Followers

Saturday, January 08, 2011

My 'Dream' Wedding --> Contest Hot Part 2

My dreams wedding...

Tajuk pun 'dreams' kan. Apa kata mari kita berangan bersama-sama. Berangan itu indah bukan? Kalaulah saya dapat....

Semua orang pasti mempunyai impian perkahwinan masing-masing bukan? Boleh kerat jari la kalau taknak berangan pasal hari paling sejarah dalam hidup uols tu kan. Saya letakkan perkahwinan hanya sekali seumur hidup. Kalau ditakdirkan perkahwinan yang kedua kali, tak mungkin sama rasa dan nikmat semasa kita melangsungkan perkahwinan yang pertama. Hoho simpang malaikat 44. Semoga Allah panjangkan usia perhubungan kami. Saya hanya mahu berkekalan hingga akhir hayat bersama si-buah-hati-pengarang-jantung saya sahaja. Tiada yang lain. Ok let's start berangan-angan...

*Source Pictures: credit to The Photographer Studio and Gallery plus pengantin Firdauz dan Yasmi dan sumber ihsan En Google (Harus mention ok sumber-sumber ini). Jasa sangat dihargai.


1) Theme:
Saya mahu sesuatu yang unik tapi masih mengekalkan ciri-ciri dan adat resam Melayu. Takkan Melayu hilang di dunia. Cewah. Saya mahu perkahwinan berkonsepkan Warisan Kesultanan Melayu. Kenapa saya pilih tema ini? Kenapa saya tak pilih theme garden, beach or what-so-ever kan. Skg ni theme tu sangat hot ok. Hehe. Ntahla saya memang jatuh hati dengan theme ni sejak dari dulu lagi tambah-tambah kalo tengok cite Nujum Pak Belalang scene Tan Sri P.Ramlee kawin dengan Hashimah Yon tu. Weeee~
ala payung ketipang payung..lalalala...eh siap nyanyi lagi kan...


2) Persalinan Pengantin:
Of course saya mahu persalinan lengkap songket warna kuning diraja. Baru betol macam sultan Melayu dolu-dolu. Bukan niat mahu melawan Sultan ok. Daulat Tuanku. Nama pun Raja Sehari kan.




Persalinan dan hiasan yg bercirikan kemelayuan..


3) Persalinan ahli keluarga:
Saya tak mahu hanya pengantin saje yang mengikut tema majlis. Ahli keluarga terdekat juga perlu ok untuk pakai baju sedondon dengan pengantin tapi dengan syarat jangan over shadow pengantin ok. Hehee...



Konon-konon ini adalah mak dan ayah saya nanti. Wee..bestnye berangan...


Saya mahu mcm ni. Antara ahli keluarga yang memeriahkan majlis. Pandai tuan majlis iaitu Firdauz dan Yasmi menyusun atur majlis mereka. Syabas uolss.


4) Perarakan Pengantin:
Saya mahu diarak atas tandu (btolkan saya sebut yang ni) mcm dalam gambar. So saya dan En Azli perlu menurunkan berat badan secara drastik. Kalau tak takda sape nak angkat kami berdua. Nanti bile tibe time berarak yang dipertanggungjawabkan lari bawak diri. Huhu...

Masa nak naik tandu ni pun kene jaga safety. Tali pinggang keledar tak disediakan. Buat jatuh tergolek kat bawah, nak tak nak tercatat jugak dalam lipatan sejarah hari perkahwinan, pengantin tergolek akibat tidak pandai mengimbangi badan. Huhu...

Tapi saya rasa kalau mcm ni potensi En Azli nak jatuh amat tinggi. Sebab dia memang seorang yang gayat. Huhu. =p


Auww kurusnya pengantin perempuan. Saya rasa sungguh tercabar. Huhu



5) Pelamin:
Pelamin pon mestila kene dengan tema kan. Takkan la saya nak pakai style yang zaman skg ni. Lari tema terus. Sila lihat contoh gambar. Again from sumber yang sama juga.




Seriously sebijik mcm berada pada zaman kesultanan Melayu Melaka kan...


Dekorasi dan perincian pada pelamin. Hebat bukan vendor yang ini?




6) Entertainment majlis:
Saya mahu ada pasukan gamelan, pasukan silat dan tarian. Kirenya semasa perarakan pengantin akan diiringi oleh gamelan. Then akan diteruskan dengan persembahan pasukan silat. And bila pengantin dah duduk di singgahsana pelaminan baru acara majlis akan diserikan dengan tarian Melayu. =)

Dan paling penting wajib ada pengacara majlis ye supaya majlis berjalan dengan lancar dan teratur. Cewah.

