Followers

Tuesday, May 22, 2012

Corat Coret Masak Lomak Cili Api

Orang Negeri Sembilan memang terkenal dengan masakan Masak Lemak Cili Api.

Dan saya akui masakan lemak nogori lebih sedap berbanding cara masakan negeri lain. Walaupun ada yang masak tanpa menggunakan sebiji bawang pun. Hanya cili api semata. Tapi rasa dia still kick. Cara mak saya masak lemak pun lain....

Bila dah masuk dalam lingkungan orang nogori (sebab husband orang Nogori) kenelah blaja masakan dari negeri mereka ditambah ini memang makanan kegemaran husband.

Saya belajar dari kesilapan. Huhu..

Siap beli satu buku khas masakan Negeri Sembilan tu semata-mata nak belajar kan. Tapi biasanya saya akan google dulu kalau nak try sesuatu resepi. Sebab dekat internet maklumat dia lebih meluas and kita boleh dapat info dari pelbagai sumber dan orang. Then baru boleh kita praktikkan mengikut kesesuaikan dan kesenangan. =p

Sebelum kawen tak pernah try pon masak lomak ni. Bila dah kawen baru terbukak hati nak mencuba. First sekali saya try Masak Lemak Cili Api Siput Sedut. Perggh terus start dengan siput sedut yang susah tu. Kalau tersalah masak berpasir la jawabnya kuah den. Masa ni saya dan husband sama-sama masak. Husband tolong buang hujung sipu sebab minta ampun saya memang tak tahu langsung nak siang siput sedut.

Masa nak masak saya pesan kat husband jangan lupa kacau. Kena kacau selalu takut nanti kuah berketul-ketul. Nahh memang berketul pon kau...kitaorang dah cuak masa ni...napa berketul and tekstur kuah tak cantik. Saya salahkan husband sebab tak kacau betol-betol =p

Nak dijadikan cerita projek usaha sama kami tidak menjadi kali ni. Aiyark...

Rupanya baru saya tahu saya pergi masuk semua santan pekat tanpa campur dengan air sikit. Rasa dia ok tapi tekstur yang tak berapa cantik. Lepas tu pedas tak ingat. Cubalah bayangkan kuah pedas and terpaksa sedut siput tu. Pergghh memang berasap telinga memasing... =p

Then resepi yang kedua, saya test Ketam Masak Lemak. Yang ni saya buat masa balik Ipoh. Saya siap ajar mak cara masak lemak nogori. Bangga uolss. Kali ni memang menjadi. And ketam habis sekali makan je. Saya dah tahu teknik sebenar. Cewah....

Then baru la saya try ayam masa kat rumah. Dan paling membanggakan husband puji cakap saya dah terer masak lemak. Kembang uolsss. Tapi jangan risau saya takkan termakan dengan puji-pujian ni and akan terus belajar macam mana nak masak sedap-sedap....

Memang la kite tengok nak masak ni simple and senang tapi kalau tak kene teknik memang tak menjadi. 

Cara saya masak lemak cili api:
  • Blend bawang (saya pakai bawang merah kecik), kunyit hidup and cili api
  • Santan pekat + air sikit (tengok kepekatan). Pakai santan kotak pun sedap.
  • Pati santan (saya letak last sekali masa kuah nak masak)
  • Asam keping
  • Masak kuah dulu then baru letak siput ke, ketam ke...tapi kalau ayam saya masak sekali takut ayam tak masak nanti
  • Key word kene sentiasa kacau kot
Ada yang tak pakai bawang pun. Hurmm ikutlah cara masing-masing kan...

Macam-macam kenangan nak belajar masak ni. Huhu





Sedapnya..
Ya Allah makruh tengok gambar makanan time puasa
=p




P/s: Malam ni berbuka nak masak lemak ayam. Senang and jimat masa serta tenaga.. =)


2 Kata-Kata Inspirasi:

Anonymous said...

kalau nak masak lemak labu cili api guna yang sama juga ker? suami orang utara tapi dia nak saya masak resepi tu...hehe

Anonymous said...

kalau nak masak lemak labu cili api guna yang sama juga ker? suami orang utara tapi dia nak saya masak resepi tu...hehe

Tuesday, May 22, 2012

Corat Coret Masak Lomak Cili Api


Orang Negeri Sembilan memang terkenal dengan masakan Masak Lemak Cili Api.

