Followers

Thursday, May 24, 2012

Tips Bagus Buat Suami Isteri

Assalamualaikum dan hello,

Bila terasa nak berhenti ni perlulah rajinkan diri menyiapkan kerja sebelum kita dikerjakan bila kerja tak siapkan. Semalam file subjek saya dah hantar kepada Ketua Program. Harini kerja saya kemaskinikan modul dan bole submit and minta budi bicara management untuk lepaskan saya sebelum 23 June 2012. 

Sebelum saya mula menulis modul apa kata entry untuk harini saya post-kan tentang TIP SUAMI ISTERI yang saya copy paste dari facebook dari rakan saya. Pendapat saya tips ni sangat berguna untuk dijadikan panduan dan digunapakai dalam kehidupan kita bila sudah berumah tangga.

Jom review tips satu persatu dan saya pasti anda kat luar sana pun sedang mempraktikkan tips yang saya senaraikan dibawah dalam hubungan suami isteri kalin: =)

  • Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing. Yes saya amalkan tips ni, even husband dah balik kerja and lepas dinner nak pergi jumpa client saya still akan cium tangan suami dan B kiss kepala saya.
  • Jika berpisah lebih dari sehari seperti tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir. Yes sudah diamalkan kalau saya tak balik rumah jika tidur di rumah kawan.
  • Walau sesibuk mana sekalipun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan. Yes kalau tak telefon akan sms membincangkan masalah negara. Huhu. Kami kerap berbincang melalui telefon/sms.
  • Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan telefon dan sebelum tidur. Dah kawen macam jarang plak. So lepas ni nak amalkan selalu la. Ada hari-hari tertentu je kami amalkan...
  • Sentiasa mencari peluang untuk makan tengahari bersama. Aisehh kerja jauh macam susah plak nak makan sama. Lepas ni dah bole makan tengahari selalu kot.
  • Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan. Saya tak suka meluahkan masalah bila pulang kerja sebab taknak serabutkan lagi fikiran husband. Saya akan cari masa yang sesuai untuk ceritakan masalah saya. Perangai saya kalau itu masalah, saya akan malas nak pikir dan peram seketika or biar je berlalu. Bukan nak lari masalah tapi itu adalah cara saya menghadapi masalah. 
  • Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur. Lately B kerap ajak berbual tentang politik. Walaupun tak suka saya layankan aje. Politik Malaysia sangat melemaskan!
  • Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari. Selalunya saya yang selalu memanjangkan keadaan sebab dalam kepala ada batu..ouchhh berdosanya saya.
  • Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting anda berada di sisi. Selalu je tertido depan tv sebab B takut tengok tv sorang-sorang. Saya jenis tido awal yang B plak jenis layan tv. Bukan itu sahaja bila cuti saya jugak kerap teman B untuk uruskan kerja kalau kerja saya dirumah sudah beres.
  • Jangan sesekali berpisah tidur walaupun anak sudah berderet. Penting untuk eratkan kasih sayang. Takda anak lagi la so asik nak berkepit jela.
  • Amalkan solat berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya. Yes sudah amalkan. Tapi cuma dapat waktu Magrib jela. Isyak kadang-kadang.
  • Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama. Saya dan B ada cara tersendiri untuk kenekan diri masing-masing. 
  • Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta mengelakkan pasanagan merasa jemu. Ini sangat disokong 500 peratus. Suami akan bangga membawa isteri ke majlis keraian bila isteri pandai menjaga penampilan.
  • Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya. Saya sedang belajar untuk berkongsi masalah sebab perangai saya suka menyelesaikan masalah sendiri terlebih dahulu and tak mahu melibatkan husband. Macam saya cakap sebelum ni saya tak suka pikir masalah!
  • Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana berfikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut. Sedang bertekad nak jadi isteri hebat. Pandai masak. Pandai mengemas. Pandai menjaga penampilan. Mahu kelihatan cantik. Pandai layan nafsu husband. Hubungan seksual juga penting dalam menjaga keharmonian rumah tangga. Harap maklum.
  • Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.

Ayuh para isteri dan suami sekalian. Sudahkah anda mengamalkan tips diatas. Sebenarnya banyak lagi tips yang boleh digunapakai dalam kita melayari kehidupan berumah tangga ni. Seperti saya yang belum punya anak ni, boleh lah nak bagi perhatian 100 peratus kepada keperluan suami. Bila dah ada anak nanti tak tahulah keadaannya macam mana plak kan.

Kesimpulannya perempuan yang sudah berkahwin memang multi-tasking. Boleh bekerjaya, menguruskan suami, menguruskan anak, memasak, mendidik anak, melayani suami etc...

Isteri pemacu kejayaaan negara. Eh??? Rasa-rasa ada kaitan tak???





