Followers

Wednesday, May 04, 2011

Tebiat Buruk di Opis



Sila sila la sedar diri wahai Fardilla. Huhu...

Artikel ini mungkin berguna untuk semua orang diluar sana. Bila saya belek-belek, eh eh mcm terkene plak kat batang hidung sendiri. =p

Kadang-kadang sikap muhasabah diri tu datang menerpa jugak dalam diri. Yela, kita asik nak mengomel sana sini, itu tak kene, ini tak kene. Tapi pernah tak kita terpikir, sepatutnya kita perlulah rasa bersyukur dengan apa yang kita miliki. Semua tempat kerja pasti ada baik dan buruknya. Tapi kalau yang baik tu, syukur alhamdullilah la.

Whatever pun saya suka bekerja di sini. Ini tempat pertama saya cari makan. Yela before this saya tak pernah kerja pun walaupun as a part timer.

Ok kat sini saya nak share beberapa tebiat buruk yang saya sempat godek kat google tadi. Tak kisahla berapa ribu pun gaji kita, berapa kecik pun company kita, kita kene ingat kat situ tempat kite cari rezeki. Kalau kita rasa kite hebat, pasti berduyun company besar mahu kejar kite kerja dengan mereka. So fikir-fikirkanlah di mana tempat kita.

Di mana pun kita bekerja, ingat...performance kene jaga. Harus...sebab nak bodek cuti kawen ni..huhuhuhu

Tebiat yang membunuh karier:

  • Datang lewat : Ini paling penting dik non. Lainla kalau tu company bapak uolss yang punye. Nak datang pukul 530 ptg pun takpe. Takda sape nak marah kan.
  • Bergosip : Atau bahasa kampungnya mengumpat. Ni perkara biasa kat mana-mana. Tak puas hati je mula la buat pity-party. Buat ketupat sesama sendiri. Huhu. Nampak benorla menipunya, kalau saya tak join pity party ni kan..huhu...Ala biasala...tak semua yang kite nak, kita dapat kan....tapi sekurang-kurangnya, tiap hujung bulan gaji confirm masuk dalam account kan...Berbakul-bakul/berguni-guni semacam umpatan tapi bila gaji dah masuk korang guna jugakkan duit gaji tu kan....tak malu ek...dah siap mengumpat berguni-guni pasal company korang tapi bila time gaji, korang sapu bersih gaji tu....Eh mana bole...kitaorg kerja keras tau untuk dapat duit tu...kaedahnyala...
  • Menangguhkan kerja: Ni sume orang pernah buat kan, termasukla diri sendiri. Huhu. Tapi kerja kat sini sangatla fleksibel ok. Yang penting kene pandai manage masa la. Lain la kalau last-minute person mcm i, memang suka bersusah-susah kemudian...huhu...
  • Menyalahgunakan harta syarikat : Terasa i uolss...selalu la jugak print nota berkaitan my study. Huhu...ampun...ni memang i ngaku ok. Sebenarnya tak bole tau kita salah guna harta syarikat. Kalau nak pakai telefon tu agak-agakla kalau nak gayut dari 8 pagi sampai 5 ptg. Melampau la tu uolss...
  • Menolak Tugasan: Sikap memilih kerja ni perlulah dielakkan. Kite kene terima sahaja apa sahaja tugas yang bos dah tugaskan. Kalau rasa nak berlagak diva, sila silalah buat company sendiri. Sedarla diri tu dulu. Huhu...orang lain pun banyak kerja jugak. Bukan mengangkang je....opsssss bahasa kasar...ampun..

Sebenarnya banyak lagi tebiat buruk yang saya mahu kongsikan. Tapi cukupla bende ni dulu. Kalau agak-agak rajin nanti saya sambung lagi ye. Harap bole jadi pedoman untuk diri sendiri supaya belajar bersyukur sikit. Kalau i rasa i bagus, i tak kerja sini lama kan. Huhu....ingat don't bongkak-bongkak, nanti orang menyampah....=p



P/s: Tengah feeling-feeling dgr lagu kawin evergreen. Testing naik pelamin. Muntah hijau uolsss....hahahaha



0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, May 04, 2011

Tebiat Buruk di Opis




Sila sila la sedar diri wahai Fardilla. Huhu...

