Followers

Tuesday, February 08, 2011

Checklist 6-12 Bulan Sebelum Majlis



Salam dan hai,

Entry kali ni saya gedik mahu tempel checklist 6-12 bulan sebelum majlis. Checklist ni saya jumpa dalam majalah pengantin. Siap fotostat and tampal dalam buku conteng kawen. Konon untuk rujukan. Bagus-bagus ada kesedaran sivik untuk lakukan terbaik untuk hari bersejarah sekali seumur hidup. Masa tunang dulu saya tak pernah terpikir nak buat sume ni. Tak pernah rasa nak detail mcm ni sekali. Yela dulu saya tak jumpa lagi blog-blog B2B yang sangat memberi inspirasi tu kan. So bila dah jumpa mulalah terpengaruh. =p

Tapi walaupun masa tunang saya tak buat checklist bagai yang melampau tapi alhamdullilah sebab sumenya berjalan agak lancar. Bayangkan hari Ahad nak bertunang, hari Sabtu baru saya balik Ipoh. Di saat akhir ada presentation research proposal plak kan. Nak buek macam mano. Den tempuhinya dengan penuh sabar la. Tu pentingnya persediaan awal. Muntah =p

Ok jangan nak mengarut panjang sangat. Terus kepada acara seterusnya. Cepat sediakan checklist:

6-12 Bulan Sebelum Majlis:
  • Tetapkan tarikh dan hari perkahwinan anda
September 2011. Perancangan awal bulan Jun tapi mak taknak berebut dengan orang lain masa ni. Katenye bile buat cuti sekolah confirm berderet orang kawin masa ni. So tarikh di-postpone.

  • Pastikan tarikh yang dipilih tidak bercanggah dengan mana-mana agenda keluarga lain
So far saya dah war-warkan tarikh ni pada sedara mara. Harap takda apa-apa la masa ni. Cuma yang merunsingkan saya ialah tarikh pendaftaran untuk masuk U. Kalau ada rezeki Debab (my sister) masuk U. Tarikh pendaftaran takut clash dengan majlis bertandang Seremban.

  • Tentukan bajet dan kos
Tak mahu membazir. Tapi selera sangat besar. Sedang sedaya upaya untuk cut cost and berjimat sehabis mungkin.

  • Kongsi simpanan untuk mempercepatkan serta menggandakan simpanan
Buat part-time. Kalo nak harap gaji den kat sinun, alamatnya 10 tahun akan datang belum tentu dpt kawen kan. Huh tak bersyukur langsung. Harap rezeki bertambah-tambah. Amin

  • Sediakan checklist perkahwinan
Dah siap tapi kene review balik takut terlepas pandang

  • Tetapkan tema
Done

  • Tentukan jumlah tetamu
Done

  • Buat pemilihan katering dan menu
Done

  • Pilih pengapit perempuan dan lelaki
Done. Tetts Cik Akmar. Babe harap you tak cancel last minute. I dah berharap gila-gila ni. Hehe..

  • Temui dan kunjungi butik
Done cume tak finalize-kan design and bla bla. Banyak yang kene confirm ni. Deposit done!

  • Menjaga adab dan pantang larang sebelum hari penting anda
Ada pantang larang ek??? Ok i google pasni ye. Hahaha =p

  • Kurangkan aktiviti sosial
Aktiviti sosial i cume karaoke je. Huhu

  • Mula menjaga pemakanan untuk menjamin tubuh yang sihat
Diet la jugak...=p

  • Mula mengurangkan belanja harian, usah boros dan mula menabung
Sedang berusaha sedaya mungkin. Caiyok! Kalo boleh taknak susahkan/bebankan mak, ayah and laling.

  • Rancang percutian bulan madu, lakukan tempahan tempat serta tiket
Survey-nya dah banyak kali. Tapi tak confirm mana pun. Harap bulan depan ada peningkatan ye.