0 Kata-Kata Inspirasi:

Thursday, May 24, 2012

Tips Bagus Buat Suami Isteri


Assalamualaikum dan hello,

Bila terasa nak berhenti ni perlulah rajinkan diri menyiapkan kerja sebelum kita dikerjakan bila kerja tak siapkan. Semalam file subjek saya dah hantar kepada Ketua Program. Harini kerja saya kemaskinikan modul dan bole submit and minta budi bicara management untuk lepaskan saya sebelum 23 June 2012. 

Sebelum saya mula menulis modul apa kata entry untuk harini saya post-kan tentang TIP SUAMI ISTERI yang saya copy paste dari facebook dari rakan saya. Pendapat saya tips ni sangat berguna untuk dijadikan panduan dan digunapakai dalam kehidupan kita bila sudah berumah tangga.

Jom review tips satu persatu dan saya pasti anda kat luar sana pun sedang mempraktikkan tips yang saya senaraikan dibawah dalam hubungan suami isteri kalin: =)

  • Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing. Yes saya amalkan tips ni, even husband dah balik kerja and lepas dinner nak pergi jumpa client saya still akan cium tangan suami dan B kiss kepala saya.
  • Jika berpisah lebih dari sehari seperti tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir. Yes sudah diamalkan kalau saya tak balik rumah jika tidur di rumah kawan.
  • Walau sesibuk mana sekalipun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan. Yes kalau tak telefon akan sms membincangkan masalah negara. Huhu. Kami kerap berbincang melalui telefon/sms.
  • Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan telefon dan sebelum tidur. Dah kawen macam jarang plak. So lepas ni nak amalkan selalu la. Ada hari-hari tertentu je kami amalkan...
  • Sentiasa mencari peluang untuk makan tengahari bersama. Aisehh kerja jauh macam susah plak nak makan sama. Lepas ni dah bole makan tengahari selalu kot.
  • Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan. Saya tak suka meluahkan masalah bila pulang kerja sebab taknak serabutkan lagi fikiran husband. Saya akan cari masa yang sesuai untuk ceritakan masalah saya. Perangai saya kalau itu masalah, saya akan malas nak pikir dan peram seketika or biar je berlalu. Bukan nak lari masalah tapi itu adalah cara saya menghadapi masalah. 
  • Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur. Lately B kerap ajak berbual tentang politik. Walaupun tak suka saya layankan aje. Politik Malaysia sangat melemaskan!
  • Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari. Selalunya saya yang selalu memanjangkan keadaan sebab dalam kepala ada batu..ouchhh berdosanya saya.
  • Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting anda berada di sisi. Selalu je tertido depan tv sebab B takut tengok tv sorang-sorang. Saya jenis tido awal yang B plak jenis layan tv. Bukan itu sahaja bila cuti saya jugak kerap teman B untuk uruskan kerja kalau kerja saya dirumah sudah beres.
  • Jangan sesekali berpisah tidur walaupun anak sudah berderet. Penting untuk eratkan kasih sayang. Takda anak lagi la so asik nak berkepit jela.
  • Amalkan solat berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya. Yes sudah amalkan. Tapi cuma dapat waktu Magrib jela. Isyak kadang-kadang.
  • Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama. Saya dan B ada cara tersendiri untuk kenekan diri masing-masing. 
  • Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta mengelakkan pasanagan merasa jemu. Ini sangat disokong 500 peratus. Suami akan bangga membawa isteri ke majlis keraian bila isteri pandai menjaga penampilan.
  • Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya. Saya sedang belajar untuk berkongsi masalah sebab perangai saya suka menyelesaikan masalah sendiri terlebih dahulu and tak mahu melibatkan husband. Macam saya cakap sebelum ni saya tak suka pikir masalah!
  • Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana berfikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut. Sedang bertekad nak jadi isteri hebat. Pandai masak. Pandai mengemas. Pandai menjaga penampilan. Mahu kelihatan cantik. Pandai layan nafsu husband. Hubungan seksual juga penting dalam menjaga keharmonian rumah tangga. Harap maklum.
  • Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.

Ayuh para isteri dan suami sekalian. Sudahkah anda mengamalkan tips diatas. Sebenarnya banyak lagi tips yang boleh digunapakai dalam kita melayari kehidupan berumah tangga ni. Seperti saya yang belum punya anak ni, boleh lah nak bagi perhatian 100 peratus kepada keperluan suami. Bila dah ada anak nanti tak tahulah keadaannya macam mana plak kan.

Kesimpulannya perempuan yang sudah berkahwin memang multi-tasking. Boleh bekerjaya, menguruskan suami, menguruskan anak, memasak, mendidik anak, melayani suami etc...

Isteri pemacu kejayaaan negara. Eh??? Rasa-rasa ada kaitan tak???





0 comments on "Tips Bagus Buat Suami Isteri"

Disable Right Click