Followers

Tuesday, April 19, 2011

Masa Itu Emas Part 1



Assalamualaikum dan hai,


Ada ramai jugak yang bertanya kepada saya, macam mana saya manage masa saya dengan baik. Bukan apa, mereka mungkin agak musykil sebab saya mampu buat banyak kerja dalam satu masa. Ni bukan kes angkat bakul sendiri tau.

Agaknya dari kecik saya dah tengok macam mana mak saya uruskan kami sekeluarga. Bukan mahu puji mak sendiri, tapi saya suka cara mak saya arrange-kan masa die. So bila dah besar, saya mula ikut style mak tersayang...=)


Weekdays saya sibuk (takdala sibuk mana) dengan kerja dan kerja part timer as a cikgu tuisyen. Balik kerja pukul 530 pm, then saya terus mandi or rest sekejap. Dalam pukul 7 pm lebih kurang saya pergi tuisyen plak. Cuma Isnin and Khamis je yang saya agak semput sikit sebab saya ada 2 kelas tuisyen, means that dari 745 - 1015 pm. Mula-mula tu memang la agak payah and penat nak handle banyak kerja dalam satu masa. Tapi makin lama, kita mula bole pick-up rentak rutin harian tersebut. Makin lama makin enjoy and kalau penat mesti kene ingat duit yang bakal kita peroleh hujung bulan. Sape nak bagi babe......huhu. So tu lebih menguatkan semangat saya walaupun saya tahu saya penat. Tapi layankan aje.....


Selain dari keje, saya jugak tengah buat master kat UiTM. Part time jugak. Buat masa ni masih boleh handle lagi sebab semester ni satu kelas je. So takdala serabut sangat. Hujung bulan ni abis la. Fuhhh lega. Next sem focus on thesis je. Mungkin kene baca banyak tips mcm mana nak handle bende yang satu ni. Huhu


Then, skg ni jugak saya tengah fokus buat preparation for majlis besar. No big deal. Memang la ada kekangan itu ini. Tapi kene la terima dengan hati terbuka. Kalau kita dok asik pikir stress tension mengelabah, confirm otak tu akan bagitau kat semua anggota badan kita yang kita memang tengah stress. Tipula kalau saya cakap saya tak tension. Kalau pikir masa memang rasa macam tak sempat je. Tapi saya suka planning. And buat kerja ikut planning yang dah dibuat.


Dan yang paling penting, saya tak lupa untuk bahagikan masa saya untuk tersayang. Itu penting. Sesibuk macam mana pun, waktu untuk tersayang perlu ada. Orang tersayang ni bukan semata merujuk pakwe/tunang/suami, keluarga jugak orang tersayang, keluarga bakal "org trsyg" pun saya kategorikan sebagai orang yang saya sayang dalam hidup.... =)


Yang penting cara macam mana kita uruskan masa sebaik mungkin. Bukan nak cakap saya menggunakan masa sebaik mungkin. Ada time-time saya jugak malas bukan main lagi, tengok mcm skg, saya tengah sibuk buang masa buat kerja tak berfaedah. Yang penting, kerja yang sepatutnya kita perlu buat dah diselesaikan dengan kadar yang segera. Sebenarnya saya nak bagitau, saya dah abis marking. Hooray.


Blogging, blogging jugak...facebook, facebook jugak...yang penting perlu set-kan priority ok.



Eleh macamla dia bagus sangat...=p


P/s:
  • Next post saya akan bagitau tips pengurusan masa dengan bijak untuk kaum wanita bekerjaya. Peace!
  • Saya kagum dengan Kak Shim-Shim uruskan masa. Dah kawin, dah ada baby sorang, tapi bole lagi masak untuk suami. Ni la contoh isteri yang kita cari. =)





0 Kata-Kata Inspirasi:

Tuesday, April 19, 2011

Masa Itu Emas Part 1




Assalamualaikum dan hai,


Ada ramai jugak yang bertanya kepada saya, macam mana saya manage masa saya dengan baik. Bukan apa, mereka mungkin agak musykil sebab saya mampu buat banyak kerja dalam satu masa. Ni bukan kes angkat bakul sendiri tau.

Agaknya dari kecik saya dah tengok macam mana mak saya uruskan kami sekeluarga. Bukan mahu puji mak sendiri, tapi saya suka cara mak saya arrange-kan masa die. So bila dah besar, saya mula ikut style mak tersayang...=)


Weekdays saya sibuk (takdala sibuk mana) dengan kerja dan kerja part timer as a cikgu tuisyen. Balik kerja pukul 530 pm, then saya terus mandi or rest sekejap. Dalam pukul 7 pm lebih kurang saya pergi tuisyen plak. Cuma Isnin and Khamis je yang saya agak semput sikit sebab saya ada 2 kelas tuisyen, means that dari 745 - 1015 pm. Mula-mula tu memang la agak payah and penat nak handle banyak kerja dalam satu masa. Tapi makin lama, kita mula bole pick-up rentak rutin harian tersebut. Makin lama makin enjoy and kalau penat mesti kene ingat duit yang bakal kita peroleh hujung bulan. Sape nak bagi babe......huhu. So tu lebih menguatkan semangat saya walaupun saya tahu saya penat. Tapi layankan aje.....


Selain dari keje, saya jugak tengah buat master kat UiTM. Part time jugak. Buat masa ni masih boleh handle lagi sebab semester ni satu kelas je. So takdala serabut sangat. Hujung bulan ni abis la. Fuhhh lega. Next sem focus on thesis je. Mungkin kene baca banyak tips mcm mana nak handle bende yang satu ni. Huhu


Then, skg ni jugak saya tengah fokus buat preparation for majlis besar. No big deal. Memang la ada kekangan itu ini. Tapi kene la terima dengan hati terbuka. Kalau kita dok asik pikir stress tension mengelabah, confirm otak tu akan bagitau kat semua anggota badan kita yang kita memang tengah stress. Tipula kalau saya cakap saya tak tension. Kalau pikir masa memang rasa macam tak sempat je. Tapi saya suka planning. And buat kerja ikut planning yang dah dibuat.


Dan yang paling penting, saya tak lupa untuk bahagikan masa saya untuk tersayang. Itu penting. Sesibuk macam mana pun, waktu untuk tersayang perlu ada. Orang tersayang ni bukan semata merujuk pakwe/tunang/suami, keluarga jugak orang tersayang, keluarga bakal "org trsyg" pun saya kategorikan sebagai orang yang saya sayang dalam hidup.... =)


Yang penting cara macam mana kita uruskan masa sebaik mungkin. Bukan nak cakap saya menggunakan masa sebaik mungkin. Ada time-time saya jugak malas bukan main lagi, tengok mcm skg, saya tengah sibuk buang masa buat kerja tak berfaedah. Yang penting, kerja yang sepatutnya kita perlu buat dah diselesaikan dengan kadar yang segera. Sebenarnya saya nak bagitau, saya dah abis marking. Hooray.


Blogging, blogging jugak...facebook, facebook jugak...yang penting perlu set-kan priority ok.



Eleh macamla dia bagus sangat...=p


P/s:
  • Next post saya akan bagitau tips pengurusan masa dengan bijak untuk kaum wanita bekerjaya. Peace!
  • Saya kagum dengan Kak Shim-Shim uruskan masa. Dah kawin, dah ada baby sorang, tapi bole lagi masak untuk suami. Ni la contoh isteri yang kita cari. =)





0 comments on "Masa Itu Emas Part 1"

Disable Right Click