. Saya terus call.

Isteri: Dapat tak sms saya??
Suami : Sms?? Sori abg busy tak sempat nak check sms...jap abg check ye..nanti abg kol balik....


(Dah tukar nama panggilan..dulu panggil B..skarang suruh saya panggil abg plak. Katanya barulah terasa suami and ketua keluarga. Apa-apa jela kan.....)


 Beberapa minit lepas tu husband call balik.


Suami : Nape nak pergi KL tido umah kawan??
Isteri : Saya boring takda kawan.....
Suami : Laaa nanti abg balik adalah kawan...kejap je abg nak setelkan sikit lagi kerja...abg balik kita pergi makan kat luar...kita pergi tengok wayang....
Isteri : Ala tapi saya dah masak nasi....nak buat nasi goreng je...nak tengok wyg tapi cite tu pukul 8 lebih taknak tengok midnite...esok kerja penat la....
Suami : Ok abg beli dvd kite tengok kat rumah sama-sama...awk bagitau nak tgok cite apa nanti abg belikan...
Isteri : Ok nanti saya sms ek....
.......................................................................

(Perbualan terpaksa di sensor)


Dalam hati gelak kuat-kuat....kui kui kui....terus buat keputusan drastik bila saya cakap nak tidur umah kawan. Sebelum ni saya bagitau nak tido umah kawan relaks je kasi kan. La ni tak boleh plak. Takut sunyi la tewwwww....

Semalam memang husband beli beberapa keping dvd. Nanti ada masa free boleh layan sama-sama. Antara filem yang saya tak sabar nak tengok The Vow...sebab ternampak kat timeline twitter semalam orang cakap cite ni sama macam Aku Terima Nikahnya. And pada firasat saya mungkin cite ni akan memberi lebih impak romantis untuk ditonton bersama suami nanti... =)


Weekdays jangan harap nak berpoya-poya lebih sebab saya sedang memberi komitmen yang lebih pada misi penting.





 
Tak sabar nak tengok!







 

P/s: Semoga kita akan senantiasa menjadi isteri yang didambakan oleh suami kita...berusaha..caiyok! =)

 





2 comments on "Isteri Kene Pandai Tackle Suami"

Riana on October 16, 2012 at 2:40 PM said...

betol..org pmpuan xley senyap pendam perasaan..kena bgtau..lelaki ni mmg kena bgtau br paham..haha..eh..cam best je the vow tu..nak suh cik suami beli gak la =)

NawaLatisya on October 17, 2012 at 9:33 AM said...

Masa awal kawin dulu tak tahu so sy pendam..so skng ni rupanya pasangan perlu sentiasa berterus terang baru ok...

Tak tgk la the vow tu...weekend baru nk tgk..heeee

Disable Right Click