Followers

Tuesday, December 28, 2010

Oh Manusia

Salam dan hai,

Owh yeah post saya yang ke-50 untuk bulan ni. Nampak gayanya bulan Disember 2010 merupakan bulan entri paling terbanyak setakat ni ye sejak saya menjinakkan diri dalam dunia penulisan blog. Cis ayat saya kelihatan sungguh skema.

Hari ni dan semalam saya belajar 2 perkara dari kawan saya. Sorang kawan opis dan sorang lagi kawan yang saya kenal melalui kawan En Azli. Senang cite, tunang kawan beliau. Hai Cik Yana i cite pasal you.

Cite kawan opis:

Bukan nak mengomel jauh sekali untuk merungut. Ni hanyalah lontaran perasaan seorang pekerja bawahan. Cara penulisan perlu dijaga ye. Ni hanyalah mukadimah untuk menutupi segala kemarahan dalam hati. Eh bile sebut marah teringat mamat gile bawak viva biru pagi tadi. Bawak kreta mcm haram. Dok cucuk-cucuk kreta saya dari belakang. Konon tanda protes saya bawak mcm siput. Saya pon apa lagi, lagi slow la saya bawak kereta. Padan muka. Pastu die meradang die potong kereta saya sambil mulut kumat kamit marahkan saya. Mamat gile! Mamat bodo! Ko ingat ko bagus! Jangan nak perasan bagus. Saya gelak dalam hati. Padan muke. Tapi mcm tak sedap la, orang pagi-pagi nak mengalu-alukan mood ceria tapi si setan tu bikin hati saya panas. Urghhh....

Eh nampak saya dah melalut sangat panjang. Ok sambung balik. Kawan opis saya ni ade share satu tips kat saya dan Nok Huda. Ala biasa la politik opis. Sume sanggup nak jilat bontot bos, janji kepentingan diri sendiri terjaga. Maaf ayat kali ni tak bole nak tapis. Bile tapis maksud tersirat tak dapat nak disampaikan dengan jayanya. Sejak dulu lagi saya dah perasan si polan ni mcm mana. Tak boleh nak cari pasal sangat dengan die. Kang sepanjang saya keje kat sini, die akan cube mainkan emosi sampai saya fed up and berambus dari sini. Sapa yang taknak cari peluang yang lebih baik. Tapi kalo dah rezeki tu tak megizinkan saya masih meneruskan perjuangan saya di sini. Walaupon saya tak berapa nak into dengan die, tapi bile depan die sila la kipas baik punya. Nak lebih power cari air-cond, kasi sejuk lagi. Saya takdala sampai tahap mcm tu. Selagi saya bole terima, saya akan terima. Tapi bile melampau saya berbunyi la jugak. Janji gua tak kacau lu, so lu jangan cube-cube main taik dengan gua. Setakat ni takda terlalu melampau.

Hari tu die dok sibuk push kitaorang contribute. Buat projek. Rupa-rupanya ade hidden agenda. Si polan ni siap pesan lagi, sebelum buat paper work, diskus dulu dengan die. So die bole bagi nasihat and idea. Rupe-rupenye bukan setakat tu je, die nak lebih dari tu. Die nak pegang projek yang cube kite buat and claim die as a penasihat. What da.....

Lagi satu perangai keji die, die memang tak boleh tengok orang lebih dari die. Sedaya upaya akan cantas cara halus. Ni la yang dikatakan Melayu jatuhkan kaum sendiri. Kalo bab putar belit boleh serah kat die. Even satu department tahu die keji, still die tetap bertahta kat atas sebab die memang terer dalam menutup segala kekejian die. Gua memang tabik spring....

So kesimpulan, kalo nak dok lama kat sini, tapi saya takdala plan nak bertapa kat sini sampai ke tua, sila la pandai untuk bermuka-muka. Amalkanla pepatah diam-diam berisi. Kene pandai main politik jugak. Kat tempat keje mana-mana pon sama. Saya boleh kerat jari. Enuf cerita si polan.


Cite Cik Yana:

Cik Yana dah tukar URL blog gara-gara ade strangers yang suke bagi komen tak membina. Saya memang salah sorang follower die. Again, cite pasal perangai orang lagi. Takkan nak cite pasal kucing plak. Saya elergik ok binatang berbulu. Al kisahnya ada orang keji cube-cube untuk melontarkan wasiat di tempat yang salah. Ntahla. Kadang-kadang manusia ni hanya pandai untuk memberi pendapat. Tapi dugaan yang sebenar, diri kita yang menanggung. Cube kene kat batang hidung sendiri. Nak tengok sikit mcm mana korang handle. Hebat sangatkah?

Diharap pembaca myzone yg disayangi (Eh ade ke orang yang bace) tak buat macam-macam ye pada hasil penulisan saya. Saya hanya manusia biasa, manusia kerdil yang penuh dengan angan-angan dan impian. Cewah.

Cume kadang-kadang mungkin saya tanpa sedar dah buat korang rasa loya plus muntah hijau bile baca post saya yang sungguh merapu tu.

Siapalah kite untuk berkata itu ini, sedangkan diri sendiri belum cukup sempurna di mata Allah.

