Followers

Friday, June 10, 2011

Bestnya Buat Ketupat...



Ada sesuatu yang saya terlupa nak share kat sini.

First of all, saya nak berterima kasih pada firasat saya yang tiba-tiba buat keputusan untuk berhenti mengajar tuisyen sampai akhir bulan ni...


Selasa yang lepas memang betul-betul menguji kesabaran saya.


Dahla memang masuk je bulan Jun mood saya untuk mengajar tuisyen totally out. Takda hati langsung untuk datang bekerja walaupun pada hakikatnya memang saya perlukan duit. Oh seperti Encik Crab plak.

Makin lama saya sudah sampai ke kemuncak. Apa yang sampai kemuncak?? Maksud saya emosi la. Dah takda passion lagi.

Selasa tu saya dapat ceramah free. Berlagak mcm bagus. I know, you are Tuan Besar kat situ. Saya ingat lagi masa mula-mula datang untuk interview. Saya dah perasan mamat ni memang kaki UP diri sendiri. Lepas tu yang menjadi kemusykilan saya. Mamat perasan bagus ni, memang tak hingin amik cikgu sekolah as dia punya cikgu tuisyen. Alasan dia, cikgu sekolah perasan bagus. Cikgu sekolah skema.

Tapi saya tahu kenapa dia taknak amik cikgu sekolah. Mamat spesies ni pantang tengok kalo orang lain lebih bijak dari dia. Tengokla cara macam mana dia manage pusat tuisyen dia. Ala biasala...profit is most important than quality of cikgu.

(Saya baru perasan, hari ni Jumaat. Tapi saya sedap buat ketupat kat sini. Ampun)


Selama ni bila masuk mengajar topik pengajaran, saya akan bagi nota untuk semua pelajar. Ala fotostat buku jela kan. Saya ada satu buku rujukan yg saya guna masa mengajar. Tak guna buku teks pun. Dah 6 bulan saya buat mcm tu...tibe-tibe Selasa kelmarin dia bole nak argue dengan saya kenapa fotostat buku rujukan kat pelajar. Dia cakap ada student komplen.

Saya tak rasa student komplen. Tapi kalau student yang komplen its ok la. I can accept it. Lagi pun akhir bulan ni saya dah last kan. Yang kelakarnya, mamat ni bole plak cakap kat saya. Kalau ngko bagi nota kat student...student mesti cakap..ala sy tahu cikgu nak ajar aku apa arini....

Eh eh setahu saya, student perlu kot diberitahu in general what topic yg akan diajar aritu. Better kalau student ada nota dari takda kan. Takkan nak melangut apa yang saya ajar. At least diorang bole highlight key points untuk chapter tu. Student mestila kene amik tahu apa yang kite nak ajar aritu kan. Please correct me if i am wrong...

Saya memang buat muka sepanjang dia bagi sesi ceramah free kat saya. Peduli apa. Lepas tu kat akhir nota tu saya ada include kan latihan sekali. Bole plak dia cakap, ko tahu tak student bole amik jawapan dari buku rujukan diorang...sebab buku rujukan diorang sama macam buku yg ko guna...tapi diorang tak bawak je....

Ok lepas tu saya jawabla..tapi kenapa setiap kali buat semak latihan yang dibuat...saya akan buat cara begini..sapa yang salah berdiri. Yang peliknya takda plak student yang betul semua. Takda plak yang scorer. Ada jugak yang salah. So apa masalahnya? Masa bila plak diorang tiru jawapan belakang???

Lagi satu dia siap tanya lagi...ko bagi latihan kat budak-budak ni yg dalam buku rujukan tu ke?? Eh eh hallloo saya ada 2 3 ketul buku latihan yang saya beli sendiri ok.....aku tak tahu apa masalah ko mamat???

I know sapa yang merepot saya fotostat buku tu. Takpela...ko budak kecik lagi. Grad pun belum lagi. Setakat baru kerja kat pusat tuisyen ko nak ajar aku la cara mengajar yang bagus.

Si mamat tu siap suruh saya buat nota sendiri tulis tangan. Cikgu sepatutnya kene buat mcm tu. Ko ingat masa aku ni banyak ke?? Aku ajar subjek Geografi dan Sejarah. Berapa patah perkataan aku nak tulis sehari??? Student baru teruja nak baca...baru la pusat tuisyen kita beza dengan pusat tuisyen yang lain.... ok fine..

Bagi nota buku kat student pun selalu tak bawak...abis lunyai dalam beg...inikan plak nak bagi nota hasil tulisan tangan sendiri. Kirim salah...never!

Lagi satu alasan yang tak bole blah...kos untuk fotostat sebulan mahal. So tak mampu nak tanggung...itu ko punya pasal la kan...dulu sebelum masuk kerja..macam-macam la ko bagi janji manis...bila dah kerja..nak fotostat sikit pun berkire....

Yang saya pelik..bukan saya sorang yang fotostat nota buku rujukan...tapi most of the cikgu kat situ buat apa yang saya buat. Kecuali ada sorang cikgu ni..dia student..so banyak masa la kot nak buat NOTA HASIL TULISAN TANGAN...tapi datang mengajar pakai baby-T tak kene tegur plak kan...mcm tu ke etika seorang guru yang disegani.....

Banyak bende yang saya tak berapa berkenan kat situ.


Ok tak sabar nak abis sampai akhir bulan ni.





2 Kata-Kata Inspirasi:

CikYuzz said...

:)hehe..igtkan wat ketupat raya td..

Fardilla Fawzi said...

Hehe...pose ganti tak abis lg..dh nk buat ketupat raya...=p

Friday, June 10, 2011

Bestnya Buat Ketupat...




