Followers

Thursday, November 04, 2010

DIY lagi part 2

Salam semua,

Post ni rentetan daripada post semalam ye. So arini saya nak crita sikit hasil yang saya dpt semalam ye. Ntah kenapa semalam idea bertubi-tubi datang dalam kepala otak ni. Huhu..

And sebelum tu nak ckp thanks pada Cik Syafa...kerana sudi menjenguk blog saya tak seberapa ni. Lepas ni kite bole tukar-tukar idea ye. Hehe

Ok sambung balik cite DIY tadi. Semalam pas layan cite Chinta yang dah semakin mengarut tu saya dah cube-cube untuk hasilkan bunga pahar dengan hasil tangan yang tak seberapa ni. Sila-sila la skrol ke bawah ye. And pada Cik Sarah...tunggu kan video dari saya cara nk buat bunga ros dari riben ni ye. Ala cilok kat youtube je. Tu pon idea yang tak disengajakan lepas tgk member sebelah meja, Cik Huda dok browse youtube tengok bunga hiasan tuk hantaran tunang beliau. Thanks to her jugak kerana memberi idea ni pada saya.

Dengan rase rendah hati, lihatla hasil tangan saya yang tak seberapa ni....zaaassssss...




Sikit-sikit lama-lama jadi bukit



Tengok dah hampir penuh kotak saya buat. Tapi jangan silap ni baru cukup tuk 9 batang bunga je. Mati saya kene siapkan tuk 300 bijik bunga ros cm gini. Dari duduk elok smpai baring-baring saya mengetel riben jadi bunga ros cm gini. Hehe


Antara item yang diperlukan. Riben + gunting + benang ok...


First step tuk buat bunga ros tu ye...


Pandangan bunga pahar secara kasarnya...perlu dikemas kini lagi ye tuan-tuan dan puan-puan...


Dari pandangan atas. Riben kurus purple tu mungkin perlu ditukar kaler supaya match dengan kaler bunga ros tu. Btol tak???


Close up pandangan atas. Macam gini la rupanya...perlu di-improve-kan lagi kan???




Saya rase sangat bersemangat bile saya dah jumpe design bunga pahar yang saya nak. Konon dulu poyo je saya nak hasilkan bunga pahar dari kain stokin. At last mcm gini je hasil bunga pahar saya.

Harap saya mampu untuk hasilkan bunga ni dengan jayanya. Lambat lagi kan. So saya punye masa yang panjang untuk siapkan.


Chaiyok chaiyok Fardilla.


3 Kata-Kata Inspirasi:

mysarah said...

bunga telur tu dah ok. ribbon pown ok. sumtime kaler tak boleh sama sangat. klo ada kontra mungkin akan lagi naik kaler dia

Fardilla Fawzi said...

tu la..kene pergi bawak bunga telur ni kat kedai...nak cari kaler yang match..haishhhh

susah jgk ek nak buat DIY bunga telur ni..

Hehe...actually kaler bunga rose tu purple lain..bile snap pic, kaler die tak exactly sama dgn yg real....

Sambal Hitam Raub said...

tuto pls..mcmn nak buat bunga dr riben tu..very nice

Thursday, November 04, 2010

DIY lagi part 2


Salam semua,

Post ni rentetan daripada post semalam ye. So arini saya nak crita sikit hasil yang saya dpt semalam ye. Ntah kenapa semalam idea bertubi-tubi datang dalam kepala otak ni. Huhu..

And sebelum tu nak ckp thanks pada Cik Syafa...kerana sudi menjenguk blog saya tak seberapa ni. Lepas ni kite bole tukar-tukar idea ye. Hehe

Ok sambung balik cite DIY tadi. Semalam pas layan cite Chinta yang dah semakin mengarut tu saya dah cube-cube untuk hasilkan bunga pahar dengan hasil tangan yang tak seberapa ni. Sila-sila la skrol ke bawah ye. And pada Cik Sarah...tunggu kan video dari saya cara nk buat bunga ros dari riben ni ye. Ala cilok kat youtube je. Tu pon idea yang tak disengajakan lepas tgk member sebelah meja, Cik Huda dok browse youtube tengok bunga hiasan tuk hantaran tunang beliau. Thanks to her jugak kerana memberi idea ni pada saya.

Dengan rase rendah hati, lihatla hasil tangan saya yang tak seberapa ni....zaaassssss...




Sikit-sikit lama-lama jadi bukit



Tengok dah hampir penuh kotak saya buat. Tapi jangan silap ni baru cukup tuk 9 batang bunga je. Mati saya kene siapkan tuk 300 bijik bunga ros cm gini. Dari duduk elok smpai baring-baring saya mengetel riben jadi bunga ros cm gini. Hehe


Antara item yang diperlukan. Riben + gunting + benang ok...


First step tuk buat bunga ros tu ye...


Pandangan bunga pahar secara kasarnya...perlu dikemas kini lagi ye tuan-tuan dan puan-puan...


Dari pandangan atas. Riben kurus purple tu mungkin perlu ditukar kaler supaya match dengan kaler bunga ros tu. Btol tak???


Close up pandangan atas. Macam gini la rupanya...perlu di-improve-kan lagi kan???




Saya rase sangat bersemangat bile saya dah jumpe design bunga pahar yang saya nak. Konon dulu poyo je saya nak hasilkan bunga pahar dari kain stokin. At last mcm gini je hasil bunga pahar saya.

Harap saya mampu untuk hasilkan bunga ni dengan jayanya. Lambat lagi kan. So saya punye masa yang panjang untuk siapkan.


Chaiyok chaiyok Fardilla.


3 comments on "DIY lagi part 2"

mysarah on November 4, 2010 at 12:37 PM said...

bunga telur tu dah ok. ribbon pown ok. sumtime kaler tak boleh sama sangat. klo ada kontra mungkin akan lagi naik kaler dia

Fardilla Fawzi on November 4, 2010 at 12:43 PM said...

tu la..kene pergi bawak bunga telur ni kat kedai...nak cari kaler yang match..haishhhh

susah jgk ek nak buat DIY bunga telur ni..

Hehe...actually kaler bunga rose tu purple lain..bile snap pic, kaler die tak exactly sama dgn yg real....

Sambal Hitam Raub on March 18, 2012 at 10:55 PM said...

tuto pls..mcmn nak buat bunga dr riben tu..very nice

Disable Right Click