Followers

Friday, December 03, 2010

Chicken Boxing



Salam,

Arini dah ari Jumaat. Wah sangat pantas masa berlalu kan. Huhu mood dup dap pon semakin memuncak dengan jayanya arini.

Dah 2 hari saya stay kat umah tumpangan saya dengan alasan nak praktis. Huhu barula terhegeh-hegeh nak praktiskan. Yela saya manusia lemah yang banyak sangat knowledge yang saya tak tau. Jangan jadi bodoh sombong ok. Berlagak tau sume bende. Saya sangat benci orang mcm tu ok.

Arghh malas nak buat ketupat time ari Jumaat ni. Nak buat ketupat kene tunggu raya ok. Huhu.

So semalam saya sempat praktis buat chicken boxing. Ape bende chicken boxing tu. So pada sesiapa yang tak tau tu, saya bole terangkan serba sikit ye. So pada sape yang arif harap maaf kalau info saya ni tak berapa nak kene.

Chicken boxing ni Western food. Western food kan banyak course. Appetizer-soup-main course-dessert (yang ni paling basic la). Sebenarnya banyak lagi course yang saya tak letak. So chicken boxing ni kite serve as appertizer untuk stimulate appetize kan before kite serve main course (main dish aka makanan berat).

Dah lame saya meninggalkan zaman degree. So semalam saya try mcm mana nak jadikan bahagian wing chicken jadi mcm gambar kat bawah ni. Dari bentuk wing tadi tu kite bole bentukkan die seperti drum stick plak kan. Kaedahnya boleh tengok kat youtube ye. Senang je rupenya.

Kalo saya start blaja time diploma mungkin banyak praktical knowledge yang saya akan dapat. I mean cooking technique la. Masalahnya saya dari Matrik terus lompat degree. And the worse thing zaman degree cume 2 sem je saya masuk praktikal kitchen. So saya sangat lemah cooking technique plus sikap saya yang tak rajin tolong mak kat dapur. Alasan nak study. Ecece tapi nasib la saya tunaikan apa saya ckp sebelum ni kat mak saya. Mak saya tak kisah kalo saya tak tolong die kat dapur asalkan saya study and result ok. Bile dah besar saya yang sengsara. Hahahaha padan muke saya.

So yang semalam tu chicken boxing-asalkan-boleh je. Janji saya dapat teknik die. Huhu thank to Huda (guru tuisyen saya..huhu)





Wow chanteknya presntation die...ni bukan saya yang buat ok. Hasil dari Mr. Google



Yang buruk ni comfirm la hasil tangan saya kan. Yela saya mengaku. Saya tak buat pakai Standard Breading Procedure. Just celup dengan tepung KFC je...



Dari wing part terus jadi mcm drum stick kan...agak puas hatila. Sebab tangan saya kat dapur memang tak berbedung. Huhu




Yang best semalam, saya blaja satu resepi baru yang simple and saya dah jatuh hati pada makanan tersebut.

Korang tau masak singgang...famous kat Pantau Timur kan?

So semalam nok Huda masak singgang. Serius sedap.

Kat rumah, mak saya tak pernah pon introduce-kan kitaorang dengan masakan ni.

So balik ni boleh try buat sendiri

=)



P/s: Nampak gayanya mood suke memasak sudah semakin meresap dalam jiwa saya =P

0 Kata-Kata Inspirasi:

Friday, December 03, 2010

Chicken Boxing




Salam,

Arini dah ari Jumaat. Wah sangat pantas masa berlalu kan. Huhu mood dup dap pon semakin memuncak dengan jayanya arini.

Dah 2 hari saya stay kat umah tumpangan saya dengan alasan nak praktis. Huhu barula terhegeh-hegeh nak praktiskan. Yela saya manusia lemah yang banyak sangat knowledge yang saya tak tau. Jangan jadi bodoh sombong ok. Berlagak tau sume bende. Saya sangat benci orang mcm tu ok.

Arghh malas nak buat ketupat time ari Jumaat ni. Nak buat ketupat kene tunggu raya ok. Huhu.

So semalam saya sempat praktis buat chicken boxing. Ape bende chicken boxing tu. So pada sesiapa yang tak tau tu, saya bole terangkan serba sikit ye. So pada sape yang arif harap maaf kalau info saya ni tak berapa nak kene.

Chicken boxing ni Western food. Western food kan banyak course. Appetizer-soup-main course-dessert (yang ni paling basic la). Sebenarnya banyak lagi course yang saya tak letak. So chicken boxing ni kite serve as appertizer untuk stimulate appetize kan before kite serve main course (main dish aka makanan berat).

Dah lame saya meninggalkan zaman degree. So semalam saya try mcm mana nak jadikan bahagian wing chicken jadi mcm gambar kat bawah ni. Dari bentuk wing tadi tu kite bole bentukkan die seperti drum stick plak kan. Kaedahnya boleh tengok kat youtube ye. Senang je rupenya.

Kalo saya start blaja time diploma mungkin banyak praktical knowledge yang saya akan dapat. I mean cooking technique la. Masalahnya saya dari Matrik terus lompat degree. And the worse thing zaman degree cume 2 sem je saya masuk praktikal kitchen. So saya sangat lemah cooking technique plus sikap saya yang tak rajin tolong mak kat dapur. Alasan nak study. Ecece tapi nasib la saya tunaikan apa saya ckp sebelum ni kat mak saya. Mak saya tak kisah kalo saya tak tolong die kat dapur asalkan saya study and result ok. Bile dah besar saya yang sengsara. Hahahaha padan muke saya.

So yang semalam tu chicken boxing-asalkan-boleh je. Janji saya dapat teknik die. Huhu thank to Huda (guru tuisyen saya..huhu)





Wow chanteknya presntation die...ni bukan saya yang buat ok. Hasil dari Mr. Google



Yang buruk ni comfirm la hasil tangan saya kan. Yela saya mengaku. Saya tak buat pakai Standard Breading Procedure. Just celup dengan tepung KFC je...



Dari wing part terus jadi mcm drum stick kan...agak puas hatila. Sebab tangan saya kat dapur memang tak berbedung. Huhu




Yang best semalam, saya blaja satu resepi baru yang simple and saya dah jatuh hati pada makanan tersebut.

Korang tau masak singgang...famous kat Pantau Timur kan?

So semalam nok Huda masak singgang. Serius sedap.

Kat rumah, mak saya tak pernah pon introduce-kan kitaorang dengan masakan ni.

So balik ni boleh try buat sendiri

=)



P/s: Nampak gayanya mood suke memasak sudah semakin meresap dalam jiwa saya =P

0 comments on "Chicken Boxing"

Disable Right Click