Ada yang request karaoke ke?? Hurm rasanya zaman Melayu dolu-dolu takda set karaoke la. Hehe. Apa pandangan anda? Huhu

Ala payunglah payung, ketipang payung,
Payung sutera 'nak raja muda,
Ala tolonglah tolong, cik abang tolong,
Janganlah marah pada adinda...

Hehehe pengantin nak request lagu ni nanti....=p



Ok ada sesiapa willing nak jadi mcm Encik kat atas ni. Siapkan dengan teks ok. Hehe. Suke sangat dengan suasana mcam ni. Sangat real kan sepadan dengan konsep yang cuba diketengahkan.




Eh eh rasenya dah panjang lebar sangat saya berangan kan. Itulah antara perkara yang perlu di titik beratkan kalau saya mahu merealisasikan perkahwinan bertemakan Warisan Kesultanan Melayu. Dari kecik memang jatuh cinta dengan tema sebegini. Haha kantoi kecik-kecik lagi dah gatal mahu menikah kan. Kaedahnya la.

And tak sangka plak saya jumpa pictures yang betol-betol kena dengan tema yang saya mahu pilih. Again thanks to photographer dan pengantin yang terlibat.



Apa pun millions thanks to

CST PRODUCTION dan LYNDARAHIM KUALA LUMPUR
kerana berjaya menganjurkan satu pertandingan yang sangat bermakna buat bakal-bakal pengantin seperti saya. Hasil kerja uolls memang sangat tip top dan tiada tandingan. Keep up the good work babeh.

Insya Allah kalau rezeki itu milik saya, pasti berjaya. Sekadar mencuba nasib kan.


Special thanks to:






Hembus kanan, hembus kiri. Weee~





14 Kata-Kata Inspirasi:

skieyn said...

wish ur dream come true.. good luck

What's Hot is Gettin' Hotter" by CST & LYNDARAHIM KUALA LUMPUR

Fardilla Fawzi said...

hehe thanks...jom tukar link....=)

Sura Massura said...

Good luck....sama impian awk ngn sya..hope menjadika kenyataan....:-)

Fardilla Fawzi said...

AAh la saya dah bace story awak..mmg sama impian kite!

Gud luck jugak....=)

Sery Suryani said...

gud luck..=)
do visit mine..
http://serysuryani.blogspot.com/2011/01/contest-whats-hot-is-gettin-hotter-by.html

Ainee Cumi said...

Serius best kn perkahwinan konsep tradisi melayu melaka tu. I suka gila ok tapi modal mesti banyak gila lepas tu kat msia ni susah sangat org nak ikut dress code kang tiba tiba sesat pakai jeans kang tak best lah.. hehehhehe! neway gud luck with ur dreams darling.. memang best kalau jadi kenyataan..

Neway do visit my belog juga.. I pun masuk contest ni..=))

Fardilla Fawzi said...

Mmg tersangat best kalo dapat. Sangat jarang orang mengimpikan majlis mcm ni. Kebanyakan lebih minat pada English style kan...

Neway thanks for the comment darling...

NikiSa IzAS said...

dah vote..jom lepak blog asyik..

Fardilla Fawzi said...

Thanks ya....really appreciate it...heeee

wawa yusoff said...

dear, i will help u "LIKE" :D

Fardilla Fawzi said...

Wawa: Dear thanks you so much...story i biasa2 je...banyak lagi yg best2 kan...anyway thanks ya....

Makiko Saba said...

I read yours before voting started.
Now I am here again, supporting fellow participants. Voted for you :)

Hope to see you reading mine (#40) and like them as well :) http://cstproduction.blogspot.com/

Nurfarahana Abdul Aziz said...

goodluck tw ! insyaAllah...=)

http://sayasukanyanyi.blogspot.com/

jom singgah !

Fardilla Fawzi said...

Hehe thanks..
Kputusan dah diumumkan pun. Tak menang pun. Ada entry lagi best..huhu

Saturday, January 08, 2011

My 'Dream' Wedding --> Contest Hot Part 2


My dreams wedding...

Tajuk pun 'dreams' kan. Apa kata mari kita berangan bersama-sama. Berangan itu indah bukan? Kalaulah saya dapat....