Dan saya akui masakan lemak nogori lebih sedap berbanding cara masakan negeri lain. Walaupun ada yang masak tanpa menggunakan sebiji bawang pun. Hanya cili api semata. Tapi rasa dia still kick. Cara mak saya masak lemak pun lain....

Bila dah masuk dalam lingkungan orang nogori (sebab husband orang Nogori) kenelah blaja masakan dari negeri mereka ditambah ini memang makanan kegemaran husband.

Saya belajar dari kesilapan. Huhu..

Siap beli satu buku khas masakan Negeri Sembilan tu semata-mata nak belajar kan. Tapi biasanya saya akan google dulu kalau nak try sesuatu resepi. Sebab dekat internet maklumat dia lebih meluas and kita boleh dapat info dari pelbagai sumber dan orang. Then baru boleh kita praktikkan mengikut kesesuaikan dan kesenangan. =p

Sebelum kawen tak pernah try pon masak lomak ni. Bila dah kawen baru terbukak hati nak mencuba. First sekali saya try Masak Lemak Cili Api Siput Sedut. Perggh terus start dengan siput sedut yang susah tu. Kalau tersalah masak berpasir la jawabnya kuah den. Masa ni saya dan husband sama-sama masak. Husband tolong buang hujung sipu sebab minta ampun saya memang tak tahu langsung nak siang siput sedut.

Masa nak masak saya pesan kat husband jangan lupa kacau. Kena kacau selalu takut nanti kuah berketul-ketul. Nahh memang berketul pon kau...kitaorang dah cuak masa ni...napa berketul and tekstur kuah tak cantik. Saya salahkan husband sebab tak kacau betol-betol =p

Nak dijadikan cerita projek usaha sama kami tidak menjadi kali ni. Aiyark...

Rupanya baru saya tahu saya pergi masuk semua santan pekat tanpa campur dengan air sikit. Rasa dia ok tapi tekstur yang tak berapa cantik. Lepas tu pedas tak ingat. Cubalah bayangkan kuah pedas and terpaksa sedut siput tu. Pergghh memang berasap telinga memasing... =p

Then resepi yang kedua, saya test Ketam Masak Lemak. Yang ni saya buat masa balik Ipoh. Saya siap ajar mak cara masak lemak nogori. Bangga uolss. Kali ni memang menjadi. And ketam habis sekali makan je. Saya dah tahu teknik sebenar. Cewah....

Then baru la saya try ayam masa kat rumah. Dan paling membanggakan husband puji cakap saya dah terer masak lemak. Kembang uolsss. Tapi jangan risau saya takkan termakan dengan puji-pujian ni and akan terus belajar macam mana nak masak sedap-sedap....

Memang la kite tengok nak masak ni simple and senang tapi kalau tak kene teknik memang tak menjadi. 

Cara saya masak lemak cili api:
  • Blend bawang (saya pakai bawang merah kecik), kunyit hidup and cili api
  • Santan pekat + air sikit (tengok kepekatan). Pakai santan kotak pun sedap.
  • Pati santan (saya letak last sekali masa kuah nak masak)
  • Asam keping
  • Masak kuah dulu then baru letak siput ke, ketam ke...tapi kalau ayam saya masak sekali takut ayam tak masak nanti
  • Key word kene sentiasa kacau kot
Ada yang tak pakai bawang pun. Hurmm ikutlah cara masing-masing kan...

Macam-macam kenangan nak belajar masak ni. Huhu





Sedapnya..
Ya Allah makruh tengok gambar makanan time puasa
=p




P/s: Malam ni berbuka nak masak lemak ayam. Senang and jimat masa serta tenaga.. =)


2 comments on "Corat Coret Masak Lomak Cili Api"

Anonymous said...

kalau nak masak lemak labu cili api guna yang sama juga ker? suami orang utara tapi dia nak saya masak resepi tu...hehe

Anonymous said...

kalau nak masak lemak labu cili api guna yang sama juga ker? suami orang utara tapi dia nak saya masak resepi tu...hehe

Disable Right Click