Followers

Thursday, October 25, 2012

Sepetang Di IKEA



Ahad lepas sempat singgah IKEA setelah sekian lama saya tak jejak kaki di KL,
Bila dah fully bermaustatin di Seremban dah makin susah pulak nak keluar dari sini.
And tak sangka akhirnya selepas berkahwin saya akan stay disini dan mempunyai rumah di sini.
Who knows?.
But Allah knows better than us right?
Dulu sebelum kahwin saya bajet lepas kahwin saya akan menetap di KL or Perak selamanya.
Tapi dah kawen lain pula perancangannya.
Apa pun saya bahagia je di mana saya di tempatkan asalkan saya bersama dengan orang yang tersayang.
Panjang pula mukadimah saya harini.

Oh ya untuk pengetahuan semua saya di sini masih bekerja.
Tahun ni raya haji tak balik Ipoh lagi 2 minggu time cuti Deepavali and Awal Muharam baru nak balik.
Boleh bercuti lama kan...



Apa yang saya suka tentang IKEA adalah tentang susun atur dan reka bentuk perabot yang boleh membuatkan rumah yang kecil kelihatan sangat organise, kemas dan cantik.

Kalau tak percaya let's the pictures do the talking.
Penat nak membebel bebanyak.
=p




Saya suka idea ni.
Yang ni deco dalam bilik tidur.




Ruang menonton.
Kemas bersih luas dengan penggunaan perabot warna putih yang simple.







Ini adalah dapur idaman.
Katanya nak ada kitchen island kan walaupun dapur kat rumah tu tak besar mana.
Kat belakang tu kalau boleh perasan adalah laundry area.
Can you see how they organise that place....
things organized neatly.







Ok ni lagi brilliant idea yang saya suka sangat.
Yang ni adalah bilik tidur dan ruang kerja.
Di mana mereka menggunakan book shelves untuk pisahkan antara bed and meja kerja.

Boleh curi idea ini untuk bilik tidur 3 kat rumah.





Katil and book shelves.





Yang ini dibahagian kitchen.
Nampak tersusun kan?





Wishlist untuk bilik stor. 
Barang banyak sangat dalam stor yang letak atas lantai macam tu je.
So untuk bagi lebih kemas sila la beli storage yang macam ini.
Murah je RM59 sahaja.





Box yang boleh transform keadaan jadi kemas.
Boleh letak di mana-mana.
Wishlist untuk living area.





Ok jatuh hati lagi...







Ni wishlist untuk master bedroom.
Memandangkan kami memang tak beli satu set katil so yang ni sangat menarik untuk dijadikan ruang "solek and bersiap"






Second idea tapi saya lebih jatuh hati yang kat atas 







Please look at the arrangement...
Cantik modern and kemas...



Setelah penat berjalan sangat tak sah kalau tak singgah makan meatball kat food court.
Hari Ahad as we uolss know mana pernah tak ramai kan.

Orang ramai setia beratur walaupun line sangatla panjang.
Hampir setengah jam menunggu semata-mata nak makan meatball and chicken wing.
My sister makan paha ayam dengan herbs sauces tu tapi saya tak suka sebab tak sesedap meatball.





Maaf dengan kualiti gambar yang kelam kabut nak snap.
Jauh lagi ni nak sampai kaunter kat depan tu.






Gaya apakah ini wahai husband?
Masa ni hujan lebat dari petang sampai malam,
Dah terfikir macam mana nak bawak barang sebab Triton takda cover kat belakang (sebab husband tak beli sekali) plus ada benda panjang yang kami beli. (rujuk picture di atas).
Kalau ada cover pun belum tentu lagi boleh masuk.

Nasib baik Ikea ada service plastic wrap  tapi kene buat sendiri la.
Berpeluh-peluh sakan kami wrap semua barang yang tak muat masuk kat seat.
Takut kene hujan punya pasal.
Berguling-guling kat depan tu dah kisah dengan orang ramai asalkan barang yang kami beli sempat sampai ke Seremban dalam keadaan yang baik dan tak rosak walaupun dibasahi hujan.

Alhamdullilah kotak tak basah pun,
Dengan syarat kene wrap betul and ketat-ketat.
Confirm selamat.
=)

Ini salah satu tips jugak untuk mereka yang bawak kereta macam Triton yang takda cover belakang. (Kami la tewww)
Kalau tak hujan selamatlah.
Tapi kalau hujan macam mana??
So lepas ni dah tak risau lagi nak beli barang kalau ribut petir sekali pun.
=p



Sekian.
Wasalam.



