Followers

Wednesday, May 23, 2012

Mertua Tak Suka Menantu?

Assalamualaikum dan hai,

Ahad ni merupakan hari bersejarah adik lelaki saya, di mana beliau akan berkahwin setelah 6 bulan mengikat tali pertunangan dengan pilihan hatinya Cik Ekin. Yang paling best majlis sebelah perempuan akan diadakan di Penang. Hooray...

Menantu mak saya memang semua orang jauh. Kami orang Perak tapi berkahwin dengan orang negeri lain. Baru 1 Malaysia. Huhu tapi kalau dapat pantai timur mak ayah cakap dia tak sanggup kot. So kepada adik perempuan saya yang lagi 2 orang tak kahwin tu jangan cari jauh sampai pantai timur ye... =p

Kita yang dah kawen ni boleh melagak kan. Sesuka hati je nak adjust jodoh orang lain. Huhu. Tapi dengar cite adik perempuan saya yang no 3 tu nak boyfriend mamat Korea. Eh jangan marah...huhu =p . Aku terbocor awal plak kat sini....

Kadang-kadang saya tak berapa nak paham istilah kenapa keluarga lelaki/perempuan tak suka dengan pilihan adik beradik mereka. And lagi tak paham bila mak mertua tak suka dengan menantu pilihan anak mereka? Kalau dah tak suke kenapa merelakan anak mereka berkahwin. Bila dah kawin mula lah masam muka cakap itu ini sebab tak suka dengan menantu. Segala tindakan menantu semua tak kene dimata.

Tapi alhamdullilah mak ayah saya tak pernah berkata buruk tentang menantu mereka. Terima seadanya kelebihan dan kekurangan. Tu sebab bila ada kes terpencil macam ni saya selalu terpikir apa yang membuatkan keluarga/mak mertua/pak mertua tak suka dengan menantu pilihan anak/adik/abang/kakak mereka. Kenapa mesti berperasaan macam tu. Manusia mana ada yang sempurna. Betol tak???

Apa pun saya tabik spring pada mak dan pak saya sebab tak pernah memandang "enteng" pada menantu dan melayan menantu seperti anak sendiri. =)





Saya diapit oleh Cik Ekin dan my brother,
Satu-satunya adik lelaki dalam keluarga kami,
=)




Bakal adik ipar,
Satu-satunya menantu perempuan yang mak pak saya ada,
=)



0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, May 23, 2012

Mertua Tak Suka Menantu?


Assalamualaikum dan hai,

Ahad ni merupakan hari bersejarah adik lelaki saya, di mana beliau akan berkahwin setelah 6 bulan mengikat tali pertunangan dengan pilihan hatinya Cik Ekin. Yang paling best majlis sebelah perempuan akan diadakan di Penang. Hooray...

Menantu mak saya memang semua orang jauh. Kami orang Perak tapi berkahwin dengan orang negeri lain. Baru 1 Malaysia. Huhu tapi kalau dapat pantai timur mak ayah cakap dia tak sanggup kot. So kepada adik perempuan saya yang lagi 2 orang tak kahwin tu jangan cari jauh sampai pantai timur ye... =p

Kita yang dah kawen ni boleh melagak kan. Sesuka hati je nak adjust jodoh orang lain. Huhu. Tapi dengar cite adik perempuan saya yang no 3 tu nak boyfriend mamat Korea. Eh jangan marah...huhu =p . Aku terbocor awal plak kat sini....

Kadang-kadang saya tak berapa nak paham istilah kenapa keluarga lelaki/perempuan tak suka dengan pilihan adik beradik mereka. And lagi tak paham bila mak mertua tak suka dengan menantu pilihan anak mereka? Kalau dah tak suke kenapa merelakan anak mereka berkahwin. Bila dah kawin mula lah masam muka cakap itu ini sebab tak suka dengan menantu. Segala tindakan menantu semua tak kene dimata.

Tapi alhamdullilah mak ayah saya tak pernah berkata buruk tentang menantu mereka. Terima seadanya kelebihan dan kekurangan. Tu sebab bila ada kes terpencil macam ni saya selalu terpikir apa yang membuatkan keluarga/mak mertua/pak mertua tak suka dengan menantu pilihan anak/adik/abang/kakak mereka. Kenapa mesti berperasaan macam tu. Manusia mana ada yang sempurna. Betol tak???

Apa pun saya tabik spring pada mak dan pak saya sebab tak pernah memandang "enteng" pada menantu dan melayan menantu seperti anak sendiri. =)





Saya diapit oleh Cik Ekin dan my brother,
Satu-satunya adik lelaki dalam keluarga kami,
=)




Bakal adik ipar,
Satu-satunya menantu perempuan yang mak pak saya ada,
=)



0 comments on "Mertua Tak Suka Menantu?"

Disable Right Click