Followers

Tuesday, July 31, 2012

Dekorasi Dining Area Part 1


Mana satu pilihan hati??




Lepas tengok gambar ni saya rasa jatuh hati pulak,
Sebab suka sangat dengan kombinasi warna putih tu dengan padanan perabot yang sangat simple,
Set meja makan tu dari IKEA,
Cantik plak bila dipadankan dengan dekorasinya yang kemas dan simple,
Tiba-tiba terasa nak beli set meja IKEA ni sebab memandangkan faktor keluasan rumah yang terhad.
Murah pun murah..
=)




Mula-mula memang nak yang macam ni,
Konon nak meramaikan jemaah semasa makan,
Nak beli 8 seater terus,
Bila pikir balik dalam masa terdekat hanya kami berdua yang ada kat rumah tu,
Suka warna dia sebab sesuai dengan warna sofa.






Yang ni pun cantik,
Warna coklat sesuai dengan konsep rumah down-to-earth,
=p
Setakat ni masa ronda-ronda kedai perabot tak jumpa lagi yang berkenan.
Kalau beli yang fabrik susah plak nak jaga bila ada anak nanti.







Warna putih/krim memang memberi ilusi ruang yang besar,
Sesuai dengan rumah saya yang sempit,
Huhu
Tapi paham-pahamla kita makan bukan bersopan-santun,

So cancel la beli set fabrik yang warna putih.
=p






So pilihan uolss yang mana??
Nak attach ruang makan kat rumah tapi hp buat hal plak.
Next post jela ye.

=)


Pic Ihsan dari Google.com

Episod Ramadan Hari Ke 11


11 Ramadan 1413: Tak Sempat Sahur


Harini saya rasa bersalah. Sebab apa??

Sebab pagi tak bangun sahur, sediakan makanan untuk suami. Diri sendiri tak berapa penting sebab saya dah biasa masa zaman bujang dulu. Bila dah kawin kepentingan husband perlu diutamakan.

Memangla husband bukan makan banyak masa sahur tapi katanya nak ambil berkat bersahur. Alahai bersalahnya saya. Walaupun pagi tadi husband tak kata apa pun. Dia memang sentiasa ok. Susah sangat nak tunjuk yang dia marah dengan tindakan saya yang tak betul ni. Haishhh..

Saya dah kunci jam 415 am dan memang saya dah terjaga. Tapi nak tutup bunyi bising alarm jela. Biasanya bila saya buat macam tu saya memang akan tersedar balik sebab alarm akan berbunyi tiap 5 minit. Ni la padahnya letak hp kat tangan. Tanpa sedar terus matikan alarm yang tiap 5 minit tu tanpa sedar.

Last sekali tersedar pukul 6 am. Alahai tak sempat dah......



Jawabnya dua-dua tak sahur pagi ni...


To Husband: I minta maaf sangat....tak sengaja =(. U bole tahankan kalu tak sahur? Tula lain kali jangan ajak i teman tgk bola lagi. Harini turn u pergi beli makanan kat bazar kan...jangan lupa.... 




P/s: Sape menang semalam??? Tak sempat tengok sampai habis saya dah diawangan depan TV. Semalam memang penat sangatla. Al maklum Isnin yang biru. Sekian.




Monday, July 30, 2012

Juadah Berbuka Air Tangan Sendiri


Harini dah 10 Ramadan, betol??
Cuba kira berapa juadah berbuka yang dihasilkan oleh tangan anda sendiri,

Saya???

Dua bijik menu je yang saya hasilkan,
Itu pun saya jadikan pot luck untuk dibawa berbuka di rumah kakak ipar,





Juadah pertama: Sambal udang.


 Apa benda nie???
Bom ke?? 

Sapa tak kenal dia dia tak puasa harini..opsss
Ni tepung yang digentel untuk buat kuih buat melaka/ onde-onde/ kuih kelepung.
Macam-macam nama,
Orang perak panggil buah melaka je,
Kat area Seremban cakap kuih kelepung, gula campur tepung dapatlah kelepung...



