Followers

Monday, February 21, 2011

21 Februari 2011



Salam and hola,

Cerita ni tak basi lagi kan. Just nak bagitau sedikit sebanyak perihal arini (21 Februari 2011)


Hari ni kitchen dah start setelah bercuti agak panjang. Panjang la jugak. As usual every week we have 2 set of table dhote menu. Meh sini saya review menu set by set.

Set 1:
Appetizer : Waldorf Salad
Soup : French Onion Soup
Main Course : Beef Steak with Black Pepper Sauce
Dessert : Cocktail

Set 2:
Appetizer : Chef Salad
Soup : Cream of Mushroom
Main Course : Spaghetti Bolognaise
Dessert : Cocktail


Macam-macam hal yang berlaku pagi tadi. Dengan bahan mentah yang sampai lambat. Cube bayangkan beef tenderloin tu sampai pukul 10 pagi. And customer order pukul 11 pagi. Memang masing-masing kerja keras tadi. Nasib baik students pagi ni sumenya bole diharap walaupun pada mulanya panas hati ni sebab sorang pun tak jumpa saya untuk tanya apa menu minggu ni.

Malas nak cakap banyak. Macam-macam bende jadik. Sakit hati rasa tapi nak buat mcm mana. Tahan jela wei. Janji student saya berjaya untuk produce menu dalam keadaan tegang mcm tu.




Spaghetti Bolognaise


Beef steak with black pepper sauce.
Walaupun tak semenarik macam menu kat hotel tu.
api saya puas hati la jugak.


Haa ni la lecturer diorang.
Muntah.
Hari ni first time pakai tudung ni.
Amacam??
Hodoh tak???
Hahahaha


~ Ok tunggukan post seterusnya, saya bagitau macam mana nak buat beef steak yang kacang mak lodeh ~


2 Kata-Kata Inspirasi:

cik syahira (a soldier's gf) said...

assalamualaikum fardilla.

great! sila beri tunjuk ajar ye. hihi. saya berkerja dalam bidang pengurusan catering ni baru 11 bulan. sangat best sbb banyak belajar dengan chef masakan yang best-best.

now dah quit sbb mahu cari pengalaman di tempat lain. saya bidang pengurusan pembinaan tapi slumber je try pengurusan catering. haha.

alhamdulillah dua-dua bidang best! kini, saya menganggur~ mahu jadi tenaga pengajar macam kamu la. macam best je..

Fardilla Fawzi said...

as salam,

Hai syahira..

Eh dulu keje kat catering company mana...

Nak kata saya terer sangat takla. Ni pun baru cuba jaya untuk pegang kelas kitchen. Sebelum ni asik amik kelas teori je and serving class.

Kolej ni takda la segah nama macam taylor or IPTS lain. Tapi bole la untuk belajar sikit-sikit.

Ok pasni kalau ada ape-apa berkaitan dengan info foodservice or whatsoever, saya akan share kat sini.

Anyway, thanks coz sudi menjenguk...=)

Monday, February 21, 2011

21 Februari 2011




Salam and hola,

Cerita ni tak basi lagi kan. Just nak bagitau sedikit sebanyak perihal arini (21 Februari 2011)


Hari ni kitchen dah start setelah bercuti agak panjang. Panjang la jugak. As usual every week we have 2 set of table dhote menu. Meh sini saya review menu set by set.

Set 1:
Appetizer : Waldorf Salad
Soup : French Onion Soup
Main Course : Beef Steak with Black Pepper Sauce
Dessert : Cocktail

Set 2:
Appetizer : Chef Salad
Soup : Cream of Mushroom
Main Course : Spaghetti Bolognaise
Dessert : Cocktail


Macam-macam hal yang berlaku pagi tadi. Dengan bahan mentah yang sampai lambat. Cube bayangkan beef tenderloin tu sampai pukul 10 pagi. And customer order pukul 11 pagi. Memang masing-masing kerja keras tadi. Nasib baik students pagi ni sumenya bole diharap walaupun pada mulanya panas hati ni sebab sorang pun tak jumpa saya untuk tanya apa menu minggu ni.

Malas nak cakap banyak. Macam-macam bende jadik. Sakit hati rasa tapi nak buat mcm mana. Tahan jela wei. Janji student saya berjaya untuk produce menu dalam keadaan tegang mcm tu.




Spaghetti Bolognaise


Beef steak with black pepper sauce.
Walaupun tak semenarik macam menu kat hotel tu.
api saya puas hati la jugak.


Haa ni la lecturer diorang.
Muntah.
Hari ni first time pakai tudung ni.
Amacam??
Hodoh tak???
Hahahaha


~ Ok tunggukan post seterusnya, saya bagitau macam mana nak buat beef steak yang kacang mak lodeh ~


2 comments on "21 Februari 2011"

cik syahira (a soldier's gf) on February 22, 2011 at 12:43 AM said...

assalamualaikum fardilla.

great! sila beri tunjuk ajar ye. hihi. saya berkerja dalam bidang pengurusan catering ni baru 11 bulan. sangat best sbb banyak belajar dengan chef masakan yang best-best.

now dah quit sbb mahu cari pengalaman di tempat lain. saya bidang pengurusan pembinaan tapi slumber je try pengurusan catering. haha.

alhamdulillah dua-dua bidang best! kini, saya menganggur~ mahu jadi tenaga pengajar macam kamu la. macam best je..

Fardilla Fawzi on February 22, 2011 at 12:40 PM said...

as salam,

Hai syahira..

Eh dulu keje kat catering company mana...

Nak kata saya terer sangat takla. Ni pun baru cuba jaya untuk pegang kelas kitchen. Sebelum ni asik amik kelas teori je and serving class.

Kolej ni takda la segah nama macam taylor or IPTS lain. Tapi bole la untuk belajar sikit-sikit.

Ok pasni kalau ada ape-apa berkaitan dengan info foodservice or whatsoever, saya akan share kat sini.

Anyway, thanks coz sudi menjenguk...=)

Disable Right Click