Semua orang pasti mempunyai impian perkahwinan masing-masing bukan? Boleh kerat jari la kalau taknak berangan pasal hari paling sejarah dalam hidup uols tu kan. Saya letakkan perkahwinan hanya sekali seumur hidup. Kalau ditakdirkan perkahwinan yang kedua kali, tak mungkin sama rasa dan nikmat semasa kita melangsungkan perkahwinan yang pertama. Hoho simpang malaikat 44. Semoga Allah panjangkan usia perhubungan kami. Saya hanya mahu berkekalan hingga akhir hayat bersama si-buah-hati-pengarang-jantung saya sahaja. Tiada yang lain. Ok let's start berangan-angan...

*Source Pictures: credit to The Photographer Studio and Gallery plus pengantin Firdauz dan Yasmi dan sumber ihsan En Google (Harus mention ok sumber-sumber ini). Jasa sangat dihargai.


1) Theme:
Saya mahu sesuatu yang unik tapi masih mengekalkan ciri-ciri dan adat resam Melayu. Takkan Melayu hilang di dunia. Cewah. Saya mahu perkahwinan berkonsepkan Warisan Kesultanan Melayu. Kenapa saya pilih tema ini? Kenapa saya tak pilih theme garden, beach or what-so-ever kan. Skg ni theme tu sangat hot ok. Hehe. Ntahla saya memang jatuh hati dengan theme ni sejak dari dulu lagi tambah-tambah kalo tengok cite Nujum Pak Belalang scene Tan Sri P.Ramlee kawin dengan Hashimah Yon tu. Weeee~
ala payung ketipang payung..lalalala...eh siap nyanyi lagi kan...


2) Persalinan Pengantin:
Of course saya mahu persalinan lengkap songket warna kuning diraja. Baru betol macam sultan Melayu dolu-dolu. Bukan niat mahu melawan Sultan ok. Daulat Tuanku. Nama pun Raja Sehari kan.




Persalinan dan hiasan yg bercirikan kemelayuan..


3) Persalinan ahli keluarga:
Saya tak mahu hanya pengantin saje yang mengikut tema majlis. Ahli keluarga terdekat juga perlu ok untuk pakai baju sedondon dengan pengantin tapi dengan syarat jangan over shadow pengantin ok. Hehee...



Konon-konon ini adalah mak dan ayah saya nanti. Wee..bestnye berangan...


Saya mahu mcm ni. Antara ahli keluarga yang memeriahkan majlis. Pandai tuan majlis iaitu Firdauz dan Yasmi menyusun atur majlis mereka. Syabas uolss.


4) Perarakan Pengantin:
Saya mahu diarak atas tandu (btolkan saya sebut yang ni) mcm dalam gambar. So saya dan En Azli perlu menurunkan berat badan secara drastik. Kalau tak takda sape nak angkat kami berdua. Nanti bile tibe time berarak yang dipertanggungjawabkan lari bawak diri. Huhu...

Masa nak naik tandu ni pun kene jaga safety. Tali pinggang keledar tak disediakan. Buat jatuh tergolek kat bawah, nak tak nak tercatat jugak dalam lipatan sejarah hari perkahwinan, pengantin tergolek akibat tidak pandai mengimbangi badan. Huhu...

Tapi saya rasa kalau mcm ni potensi En Azli nak jatuh amat tinggi. Sebab dia memang seorang yang gayat. Huhu. =p


Auww kurusnya pengantin perempuan. Saya rasa sungguh tercabar. Huhu



5) Pelamin:
Pelamin pon mestila kene dengan tema kan. Takkan la saya nak pakai style yang zaman skg ni. Lari tema terus. Sila lihat contoh gambar. Again from sumber yang sama juga.




Seriously sebijik mcm berada pada zaman kesultanan Melayu Melaka kan...


Dekorasi dan perincian pada pelamin. Hebat bukan vendor yang ini?




6) Entertainment majlis:
Saya mahu ada pasukan gamelan, pasukan silat dan tarian. Kirenya semasa perarakan pengantin akan diiringi oleh gamelan. Then akan diteruskan dengan persembahan pasukan silat. And bila pengantin dah duduk di singgahsana pelaminan baru acara majlis akan diserikan dengan tarian Melayu. =)

Dan paling penting wajib ada pengacara majlis ye supaya majlis berjalan dengan lancar dan teratur. Cewah.

