Followers

Thursday, January 06, 2011

Saya sayang En Azli


Kelas petang tadi memang menguji kesabaran saya. Tambah arini saya agak tired disebabkan kesalahan diri sendiri. Baru je pagi tadi saya dok bebel kat student pasal professionalism. Jangan masukkan urusan peribadi bila masuk kitchen. Cewah abis profesional la tu. Tengok-tengok saya yang terbawa-bawa emosi masa masuk kelas tadi. Tapi apa yang saya cube buat, memberi pngajaran kan??? Ntah mana aku tau....huhu

Macam biasa saya buat balik perangai last semester. Tepat masa saya masuk kelas saya akan kunci pintu. So kepada sesiapa yang datang lambat padan la muke kan. Memang kejam. Minggu lepas saya masih bole bergurau senda and bagi muka kat diorang tapi kali ni saya mahu beri pengajaran kepada semua kelas.

Ingat...Bile dah marah tu pandai-pandaila amik hati diorang balik. Mcm mana nak buat? Iskh korang pikir la sendiri. Masing-masing ade cara nak tackle hati student balik bile lepas kene sembur sampai makan dalam.

Yang membuatkan saya geram. Bayangkan saya dah kunci pintu ni. Then bole plak ketuk pintu mcm nak roboh. Pastu melalak, i mean menyanyi kat luar konon mahu memujuk rayu saya supaya bukakkan pintu. Dan yang paling tak tahan, sampai menyanyi mcm cite P.Ramlee yang dalam cite Pendekat Bujang Lapuk tu. Saya memang angin btol. Annoying perangai student mcm ni. Nak bergurau tak kene tempat.

Bile ditanya kenapa lambat. Nak tau apa jawapan yang diberi. Makan tambah nasi 2 pinggan, tu yang lambat. Dengan muka selamba konon nak ajak saya bergurau. Sebab minggu lepas saya memang kategori lecturer sempoi yg bole ditolak ke tepi ke tengah. Tapi hari ni...sori naik lori...

Saya memang mengamuk. Sume kelas terdiam masa tu. Kalo En Azli tengok mesti die tak sangka saya bole jadi lion dengan sekelip mata. Huhu...

The moral of the story: Jangan bagi muka pada student yang kuang ajar yg suke cakap loyar buruk. Lempang laju-laju baru tau kan.

Mana tahap professionalism saya sebagai seorang pendidik??

Helo kawan..saya pon manusia jugak...saya pon makan nasi mcm korang jugak...




2 Kata-Kata Inspirasi:

TashaFawzi said...

Heh???
cegu dilla mmg garang pn sebenarnye.
bueeekkk=p

Fardilla Fawzi said...

Huhu...tapi bile dah besor aku dah tak garang2 lagi.....huhuhu

Thursday, January 06, 2011

Saya sayang En Azli



Kelas petang tadi memang menguji kesabaran saya. Tambah arini saya agak tired disebabkan kesalahan diri sendiri. Baru je pagi tadi saya dok bebel kat student pasal professionalism. Jangan masukkan urusan peribadi bila masuk kitchen. Cewah abis profesional la tu. Tengok-tengok saya yang terbawa-bawa emosi masa masuk kelas tadi. Tapi apa yang saya cube buat, memberi pngajaran kan??? Ntah mana aku tau....huhu

Macam biasa saya buat balik perangai last semester. Tepat masa saya masuk kelas saya akan kunci pintu. So kepada sesiapa yang datang lambat padan la muke kan. Memang kejam. Minggu lepas saya masih bole bergurau senda and bagi muka kat diorang tapi kali ni saya mahu beri pengajaran kepada semua kelas.

Ingat...Bile dah marah tu pandai-pandaila amik hati diorang balik. Mcm mana nak buat? Iskh korang pikir la sendiri. Masing-masing ade cara nak tackle hati student balik bile lepas kene sembur sampai makan dalam.

Yang membuatkan saya geram. Bayangkan saya dah kunci pintu ni. Then bole plak ketuk pintu mcm nak roboh. Pastu melalak, i mean menyanyi kat luar konon mahu memujuk rayu saya supaya bukakkan pintu. Dan yang paling tak tahan, sampai menyanyi mcm cite P.Ramlee yang dalam cite Pendekat Bujang Lapuk tu. Saya memang angin btol. Annoying perangai student mcm ni. Nak bergurau tak kene tempat.

Bile ditanya kenapa lambat. Nak tau apa jawapan yang diberi. Makan tambah nasi 2 pinggan, tu yang lambat. Dengan muka selamba konon nak ajak saya bergurau. Sebab minggu lepas saya memang kategori lecturer sempoi yg bole ditolak ke tepi ke tengah. Tapi hari ni...sori naik lori...

Saya memang mengamuk. Sume kelas terdiam masa tu. Kalo En Azli tengok mesti die tak sangka saya bole jadi lion dengan sekelip mata. Huhu...

The moral of the story: Jangan bagi muka pada student yang kuang ajar yg suke cakap loyar buruk. Lempang laju-laju baru tau kan.

Mana tahap professionalism saya sebagai seorang pendidik??

Helo kawan..saya pon manusia jugak...saya pon makan nasi mcm korang jugak...




2 comments on "Saya sayang En Azli"

TashaFawzi on January 7, 2011 at 8:42 AM said...

Heh???
cegu dilla mmg garang pn sebenarnye.
bueeekkk=p

Fardilla Fawzi on January 7, 2011 at 9:08 AM said...

Huhu...tapi bile dah besor aku dah tak garang2 lagi.....huhuhu

Disable Right Click