Followers

Wednesday, February 23, 2011

Recipe Simple --> Beef Steak With Black Pepper Sauce



Hola,

Ingat tak saya ada janji untuk share macam mana cara untuk sediakan beef steak with black pepper sauce. Resepi ni simple je. Budak tadika pun bole buat. =p

Sebenarnya nak buat steak ada bermacam-macam cara. Bergantung kepada citarasa uolss dan kreativiti uolls dalam modified sesuatu resepi tu.

Orang cakap sebelum kita nak tau sesuatu yang lebih complicated, kite perlu belajar teknik yang lebih simple dulu. Just to get the clear pictures.

Ok jom saya bagitau cara simple untuk buat beef steak ni.

Ingredients:
(To prepare steak)


(1) Raw beef steak


(2) Salt & Pepper


(3) Paprika powder


(4) Oil


Method:
(1) Marinate steak dengan oil, paprika, salt and pepper
(2) Perapkan sekejap, then bole bakar dalam oven.
(3) Kalau takda oven bole grill atas kuali je. Tak payah nak pening kepala nak beli oven bagai.
(4) Kalau nak aroma yang sedap lagi, masa nak bakar or grill, letak sekali mire-poix (carrot, celery and onion)



Mirepoix



Rupe beef yang dah di-marinate



Bila dah masak, akan jadi mcm ni la...



Ingredients:
(To prepare black pepper sauce)


(1) Chopped onion and garlic


(2) Black pepper corn (crushed)

(3) Brown stock
- Kat tesco ada jual. Dalam paket. Ni yang instant punya

(4) Chicken stock/ beef stock
- Ni pun instant jugak. Kalau nak sedap amik beef stock la. Kalau ada stock yang ori lagi sedap

(5) Salt & Pepper
- Bahan perasa

(6) Butter
- Fungsi untuk memberi efek berkilat pada sauce


Method:
(1) Heat butter
(2) Saute chopped onion and garlic
(3) Add black peppercorn tapi jangan sampai hangit ye. Nanti tak sedap
(4) Masukkan chicken/ beef stock. Kalau pakai instant (powder) Masukkan air dulu.
(5) Then, masukkan brown stock.
(6) Masak sampai kuah jadi pekat (reduction process).
(7) Season with salt and pepper
(8) Tutp api and letakkan sedikit butter. Jangan kacau. Biarkan butter cair sendiri.

Ingat ye. Saya tak letakkan sukatan. So uolss kene pandai-pandai sendiri agak ye. Huhu. Pokok pangkalnya jangan terlebih and jangan terkurang. Depends pada rasa hati & naluri uollss. Huhu nak masak pun kene ikut naluri bagai. Kaedahnya la...




Ok..black pepper sauce dah siap.


Ok la selamat mencuba. Kalau dah buat jangan lupe untuk hulur sikit pada saya ye. =p


2 Kata-Kata Inspirasi:

dyn said...

sdapnye...nak balik try la..tq for sharing the recipe

Fardilla Fawzi said...

Hehe ok no probs..

Lpas ni mgkin akan share lagi recipe2 western yg simple...

Selamat mencuba =)

Wednesday, February 23, 2011

Recipe Simple --> Beef Steak With Black Pepper Sauce




Hola,

Ingat tak saya ada janji untuk share macam mana cara untuk sediakan beef steak with black pepper sauce. Resepi ni simple je. Budak tadika pun bole buat. =p

Sebenarnya nak buat steak ada bermacam-macam cara. Bergantung kepada citarasa uolss dan kreativiti uolls dalam modified sesuatu resepi tu.

Orang cakap sebelum kita nak tau sesuatu yang lebih complicated, kite perlu belajar teknik yang lebih simple dulu. Just to get the clear pictures.

Ok jom saya bagitau cara simple untuk buat beef steak ni.

Ingredients:
(To prepare steak)


(1) Raw beef steak


(2) Salt & Pepper


(3) Paprika powder


(4) Oil


Method:
(1) Marinate steak dengan oil, paprika, salt and pepper
(2) Perapkan sekejap, then bole bakar dalam oven.
(3) Kalau takda oven bole grill atas kuali je. Tak payah nak pening kepala nak beli oven bagai.
(4) Kalau nak aroma yang sedap lagi, masa nak bakar or grill, letak sekali mire-poix (carrot, celery and onion)



Mirepoix



Rupe beef yang dah di-marinate



Bila dah masak, akan jadi mcm ni la...



Ingredients:
(To prepare black pepper sauce)


(1) Chopped onion and garlic


(2) Black pepper corn (crushed)

(3) Brown stock
- Kat tesco ada jual. Dalam paket. Ni yang instant punya

(4) Chicken stock/ beef stock
- Ni pun instant jugak. Kalau nak sedap amik beef stock la. Kalau ada stock yang ori lagi sedap

(5) Salt & Pepper
- Bahan perasa

(6) Butter
- Fungsi untuk memberi efek berkilat pada sauce


Method:
(1) Heat butter
(2) Saute chopped onion and garlic
(3) Add black peppercorn tapi jangan sampai hangit ye. Nanti tak sedap
(4) Masukkan chicken/ beef stock. Kalau pakai instant (powder) Masukkan air dulu.
(5) Then, masukkan brown stock.
(6) Masak sampai kuah jadi pekat (reduction process).
(7) Season with salt and pepper
(8) Tutp api and letakkan sedikit butter. Jangan kacau. Biarkan butter cair sendiri.

Ingat ye. Saya tak letakkan sukatan. So uolss kene pandai-pandai sendiri agak ye. Huhu. Pokok pangkalnya jangan terlebih and jangan terkurang. Depends pada rasa hati & naluri uollss. Huhu nak masak pun kene ikut naluri bagai. Kaedahnya la...




Ok..black pepper sauce dah siap.


Ok la selamat mencuba. Kalau dah buat jangan lupe untuk hulur sikit pada saya ye. =p


2 comments on "Recipe Simple --> Beef Steak With Black Pepper Sauce"

dyn on February 23, 2011 at 1:29 PM said...

sdapnye...nak balik try la..tq for sharing the recipe

Fardilla Fawzi on February 23, 2011 at 3:02 PM said...

Hehe ok no probs..

Lpas ni mgkin akan share lagi recipe2 western yg simple...

Selamat mencuba =)

Disable Right Click