Followers

Sunday, February 20, 2011

Perintah Berkurung


Pada hari Ahad yang membosankan.

Arini saya sibuk dok tampal-tampal gunting soalan Ujian untuk student tuisyen. Pastu baru teringat esok saya ada kelas Western. Nak dijadikan cerita sepatutnya saya dah lantik supervisor untuk esok. Tapi sengalnya bebudak ni langsung tak jumpa saya. Memang nak kene la bebudak ni kan. Saya yang nak belajar ke?? Atau bebudak ni yang nak belajar???

Teringat dulu masa kat UiTM, kalau turn kita jadi supervisor seminggu sebelum dah sibuk-sibuk jadi reference tentang sesuatu menu tu. Cara nak masak. Bahan apa yang digunakan. Teknik masakan apa yang digunakan. Every single things la about the menu. Cuak bukan main lagi. Al maklumla tugas supervisor ni agak berat sikit. Kalau ko tak dapat jawab apa yang lecturer tanya memang mati keras la kau pastu. Tambah-tambah kalau dapat lecturer Puan Alina. Ketar lutut kot.

Part soklan tuisyen tu 90 peratus setel. Sepatutnya saya perlu hantar sebelum esok. Tapi memandangkan niat hari ni mahu "perintah berkurung" al maklum darah manis. Bakal pengantin tak bole kuar rumah. Arghh sudah la kau. Mahu muntah hijau ok. Padahal ada masalah lain kan. Huhu...Esok jela saya hantar. Jangan marah ye En Akmar. Plus kene fotostat soalan mengikut bilangan pelajar memandangkan start Isnin mereka dah ada Ujian 1.

Memandangkan esok jugak ada Western class kene la sediakan menu and cara macam mana nak buat. Kang kalau student tanya, tak ke masak tak tau nak jawab apa. Takkanla asik nak jawab 'saya yang nak belajar ke?? awak yang nak belajar?? saya tak kira awak cari mcm mana nak buat beef steak bla bla'

Itu memang ayat cover malu yg kadang-kadang lecturer sendiri blur mahu jawab apa bila kene tanya soalan yang macam-macam kan. Untuk mengelak menggunakan teknik yang sama. Perlu la bersedia dari hari ni ok. Kalau sempat nanti saya update resepi western kat sini.

Hari ni kan saya buat "perintah berkurung". Memang saya tak kuar rumah lansung. So nak taknak kena la makan apa yang ada kat rumah. Dan paling latest, petang ni saya buat nasi goreng bujang. Dah tak larat nak makan ntah apa-apa. Perut ni nak nasi jugak.

Bila masak nasi goreng, terus teringat Bip (adik bongsu saya). Kalau saya balik rumah mesti saya akan masak nasi goreng untuk die. Kalau saya masak nasi goreng confirm licin satu mangkuk tu. Sapa cakap saya masak tak sedap. Uhuk uhuk....

Bip suka saya punye nasi goreng sebab ada rase pedas. Walaupun saya tak tahan pedas sangat tapi rasa pedas tu mesti kene ada. Kalau tak rase mcm tak cukup sifat je makanan itu. Btol tak???

Nak tengok rupa nasi goreng bujang saya?? Taknak tengok sudah...=p



Nasi goreng bujang versi barang dapur dah abis
:: Tumbuk bawang dengan cili padi ::
:: Tambah kunyit hidup sikit untuk bagi kaler kuning mcm ni ::
:: Rencah ayam dan lobak ::
:: Garam ::

* Kalau lagi banyak rencah, lagi sedap *

P/s: Kalau tak reti nak masak nasi goreng memang nak kene pelangkung la kan. Senang je...perghh cakap besar siot...



0 Kata-Kata Inspirasi:

Sunday, February 20, 2011

Perintah Berkurung



Pada hari Ahad yang membosankan.

Arini saya sibuk dok tampal-tampal gunting soalan Ujian untuk student tuisyen. Pastu baru teringat esok saya ada kelas Western. Nak dijadikan cerita sepatutnya saya dah lantik supervisor untuk esok. Tapi sengalnya bebudak ni langsung tak jumpa saya. Memang nak kene la bebudak ni kan. Saya yang nak belajar ke?? Atau bebudak ni yang nak belajar???

Teringat dulu masa kat UiTM, kalau turn kita jadi supervisor seminggu sebelum dah sibuk-sibuk jadi reference tentang sesuatu menu tu. Cara nak masak. Bahan apa yang digunakan. Teknik masakan apa yang digunakan. Every single things la about the menu. Cuak bukan main lagi. Al maklumla tugas supervisor ni agak berat sikit. Kalau ko tak dapat jawab apa yang lecturer tanya memang mati keras la kau pastu. Tambah-tambah kalau dapat lecturer Puan Alina. Ketar lutut kot.

Part soklan tuisyen tu 90 peratus setel. Sepatutnya saya perlu hantar sebelum esok. Tapi memandangkan niat hari ni mahu "perintah berkurung" al maklum darah manis. Bakal pengantin tak bole kuar rumah. Arghh sudah la kau. Mahu muntah hijau ok. Padahal ada masalah lain kan. Huhu...Esok jela saya hantar. Jangan marah ye En Akmar. Plus kene fotostat soalan mengikut bilangan pelajar memandangkan start Isnin mereka dah ada Ujian 1.

Memandangkan esok jugak ada Western class kene la sediakan menu and cara macam mana nak buat. Kang kalau student tanya, tak ke masak tak tau nak jawab apa. Takkanla asik nak jawab 'saya yang nak belajar ke?? awak yang nak belajar?? saya tak kira awak cari mcm mana nak buat beef steak bla bla'

Itu memang ayat cover malu yg kadang-kadang lecturer sendiri blur mahu jawab apa bila kene tanya soalan yang macam-macam kan. Untuk mengelak menggunakan teknik yang sama. Perlu la bersedia dari hari ni ok. Kalau sempat nanti saya update resepi western kat sini.

Hari ni kan saya buat "perintah berkurung". Memang saya tak kuar rumah lansung. So nak taknak kena la makan apa yang ada kat rumah. Dan paling latest, petang ni saya buat nasi goreng bujang. Dah tak larat nak makan ntah apa-apa. Perut ni nak nasi jugak.

Bila masak nasi goreng, terus teringat Bip (adik bongsu saya). Kalau saya balik rumah mesti saya akan masak nasi goreng untuk die. Kalau saya masak nasi goreng confirm licin satu mangkuk tu. Sapa cakap saya masak tak sedap. Uhuk uhuk....

Bip suka saya punye nasi goreng sebab ada rase pedas. Walaupun saya tak tahan pedas sangat tapi rasa pedas tu mesti kene ada. Kalau tak rase mcm tak cukup sifat je makanan itu. Btol tak???

Nak tengok rupa nasi goreng bujang saya?? Taknak tengok sudah...=p



Nasi goreng bujang versi barang dapur dah abis
:: Tumbuk bawang dengan cili padi ::
:: Tambah kunyit hidup sikit untuk bagi kaler kuning mcm ni ::
:: Rencah ayam dan lobak ::
:: Garam ::

* Kalau lagi banyak rencah, lagi sedap *

P/s: Kalau tak reti nak masak nasi goreng memang nak kene pelangkung la kan. Senang je...perghh cakap besar siot...



0 comments on "Perintah Berkurung"

Disable Right Click