 Kemudian, gentel la kecik-kecik macam ni,
Pada sapa yang tak rajin buatla besar-besar cepat habis,
=p




 Hasil yang dah siap,
Alhamdullilah husband sangat suka,
Saya dah berjaya menerima cabaran husband untuk buat kuih ni yang kene dengan taste dia,

Well my husband kadang-kadang suka underestimate kemampuan saya... 
=p

Tengok hasilnya sampai suruh saya buat tiap hari.
Ala budak darjah satu pun boleh buat sebab simple sangat nak buat kuih ni.

Nak sedap letak la gula kabung/melaka tu besar-besar,
Bila makan terasa la gula dia,
And kalau nak bagi gula cair dimulut,
Letak gula melaka yang besar tu plus dengan serpihan gula yang hancur,
Memang melt di mulut and dapat gigit gula melaka yang besar tu.

Yang kat bazar tu kadang-kadang penjual kedekut letak gula melaka besar-besar,
Tu jadi tak sedap.




Menu yang ketiga,
tak boleh nak tipu cakap saya yang buat sebab sah-sah nampak logo kat atas tu,

Semalam berbuka di Kenny Rogers,
Tak terus pergi,
Kami cari makanan alas perut kat bazar Stadium Paroi,
Murtabak Biso Bonar memang terbaik,
Recommended!


Makan kat rumah arwah mak mertua,
Lepas solat baru pergi Seremban Parade sambil survey baju raya,
Ada banyak sale rupanya,
=)

Tapi apa pun Nandos lagi bestla.



Itu saje laporan saya setakat ini.
Daa~




Saturday, July 28, 2012

Aktiviti Ramadan Hari Ke-8


Harini mengikut perancangan berbuka di rumah Kak Tam (kakak husband),
Memang aktiviti weekend mereka bulan puasa,
Bawak pot luck memasing and gilir-gilir berbuka kat rumah memasing,
Adik-beradik husband memang banyak yang tinggal di Seremban so boleh la nak buat aktiviti macam tu,
Rumah saya Sabtu minggu depan.

Macam family saya, sorang kat Penang, sorang kat Seremban and sorang kat Ipoh memang tak dapatlah nak buat aktiviti macam tu...huhu

So ingatkan nak buat kuih buah melaka atau orang nogori cakap Onde-Onde petang ni,
Kuih feveret husband and tak puas bila beli kat bazar.

Semalam beli kuih lapis (teringat opah) kat bazar,
Sampai rumah rupanya makcik tu tipu saya,
Kuih lapis tu dah bau semacam macam nak basi,
Takpe makcik, makcik berdosa jual kuih basi di bulan mulia ni....
Tak berani nak makan sebab saya baru mengalami insiden food poisoning sampai lembik and kene cucuk bila sampai klinik.
Fobia yang amat!


Kalau balik Ipoh boleh suruh opah buatkan sebab opah punya kuih lapis memang terbaeekk...





Sedapnya.
Hasil ihsan Google





Balik berbuka solat terawih kat rumah Tuan Sheikh Adib,
Dah seminggu berpuasa baru first time saya nak berterawih.
Malunya saya pada awak semua..
Huhu



So apa aktiviti Ramadan korang hujung minggu ni???



P/s: Mencari buffet Ramadan spesial area Seremban...









Merancang Jantina Anak


Mari merancang jantina anak. Tapi jangan plak bila tak dapat jantina anak yang dinginkan terus lupa bersyukur pada Allah tentang kurniaan yang tidak terhingga ini.



Kita merancang ALLAH jua yang menentukan segala-galanya.







