Followers

Friday, December 10, 2010

Oh Intebiu-Post Mortem


Ok jom kite sharing-sharing perihal sesi interview...

Perasaan first time dapat interbiu sgt terkejut. Saya hantar application form pon lepas ayah kol bile baca iklan kat newspaper. So saya anak yang mendengar kate kan, so saya hantar la borang and sempat sebarkan maklumat pada kawan-kawan yang lain --> refer to Murni and Huda.

And tidak sangka they called me for the interview. Murni pon dapat jugak. Dalam hati terasa cuak sebab during the interview session ada cooking test and mock teaching. Mock teaching tak menjadi masalah coz saya sudah biasa, cume cooking test menjadi big problem saya. Saya memang prepare habis-habisan untuk cooking test tu. Unfortunately, masa interview tu cooking test tak ada. Frust la jugak sebab saya prepare gile sampaikan saya abaikan untuk study questions yang akan ditanya oleh interviewers. So moral of the story sila cover sume parts ok.

Supposedly candidates for foodservice department ada 5 orang. But during that day, only 3 candidates including me yang menghadirkan diri. Mereka berdua dah lebih berpengalaman dari saya because jarak umur yang agak jauh. Sorang tu dah complete master and PHD ok. I repeat PHD...DAH COMPLETE. Sorang lagi tengah pregnant and tengah nak abiskan master. Both of them don't have foodservice background. And takda experince mengajar. Dalam hati confirm la akak yang ada PHD tu yang dpat. Saya ni masih terhegeh-hegeh nak complete-kan master. Plus budak lagi bak kate En Azli. Banyak lagi knowledge and experience yang perlu saya pelajari.

Bile tak prepare masa interview, jawabnya jawapan saya pon memang merapu abis la. Kadang-kadang soalan mereka sukar untuk diramalkan. Ada yang kene tanya general questions such as nama menteri la, nama pengarah kampus uitm penang la. Lebih kurang mcm tu la. Rase mcm saya memperbodohkan diri sendiri plak. Takpe at least saya dpat experince di-interbiu. Frankly speaking saya memang tak bersedia.

Antara soalan yang ditanya kpd saya:
  • First, as usual, please introduce urself
  • Die tanya current job saya
  • My job task
  • Apa contribution yang bole saya buat untuk UiTM
  • Saya takda experience bekerja dalam industry so mcm mana saya nak updatekan diri saya mengenai isu semasa dalam industry
  • How to my expose my students with hospitality industry, sedangkan saya langsung takda pengalaman dalam industry
  • Apa yang saya tahu tentang job task lecturer's uitm


Eh macam-macamla soalan. Nampak mcm senang kan. Haishh mungkin takda rezeki saya lagi. This is my second interview setelah 2 tahun bekerja kat Cybernetics. First interview masa kat Cybernetics dulu. So bayangkan betapa cuaknya saya untuk menghadapi interview. Bile jadi mcm ni saya lebih semangat untuk completekan master and nak sambung phd plak. Nak korek lagi banyak pengalaman and knowledge. Sementara masih muda dan masih mampu ni saya kene fokus betol-betol. Manusia merancang, Allah yang menentukan.

Impian mmg tinggi menggunung. Niat hati yang kerdil ni memang teruja abis nak continue study lagi. Saya sangat bertuah dikelilingi oleh orang yang sangat suke memberi kata perangsang kepada diri saya. Thanks to AYAH, MAK, OPAH, BROTHER and SISTER. Plus tunang tersayang EN MOHD AZLI BIN MOHD NOOR.

And thanks to Kak Zila jugak sebab membuka mata saya.

Wah semangatnya saya.

So kepada sesiapa yang dapat offer mcm ni sila well prepare ok. Jangan jadi seperti saya. Make sure sume jawapan untuk soalan semasa interview di hujung jari anda. Petik jari confirm idea bertubi-tubi kuar. Tak mcm saya yang lembab ni ye. Huhu. Saya sedar diri ok. Allah kan suke manusia yang merendah diri. =p


0 Kata-Kata Inspirasi:

Friday, December 10, 2010

Oh Intebiu-Post Mortem



Ok jom kite sharing-sharing perihal sesi interview...