Ok itu saje.
Harap bulan depan semua dah slash ye.
Tak suka tengok bila lompang sana sinun


~Da~
~Nite~



0 Kata-Kata Inspirasi:

Tuesday, February 08, 2011

Checklist 6-12 Bulan Sebelum Majlis




Salam dan hai,

Entry kali ni saya gedik mahu tempel checklist 6-12 bulan sebelum majlis. Checklist ni saya jumpa dalam majalah pengantin. Siap fotostat and tampal dalam buku conteng kawen. Konon untuk rujukan. Bagus-bagus ada kesedaran sivik untuk lakukan terbaik untuk hari bersejarah sekali seumur hidup. Masa tunang dulu saya tak pernah terpikir nak buat sume ni. Tak pernah rasa nak detail mcm ni sekali. Yela dulu saya tak jumpa lagi blog-blog B2B yang sangat memberi inspirasi tu kan. So bila dah jumpa mulalah terpengaruh. =p

Tapi walaupun masa tunang saya tak buat checklist bagai yang melampau tapi alhamdullilah sebab sumenya berjalan agak lancar. Bayangkan hari Ahad nak bertunang, hari Sabtu baru saya balik Ipoh. Di saat akhir ada presentation research proposal plak kan. Nak buek macam mano. Den tempuhinya dengan penuh sabar la. Tu pentingnya persediaan awal. Muntah =p

Ok jangan nak mengarut panjang sangat. Terus kepada acara seterusnya. Cepat sediakan checklist:

6-12 Bulan Sebelum Majlis:
  • Tetapkan tarikh dan hari perkahwinan anda
September 2011. Perancangan awal bulan Jun tapi mak taknak berebut dengan orang lain masa ni. Katenye bile buat cuti sekolah confirm berderet orang kawin masa ni. So tarikh di-postpone.

  • Pastikan tarikh yang dipilih tidak bercanggah dengan mana-mana agenda keluarga lain
So far saya dah war-warkan tarikh ni pada sedara mara. Harap takda apa-apa la masa ni. Cuma yang merunsingkan saya ialah tarikh pendaftaran untuk masuk U. Kalau ada rezeki Debab (my sister) masuk U. Tarikh pendaftaran takut clash dengan majlis bertandang Seremban.

  • Tentukan bajet dan kos
Tak mahu membazir. Tapi selera sangat besar. Sedang sedaya upaya untuk cut cost and berjimat sehabis mungkin.

  • Kongsi simpanan untuk mempercepatkan serta menggandakan simpanan
Buat part-time. Kalo nak harap gaji den kat sinun, alamatnya 10 tahun akan datang belum tentu dpt kawen kan. Huh tak bersyukur langsung. Harap rezeki bertambah-tambah. Amin

  • Sediakan checklist perkahwinan
Dah siap tapi kene review balik takut terlepas pandang

  • Tetapkan tema
Done

  • Tentukan jumlah tetamu
Done

  • Buat pemilihan katering dan menu
Done

  • Pilih pengapit perempuan dan lelaki
Done. Tetts Cik Akmar. Babe harap you tak cancel last minute. I dah berharap gila-gila ni. Hehe..

  • Temui dan kunjungi butik
Done cume tak finalize-kan design and bla bla. Banyak yang kene confirm ni. Deposit done!

  • Menjaga adab dan pantang larang sebelum hari penting anda
Ada pantang larang ek??? Ok i google pasni ye. Hahaha =p

  • Kurangkan aktiviti sosial
Aktiviti sosial i cume karaoke je. Huhu

  • Mula menjaga pemakanan untuk menjamin tubuh yang sihat
Diet la jugak...=p

  • Mula mengurangkan belanja harian, usah boros dan mula menabung
Sedang berusaha sedaya mungkin. Caiyok! Kalo boleh taknak susahkan/bebankan mak, ayah and laling.

  • Rancang percutian bulan madu, lakukan tempahan tempat serta tiket
Survey-nya dah banyak kali. Tapi tak confirm mana pun. Harap bulan depan ada peningkatan ye.



Ok itu saje.
Harap bulan depan semua dah slash ye.
Tak suka tengok bila lompang sana sinun


~Da~
~Nite~



0 comments on "Checklist 6-12 Bulan Sebelum Majlis"

Disable Right Click