Followers

Thursday, October 18, 2012

Rumah Yang Cantik Perlu Ke?



Buat masa ini hal perihal tentang dekorasi rumah tergendala buat sementara waktu. Banyak perkara yang perlu dilebihkan selain memikirkan cara dan membeli barang untuk hiasan rumah.

Kalau ikutkan masih banyak lagi fasa yang perlu dikemas kini. Masih compang camping lagi idea yang ingin di olah. Masih lagi mencari-cari idea dekorasi rumah yang cantik dan kemas.

Masalah saya ialah macam mana cara nak separate-kan antara dining area dan ruang tamu. If you notice from previous entry, my living room is attached with the dining area. I have to think something creative untuk pisahkan ruang ni walaupun hakikat ruang ni takkan terpisah unless kalau saya buat major renovation. Haha....



Contoh macam ni.
Tapi macam tak sesuai la plak.
Sumber deco-eric.com.my



Lagi satu tentang pemilihan warna. Kami memang sengaja memilih satu rona warna yang redup and bukan warna yang striking. Kepada sesiapa pengemar warna yang colorful and "meriah Mak Jemah" mesti cakap kami tasteless and ruang pun nampak dull. We have our own reason. Sebabnya kawasan rumah saya kawasan tadahan cahaya matahari. So rasanya tak sesuai kot nak pilih color yang sedemikian. 

Ada jugak terpikir nak combine-kan dengan satu warna yang da bomb...sedang mencari idea.





 
 Dinding pun masih suci lagi.
Nak pakai wallpaper ke frame gambar ke cermin ke.
Tak tahu lagi nak decide yang mana.





Coffee table pun tak nampak berseri tanpa kehadiran jambangan bunga.
Dah lama nak pergi Home Deco tapi asik takda masa and malas walaupun takdalah jauh mana dari rumah.
Kenapa Home Deco sebab saya dah aim vase dengan bunga yang saya nak kat situ.





 Yang ni kawasan entrance bersebelahan dengan sliding door.
Rasa macam nak kene letak something dari biarkan kosong tapi tak tahu apa dia.
Google please.





 Nampak betapa kedekutnya nak beli meja yang bersesuaian untuk letak tv.
Guna apa yang ada.
Tapi dah ada wish list cuma tak berkesempatan nak pergi beli je lagi.




Dinding kat atas ni pun perlu diberi sentuhan.
Tapi ntah bila sentuhan tu nak sampai.
Budget is limited uolss.





 Kawasan menonton tv sambil baring-baring.
Rasanya pemilihan sofa 3 seaters sangat tidak bersesuaian.
Tapi nak buat macam mana dah terbeli.
Kang kalau mintak tukar kat husband mati saya kene bebel.





 Meja makan.
Saya perlukan jambangan bunga tinggi.
Kerusi sementara nanti kalau jumpa seat yang menarik boleh beli.




Kawasan ini berhadapan dengan dining area.
Idea asalnya mahu tutup ruang ni.
Ini adalah pintu 2 bilik dan bilik air.
Tapi tak tahu lagi nak cover pakai apa.


*


*


*


*


Tapi ntah kenapa terasa macam sangat berkenan dengan warna ini and terasa nak tukar mood dalam rumah dengan warna ini.
Warna Turquoise kan?
Nampak sangat cantik bila dipadankan dengan warna kelabu (warna dinding).
Terselah ke-esklusif-annya.







Sumber dari deco-eric.com.my

Ya Allah sukanya...
=)


Mana nak cari cushion segala warna macam ni????


The conclusion:
  • Sebelum memilih perabot sila pikir panjang, dan pastikan perabot yang bakal dibeli bersesuaian dengan konsep dan warna cat/ wallpaper yang diinginkan.
  • Pilih perabot dan warna yang tidak memberi efek sempit pada ruang.
  • Jangan beli ikut sedap padahnya menyesal tak sudah.
  • Buat research dulu tentang konsep dan susun atur yang diinginkan.
  • Yang penting saving kenelah cukup baru senang hati nak tunjuk itu ini. Kalau tak cukup saving jadi macam sayalah hanya mampu menatap gambar penuh nafsu sambil menunggu masa nak transform. Wahai Eric taknak sponsor kami ubahsuai rumah ke?? =p



Yang di atas baru bahagian hadapan, belum lagi masuk part kitchen kabinet, landskap tepi rumah, masterbedroom, bilik tetamu bagai. Semua kene tunggu ikut fasa. Agaknya sampai 2020 tak habis fasa lagi kot. =p



Akhir kata,
Wasalam.



2 Kata-Kata Inspirasi:

Mrs Lurve said...

warna turqouise tue memg cantik! lately pun suka jgk dgn warna nie

NawaLatisya said...

Cantik kan...

Tak sabar nak survey tp survey jela dulu...

Thursday, October 18, 2012

Rumah Yang Cantik Perlu Ke?