Ada yang request karaoke ke?? Hurm rasanya zaman Melayu dolu-dolu takda set karaoke la. Hehe. Apa pandangan anda? Huhu

Ala payunglah payung, ketipang payung,
Payung sutera 'nak raja muda,
Ala tolonglah tolong, cik abang tolong,
Janganlah marah pada adinda...

Hehehe pengantin nak request lagu ni nanti....=p



Ok ada sesiapa willing nak jadi mcm Encik kat atas ni. Siapkan dengan teks ok. Hehe. Suke sangat dengan suasana mcam ni. Sangat real kan sepadan dengan konsep yang cuba diketengahkan.




Eh eh rasenya dah panjang lebar sangat saya berangan kan. Itulah antara perkara yang perlu di titik beratkan kalau saya mahu merealisasikan perkahwinan bertemakan Warisan Kesultanan Melayu. Dari kecik memang jatuh cinta dengan tema sebegini. Haha kantoi kecik-kecik lagi dah gatal mahu menikah kan. Kaedahnya la.

And tak sangka plak saya jumpa pictures yang betol-betol kena dengan tema yang saya mahu pilih. Again thanks to photographer dan pengantin yang terlibat.



Apa pun millions thanks to

CST PRODUCTION dan LYNDARAHIM KUALA LUMPUR
kerana berjaya menganjurkan satu pertandingan yang sangat bermakna buat bakal-bakal pengantin seperti saya. Hasil kerja uolls memang sangat tip top dan tiada tandingan. Keep up the good work babeh.

Insya Allah kalau rezeki itu milik saya, pasti berjaya. Sekadar mencuba nasib kan.


Special thanks to:






Hembus kanan, hembus kiri. Weee~





14 comments on "My 'Dream' Wedding --> Contest Hot Part 2"

skieyn on January 11, 2011 at 10:28 PM said...

wish ur dream come true.. good luck

What's Hot is Gettin' Hotter" by CST & LYNDARAHIM KUALA LUMPUR

Fardilla Fawzi on January 12, 2011 at 8:36 AM said...

hehe thanks...jom tukar link....=)

Sura Massura on January 12, 2011 at 3:55 PM said...

Good luck....sama impian awk ngn sya..hope menjadika kenyataan....:-)

Fardilla Fawzi on January 12, 2011 at 4:08 PM said...

AAh la saya dah bace story awak..mmg sama impian kite!

Gud luck jugak....=)

Sery Suryani on January 18, 2011 at 10:00 PM said...

gud luck..=)
do visit mine..
http://serysuryani.blogspot.com/2011/01/contest-whats-hot-is-gettin-hotter-by.html

Ainee Cumi on January 20, 2011 at 1:39 PM said...

Serius best kn perkahwinan konsep tradisi melayu melaka tu. I suka gila ok tapi modal mesti banyak gila lepas tu kat msia ni susah sangat org nak ikut dress code kang tiba tiba sesat pakai jeans kang tak best lah.. hehehhehe! neway gud luck with ur dreams darling.. memang best kalau jadi kenyataan..

Neway do visit my belog juga.. I pun masuk contest ni..=))

Fardilla Fawzi on January 21, 2011 at 1:01 AM said...

Mmg tersangat best kalo dapat. Sangat jarang orang mengimpikan majlis mcm ni. Kebanyakan lebih minat pada English style kan...

Neway thanks for the comment darling...

NikiSa IzAS on January 25, 2011 at 8:11 PM said...

dah vote..jom lepak blog asyik..

Fardilla Fawzi on January 26, 2011 at 6:12 PM said...

Thanks ya....really appreciate it...heeee

wawa yusoff on January 29, 2011 at 12:01 AM said...

dear, i will help u "LIKE" :D

Fardilla Fawzi on January 29, 2011 at 1:11 PM said...

Wawa: Dear thanks you so much...story i biasa2 je...banyak lagi yg best2 kan...anyway thanks ya....

Makiko Saba on January 29, 2011 at 4:44 PM said...

I read yours before voting started.
Now I am here again, supporting fellow participants. Voted for you :)

Hope to see you reading mine (#40) and like them as well :) http://cstproduction.blogspot.com/

Nurfarahana Abdul Aziz on February 10, 2011 at 7:25 PM said...

goodluck tw ! insyaAllah...=)

http://sayasukanyanyi.blogspot.com/

jom singgah !

Fardilla Fawzi on February 11, 2011 at 8:38 AM said...

Hehe thanks..
Kputusan dah diumumkan pun. Tak menang pun. Ada entry lagi best..huhu

Disable Right Click