Followers

Thursday, February 03, 2011

Checklist Majlis Akad Nikah



Hai hai hai,

Ini entry khas untuk saya. Tapi pada sesiapa yang nak jadikan rujukan pun tak apa. Blog kan satu kaedah untuk kita sharing information and cerita.

Actually ni hanya la checklist biasa. Memandangkan checklist ni satu perkara wajib supaya kita tidak terlepas pandang walaupun hal-hal sekecil kuman.

Untuk permulaan mari saya keluarkan satu persatu checklist untuk majlis akad nikah. Untuk majlis seterusnya akan saya update ke suatu masa nanti. Nak buat checklist pun amik masa jugak takut terlepas jugak perkara-perkara yang sepatutnya kita masukkan.

Tarikh:
## September 2011


Lokasi:
Masjid Kg. Pengkalan Pegoh
(Tok Kadi dah pesan taknak nikah di rumah)


Masa:
Tidak pasti akan dibincangkan kemudian


Persalinan:
Kain nikah
Design baju
Cari tailor
Baju nikah complete
Kasut nikah
Bunga tangan
Veil dan aksesori
Tudung nikah
Make-up
Kerongsang/brooch
Stokin nipis
Kain dalam
Anak tudung


Kelengkapan Bawa Masjid:
Bantal nikah
Lapik letak hantaran
Hantaran pihak lelaki
Sewa bekas cincin


Kotak Serbaguna:
Make up (Lipstik, bedak, etc)
Tissue muka
Jarum peniti
Kerongsang/brooch
Gunting
Benang and jarum
Sticky pad (Note kecil)
Make-up remover
Mineral water + straw


Lain-Lain Hal:
Pengapit (Hope Cik Akma dapat temankan saya)
Baju persalinan famili
Senarai jemputan
Booking Tok Kadi
Duit bayaran vendor
Photographer
Videographer (Amatuer je, bajet takda..Huhu)
Layout kedudukan tetamu dan pengantin
Caterer




Setakat ni yang mampu saya fikirkan buat masa ni. Esok lusa kalau teringat confirm akan di-update semula. Tiada siapa yang mahu merosakkan majlis masing-masing. Semua mahu yang terbaik, begitu juga dengan saya. Kita hanya mampu merancang tapi apa pn kuasa di atas sana lebih besar dalam menentukan kesempurnaan sesuatu majlis. Saya hanya berusaha dan berdoa yang terbaik untuk majlis yang berjalan hanya sekali seumur hidup. Saya bukan mahu majlis yang gah dan gilang gemilang, cukupla suatu majlis yang sederhana tetapi mampu memberi ingatan dan memori kepada sesiapa yang hadir semasa itu.










3 Kata-Kata Inspirasi:

Akmar Amon said...

confirm kaler, i temankan u babe!=)

Fardilla Fawzi said...

Babe..kalo bole i nk setelkan cepat2....walaupun lambat lagi kan...arini genap lagi 7 bulan....

Fardilla Fawzi said...
This comment has been removed by the author.

Thursday, February 03, 2011

Checklist Majlis Akad Nikah




Hai hai hai,

Ini entry khas untuk saya. Tapi pada sesiapa yang nak jadikan rujukan pun tak apa. Blog kan satu kaedah untuk kita sharing information and cerita.

Actually ni hanya la checklist biasa. Memandangkan checklist ni satu perkara wajib supaya kita tidak terlepas pandang walaupun hal-hal sekecil kuman.

Untuk permulaan mari saya keluarkan satu persatu checklist untuk majlis akad nikah. Untuk majlis seterusnya akan saya update ke suatu masa nanti. Nak buat checklist pun amik masa jugak takut terlepas jugak perkara-perkara yang sepatutnya kita masukkan.

Tarikh:
## September 2011


Lokasi:
Masjid Kg. Pengkalan Pegoh
(Tok Kadi dah pesan taknak nikah di rumah)


Masa:
Tidak pasti akan dibincangkan kemudian


Persalinan:
Kain nikah
Design baju
Cari tailor
Baju nikah complete
Kasut nikah
Bunga tangan
Veil dan aksesori
Tudung nikah
Make-up
Kerongsang/brooch
Stokin nipis
Kain dalam
Anak tudung


Kelengkapan Bawa Masjid:
Bantal nikah
Lapik letak hantaran
Hantaran pihak lelaki
Sewa bekas cincin


Kotak Serbaguna:
Make up (Lipstik, bedak, etc)
Tissue muka
Jarum peniti
Kerongsang/brooch
Gunting
Benang and jarum
Sticky pad (Note kecil)
Make-up remover
Mineral water + straw


Lain-Lain Hal:
Pengapit (Hope Cik Akma dapat temankan saya)
Baju persalinan famili
Senarai jemputan
Booking Tok Kadi
Duit bayaran vendor
Photographer
Videographer (Amatuer je, bajet takda..Huhu)
Layout kedudukan tetamu dan pengantin
Caterer




Setakat ni yang mampu saya fikirkan buat masa ni. Esok lusa kalau teringat confirm akan di-update semula. Tiada siapa yang mahu merosakkan majlis masing-masing. Semua mahu yang terbaik, begitu juga dengan saya. Kita hanya mampu merancang tapi apa pn kuasa di atas sana lebih besar dalam menentukan kesempurnaan sesuatu majlis. Saya hanya berusaha dan berdoa yang terbaik untuk majlis yang berjalan hanya sekali seumur hidup. Saya bukan mahu majlis yang gah dan gilang gemilang, cukupla suatu majlis yang sederhana tetapi mampu memberi ingatan dan memori kepada sesiapa yang hadir semasa itu.










3 comments on "Checklist Majlis Akad Nikah"

Akmar Amon on February 3, 2011 at 11:33 PM said...

confirm kaler, i temankan u babe!=)

Fardilla Fawzi on February 4, 2011 at 10:48 AM said...

Babe..kalo bole i nk setelkan cepat2....walaupun lambat lagi kan...arini genap lagi 7 bulan....

Fardilla Fawzi on February 4, 2011 at 10:48 AM said...
This comment has been removed by the author.

Disable Right Click