Followers

Tuesday, November 01, 2011

Review Sekitar Majlis Part 1




Assalamualaikum dan hai,

Tengok tajuk pon dah tahu...citer dah basi uolss. Dah sebulan kawen baru terhegeh-hegeh nak buat review majlis. Harap ingatan saya masih kuat lagi supaya saya dapat flash back apa yang sudah berlaku. Takpela janji ada la sesuatu yang nak dicoretkan daripada takda. Ok kite review topic by topic senang sikit nak menulis kan...


Khemah/Kanopi
  • Saya hampir bergaduh dengan orang khemah. Nasib baik masa tengah pasang main khemah saya baru smpai. Dan yang tak puas hati bila mereka pasang khemah tak ikut layout yang saya mahukan.
  • Bila saya minta ubah balik kedudukan khemah, saya kene ceramah dulu. Orang tu cakap dia ikut arahan bos. Skang ni sapa yang nak kawen??? Saya ke bos die??? But they changed balik kedudukan khemah seperti yang saya mahukan.
  • Meja utama pengantin tak seperti yang saya harapkan. Mula-mula warna table cloth tak sama macam yang saya pilih. Saya jadi angin and minta dia ubah jugak. Saya memang dah dicop customer yang cerewet. Saya tak kisah. Kita bayarkan so kita berhak pertahankan apa yang kita nak. Esok pagi majlis baru mereka terhegeh-hegeh set up meja pengantin. Kali ni bos dia yang turun. Budak mentah tambah orang Melayu memang berlagak. Tak jaga hati customer langsung. Datang pagi-pagi rumah orang buat muka kerek. Saya memang pantau abis masa mereka buat kerja.
  • Masa ni mak dan ayah dah bising. Cakap kat saya jangan cari pasal. Saya bukan cari pasal, saya cakap apa yang betol based on previous discussion.
  • Saya mintak tambah lampu khemah. Janji nak bawak smpai abis majlis bawah khemah hanya ada satu lampu je.
  • Sebelum ni kami tak pernah deal lagi dengan vendor ni. So after this jangan harap saya nak lalu depan kedai dia dah.

Catering
  • Pihak catering tak mendatangkan banyak masalah pada saya. Cuma saya perasan masa rombongan pengantin lelaki nak smpai mereka tak abis set up lagi meja utama. Tak hidangkan lagi makanan.
  • Rasa makanan?? Saya sendiri pun tak tahu. Pengantin memang tak lalu nak makan walaupun pada hakikatnya lapar kaw-kaw. =p
  • Agak terkejut bila kat meje makan pengantin ada ukiran buah. Tak expect pun mereka bole hias meja tersebut sampai penuh. Mula-mula dah berkata dalam hati, hodohnya la meja makan pengantin nanti....

Sila fokuskan pada ukiran buah ye bukan pada pengantin..=p


PA system
  • Konon nak amik sedara sebab nak tolong sedara tapi yang bahananya majlis sendiri.
  • Saya dah siapkan aturcara dan skrip emcee masa rombongan pengantin smpai tapi malangnya DJ tak mahu ikut apa saya mahukan. Angin memang angin. Susah bila takda sapa nak lead pengantin atas pelamin and tetamu yang lain. Geram jugak masa ni.
  • Speaker tak dengar di khemah pengantin. Walaupun adik saya selaku emcee dah berulang kali buat annoucement tapi saya still blur and tak dengar. At the end kita buat majlis sendiri. Agak kelam kabut jugak masa ni.
  • Lagu pengantin tak kedengaran langsung! Seingat saya dalam 2 3 lagu kawen yang dimainkan. Yang lain lagu macam yang tak kene langsung dengan selera saya. Muntah!
  • Seawal tengahri DJ dah benarkan orang menyanyi karaoke. Masa ni dah berasap telinga saya. Walaupun dah diberitahu awal tapi dia still buat macam majlis dia. Sabar jela.
  • Agak menyesal jugak tak amik orang kg sendiri. Padahal tu bukan set PA system sedara saya tapi tu hanya kawan dia sahaja. Tapi takpela, dah selesai pun.

Pelamin
  • Saya puas hati. Mengikut seperti apa yang saya mahukan walaupun hanya typical pelamin panel.
  • Pelamin saya pasang diluar walaupun hujan dan angin tapi still maintain tak roboh. Alhamdullilah. I like...