Buat masa ini hal perihal tentang dekorasi rumah tergendala buat sementara waktu. Banyak perkara yang perlu dilebihkan selain memikirkan cara dan membeli barang untuk hiasan rumah.

Kalau ikutkan masih banyak lagi fasa yang perlu dikemas kini. Masih compang camping lagi idea yang ingin di olah. Masih lagi mencari-cari idea dekorasi rumah yang cantik dan kemas.

Masalah saya ialah macam mana cara nak separate-kan antara dining area dan ruang tamu. If you notice from previous entry, my living room is attached with the dining area. I have to think something creative untuk pisahkan ruang ni walaupun hakikat ruang ni takkan terpisah unless kalau saya buat major renovation. Haha....



Contoh macam ni.
Tapi macam tak sesuai la plak.
Sumber deco-eric.com.my



Lagi satu tentang pemilihan warna. Kami memang sengaja memilih satu rona warna yang redup and bukan warna yang striking. Kepada sesiapa pengemar warna yang colorful and "meriah Mak Jemah" mesti cakap kami tasteless and ruang pun nampak dull. We have our own reason. Sebabnya kawasan rumah saya kawasan tadahan cahaya matahari. So rasanya tak sesuai kot nak pilih color yang sedemikian. 

Ada jugak terpikir nak combine-kan dengan satu warna yang da bomb...sedang mencari idea.





 
 Dinding pun masih suci lagi.
Nak pakai wallpaper ke frame gambar ke cermin ke.
Tak tahu lagi nak decide yang mana.





Coffee table pun tak nampak berseri tanpa kehadiran jambangan bunga.
Dah lama nak pergi Home Deco tapi asik takda masa and malas walaupun takdalah jauh mana dari rumah.
Kenapa Home Deco sebab saya dah aim vase dengan bunga yang saya nak kat situ.





 Yang ni kawasan entrance bersebelahan dengan sliding door.
Rasa macam nak kene letak something dari biarkan kosong tapi tak tahu apa dia.
Google please.





 Nampak betapa kedekutnya nak beli meja yang bersesuaian untuk letak tv.
Guna apa yang ada.
Tapi dah ada wish list cuma tak berkesempatan nak pergi beli je lagi.




Dinding kat atas ni pun perlu diberi sentuhan.
Tapi ntah bila sentuhan tu nak sampai.
Budget is limited uolss.





 Kawasan menonton tv sambil baring-baring.
Rasanya pemilihan sofa 3 seaters sangat tidak bersesuaian.
Tapi nak buat macam mana dah terbeli.
Kang kalau mintak tukar kat husband mati saya kene bebel.





 Meja makan.
Saya perlukan jambangan bunga tinggi.
Kerusi sementara nanti kalau jumpa seat yang menarik boleh beli.




Kawasan ini berhadapan dengan dining area.
Idea asalnya mahu tutup ruang ni.
Ini adalah pintu 2 bilik dan bilik air.
Tapi tak tahu lagi nak cover pakai apa.


*


*


*


*


Tapi ntah kenapa terasa macam sangat berkenan dengan warna ini and terasa nak tukar mood dalam rumah dengan warna ini.
Warna Turquoise kan?
Nampak sangat cantik bila dipadankan dengan warna kelabu (warna dinding).
Terselah ke-esklusif-annya.







Sumber dari deco-eric.com.my

Ya Allah sukanya...
=)


Mana nak cari cushion segala warna macam ni????


The conclusion:
  • Sebelum memilih perabot sila pikir panjang, dan pastikan perabot yang bakal dibeli bersesuaian dengan konsep dan warna cat/ wallpaper yang diinginkan.
  • Pilih perabot dan warna yang tidak memberi efek sempit pada ruang.
  • Jangan beli ikut sedap padahnya menyesal tak sudah.
  • Buat research dulu tentang konsep dan susun atur yang diinginkan.
  • Yang penting saving kenelah cukup baru senang hati nak tunjuk itu ini. Kalau tak cukup saving jadi macam sayalah hanya mampu menatap gambar penuh nafsu sambil menunggu masa nak transform. Wahai Eric taknak sponsor kami ubahsuai rumah ke?? =p



Yang di atas baru bahagian hadapan, belum lagi masuk part kitchen kabinet, landskap tepi rumah, masterbedroom, bilik tetamu bagai. Semua kene tunggu ikut fasa. Agaknya sampai 2020 tak habis fasa lagi kot. =p



Akhir kata,
Wasalam.



2 comments on "Rumah Yang Cantik Perlu Ke?"

Mrs Lurve on October 19, 2012 at 10:03 AM said...

warna turqouise tue memg cantik! lately pun suka jgk dgn warna nie

NawaLatisya on October 19, 2012 at 10:24 AM said...

Cantik kan...

Tak sabar nak survey tp survey jela dulu...

Disable Right Click