Oh manusia. Memang mcm-mcm ragam kan termasukla diri sendiri =p

0 Kata-Kata Inspirasi:

Tuesday, December 28, 2010

Oh Manusia


Salam dan hai,

Owh yeah post saya yang ke-50 untuk bulan ni. Nampak gayanya bulan Disember 2010 merupakan bulan entri paling terbanyak setakat ni ye sejak saya menjinakkan diri dalam dunia penulisan blog. Cis ayat saya kelihatan sungguh skema.

Hari ni dan semalam saya belajar 2 perkara dari kawan saya. Sorang kawan opis dan sorang lagi kawan yang saya kenal melalui kawan En Azli. Senang cite, tunang kawan beliau. Hai Cik Yana i cite pasal you.

Cite kawan opis:

Bukan nak mengomel jauh sekali untuk merungut. Ni hanyalah lontaran perasaan seorang pekerja bawahan. Cara penulisan perlu dijaga ye. Ni hanyalah mukadimah untuk menutupi segala kemarahan dalam hati. Eh bile sebut marah teringat mamat gile bawak viva biru pagi tadi. Bawak kreta mcm haram. Dok cucuk-cucuk kreta saya dari belakang. Konon tanda protes saya bawak mcm siput. Saya pon apa lagi, lagi slow la saya bawak kereta. Padan muka. Pastu die meradang die potong kereta saya sambil mulut kumat kamit marahkan saya. Mamat gile! Mamat bodo! Ko ingat ko bagus! Jangan nak perasan bagus. Saya gelak dalam hati. Padan muke. Tapi mcm tak sedap la, orang pagi-pagi nak mengalu-alukan mood ceria tapi si setan tu bikin hati saya panas. Urghhh....

Eh nampak saya dah melalut sangat panjang. Ok sambung balik. Kawan opis saya ni ade share satu tips kat saya dan Nok Huda. Ala biasa la politik opis. Sume sanggup nak jilat bontot bos, janji kepentingan diri sendiri terjaga. Maaf ayat kali ni tak bole nak tapis. Bile tapis maksud tersirat tak dapat nak disampaikan dengan jayanya. Sejak dulu lagi saya dah perasan si polan ni mcm mana. Tak boleh nak cari pasal sangat dengan die. Kang sepanjang saya keje kat sini, die akan cube mainkan emosi sampai saya fed up and berambus dari sini. Sapa yang taknak cari peluang yang lebih baik. Tapi kalo dah rezeki tu tak megizinkan saya masih meneruskan perjuangan saya di sini. Walaupon saya tak berapa nak into dengan die, tapi bile depan die sila la kipas baik punya. Nak lebih power cari air-cond, kasi sejuk lagi. Saya takdala sampai tahap mcm tu. Selagi saya bole terima, saya akan terima. Tapi bile melampau saya berbunyi la jugak. Janji gua tak kacau lu, so lu jangan cube-cube main taik dengan gua. Setakat ni takda terlalu melampau.

Hari tu die dok sibuk push kitaorang contribute. Buat projek. Rupa-rupanya ade hidden agenda. Si polan ni siap pesan lagi, sebelum buat paper work, diskus dulu dengan die. So die bole bagi nasihat and idea. Rupe-rupenye bukan setakat tu je, die nak lebih dari tu. Die nak pegang projek yang cube kite buat and claim die as a penasihat. What da.....

Lagi satu perangai keji die, die memang tak boleh tengok orang lebih dari die. Sedaya upaya akan cantas cara halus. Ni la yang dikatakan Melayu jatuhkan kaum sendiri. Kalo bab putar belit boleh serah kat die. Even satu department tahu die keji, still die tetap bertahta kat atas sebab die memang terer dalam menutup segala kekejian die. Gua memang tabik spring....

So kesimpulan, kalo nak dok lama kat sini, tapi saya takdala plan nak bertapa kat sini sampai ke tua, sila la pandai untuk bermuka-muka. Amalkanla pepatah diam-diam berisi. Kene pandai main politik jugak. Kat tempat keje mana-mana pon sama. Saya boleh kerat jari. Enuf cerita si polan.


Cite Cik Yana:

Cik Yana dah tukar URL blog gara-gara ade strangers yang suke bagi komen tak membina. Saya memang salah sorang follower die. Again, cite pasal perangai orang lagi. Takkan nak cite pasal kucing plak. Saya elergik ok binatang berbulu. Al kisahnya ada orang keji cube-cube untuk melontarkan wasiat di tempat yang salah. Ntahla. Kadang-kadang manusia ni hanya pandai untuk memberi pendapat. Tapi dugaan yang sebenar, diri kita yang menanggung. Cube kene kat batang hidung sendiri. Nak tengok sikit mcm mana korang handle. Hebat sangatkah?

Diharap pembaca myzone yg disayangi (Eh ade ke orang yang bace) tak buat macam-macam ye pada hasil penulisan saya. Saya hanya manusia biasa, manusia kerdil yang penuh dengan angan-angan dan impian. Cewah.

Cume kadang-kadang mungkin saya tanpa sedar dah buat korang rasa loya plus muntah hijau bile baca post saya yang sungguh merapu tu.

Siapalah kite untuk berkata itu ini, sedangkan diri sendiri belum cukup sempurna di mata Allah.

Oh manusia. Memang mcm-mcm ragam kan termasukla diri sendiri =p

0 comments on "Oh Manusia"

Disable Right Click