Baju Sanding
  • Pada awalnya bila butik tunjukkan baju sanding yang dah siap, saya sangat kecewa sebab tak ikut seperti yang saya mahukan. Dalam hati dah berkata-kata, confirm saya tak cantik dihari persandingan. =)
  • Tapi ntah macam mana semasa majlis bila dah siap make-up semua, and saya sarungkan baju tersebut terus saya jatuh cinta. =)
  • Saya suka kombinasi warna and secocok dengan baju sanding B. =)

Purple color is always sebati dalam jiwa i
=p

Tadaa..bila sudah disarungkan ke badan


Inai
  • Saya tak buat inai corak pun walaupun perancangan awal nak buat. Malas nak menanggung risiko saya padamkan niat berkenaan.
  • Balik hari Khamis mak terus cari inai daun. Mak nak jugak saya pakai inai daun, barula tradisional. Tapi malangnya bila semalam pakai masih jugak tak merah seperti yang diharapkan.
  • Nasib baik saya dah stand by dengan inai tiub. Masa ni berdoa je mudah-mudahan inai tiub ni merah cantik. Pagi bangun saya terus pakai inai tu sendiri.
  • Alhamdullilah inai merah! =)
  • Esoknya majlis sanding saya touch lagi inai supaya maintain merah lagi.

Semasa nikah
Suka lagi masa nikah sebab nampak merah mak ngah..

Semasa sanding


Continue....



P/s: Pic taken from official website 1001kenangan. Album baru siap!


2 Kata-Kata Inspirasi:

Liyana said...

sy pun same. dlm byk2 benda, perkara plg x puas sekali adalah khemah & photographer, hampeh cap ayam betul, tp xpela dh lepas pun, make sure x amik org sama lg, n banned dorg abis2an , pdn muke, huu

Fardilla Fawzi said...

Nak meyesal sangat pun tak gunakan..Redha jela sebab dah berlalu pun. Janji kita dah buat yang terbaik...=)

Tuesday, November 01, 2011

Review Sekitar Majlis Part 1





Assalamualaikum dan hai,

Tengok tajuk pon dah tahu...citer dah basi uolss. Dah sebulan kawen baru terhegeh-hegeh nak buat review majlis. Harap ingatan saya masih kuat lagi supaya saya dapat flash back apa yang sudah berlaku. Takpela janji ada la sesuatu yang nak dicoretkan daripada takda. Ok kite review topic by topic senang sikit nak menulis kan...


Khemah/Kanopi
  • Saya hampir bergaduh dengan orang khemah. Nasib baik masa tengah pasang main khemah saya baru smpai. Dan yang tak puas hati bila mereka pasang khemah tak ikut layout yang saya mahukan.
  • Bila saya minta ubah balik kedudukan khemah, saya kene ceramah dulu. Orang tu cakap dia ikut arahan bos. Skang ni sapa yang nak kawen??? Saya ke bos die??? But they changed balik kedudukan khemah seperti yang saya mahukan.
  • Meja utama pengantin tak seperti yang saya harapkan. Mula-mula warna table cloth tak sama macam yang saya pilih. Saya jadi angin and minta dia ubah jugak. Saya memang dah dicop customer yang cerewet. Saya tak kisah. Kita bayarkan so kita berhak pertahankan apa yang kita nak. Esok pagi majlis baru mereka terhegeh-hegeh set up meja pengantin. Kali ni bos dia yang turun. Budak mentah tambah orang Melayu memang berlagak. Tak jaga hati customer langsung. Datang pagi-pagi rumah orang buat muka kerek. Saya memang pantau abis masa mereka buat kerja.
  • Masa ni mak dan ayah dah bising. Cakap kat saya jangan cari pasal. Saya bukan cari pasal, saya cakap apa yang betol based on previous discussion.
  • Saya mintak tambah lampu khemah. Janji nak bawak smpai abis majlis bawah khemah hanya ada satu lampu je.
  • Sebelum ni kami tak pernah deal lagi dengan vendor ni. So after this jangan harap saya nak lalu depan kedai dia dah.