0 Kata-Kata Inspirasi:

Thursday, October 25, 2012

Sepetang Di IKEA




Ahad lepas sempat singgah IKEA setelah sekian lama saya tak jejak kaki di KL,
Bila dah fully bermaustatin di Seremban dah makin susah pulak nak keluar dari sini.
And tak sangka akhirnya selepas berkahwin saya akan stay disini dan mempunyai rumah di sini.
Who knows?.
But Allah knows better than us right?
Dulu sebelum kahwin saya bajet lepas kahwin saya akan menetap di KL or Perak selamanya.
Tapi dah kawen lain pula perancangannya.
Apa pun saya bahagia je di mana saya di tempatkan asalkan saya bersama dengan orang yang tersayang.
Panjang pula mukadimah saya harini.

Oh ya untuk pengetahuan semua saya di sini masih bekerja.
Tahun ni raya haji tak balik Ipoh lagi 2 minggu time cuti Deepavali and Awal Muharam baru nak balik.
Boleh bercuti lama kan...



Apa yang saya suka tentang IKEA adalah tentang susun atur dan reka bentuk perabot yang boleh membuatkan rumah yang kecil kelihatan sangat organise, kemas dan cantik.

Kalau tak percaya let's the pictures do the talking.
Penat nak membebel bebanyak.
=p




Saya suka idea ni.
Yang ni deco dalam bilik tidur.




Ruang menonton.
Kemas bersih luas dengan penggunaan perabot warna putih yang simple.







Ini adalah dapur idaman.
Katanya nak ada kitchen island kan walaupun dapur kat rumah tu tak besar mana.
Kat belakang tu kalau boleh perasan adalah laundry area.
Can you see how they organise that place....
things organized neatly.







Ok ni lagi brilliant idea yang saya suka sangat.
Yang ni adalah bilik tidur dan ruang kerja.
Di mana mereka menggunakan book shelves untuk pisahkan antara bed and meja kerja.

Boleh curi idea ini untuk bilik tidur 3 kat rumah.





Katil and book shelves.





Yang ini dibahagian kitchen.
Nampak tersusun kan?





Wishlist untuk bilik stor. 
Barang banyak sangat dalam stor yang letak atas lantai macam tu je.
So untuk bagi lebih kemas sila la beli storage yang macam ini.
Murah je RM59 sahaja.





Box yang boleh transform keadaan jadi kemas.
Boleh letak di mana-mana.
Wishlist untuk living area.





Ok jatuh hati lagi...







Ni wishlist untuk master bedroom.
Memandangkan kami memang tak beli satu set katil so yang ni sangat menarik untuk dijadikan ruang "solek and bersiap"






Second idea tapi saya lebih jatuh hati yang kat atas 







Please look at the arrangement...
Cantik modern and kemas...



Setelah penat berjalan sangat tak sah kalau tak singgah makan meatball kat food court.
Hari Ahad as we uolss know mana pernah tak ramai kan.

Orang ramai setia beratur walaupun line sangatla panjang.
Hampir setengah jam menunggu semata-mata nak makan meatball and chicken wing.
My sister makan paha ayam dengan herbs sauces tu tapi saya tak suka sebab tak sesedap meatball.





Maaf dengan kualiti gambar yang kelam kabut nak snap.
Jauh lagi ni nak sampai kaunter kat depan tu.






Gaya apakah ini wahai husband?
Masa ni hujan lebat dari petang sampai malam,
Dah terfikir macam mana nak bawak barang sebab Triton takda cover kat belakang (sebab husband tak beli sekali) plus ada benda panjang yang kami beli. (rujuk picture di atas).
Kalau ada cover pun belum tentu lagi boleh masuk.

Nasib baik Ikea ada service plastic wrap  tapi kene buat sendiri la.
Berpeluh-peluh sakan kami wrap semua barang yang tak muat masuk kat seat.
Takut kene hujan punya pasal.
Berguling-guling kat depan tu dah kisah dengan orang ramai asalkan barang yang kami beli sempat sampai ke Seremban dalam keadaan yang baik dan tak rosak walaupun dibasahi hujan.

Alhamdullilah kotak tak basah pun,
Dengan syarat kene wrap betul and ketat-ketat.
Confirm selamat.
=)

Ini salah satu tips jugak untuk mereka yang bawak kereta macam Triton yang takda cover belakang. (Kami la tewww)
Kalau tak hujan selamatlah.
Tapi kalau hujan macam mana??
So lepas ni dah tak risau lagi nak beli barang kalau ribut petir sekali pun.
=p



Sekian.
Wasalam.



0 comments on "Sepetang Di IKEA"

Disable Right Click