Perasaan first time dapat interbiu sgt terkejut. Saya hantar application form pon lepas ayah kol bile baca iklan kat newspaper. So saya anak yang mendengar kate kan, so saya hantar la borang and sempat sebarkan maklumat pada kawan-kawan yang lain --> refer to Murni and Huda.

And tidak sangka they called me for the interview. Murni pon dapat jugak. Dalam hati terasa cuak sebab during the interview session ada cooking test and mock teaching. Mock teaching tak menjadi masalah coz saya sudah biasa, cume cooking test menjadi big problem saya. Saya memang prepare habis-habisan untuk cooking test tu. Unfortunately, masa interview tu cooking test tak ada. Frust la jugak sebab saya prepare gile sampaikan saya abaikan untuk study questions yang akan ditanya oleh interviewers. So moral of the story sila cover sume parts ok.

Supposedly candidates for foodservice department ada 5 orang. But during that day, only 3 candidates including me yang menghadirkan diri. Mereka berdua dah lebih berpengalaman dari saya because jarak umur yang agak jauh. Sorang tu dah complete master and PHD ok. I repeat PHD...DAH COMPLETE. Sorang lagi tengah pregnant and tengah nak abiskan master. Both of them don't have foodservice background. And takda experince mengajar. Dalam hati confirm la akak yang ada PHD tu yang dpat. Saya ni masih terhegeh-hegeh nak complete-kan master. Plus budak lagi bak kate En Azli. Banyak lagi knowledge and experience yang perlu saya pelajari.

Bile tak prepare masa interview, jawabnya jawapan saya pon memang merapu abis la. Kadang-kadang soalan mereka sukar untuk diramalkan. Ada yang kene tanya general questions such as nama menteri la, nama pengarah kampus uitm penang la. Lebih kurang mcm tu la. Rase mcm saya memperbodohkan diri sendiri plak. Takpe at least saya dpat experince di-interbiu. Frankly speaking saya memang tak bersedia.

Antara soalan yang ditanya kpd saya:
  • First, as usual, please introduce urself
  • Die tanya current job saya
  • My job task
  • Apa contribution yang bole saya buat untuk UiTM
  • Saya takda experience bekerja dalam industry so mcm mana saya nak updatekan diri saya mengenai isu semasa dalam industry
  • How to my expose my students with hospitality industry, sedangkan saya langsung takda pengalaman dalam industry
  • Apa yang saya tahu tentang job task lecturer's uitm


Eh macam-macamla soalan. Nampak mcm senang kan. Haishh mungkin takda rezeki saya lagi. This is my second interview setelah 2 tahun bekerja kat Cybernetics. First interview masa kat Cybernetics dulu. So bayangkan betapa cuaknya saya untuk menghadapi interview. Bile jadi mcm ni saya lebih semangat untuk completekan master and nak sambung phd plak. Nak korek lagi banyak pengalaman and knowledge. Sementara masih muda dan masih mampu ni saya kene fokus betol-betol. Manusia merancang, Allah yang menentukan.

Impian mmg tinggi menggunung. Niat hati yang kerdil ni memang teruja abis nak continue study lagi. Saya sangat bertuah dikelilingi oleh orang yang sangat suke memberi kata perangsang kepada diri saya. Thanks to AYAH, MAK, OPAH, BROTHER and SISTER. Plus tunang tersayang EN MOHD AZLI BIN MOHD NOOR.

And thanks to Kak Zila jugak sebab membuka mata saya.

Wah semangatnya saya.

So kepada sesiapa yang dapat offer mcm ni sila well prepare ok. Jangan jadi seperti saya. Make sure sume jawapan untuk soalan semasa interview di hujung jari anda. Petik jari confirm idea bertubi-tubi kuar. Tak mcm saya yang lembab ni ye. Huhu. Saya sedar diri ok. Allah kan suke manusia yang merendah diri. =p


0 comments on "Oh Intebiu-Post Mortem"

Disable Right Click