Followers

Thursday, December 16, 2010

Resepi Muffin Confirm Sedap


Ok arini as requested by beberapa orang, saya nak share kat sini resepi muffin yang confirm sedap. Kalo rase tak sedap sila adu-kan kepada saya. Tak perlu buat aduan sampai ke Karam Singh Walia ok. Eh btol ke ejaan nama die tu. Ampun...

Ok saya bagitau serba sikit ye mengenai resepi ni. Asalnya resepi ni saya dapat dari opis-mate saya, Cik Eda Kartini (sedapkan nama die, saya tak pernah dgr lagi nama mcm ni. Huhu. Sape rase yg nak letak nama anak bole la di-inspirasi-kan dari nama Cik Eda ni. Hehe). Cik Eda ni ajar subjek Baking, so kelas saya selalu la clash ngn kelas baking die. Setiap minggu product yang dihasilkan berbeza. So sampai la satu masa, mereka ni hasilkan muffin. So saya try la. Memang sedap. Saya tak berenti makan ok. Sedap! muffin ni memang kene dengan taste saya.

Kate Cik Eda resepi ni dari lecturer UiTM Dungun yang ajar die pastry mase tu. Best part ialah resepi muffin Eda ni je yang jadi. Sebab ade 2 lecturer yg ajar baking kan. Kelas yang satu lagi tak jadi. Huhu tu la jangan nak tunjuk pandai sgt. Opsssss ok Mak Limah taknak gosip banyak. Nanti kene banned. Terbukti Eda memang terer. Diam-diam ubi berisi ok. Berisi bukan bermakna gemuk ok. Huhu

Thanks ye to Cik Eda bagi resepi ni pada saya. Ok let's look at the ingredients...

Bahan-bahan:

230 gm mentega
250 gm gula kastor
265 gm tepung gandum
1 tsp serbuk penaik
Secubit garam
70 gm coklat chip (Optional)
5 biji telur
1 tsp esen vanila

Cara-cara:
  1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang
  2. Masukkan telur dan esen vanila, kacau hingga sebati
  3. Kemudian masukkan tepung dan kacau rata
  4. Akhir sekali masukkan coklat chip dan kacau sebati
  5. Tuangkan adunan ke dalam kek cawan (cup cake cases) memenuhi 3/4 cawan
  6. Bakar muffin dalam ketuhar bersuhu 180c selama 25 hingga 30 minit.

Coklat chip tu kalo nak digantikan dengan jem pon bole. Macam blueberry jem ke, strawberry ke. Ikut la pada citarasa anda. Serius simple and mudah kan.

Balik ni bole la try ye tuan-tuan dan puan-puan. =p



3 Kata-Kata Inspirasi:

Anonymous said...

Errr, terbatuk2 saya baca, bila nama sy dipuji,hahahaha.
anyway thanks ye cik dila, jgn puji lelebih nt jd riak n bangga diri lak,huhu.
ni lg satu tips nk bg muffin tu nmpk menarik cm muffin kt kedai nmpk merekah2 kt bhgian ats tu, ms pukul tu jgn pukul SEMANGAT sgt, pukul lembut2 je, or lbh tepat lg buat cm kaedah folding method tu, tau kn ape tu folding method,hehe
----Eda--

Fardilla Fawzi said...

owh kalo pakai mixer bole kan cik eda...tapi jangan pkai yg had paling laju ke?

Confius sekejap. Huhu kantoi. Saya mmh tak terer bab baking and pastry...

Anonymous said...

folding method tu pakai spatula je, kire cm kite balik-balikkan je adunan tu supaya sebati, gune mixer pn blh jg rs, tp guna yg kelajuan sederhana je, once dh sebati blh stop. Tips ni br dpt dr mmber yg ambek dpli ERT kt upm.
---Eda--

Thursday, December 16, 2010

Resepi Muffin Confirm Sedap



Ok arini as requested by beberapa orang, saya nak share kat sini resepi muffin yang confirm sedap. Kalo rase tak sedap sila adu-kan kepada saya. Tak perlu buat aduan sampai ke Karam Singh Walia ok. Eh btol ke ejaan nama die tu. Ampun...

Ok saya bagitau serba sikit ye mengenai resepi ni. Asalnya resepi ni saya dapat dari opis-mate saya, Cik Eda Kartini (sedapkan nama die, saya tak pernah dgr lagi nama mcm ni. Huhu. Sape rase yg nak letak nama anak bole la di-inspirasi-kan dari nama Cik Eda ni. Hehe). Cik Eda ni ajar subjek Baking, so kelas saya selalu la clash ngn kelas baking die. Setiap minggu product yang dihasilkan berbeza. So sampai la satu masa, mereka ni hasilkan muffin. So saya try la. Memang sedap. Saya tak berenti makan ok. Sedap! muffin ni memang kene dengan taste saya.

Kate Cik Eda resepi ni dari lecturer UiTM Dungun yang ajar die pastry mase tu. Best part ialah resepi muffin Eda ni je yang jadi. Sebab ade 2 lecturer yg ajar baking kan. Kelas yang satu lagi tak jadi. Huhu tu la jangan nak tunjuk pandai sgt. Opsssss ok Mak Limah taknak gosip banyak. Nanti kene banned. Terbukti Eda memang terer. Diam-diam ubi berisi ok. Berisi bukan bermakna gemuk ok. Huhu

Thanks ye to Cik Eda bagi resepi ni pada saya. Ok let's look at the ingredients...

Bahan-bahan:

230 gm mentega
250 gm gula kastor
265 gm tepung gandum
1 tsp serbuk penaik
Secubit garam
70 gm coklat chip (Optional)
5 biji telur
1 tsp esen vanila

Cara-cara:
  1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang
  2. Masukkan telur dan esen vanila, kacau hingga sebati
  3. Kemudian masukkan tepung dan kacau rata
  4. Akhir sekali masukkan coklat chip dan kacau sebati
  5. Tuangkan adunan ke dalam kek cawan (cup cake cases) memenuhi 3/4 cawan
  6. Bakar muffin dalam ketuhar bersuhu 180c selama 25 hingga 30 minit.

Coklat chip tu kalo nak digantikan dengan jem pon bole. Macam blueberry jem ke, strawberry ke. Ikut la pada citarasa anda. Serius simple and mudah kan.

Balik ni bole la try ye tuan-tuan dan puan-puan. =p



3 comments on "Resepi Muffin Confirm Sedap"

Anonymous said...

Errr, terbatuk2 saya baca, bila nama sy dipuji,hahahaha.
anyway thanks ye cik dila, jgn puji lelebih nt jd riak n bangga diri lak,huhu.
ni lg satu tips nk bg muffin tu nmpk menarik cm muffin kt kedai nmpk merekah2 kt bhgian ats tu, ms pukul tu jgn pukul SEMANGAT sgt, pukul lembut2 je, or lbh tepat lg buat cm kaedah folding method tu, tau kn ape tu folding method,hehe
----Eda--

Fardilla Fawzi on December 16, 2010 at 9:51 PM said...

owh kalo pakai mixer bole kan cik eda...tapi jangan pkai yg had paling laju ke?

Confius sekejap. Huhu kantoi. Saya mmh tak terer bab baking and pastry...

Anonymous said...

folding method tu pakai spatula je, kire cm kite balik-balikkan je adunan tu supaya sebati, gune mixer pn blh jg rs, tp guna yg kelajuan sederhana je, once dh sebati blh stop. Tips ni br dpt dr mmber yg ambek dpli ERT kt upm.
---Eda--

Disable Right Click