Catering
  • Pihak catering tak mendatangkan banyak masalah pada saya. Cuma saya perasan masa rombongan pengantin lelaki nak smpai mereka tak abis set up lagi meja utama. Tak hidangkan lagi makanan.
  • Rasa makanan?? Saya sendiri pun tak tahu. Pengantin memang tak lalu nak makan walaupun pada hakikatnya lapar kaw-kaw. =p
  • Agak terkejut bila kat meje makan pengantin ada ukiran buah. Tak expect pun mereka bole hias meja tersebut sampai penuh. Mula-mula dah berkata dalam hati, hodohnya la meja makan pengantin nanti....

Sila fokuskan pada ukiran buah ye bukan pada pengantin..=p


PA system
  • Konon nak amik sedara sebab nak tolong sedara tapi yang bahananya majlis sendiri.
  • Saya dah siapkan aturcara dan skrip emcee masa rombongan pengantin smpai tapi malangnya DJ tak mahu ikut apa saya mahukan. Angin memang angin. Susah bila takda sapa nak lead pengantin atas pelamin and tetamu yang lain. Geram jugak masa ni.
  • Speaker tak dengar di khemah pengantin. Walaupun adik saya selaku emcee dah berulang kali buat annoucement tapi saya still blur and tak dengar. At the end kita buat majlis sendiri. Agak kelam kabut jugak masa ni.
  • Lagu pengantin tak kedengaran langsung! Seingat saya dalam 2 3 lagu kawen yang dimainkan. Yang lain lagu macam yang tak kene langsung dengan selera saya. Muntah!
  • Seawal tengahri DJ dah benarkan orang menyanyi karaoke. Masa ni dah berasap telinga saya. Walaupun dah diberitahu awal tapi dia still buat macam majlis dia. Sabar jela.
  • Agak menyesal jugak tak amik orang kg sendiri. Padahal tu bukan set PA system sedara saya tapi tu hanya kawan dia sahaja. Tapi takpela, dah selesai pun.

Pelamin
  • Saya puas hati. Mengikut seperti apa yang saya mahukan walaupun hanya typical pelamin panel.
  • Pelamin saya pasang diluar walaupun hujan dan angin tapi still maintain tak roboh. Alhamdullilah. I like...

Baju Sanding
  • Pada awalnya bila butik tunjukkan baju sanding yang dah siap, saya sangat kecewa sebab tak ikut seperti yang saya mahukan. Dalam hati dah berkata-kata, confirm saya tak cantik dihari persandingan. =)
  • Tapi ntah macam mana semasa majlis bila dah siap make-up semua, and saya sarungkan baju tersebut terus saya jatuh cinta. =)
  • Saya suka kombinasi warna and secocok dengan baju sanding B. =)

Purple color is always sebati dalam jiwa i
=p

Tadaa..bila sudah disarungkan ke badan


Inai
  • Saya tak buat inai corak pun walaupun perancangan awal nak buat. Malas nak menanggung risiko saya padamkan niat berkenaan.
  • Balik hari Khamis mak terus cari inai daun. Mak nak jugak saya pakai inai daun, barula tradisional. Tapi malangnya bila semalam pakai masih jugak tak merah seperti yang diharapkan.
  • Nasib baik saya dah stand by dengan inai tiub. Masa ni berdoa je mudah-mudahan inai tiub ni merah cantik. Pagi bangun saya terus pakai inai tu sendiri.
  • Alhamdullilah inai merah! =)
  • Esoknya majlis sanding saya touch lagi inai supaya maintain merah lagi.

Semasa nikah
Suka lagi masa nikah sebab nampak merah mak ngah..

Semasa sanding


Continue....



P/s: Pic taken from official website 1001kenangan. Album baru siap!


2 comments on "Review Sekitar Majlis Part 1"

Liyana on November 2, 2011 at 9:11 AM said...

sy pun same. dlm byk2 benda, perkara plg x puas sekali adalah khemah & photographer, hampeh cap ayam betul, tp xpela dh lepas pun, make sure x amik org sama lg, n banned dorg abis2an , pdn muke, huu

Fardilla Fawzi on November 3, 2011 at 11:04 AM said...

Nak meyesal sangat pun tak gunakan..Redha jela sebab dah berlalu pun. Janji kita dah buat yang terbaik...=)

Disable Right Click