Followers

Monday, February 07, 2011

Risaunye...



Salam dan hai,

Saya baru balik dari tuisyen. Jangan silap ok. Bukan saya yang di-tuisyen-kan tapi men-tuisyen-kan orang. Apa punya bahasa la. Tadi dah berkira-kira after balik tuisyen terus nak tido. Mahu rehat yang secukupnya.

Tapi apa yang berlaku sangatla merisaukan saya. Yela student yang nak amik exam tapi cikgu yang cuak terlebih. Tadi kelas Form 3 subjek Geografi. Minggu lepas saya bercuti tapi saya ada tinggalkan soalan yang banyak dari bab 1 hingga bab 3. Ada la dalam 80 soalan. So tadi saya check la balik soalan yang dah dibuat. Bila tengok result sangatla membimbangkan hati saya. Saya ke yang tak pandai nak ajar?? Ke cikgu kat sekolah yang tak ajar mereka ni??

Tak bole jadi ni, saya membebel terus. Kene pikir strategi lain mcm mana nak bagi mereka paham and mudah ingat apa yang diajar. Mereka ni bukan apa, dalam kelas banyak main. Pastu kurang fokus and kurang membaca. So bila tak baca mcm mana nak jawab soklan dengan betulkan. Kalo Form 1 ke Form 2 ke yang teruk saya tak kisah. Tapi Form 3. Lagi bape bulan je nak PMR. Haishhh risaunya saya.

Bila bagi latihan dalam kelas sume ok, boleh jawab. Mungkin soklan kali ni lebih susah sikit. Risau ni. Minggu depan mereka ada exam. Masuk bab Form 1 and Form 2. Saya plak yang over terlebih.

Mungkin cara mengajar kat sekolah berbeza dengan mengajar kat kolej. Pendekatan kene lebih terperinci. Huhu sebenarnya after mengajar kat tuisyen ni saya rasa lebih puas and hepi bila dah selesai sesi pembelajaran berbanding kt kolej. Mungkin kene tukar profesion plak jadi cikgu sekolah. Heee...




0 Kata-Kata Inspirasi:

Monday, February 07, 2011

Risaunye...




Salam dan hai,

Saya baru balik dari tuisyen. Jangan silap ok. Bukan saya yang di-tuisyen-kan tapi men-tuisyen-kan orang. Apa punya bahasa la. Tadi dah berkira-kira after balik tuisyen terus nak tido. Mahu rehat yang secukupnya.

Tapi apa yang berlaku sangatla merisaukan saya. Yela student yang nak amik exam tapi cikgu yang cuak terlebih. Tadi kelas Form 3 subjek Geografi. Minggu lepas saya bercuti tapi saya ada tinggalkan soalan yang banyak dari bab 1 hingga bab 3. Ada la dalam 80 soalan. So tadi saya check la balik soalan yang dah dibuat. Bila tengok result sangatla membimbangkan hati saya. Saya ke yang tak pandai nak ajar?? Ke cikgu kat sekolah yang tak ajar mereka ni??

Tak bole jadi ni, saya membebel terus. Kene pikir strategi lain mcm mana nak bagi mereka paham and mudah ingat apa yang diajar. Mereka ni bukan apa, dalam kelas banyak main. Pastu kurang fokus and kurang membaca. So bila tak baca mcm mana nak jawab soklan dengan betulkan. Kalo Form 1 ke Form 2 ke yang teruk saya tak kisah. Tapi Form 3. Lagi bape bulan je nak PMR. Haishhh risaunya saya.

Bila bagi latihan dalam kelas sume ok, boleh jawab. Mungkin soklan kali ni lebih susah sikit. Risau ni. Minggu depan mereka ada exam. Masuk bab Form 1 and Form 2. Saya plak yang over terlebih.

Mungkin cara mengajar kat sekolah berbeza dengan mengajar kat kolej. Pendekatan kene lebih terperinci. Huhu sebenarnya after mengajar kat tuisyen ni saya rasa lebih puas and hepi bila dah selesai sesi pembelajaran berbanding kt kolej. Mungkin kene tukar profesion plak jadi cikgu sekolah. Heee...




0 comments on "Risaunye..."

Disable Right Click