Followers

Wednesday, October 31, 2012

Jiran Berperang, Kami Meroyan



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Harini terasa nak cerita satu perkara yang berlaku malam semalam. Memang sangat terkejut and saya yang dalam rumah pun kecut perut. Malam semalam jiran sebelah bergaduh laki bini. Bukan nak busy body dengan rumah tangga orang. Sebelum ni saya pernah jugak terdengar mereka bertengkar dua tiga kali. Tapi saya anggap bukan perkara yang serius. Biasalah suami isteri bergaduh. Sedangkan lidah lagi tergigit. Tapi bila terlalu kerap bergaduh and tidak sefahaman boleh jadi virus!

Masa mula-mula diorang pindah saya ingat memang style diorang cakap kuat-kuat. Masa tu saya tengah sidai baju kat belakang. Dengar akak sebelah tu cakap kuat-kuat. Ingatkan memang style dia sembang kuat macam tu and cakap kasar. Saya abaikan.

Then haritu masa nak pergi kerja hari Sabtu, macam biasalah kalau Sabtu bolehlah santai-santai. Again, saya dengar diorang bergaduh lagi. Agak kerap jugak. And jiran-jiran yang sebaris pun cakap benda yang sama. Tambah majoriti kat deret rumah saya adalah suri rumah. Memang boleh dengar kalau diorang bergaduh. Kita yang kerja ni mana la tahu apa yang berlaku kan.

Tapi semalam apa yang berlaku memang mengejutkan saya dan husband. Husband balik dalam pukul 10 malam macam tu. Lepas makan, dia pergi ke kereta nak amik barang. And saya agak pelik kenapa lama sangat amik barang. Rupanya husband terdengar jiran sebelah bergaduh besar. Saya pun turut samalah pasang telinga. Selama ni saya dengar suara isteri dia je yang memekik and menengking tapi semalam suami dia pun sama naik. Masa ni dah risau dah takut perkara buruk berlaku. Yang si anak plak menenangkan situasi mak bapak bergaduh. Can u imagine the situation??

Diorang ada 6 orang anak yang masih kecik-kecik. Paling besar kalau tak salah saya Form 1. Saya kesian tengok anak-anak diorang. Tak malu ke mak bapak bergaduh depan anak-anak sampai anak sendiri masuk campur tenangkan mak bapak bergaduh.

Tapi semalam agak dasyat jugak sampai cekik mencekik and pukul memukul. Memang boleh dengar. Baling barang segala. Yang si anak keep on tenangkan mak bapak. Anak tu kecik lagi. Belum akil baligh lagi pun. Saya dengar dari dalam rumah je tak berani nak keluar. Nak dengar lama-lama pun tak sanggup. Kecut perut bila ada adegan pukul memukul ni. Bila nampak makin parah, husband call jiran yang lain takut apa-apa yang buruk berlaku.

Husband sempat lagi buat kelakar. Boleh plak dia terfikir takut nanti sampai kes bunuh kitaorang yang kene jadi saksi. Bila dah ada kes orang mati kene bunuh mesti rumah tu akan berhantu. Dahla rumah kitaorang memang betul-betul sebelah. Tak pasal-pasal kene cari rumah lain plak. Haha masa ni saya dah gelak guling husband boleh fikir pasal hantu. Saya tak terfikir pun. Punyalah jauh imaginasi dia.

Masa ni dalam pukul 1130 malam. Apa yang saya dapat dengar diorang bergaduh sebab duit. Memang sebelum ni pun gaduh sebab masalah kewangan. Husband dia agen insurans. Mungkin gaji tak berapa tetap. So isteri dia suri rumah tapi mungkin ada side income lain sebab mak bapak dia peneroka felda. Isteri dia banyak mengungkit pasal duit. Konon dia banyak tanggung family dia and suami lepas tangan.

Ya Allah kalau kita tengok sekarang ni, keruntuhan rumah tangga banyak berpunca daripada masalah kewangan. Tak cukup duit. Itu sebab suami isteri kene berusaha untuk memantapkan kewangan. Memang duit tidak boleh beli kebahagiaan. Tapi untuk bahagia kita perlukan duit. Financial yang stabil. Bukan nak bermewah-mewah, cukuplah dengan kehidupan yang sederhana cukupkan perkara asas. Kemewahan mungkin satu bonus. Tapi bila dah mewah janganlah lupa diri, isteri lupa tanggungjawab, suami pula cari perempuan lain. Pokok pangkal bersederhana dalam segala aspek.


Tak sukalah dengar laki bini bergaduh. Harap diorang boleh cari penyelesaian yang terbaik secepat mungkin.




P/s: Dalam bergaduh tu anak ramai jugak. Acaner tu???