Ada sesuatu yang saya terlupa nak share kat sini.

First of all, saya nak berterima kasih pada firasat saya yang tiba-tiba buat keputusan untuk berhenti mengajar tuisyen sampai akhir bulan ni...


Selasa yang lepas memang betul-betul menguji kesabaran saya.


Dahla memang masuk je bulan Jun mood saya untuk mengajar tuisyen totally out. Takda hati langsung untuk datang bekerja walaupun pada hakikatnya memang saya perlukan duit. Oh seperti Encik Crab plak.

Makin lama saya sudah sampai ke kemuncak. Apa yang sampai kemuncak?? Maksud saya emosi la. Dah takda passion lagi.

Selasa tu saya dapat ceramah free. Berlagak mcm bagus. I know, you are Tuan Besar kat situ. Saya ingat lagi masa mula-mula datang untuk interview. Saya dah perasan mamat ni memang kaki UP diri sendiri. Lepas tu yang menjadi kemusykilan saya. Mamat perasan bagus ni, memang tak hingin amik cikgu sekolah as dia punya cikgu tuisyen. Alasan dia, cikgu sekolah perasan bagus. Cikgu sekolah skema.

Tapi saya tahu kenapa dia taknak amik cikgu sekolah. Mamat spesies ni pantang tengok kalo orang lain lebih bijak dari dia. Tengokla cara macam mana dia manage pusat tuisyen dia. Ala biasala...profit is most important than quality of cikgu.

(Saya baru perasan, hari ni Jumaat. Tapi saya sedap buat ketupat kat sini. Ampun)


Selama ni bila masuk mengajar topik pengajaran, saya akan bagi nota untuk semua pelajar. Ala fotostat buku jela kan. Saya ada satu buku rujukan yg saya guna masa mengajar. Tak guna buku teks pun. Dah 6 bulan saya buat mcm tu...tibe-tibe Selasa kelmarin dia bole nak argue dengan saya kenapa fotostat buku rujukan kat pelajar. Dia cakap ada student komplen.

Saya tak rasa student komplen. Tapi kalau student yang komplen its ok la. I can accept it. Lagi pun akhir bulan ni saya dah last kan. Yang kelakarnya, mamat ni bole plak cakap kat saya. Kalau ngko bagi nota kat student...student mesti cakap..ala sy tahu cikgu nak ajar aku apa arini....

Eh eh setahu saya, student perlu kot diberitahu in general what topic yg akan diajar aritu. Better kalau student ada nota dari takda kan. Takkan nak melangut apa yang saya ajar. At least diorang bole highlight key points untuk chapter tu. Student mestila kene amik tahu apa yang kite nak ajar aritu kan. Please correct me if i am wrong...

Saya memang buat muka sepanjang dia bagi sesi ceramah free kat saya. Peduli apa. Lepas tu kat akhir nota tu saya ada include kan latihan sekali. Bole plak dia cakap, ko tahu tak student bole amik jawapan dari buku rujukan diorang...sebab buku rujukan diorang sama macam buku yg ko guna...tapi diorang tak bawak je....

Ok lepas tu saya jawabla..tapi kenapa setiap kali buat semak latihan yang dibuat...saya akan buat cara begini..sapa yang salah berdiri. Yang peliknya takda plak student yang betul semua. Takda plak yang scorer. Ada jugak yang salah. So apa masalahnya? Masa bila plak diorang tiru jawapan belakang???

Lagi satu dia siap tanya lagi...ko bagi latihan kat budak-budak ni yg dalam buku rujukan tu ke?? Eh eh hallloo saya ada 2 3 ketul buku latihan yang saya beli sendiri ok.....aku tak tahu apa masalah ko mamat???

I know sapa yang merepot saya fotostat buku tu. Takpela...ko budak kecik lagi. Grad pun belum lagi. Setakat baru kerja kat pusat tuisyen ko nak ajar aku la cara mengajar yang bagus.

Si mamat tu siap suruh saya buat nota sendiri tulis tangan. Cikgu sepatutnya kene buat mcm tu. Ko ingat masa aku ni banyak ke?? Aku ajar subjek Geografi dan Sejarah. Berapa patah perkataan aku nak tulis sehari??? Student baru teruja nak baca...baru la pusat tuisyen kita beza dengan pusat tuisyen yang lain.... ok fine..

Bagi nota buku kat student pun selalu tak bawak...abis lunyai dalam beg...inikan plak nak bagi nota hasil tulisan tangan sendiri. Kirim salah...never!

Lagi satu alasan yang tak bole blah...kos untuk fotostat sebulan mahal. So tak mampu nak tanggung...itu ko punya pasal la kan...dulu sebelum masuk kerja..macam-macam la ko bagi janji manis...bila dah kerja..nak fotostat sikit pun berkire....

Yang saya pelik..bukan saya sorang yang fotostat nota buku rujukan...tapi most of the cikgu kat situ buat apa yang saya buat. Kecuali ada sorang cikgu ni..dia student..so banyak masa la kot nak buat NOTA HASIL TULISAN TANGAN...tapi datang mengajar pakai baby-T tak kene tegur plak kan...mcm tu ke etika seorang guru yang disegani.....

Banyak bende yang saya tak berapa berkenan kat situ.


Ok tak sabar nak abis sampai akhir bulan ni.





2 comments on "Bestnya Buat Ketupat..."

CikYuzz on June 10, 2011 at 2:22 PM said...

:)hehe..igtkan wat ketupat raya td..

Fardilla Fawzi on June 10, 2011 at 3:34 PM said...

Hehe...pose ganti tak abis lg..dh nk buat ketupat raya...=p

Disable Right Click