Artikel ini mungkin berguna untuk semua orang diluar sana. Bila saya belek-belek, eh eh mcm terkene plak kat batang hidung sendiri. =p

Kadang-kadang sikap muhasabah diri tu datang menerpa jugak dalam diri. Yela, kita asik nak mengomel sana sini, itu tak kene, ini tak kene. Tapi pernah tak kita terpikir, sepatutnya kita perlulah rasa bersyukur dengan apa yang kita miliki. Semua tempat kerja pasti ada baik dan buruknya. Tapi kalau yang baik tu, syukur alhamdullilah la.

Whatever pun saya suka bekerja di sini. Ini tempat pertama saya cari makan. Yela before this saya tak pernah kerja pun walaupun as a part timer.

Ok kat sini saya nak share beberapa tebiat buruk yang saya sempat godek kat google tadi. Tak kisahla berapa ribu pun gaji kita, berapa kecik pun company kita, kita kene ingat kat situ tempat kite cari rezeki. Kalau kita rasa kite hebat, pasti berduyun company besar mahu kejar kite kerja dengan mereka. So fikir-fikirkanlah di mana tempat kita.

Di mana pun kita bekerja, ingat...performance kene jaga. Harus...sebab nak bodek cuti kawen ni..huhuhuhu

Tebiat yang membunuh karier:

  • Datang lewat : Ini paling penting dik non. Lainla kalau tu company bapak uolss yang punye. Nak datang pukul 530 ptg pun takpe. Takda sape nak marah kan.
  • Bergosip : Atau bahasa kampungnya mengumpat. Ni perkara biasa kat mana-mana. Tak puas hati je mula la buat pity-party. Buat ketupat sesama sendiri. Huhu. Nampak benorla menipunya, kalau saya tak join pity party ni kan..huhu...Ala biasala...tak semua yang kite nak, kita dapat kan....tapi sekurang-kurangnya, tiap hujung bulan gaji confirm masuk dalam account kan...Berbakul-bakul/berguni-guni semacam umpatan tapi bila gaji dah masuk korang guna jugakkan duit gaji tu kan....tak malu ek...dah siap mengumpat berguni-guni pasal company korang tapi bila time gaji, korang sapu bersih gaji tu....Eh mana bole...kitaorg kerja keras tau untuk dapat duit tu...kaedahnyala...
  • Menangguhkan kerja: Ni sume orang pernah buat kan, termasukla diri sendiri. Huhu. Tapi kerja kat sini sangatla fleksibel ok. Yang penting kene pandai manage masa la. Lain la kalau last-minute person mcm i, memang suka bersusah-susah kemudian...huhu...
  • Menyalahgunakan harta syarikat : Terasa i uolss...selalu la jugak print nota berkaitan my study. Huhu...ampun...ni memang i ngaku ok. Sebenarnya tak bole tau kita salah guna harta syarikat. Kalau nak pakai telefon tu agak-agakla kalau nak gayut dari 8 pagi sampai 5 ptg. Melampau la tu uolss...
  • Menolak Tugasan: Sikap memilih kerja ni perlulah dielakkan. Kite kene terima sahaja apa sahaja tugas yang bos dah tugaskan. Kalau rasa nak berlagak diva, sila silalah buat company sendiri. Sedarla diri tu dulu. Huhu...orang lain pun banyak kerja jugak. Bukan mengangkang je....opsssss bahasa kasar...ampun..

Sebenarnya banyak lagi tebiat buruk yang saya mahu kongsikan. Tapi cukupla bende ni dulu. Kalau agak-agak rajin nanti saya sambung lagi ye. Harap bole jadi pedoman untuk diri sendiri supaya belajar bersyukur sikit. Kalau i rasa i bagus, i tak kerja sini lama kan. Huhu....ingat don't bongkak-bongkak, nanti orang menyampah....=p



P/s: Tengah feeling-feeling dgr lagu kawin evergreen. Testing naik pelamin. Muntah hijau uolsss....hahahaha



0 comments on "Tebiat Buruk di Opis"

Disable Right Click