Followers

Saturday, February 19, 2011

Gulai Tempoyak Ikan Patin


Salam dan selamat pagi uolsss,

Anak dara kene bangun pagi. Opss tapi bukan sekadar anak dara je kene bangun pagi-pagi.

Mak dara pun kene bangun pagi jugak,

Kalau anak dara liat nak bangun pagi ampun la jugak sebab bukan ada sape pun yg die nak uruskan melainkan diri sendiri,

Lain la mak dara sekalian, bukan sekadar nak uruskan diri sendiri. Suami dan anak pun kene uruskan. Haishh diri sendiri terasa tak terurus mcm mana la nak uruskan orang lain. Huhu takutnya nak kawen. Lempang sekali. Suke sangat nak over. I tak suke nolk. Menyampah

Ok ok enough mengomel and cakap panjang-panjang.

Arini saya dan Murni Ali teringin nak makan tempoyak ikan patin.

Eh lupe nak promote...semalam Murni masak nasi kerabu tau. Makk aii sedapnya memang tak terkata. Bayangkan nak dekat pukul 12 tengah malam tu dok melantak nasi lagi. Jangan nak bising la kalau bontot ko besor. Hahaha...

Takpe-takpe selagi sihat ni kene makan apa yang kita nak. Esok-esok kalau dah sakit, dah takda selera nak makan mcm skg ni kan.


Jom tengok cara-cara buat tempoyak ikan patin versi mak saya aka orang Parit, Perak.

Simple je takda bawang segala yang ada cuma......


Bahan-bahan:
Ikan patin
Tempoyak
(Pilih tempoyak yang sedap, kalau tak sedap akan effect pada kuah nanti)
Cili (Tumbuk)
Serai
Kunyit
Air


Cara-cara membuatnya:
  1. Basuh ikan bersih-bersih untuk elak hanyir ikan
  2. Tumbuk cili hingga hancur. Tapi tak perlula nak hancur sangat. Sesedap oren je.
  3. Letak ikan dalam periuk, masukkan air sikit. Gaulkan cili and tempoyak. Agak-agakla nak letak banyak mana.
  4. Bila la gaul sebati, letak la air. Agak-agak melepasi ikan je.
  5. Pastu letak la serai yang diketuk and kalau nak kaler kuning sikit, letak la kunyit
  6. Tunggu hingga masak. Tak perlu nak kacau sangat. Nanti ikan hancur.
  7. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba





Nyuummyy...feveret En Azli jugak



2 Kata-Kata Inspirasi:

lady_eira said...

uiii sodapnya.. korang nih, kalau dekat ngan umah akk, mmg akk dah hulur mangkuk suh cedok sket utk akk.... huhu

Fardilla Fawzi said...

Huhu tau takpe...nasib ikan patin beli kat tesco rasa die ok...ikan patin mmg feveret saya...

Hehe...kalau ibu mengandung dah mengidam kene la hulur-hulur sikit kan..hehehe

Saturday, February 19, 2011

Gulai Tempoyak Ikan Patin



Salam dan selamat pagi uolsss,

Anak dara kene bangun pagi. Opss tapi bukan sekadar anak dara je kene bangun pagi-pagi.

Mak dara pun kene bangun pagi jugak,

Kalau anak dara liat nak bangun pagi ampun la jugak sebab bukan ada sape pun yg die nak uruskan melainkan diri sendiri,

Lain la mak dara sekalian, bukan sekadar nak uruskan diri sendiri. Suami dan anak pun kene uruskan. Haishh diri sendiri terasa tak terurus mcm mana la nak uruskan orang lain. Huhu takutnya nak kawen. Lempang sekali. Suke sangat nak over. I tak suke nolk. Menyampah

Ok ok enough mengomel and cakap panjang-panjang.

Arini saya dan Murni Ali teringin nak makan tempoyak ikan patin.

Eh lupe nak promote...semalam Murni masak nasi kerabu tau. Makk aii sedapnya memang tak terkata. Bayangkan nak dekat pukul 12 tengah malam tu dok melantak nasi lagi. Jangan nak bising la kalau bontot ko besor. Hahaha...

Takpe-takpe selagi sihat ni kene makan apa yang kita nak. Esok-esok kalau dah sakit, dah takda selera nak makan mcm skg ni kan.


Jom tengok cara-cara buat tempoyak ikan patin versi mak saya aka orang Parit, Perak.

Simple je takda bawang segala yang ada cuma......


Bahan-bahan:
Ikan patin
Tempoyak
(Pilih tempoyak yang sedap, kalau tak sedap akan effect pada kuah nanti)
Cili (Tumbuk)
Serai
Kunyit
Air


Cara-cara membuatnya:
  1. Basuh ikan bersih-bersih untuk elak hanyir ikan
  2. Tumbuk cili hingga hancur. Tapi tak perlula nak hancur sangat. Sesedap oren je.
  3. Letak ikan dalam periuk, masukkan air sikit. Gaulkan cili and tempoyak. Agak-agakla nak letak banyak mana.
  4. Bila la gaul sebati, letak la air. Agak-agak melepasi ikan je.
  5. Pastu letak la serai yang diketuk and kalau nak kaler kuning sikit, letak la kunyit
  6. Tunggu hingga masak. Tak perlu nak kacau sangat. Nanti ikan hancur.
  7. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba





Nyuummyy...feveret En Azli jugak



2 comments on "Gulai Tempoyak Ikan Patin"

lady_eira on February 19, 2011 at 11:27 AM said...

uiii sodapnya.. korang nih, kalau dekat ngan umah akk, mmg akk dah hulur mangkuk suh cedok sket utk akk.... huhu

Fardilla Fawzi on February 20, 2011 at 12:07 AM said...

Huhu tau takpe...nasib ikan patin beli kat tesco rasa die ok...ikan patin mmg feveret saya...

Hehe...kalau ibu mengandung dah mengidam kene la hulur-hulur sikit kan..hehehe

Disable Right Click