Followers

Saturday, August 27, 2011

Resepi Ikan Bakar Sekinchan



Harini menu berbuka banyak. Macam-macam masak. Ketam masak merah, kangkung goreng belacan, ikan bakar talapia, roti jala dengan kari ayam, bubur carca and bla bla. Bestnya kalau hari-hari bole makan mcm ni dengan famili.


Yang penting harini berjaya buat ikan bakar ala sekinchan ikan bakar. Yang ada smbal tu. Feveret B. So wajib blaja. Dah ada request dari beliau....huhu. Tunggu dah duduk serumah ye B. Debor nak masak takut tak kene taste B....





Sekadar gambar hiasan.
Thanks Mr Google



Tadi tak sempat nak snap pic. Saya cilok dari internet la ye.

Jom kongsi resepi...


Bahan-bahan:

Ikan (ikut suka nak ikan apa)
Serai
Garam
Asam jawa

Bahan kisar:

Bawang putih
Bawang besar/merah
Cili padi
Cili kering
Serai
Belacan (Kalau taknak letak pun takpe)
Garam

(Semua bahan takda sukatan spesifik, pakai agak la ye)


Cara-cara:
  1. Blend semua bahan kisar. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar. Tambah serai ketuk, asam jawa dan garam.
  2. Bakar ikan dengan bahan tumis tadi. Jangan lupa ikan gaul dengan garam dulu. (Saya bakar pakai oven)
  3. Kalau balut ikan dengan daun pisang lagi best.
  4. Bila dah siap, bole perah air limau purut. Pasti terangkat!


Bole improve resepi ikut citarasa masing-masing. Selamat mencuba!


0 Kata-Kata Inspirasi:

Saturday, August 27, 2011

Resepi Ikan Bakar Sekinchan




Harini menu berbuka banyak. Macam-macam masak. Ketam masak merah, kangkung goreng belacan, ikan bakar talapia, roti jala dengan kari ayam, bubur carca and bla bla. Bestnya kalau hari-hari bole makan mcm ni dengan famili.


Yang penting harini berjaya buat ikan bakar ala sekinchan ikan bakar. Yang ada smbal tu. Feveret B. So wajib blaja. Dah ada request dari beliau....huhu. Tunggu dah duduk serumah ye B. Debor nak masak takut tak kene taste B....





Sekadar gambar hiasan.
Thanks Mr Google



Tadi tak sempat nak snap pic. Saya cilok dari internet la ye.

Jom kongsi resepi...


Bahan-bahan:

Ikan (ikut suka nak ikan apa)
Serai
Garam
Asam jawa

Bahan kisar:

Bawang putih
Bawang besar/merah
Cili padi
Cili kering
Serai
Belacan (Kalau taknak letak pun takpe)
Garam

(Semua bahan takda sukatan spesifik, pakai agak la ye)


Cara-cara:
  1. Blend semua bahan kisar. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar. Tambah serai ketuk, asam jawa dan garam.
  2. Bakar ikan dengan bahan tumis tadi. Jangan lupa ikan gaul dengan garam dulu. (Saya bakar pakai oven)
  3. Kalau balut ikan dengan daun pisang lagi best.
  4. Bila dah siap, bole perah air limau purut. Pasti terangkat!


Bole improve resepi ikut citarasa masing-masing. Selamat mencuba!


0 comments on "Resepi Ikan Bakar Sekinchan"

Disable Right Click