Followers

Monday, October 04, 2010

Kiamat atau Dating

2 Oktober 2010


 

Sedar tak sedar kita hampir ke penghujung tahun 2011. Sangat pantas masa berlalukan. Orang cakap kalau kita terasa masa bergerak pantas, maksudnya bumi semakin tua. Atau bahasa yang lebih menakutkan, kiamat semakin hampir. Ya Allah banyak lagi dosa yang saya lakukan. Tak sempat nak memohon ampun pada Allah. Ya, saya bukan Allah yang menentukan bila hari yang maha dashyat tu. Tapi ingat tak masa zaman remaja dulu, fakta ni memang sinonim. Saya ada dengar fakta ni, antara salah satu petanda bumi semakin tua – masa berlalu begitu pantas. So anda diluar sana beware ok. Ya Allah takutnya. Taknakla cakap pasal kiamat tapi tak bermakna saya tidak percaya kepada hari kiamat ok.


 

Semalam saya berjumpa tunang tersayang, Encik Mohd Azli Bin Mohd Noor @ Ramlee. Hello tadi cakap pasal kiamat pastu berdating plak. Masya Allah. Cepatla kawin kurang dosa. Huhu. Sampai sekarang hati masih berbunga-bunga, kan bagus hari-hari macam ni. Dari dulu sampai skg En Azli memang pandai cipta taman rama-rama dalam hati saya. Cewah jiwang tak hengat. Stop it Fardilla. Statement tu boleh bikin orang muntah ok. Dengan Mohd Azli ni saya dapat kenal dengan macam-macam jenis orang. And semalam saya sempat beraya di rumah kawan ofis beliau. Tak sangka saya berjumpa dengan seseorang yang buat saya rasa bangga. Saya bangga dengan pencapaian beliau. Sangat kreatif and punya hati yang penuh dengan semangat waja. Saya bukan bercakap mengenai kawan ofis En Azli tapi mak kepada kawan En Azli. Beliau yang menggelarkan diri sebagai Mak Long memang sangat sporting and suka berkongsi cerita. No wonder la beliau boleh capai cita-cita beliau.


 

Orang cakap kalau dah minat buat kerja apa pon menjadi. Betol-betol. Saya sokong. Mak Long ni penulis. Saya lupe la nama pena beliau- Paridah xxx. Die cakap kalau saya minat die boleh kenalkan dengan penerbit dan editor. So saya boleh publish hasil penulisan saya. Wah bestnya. Saya minat jugak menulis kalau tak mana datangnya my zone ni kan. Tapi kekangan masa yang menjadi faktor penghalang saya. Laaa kan Allah bagi masa 24 jam pada setiap manusia. Tu pon tak cukup ke. Huhu. Dulu masa sekolah saya ada cuba-cuba nak buat satu novel dan saya tulis dalam satu buku latihan. Tapi frust tak sempat nak abis buku tu dah hilang. Sedih jugak. Sebab saya dah plan baik punye. And ayah saya plak, memang suke menulis puisi. Ada satu buku die tulis tapi tak publish pon. Saje suke-suke isi masa lapang kan. Tapi mana tau bile saya kenal dengan Mak Long dapat publish puisi yang ayah saya buat. Dapatla sikit royalti kan. Mak long ni jugak dah banyak kali jadi juara pertandingan memasak. Teruja nok pandai gile masak plus kreatif cipta resepi sendiri. Terer kan. Nape saya tak mcm tu. Hahaha...


 

Tengokla mcam mana. Sume benda saya nak buat. At last habuk pon takda. Tu malas jadi Norfardilla Bt Mohd Fawzi tu. Hurm....


 

P/s : Terharu masa nak balik Mak Long cium pipi saya padahal semalam first time saya jumpe beliau. Terus teringat mak kat Ipoh....

0 Kata-Kata Inspirasi:

Monday, October 04, 2010

Kiamat atau Dating


2 Oktober 2010


 

Sedar tak sedar kita hampir ke penghujung tahun 2011. Sangat pantas masa berlalukan. Orang cakap kalau kita terasa masa bergerak pantas, maksudnya bumi semakin tua. Atau bahasa yang lebih menakutkan, kiamat semakin hampir. Ya Allah banyak lagi dosa yang saya lakukan. Tak sempat nak memohon ampun pada Allah. Ya, saya bukan Allah yang menentukan bila hari yang maha dashyat tu. Tapi ingat tak masa zaman remaja dulu, fakta ni memang sinonim. Saya ada dengar fakta ni, antara salah satu petanda bumi semakin tua – masa berlalu begitu pantas. So anda diluar sana beware ok. Ya Allah takutnya. Taknakla cakap pasal kiamat tapi tak bermakna saya tidak percaya kepada hari kiamat ok.


 

Semalam saya berjumpa tunang tersayang, Encik Mohd Azli Bin Mohd Noor @ Ramlee. Hello tadi cakap pasal kiamat pastu berdating plak. Masya Allah. Cepatla kawin kurang dosa. Huhu. Sampai sekarang hati masih berbunga-bunga, kan bagus hari-hari macam ni. Dari dulu sampai skg En Azli memang pandai cipta taman rama-rama dalam hati saya. Cewah jiwang tak hengat. Stop it Fardilla. Statement tu boleh bikin orang muntah ok. Dengan Mohd Azli ni saya dapat kenal dengan macam-macam jenis orang. And semalam saya sempat beraya di rumah kawan ofis beliau. Tak sangka saya berjumpa dengan seseorang yang buat saya rasa bangga. Saya bangga dengan pencapaian beliau. Sangat kreatif and punya hati yang penuh dengan semangat waja. Saya bukan bercakap mengenai kawan ofis En Azli tapi mak kepada kawan En Azli. Beliau yang menggelarkan diri sebagai Mak Long memang sangat sporting and suka berkongsi cerita. No wonder la beliau boleh capai cita-cita beliau.


 

Orang cakap kalau dah minat buat kerja apa pon menjadi. Betol-betol. Saya sokong. Mak Long ni penulis. Saya lupe la nama pena beliau- Paridah xxx. Die cakap kalau saya minat die boleh kenalkan dengan penerbit dan editor. So saya boleh publish hasil penulisan saya. Wah bestnya. Saya minat jugak menulis kalau tak mana datangnya my zone ni kan. Tapi kekangan masa yang menjadi faktor penghalang saya. Laaa kan Allah bagi masa 24 jam pada setiap manusia. Tu pon tak cukup ke. Huhu. Dulu masa sekolah saya ada cuba-cuba nak buat satu novel dan saya tulis dalam satu buku latihan. Tapi frust tak sempat nak abis buku tu dah hilang. Sedih jugak. Sebab saya dah plan baik punye. And ayah saya plak, memang suke menulis puisi. Ada satu buku die tulis tapi tak publish pon. Saje suke-suke isi masa lapang kan. Tapi mana tau bile saya kenal dengan Mak Long dapat publish puisi yang ayah saya buat. Dapatla sikit royalti kan. Mak long ni jugak dah banyak kali jadi juara pertandingan memasak. Teruja nok pandai gile masak plus kreatif cipta resepi sendiri. Terer kan. Nape saya tak mcm tu. Hahaha...


 

Tengokla mcam mana. Sume benda saya nak buat. At last habuk pon takda. Tu malas jadi Norfardilla Bt Mohd Fawzi tu. Hurm....


 

P/s : Terharu masa nak balik Mak Long cium pipi saya padahal semalam first time saya jumpe beliau. Terus teringat mak kat Ipoh....

0 comments on "Kiamat atau Dating"

Disable Right Click