MERANCANG ANAK LELAKI 


  • Makanan yang asid seperti buah-buahan limau, nanas, mangga, cuka, minuman gas perlu dijauhkan selama 2 bulan sebelum mencuba. 
  • Makanan laut adalah digalakkan, zat-zat logam kalsium dan magnesium juga diperlukan. 
  • Persetubuhan pada waktu subur iaitu pada hari penetasan telur isteri (ovulation) adalah penting sebab sperma yang membawa kromosom lelaki sangat pantas dan mati dengan cepat. Sebab tu kene bersama tepat pada hari subur.






MERANCANG ANAK PEREMPUAN



  • Digalakkan memakan makanan yang berasid seperti limau, asam , nenas, cuka, air minuman bergas dan lain lain. pantang memakan makanan laut
  • Persetubuhan dilakukan sebelum penetasan telur isteri (ovulation). jangan bersetubuh selama 5 hari mulai dari hari ‘ovulation’ yang boleh dikesan dengan ujian-ujian subur









INFO


1) Ovum adalah pembawa kromosom X, manakala sperma pula adalah pembawa kromosom X dan Y. 



2) Jantina lelaki ditentukan oleh kromosom XY, manakala jantina perempuan ditentukan oleh kromosom XX.



3) Sperma pembawa kromosom X pecutan lebih lambat berbanding sperma kromosom Y tetapi kromosom ini boleh tahan lama dalam sistem pembiakan perempuan selepas proses persenyawaan. Sebab itu sesiapa yang merancang mahukan anak perempuan digalakkan melakukan persenyawaan sebelum telur keluar atau waktu subur.




4) Sperma pembawa kromosom Y sangat aktif dan pecutan lebih pantas berbanding kromosom X dan dapat menuju sasaran dengan lebih tepat jika disenyawakan tepat pada wakti subur; tetapi ia tidak tahan lama dan cepat mati. Oleh itu kepada yang mahu merancang anak lelaki sangat digalakkan melakukan persenyawaan pada hari subur iaitu pada hari ke-14 jika kitaran period anda 28 hari.



Owh begitu rupanya.....


Bila kita tahu sifat-sifat kromosom benih dari lelaki lebih mudah untuk kita merancang jantina anak. =)














Friday, July 27, 2012

Boleh Ke Nak "Bersama" Semasa Bulan Ramadhan??


Boleh ke "bersama" semasa bulan Ramadan???


Minta maaf soalan hanya ditujukan buat pasangan yang sudah berkahwin. Yang belum berkahwin kalau nak belajar dialu-alukan. 

Kalau tak salah saya, masa Kursus Kahwin ada disentuh tentang bab ini. Masih ramai yang tak berapa faham tentang konsep sebenar.


Konon kalau malam semalam dah "bersama" (kes terjadi di bulan Ramadan), kemudian nak dijadikan cerita pasangan berkenaan terlepas waktu sahur dan terjaga apabila matahari hampir terbit. Adakah mereka masih boleh meneruskan berpuasa seperti biasa. Niat sebelum kejadian "tu" sudah pasang dalam hati. 

Adakah puasa kita sah sebab kita tak mandi wajib lagi???


Saya rasa knowledge ni sangat penting kepada pasangan berkahwin yang baru pertama kali nak berpuasa bersama.

Termasuklah diri saya yang takdalah arif sangat dengan hukum hakam agama...

Berikut beberapa soal jawab yang berkaitan yang boleh dijadikan rujukan untuk kita semua. Kes yang diutarakan diatas sama seperti soalan dibawah....


Soalan Pertama:

Berjimak Ketika Masuk Subuh Bulan Ramadhan

Soalan

Suami isteri berjimak semasa waktu azan subuh dibulan puasa dan kemudian mandi wajib bolehkah mereka berpuasa, sedang apa yang saya tahu masa waktu imsak kita dikehendaki berhenti makan dan membuat perkara membatalkan puasa juga selepas azan subuh maksudnya puasa itu bermula?