0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, October 31, 2012

Jiran Berperang, Kami Meroyan




Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Harini terasa nak cerita satu perkara yang berlaku malam semalam. Memang sangat terkejut and saya yang dalam rumah pun kecut perut. Malam semalam jiran sebelah bergaduh laki bini. Bukan nak busy body dengan rumah tangga orang. Sebelum ni saya pernah jugak terdengar mereka bertengkar dua tiga kali. Tapi saya anggap bukan perkara yang serius. Biasalah suami isteri bergaduh. Sedangkan lidah lagi tergigit. Tapi bila terlalu kerap bergaduh and tidak sefahaman boleh jadi virus!

Masa mula-mula diorang pindah saya ingat memang style diorang cakap kuat-kuat. Masa tu saya tengah sidai baju kat belakang. Dengar akak sebelah tu cakap kuat-kuat. Ingatkan memang style dia sembang kuat macam tu and cakap kasar. Saya abaikan.

Then haritu masa nak pergi kerja hari Sabtu, macam biasalah kalau Sabtu bolehlah santai-santai. Again, saya dengar diorang bergaduh lagi. Agak kerap jugak. And jiran-jiran yang sebaris pun cakap benda yang sama. Tambah majoriti kat deret rumah saya adalah suri rumah. Memang boleh dengar kalau diorang bergaduh. Kita yang kerja ni mana la tahu apa yang berlaku kan.

Tapi semalam apa yang berlaku memang mengejutkan saya dan husband. Husband balik dalam pukul 10 malam macam tu. Lepas makan, dia pergi ke kereta nak amik barang. And saya agak pelik kenapa lama sangat amik barang. Rupanya husband terdengar jiran sebelah bergaduh besar. Saya pun turut samalah pasang telinga. Selama ni saya dengar suara isteri dia je yang memekik and menengking tapi semalam suami dia pun sama naik. Masa ni dah risau dah takut perkara buruk berlaku. Yang si anak plak menenangkan situasi mak bapak bergaduh. Can u imagine the situation??

Diorang ada 6 orang anak yang masih kecik-kecik. Paling besar kalau tak salah saya Form 1. Saya kesian tengok anak-anak diorang. Tak malu ke mak bapak bergaduh depan anak-anak sampai anak sendiri masuk campur tenangkan mak bapak bergaduh.

Tapi semalam agak dasyat jugak sampai cekik mencekik and pukul memukul. Memang boleh dengar. Baling barang segala. Yang si anak keep on tenangkan mak bapak. Anak tu kecik lagi. Belum akil baligh lagi pun. Saya dengar dari dalam rumah je tak berani nak keluar. Nak dengar lama-lama pun tak sanggup. Kecut perut bila ada adegan pukul memukul ni. Bila nampak makin parah, husband call jiran yang lain takut apa-apa yang buruk berlaku.

Husband sempat lagi buat kelakar. Boleh plak dia terfikir takut nanti sampai kes bunuh kitaorang yang kene jadi saksi. Bila dah ada kes orang mati kene bunuh mesti rumah tu akan berhantu. Dahla rumah kitaorang memang betul-betul sebelah. Tak pasal-pasal kene cari rumah lain plak. Haha masa ni saya dah gelak guling husband boleh fikir pasal hantu. Saya tak terfikir pun. Punyalah jauh imaginasi dia.

Masa ni dalam pukul 1130 malam. Apa yang saya dapat dengar diorang bergaduh sebab duit. Memang sebelum ni pun gaduh sebab masalah kewangan. Husband dia agen insurans. Mungkin gaji tak berapa tetap. So isteri dia suri rumah tapi mungkin ada side income lain sebab mak bapak dia peneroka felda. Isteri dia banyak mengungkit pasal duit. Konon dia banyak tanggung family dia and suami lepas tangan.

Ya Allah kalau kita tengok sekarang ni, keruntuhan rumah tangga banyak berpunca daripada masalah kewangan. Tak cukup duit. Itu sebab suami isteri kene berusaha untuk memantapkan kewangan. Memang duit tidak boleh beli kebahagiaan. Tapi untuk bahagia kita perlukan duit. Financial yang stabil. Bukan nak bermewah-mewah, cukuplah dengan kehidupan yang sederhana cukupkan perkara asas. Kemewahan mungkin satu bonus. Tapi bila dah mewah janganlah lupa diri, isteri lupa tanggungjawab, suami pula cari perempuan lain. Pokok pangkal bersederhana dalam segala aspek.


Tak sukalah dengar laki bini bergaduh. Harap diorang boleh cari penyelesaian yang terbaik secepat mungkin.




P/s: Dalam bergaduh tu anak ramai jugak. Acaner tu???




0 comments on "Jiran Berperang, Kami Meroyan"

Disable Right Click