Followers

Tuesday, May 22, 2012

Pra Ramadan

Assalamualaikum dan helloo uolss,

Hari ini 1 Rejab. Dapat pahala kalau puasa sunat kan. Bukanlah nak cakap hari ni je yang kene cari pahala, sepatutnya hari-hari kene cari pahala kan.

Ditambah plak puasa ganti masih banyak yang tak luak. Baiklah saya menghabiskan ganti puasa sebelum Ramadan tiba. Tebiat dari dulu suka nau ganti puasa bila nak dekat-dekat sangat dengan bulan Ramadan. Lepas tu period. Sudahnya terpaksa bayar fidyah. I penah ok terkene macam tu. Berdesing telinga dengar mak bagi ceramah. Lepas tu saya taubat taknak buat tebiat macam tu lagi.

Sekarang ni bukan kritikal time. Banyak goyang kaki and tak banyak guna tenaga so eloklah i grab this opportunity untuk menghabiskan hutang puasa tu. Eh cakap pasal puasa...terus ingat nak raya....teruja sekejap sebab tahun ni raya berbeza sebab dah ada rumah sendiri and keluarga sendiri. Dah kene jadi tuan rumah untuk sediakan juadah hari raya. Kalau dulu masa bujang saya tak amik port pon pasal preparation raya ni. Cukup cari sepasang baju raya untuk dipakai hari raya pertama je. Eh korang baju raya dah tempah ke?? =p

Ouchh bila dah kawen kene pikir bajet raya?? 
Meja makan?? Ouchh meja makan tak beli lagi? Sebelum raya kene beli jugak.... =p
Kuih raya??
Baju raya??
Langsir raya??


Eh dah melalut. Puasa ganti belum habis lagi uolsss...

So harini saya ajak husband untuk puasa sunat sekali. B pulak kalau dah puasa wajib bangun sahur. Yang saya pulak memang tak bangun sahur sebab tak lalu nak makan pepagi. Loya tekak.

Malam semalam saya dah siap masak nasi and masak lauk sikit untuk B makan sahur. Pagi tadi tinggal nak panas je. Lauk and nasi yang saya buat dinner habis. So kenela masak lain kan...Husband kuat makan...=p


Nak bangun pagi?? Rasa malas yang amat. Demi husband tercinta i gagahkan hati jugak nak bangun. Sekadar duduk kat tepi tengok dia makan je. Try nak mkn tapi tak boleh nak masuk jugak. Haishhh.....



So inilah rutin yang bakal saya tempuhi sepanjang Ramadan nanti. Period pun kene bangun sahur jugak. Takda can nak krooh krooh ok.....



Suka jadi perempuan. Senang nak dapat pahala. Jaga makan pakai suami pun dah boleh dapat pahala =)



P/s: Berbuka nak masak apa??



0 Kata-Kata Inspirasi:

Tuesday, May 22, 2012

Pra Ramadan


Assalamualaikum dan helloo uolss,

Hari ini 1 Rejab. Dapat pahala kalau puasa sunat kan. Bukanlah nak cakap hari ni je yang kene cari pahala, sepatutnya hari-hari kene cari pahala kan.

Ditambah plak puasa ganti masih banyak yang tak luak. Baiklah saya menghabiskan ganti puasa sebelum Ramadan tiba. Tebiat dari dulu suka nau ganti puasa bila nak dekat-dekat sangat dengan bulan Ramadan. Lepas tu period. Sudahnya terpaksa bayar fidyah. I penah ok terkene macam tu. Berdesing telinga dengar mak bagi ceramah. Lepas tu saya taubat taknak buat tebiat macam tu lagi.

Sekarang ni bukan kritikal time. Banyak goyang kaki and tak banyak guna tenaga so eloklah i grab this opportunity untuk menghabiskan hutang puasa tu. Eh cakap pasal puasa...terus ingat nak raya....teruja sekejap sebab tahun ni raya berbeza sebab dah ada rumah sendiri and keluarga sendiri. Dah kene jadi tuan rumah untuk sediakan juadah hari raya. Kalau dulu masa bujang saya tak amik port pon pasal preparation raya ni. Cukup cari sepasang baju raya untuk dipakai hari raya pertama je. Eh korang baju raya dah tempah ke?? =p

Ouchh bila dah kawen kene pikir bajet raya?? 
Meja makan?? Ouchh meja makan tak beli lagi? Sebelum raya kene beli jugak.... =p
Kuih raya??
Baju raya??
Langsir raya??


Eh dah melalut. Puasa ganti belum habis lagi uolsss...

So harini saya ajak husband untuk puasa sunat sekali. B pulak kalau dah puasa wajib bangun sahur. Yang saya pulak memang tak bangun sahur sebab tak lalu nak makan pepagi. Loya tekak.

Malam semalam saya dah siap masak nasi and masak lauk sikit untuk B makan sahur. Pagi tadi tinggal nak panas je. Lauk and nasi yang saya buat dinner habis. So kenela masak lain kan...Husband kuat makan...=p


Nak bangun pagi?? Rasa malas yang amat. Demi husband tercinta i gagahkan hati jugak nak bangun. Sekadar duduk kat tepi tengok dia makan je. Try nak mkn tapi tak boleh nak masuk jugak. Haishhh.....



So inilah rutin yang bakal saya tempuhi sepanjang Ramadan nanti. Period pun kene bangun sahur jugak. Takda can nak krooh krooh ok.....



Suka jadi perempuan. Senang nak dapat pahala. Jaga makan pakai suami pun dah boleh dapat pahala =)



P/s: Berbuka nak masak apa??



0 comments on "Pra Ramadan"

Disable Right Click