Followers

Monday, October 18, 2010

Komen Student-ku

Starting this week, kelas praktikal restoran digantikan dengan kelas theory. So dah takda proses serving oleh student-student-ku.

So arini disebabkan first class saya tak siapkan soalan untuk mereka. Saya berjaya memanipulasikan kelas dengan cara saya.

Lagipun arini tak ramai yang datang. Kurang dari 10 orang. So saya suruh mereka keluarkan sehelai kertas untuk menjawab 3 soalan kacang mak lodeh saya.

Soalan pertama: Just nak test tahap kesedaran mereka di dalam kelas. Saya hanya tanya sepanjang semester ni, apa input yang awak pelajari dalam kelas F&B service skills 2. Just nak diorang refresh balik apa yang mereka dah buat sepanjang kelas berjalan.

Tu pon jawapan kurang memberangsangkan. Huh tak taula nak ckp mcm mana.

Soalan kedua: Cube menilai nilai sendiri. Adakah awak layak dapat A+, A atau D. Cuba analis diri sendiri berdasarkan tahap kedatangan ke kelas, participation, attitudes dan sebagainya. Idea ni cilok daripada kelas Dr Hamdin semalam.

Rata-rata semua sedar diri masing-masing. Tkut nak letak A+ untuk diri sendiri. Saya semalam siap taruk 89% untuk diri sendiri. Hahaha saya memang tak sedar diri.

Soalan ketiga: Saya mahu mereka menilai diri saya mengajar dalam kelas. Huhu saje nak buat self-improvement next semester. Nak tau apa komen mereka mengenai diri saya:

  • Pada pendapat saya Miss Dilla seorang yang tegas dan selalu marah. Mungkin kerana cara Miss Dilla mengajar ini yang membantu saya untuk rajin datang ke kelas
  • Cara miss mengajar menunjukkan peranan seorang pensyarah yang bagus dan lebih mementingkan prestasi kami mendapat gred yang terbaik dalam kelas
  • Cara miss yang bersahaja tetapi tegas, memberikan peluang untuk menjayakan restoran dengan cara tersendiri dan memerhatikan cara kerja serta menilai dari jauh
  • Miss Dilla sorang yang tegas, kadang-kadang baik hati dan lembut. Apabila miss marah, saya rasa bersalah kerana tidak membuat dan belajar dengan betul. Tapi saya suke miss buat macm itu, sebab boleh sedarkan saya daripada melakukan kesalahan sama

Banyak sangat la nak tulis. Saya tulis sikit-sikit jela ye. Sume ckp saya tegas, suke marah kan. Huhu. Marah-marah pon hati masih baik kan. Hehe...

0 Kata-Kata Inspirasi:

Monday, October 18, 2010

Komen Student-ku


Starting this week, kelas praktikal restoran digantikan dengan kelas theory. So dah takda proses serving oleh student-student-ku.

So arini disebabkan first class saya tak siapkan soalan untuk mereka. Saya berjaya memanipulasikan kelas dengan cara saya.

Lagipun arini tak ramai yang datang. Kurang dari 10 orang. So saya suruh mereka keluarkan sehelai kertas untuk menjawab 3 soalan kacang mak lodeh saya.

Soalan pertama: Just nak test tahap kesedaran mereka di dalam kelas. Saya hanya tanya sepanjang semester ni, apa input yang awak pelajari dalam kelas F&B service skills 2. Just nak diorang refresh balik apa yang mereka dah buat sepanjang kelas berjalan.

Tu pon jawapan kurang memberangsangkan. Huh tak taula nak ckp mcm mana.

Soalan kedua: Cube menilai nilai sendiri. Adakah awak layak dapat A+, A atau D. Cuba analis diri sendiri berdasarkan tahap kedatangan ke kelas, participation, attitudes dan sebagainya. Idea ni cilok daripada kelas Dr Hamdin semalam.

Rata-rata semua sedar diri masing-masing. Tkut nak letak A+ untuk diri sendiri. Saya semalam siap taruk 89% untuk diri sendiri. Hahaha saya memang tak sedar diri.

Soalan ketiga: Saya mahu mereka menilai diri saya mengajar dalam kelas. Huhu saje nak buat self-improvement next semester. Nak tau apa komen mereka mengenai diri saya:

  • Pada pendapat saya Miss Dilla seorang yang tegas dan selalu marah. Mungkin kerana cara Miss Dilla mengajar ini yang membantu saya untuk rajin datang ke kelas
  • Cara miss mengajar menunjukkan peranan seorang pensyarah yang bagus dan lebih mementingkan prestasi kami mendapat gred yang terbaik dalam kelas
  • Cara miss yang bersahaja tetapi tegas, memberikan peluang untuk menjayakan restoran dengan cara tersendiri dan memerhatikan cara kerja serta menilai dari jauh
  • Miss Dilla sorang yang tegas, kadang-kadang baik hati dan lembut. Apabila miss marah, saya rasa bersalah kerana tidak membuat dan belajar dengan betul. Tapi saya suke miss buat macm itu, sebab boleh sedarkan saya daripada melakukan kesalahan sama

Banyak sangat la nak tulis. Saya tulis sikit-sikit jela ye. Sume ckp saya tegas, suke marah kan. Huhu. Marah-marah pon hati masih baik kan. Hehe...

0 comments on "Komen Student-ku"

Disable Right Click