Followers

Saturday, March 12, 2011

Keyakinan diri yang memalukan



Tahukah anda???

Kadang-kadang keyakinan diri yang tinggi bole membawa malapetaka pada diri. Yela orang dok sibuk korek cara untuk meningkatkan keyakinan diri. Siap baca buku motivasi bagai. Tup tup sifat tu memakan diri uols sendiri.

Ni bukan cerita dongeng atau mitos mcm cerita Hikayat Merong Mahawangsa. Pergh die dah start melalut. Orang dah sound so saya straight to the point. Ceritanye begini....

Arini macam biasa Sabtu yang indah permai saya ada kelas kat Shah Alam. Siap ada test lagi. Padahal soalan senang gila. Tapi memandangkan tak baca, teknik baling dadu diaplikasikan. Soalan sume multiple choices. Menyesal ok tak baca betol-betol. Huhu. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya. Ko hadap la markah ko yang tak seberapa tu nanti. Sekian. (Tak abis cerita lagi la....)

Balik dari kelas pergi makan cendol ngn Natrah kat Cendol Pak Akob. Dari dulu sampai skg mcm gitu la rupe kedai cendol pak akob. Orang memang tak putus-putus. Rasa memang meletop. After makan kenyang-kenyang, saya dah janji dengan Wawa (orang yang nak ganti saya kat rumah sewa Taman Medan). Die cakap nak datang tengok rumah. Ok saya balik rumah then kemas ala kadar.

Alhamdullilah. Tak banyak songeh. Wawa setuju nak masuk rumah. Masalah setel. Yang tak setel, macam mana saya nak angkut barang-barang tu. Haishh malasnya....

Nak dekat pukul 6 saya blah dari rumah tu. Tak boleh nak lepak lama sebab hati rasa tak ikhlas bila dok kat umah tu. Pergh bunyi mcm bongkak. Huhu...

Super power menderu laju mengharungi lebuh raya NPE yang sejuk-sejuk basah akibat hujan yang renyai-renyai. Sampai kat area tol, kereta berderet beratur kat kaunter tunai. Saya dengan yakinnya capai touch 'n' go then terus pecut laju dengan perasaan bongkak (padan muka korang beratur panjang) bukak tingkap terus touch kad. Sekali kuar perkataan ajaib "BAKI KURANG"

Alamak kereta berderet kat belakang. Mesti mereka menyumpah seranah saya. Huhu. Saya terus buka signal emergency. Emergency la sangat. Then saya pandang-pandang belakang minta kereta belakang undur. Tapi tak berjaya sebab kereta dah berderet. Arghhh sudah. Tuhan bayar cash ok. Huhu

Nasib baik ada pekerja tol perasan kreta saya tersadai agak lama la jugak kat situ. Then terus buat muka yang tak berapa nak comel. Rasa bersalah sangat. After setel segala. Bila palang dah bukak saya apa lagi pecut mcm orang gila. Hahaha konon nak cover malu punye pasal.

Memang laju ok saya pecut. Memang saya sengaja pecut sebab taknak kereta belakang potong and tengok sape tuan punya AFQ. Hahahaha


Adoi tu la. Yakin je ada baki lagi kan. Sape suruh taknak beli bateri smart tag. Kan susah nak check baki.

Moral of the story: Keyakinan diri tu penting...tapi...agak-agakla wei...huhu


0 Kata-Kata Inspirasi:

Saturday, March 12, 2011

Keyakinan diri yang memalukan




Tahukah anda???

Kadang-kadang keyakinan diri yang tinggi bole membawa malapetaka pada diri. Yela orang dok sibuk korek cara untuk meningkatkan keyakinan diri. Siap baca buku motivasi bagai. Tup tup sifat tu memakan diri uols sendiri.

Ni bukan cerita dongeng atau mitos mcm cerita Hikayat Merong Mahawangsa. Pergh die dah start melalut. Orang dah sound so saya straight to the point. Ceritanye begini....

Arini macam biasa Sabtu yang indah permai saya ada kelas kat Shah Alam. Siap ada test lagi. Padahal soalan senang gila. Tapi memandangkan tak baca, teknik baling dadu diaplikasikan. Soalan sume multiple choices. Menyesal ok tak baca betol-betol. Huhu. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya. Ko hadap la markah ko yang tak seberapa tu nanti. Sekian. (Tak abis cerita lagi la....)

Balik dari kelas pergi makan cendol ngn Natrah kat Cendol Pak Akob. Dari dulu sampai skg mcm gitu la rupe kedai cendol pak akob. Orang memang tak putus-putus. Rasa memang meletop. After makan kenyang-kenyang, saya dah janji dengan Wawa (orang yang nak ganti saya kat rumah sewa Taman Medan). Die cakap nak datang tengok rumah. Ok saya balik rumah then kemas ala kadar.

Alhamdullilah. Tak banyak songeh. Wawa setuju nak masuk rumah. Masalah setel. Yang tak setel, macam mana saya nak angkut barang-barang tu. Haishh malasnya....

Nak dekat pukul 6 saya blah dari rumah tu. Tak boleh nak lepak lama sebab hati rasa tak ikhlas bila dok kat umah tu. Pergh bunyi mcm bongkak. Huhu...

Super power menderu laju mengharungi lebuh raya NPE yang sejuk-sejuk basah akibat hujan yang renyai-renyai. Sampai kat area tol, kereta berderet beratur kat kaunter tunai. Saya dengan yakinnya capai touch 'n' go then terus pecut laju dengan perasaan bongkak (padan muka korang beratur panjang) bukak tingkap terus touch kad. Sekali kuar perkataan ajaib "BAKI KURANG"

Alamak kereta berderet kat belakang. Mesti mereka menyumpah seranah saya. Huhu. Saya terus buka signal emergency. Emergency la sangat. Then saya pandang-pandang belakang minta kereta belakang undur. Tapi tak berjaya sebab kereta dah berderet. Arghhh sudah. Tuhan bayar cash ok. Huhu

Nasib baik ada pekerja tol perasan kreta saya tersadai agak lama la jugak kat situ. Then terus buat muka yang tak berapa nak comel. Rasa bersalah sangat. After setel segala. Bila palang dah bukak saya apa lagi pecut mcm orang gila. Hahaha konon nak cover malu punye pasal.

Memang laju ok saya pecut. Memang saya sengaja pecut sebab taknak kereta belakang potong and tengok sape tuan punya AFQ. Hahahaha


Adoi tu la. Yakin je ada baki lagi kan. Sape suruh taknak beli bateri smart tag. Kan susah nak check baki.

Moral of the story: Keyakinan diri tu penting...tapi...agak-agakla wei...huhu


0 comments on "Keyakinan diri yang memalukan"

Disable Right Click