Amat Unus, KL
Jawapan
Apabila seseorang menyangka bahawa fajar akan terbit lambat lagi, lalu bersetubuh. Kemudian dalam bersetubuh itu fajarpun keluar atau terdengar suara azan, maka wajiblah ia menghentikan persetubuhan itu dengan segera (serta merta) tidak boleh diteruskan lagi. Jika ia meneruskannya bererti ia telah merosakkan puasanya dengan bersetubuh yang disengajakan. Demikian pulalah dengan orang yang minum dan makan pada waktu itu.

Jika persetubuhan itu diteruskan walaupun telah terdengar suara azan, maka hendaklah membayar kaffarah. Pertama memerdekakan hamba, jika tidak ada atau tidak mampu, dengan berpuasa dua bulan berturut-turut, jika tidak sanggup iaitu dengan memberi makan 60 orang miskin.

Soalan Kedua:

Mimpi (Inzal) di Malam Ramadhan 
Soalan
Apakah hukumnya sekiranya apabila di dalam bulan ramadhan, seseorang itu tidur di malam hari dan apabila terjaga di waktu pagi (dah terbit matahari) dan dah mula berpuasa, di dapati air mani terkeluar dari kemaluannya. Bolehkah dia meneruskan puasanya dan sahkah puasanya itu?

Anwar,JB


Jawapan
Jika kita bermimpi di malam bulan Ramadhan, dan baru tersedar ketika bangun pagi, maka segeralah mandi wajib, kemudian teruskanlah berpuasa. Sebab berjimak ataupun bermimpi pada malam hari bulan Ramadhan tidak membatalkan puasa. Bahkan setengah ulama berpendapat bermimpi pada siang Ramadhan pun tidak membatalkan puasa namun ia harus segera mandi wajib.





Sharing is caring.

Selamat Berbuka Puasa!


P/s: Islam itu mudah. =)




Thursday, July 26, 2012

Saya Ada Pakwe Baru



Harini pakwe hantar pergi opis maka sayalah orang pertama yang akan bukak lampu and air cond di opis,

Seawal 815 am saya dah punch card,

Biasanya 845 am baru sampai sebab masuk opis pukul 9 am,

Style kat sini memang rata-rata staff akan sampai opis dalam 845 am ke atas,



Thanks pakwe susah-susah hantar makwe pergi kerja,
Yang penting nak balik kang pukul 430 pm dah tunggu i kat bawah....



Wednesday, July 25, 2012

Ramadan Hari Ke-5


Sumpah harini rasa nak pengsan,
Rasa nak minum ais banyak-banyak masa berbuka nanti,

Harini ada kelas kitchen Baking and Pastry,
Bertapalah kat kitchen tu dari 930 pagi sampai 2 petang,
Menyiapkan produk yis --> Pizza, soft roll, french loaf and donut.

Puas hati sebab pizza, soft roll and french loaf naik menjadi,
Yang membara dalam jiwa bila oven rosak dan tak dapat nak bake semua produk di atas walaupun teruja soft roll naik gebu,
Geram and kecewa sungguh,
Oven yang baru diberitahu tak boleh diguna lagi simpan buat perhiasan,
Bagus keep up the good work bebeh!

Kesian students terpaksa membakar pizza cara tradisional di atas stove,
Ala pakai macam dapur kat rumah tu,
So kepada yang takda oven terasa nak buat pizza,
Jangan cari alasan takda oven tak bole buat, gunalah alternatif seperti yang diterangkan tadi.
Masuk dalam kuali leper tutup and guna api yang kecil,
Insya Allah menjadi pizza tu..
=)





Penatnya badanku harini,
Sumpah tak tipu....
Nasib tak payah masak lagi harini...

=(


Tuesday, July 24, 2012

Ramadan Ke-4 Tenaga Merundum


24 Julai 2012 (Ramdan ke-4)

Saya masih tak berpeluang untuk masak di rumah sendiri sejak berbuka berdua. Ramadan pertama dan kedua berbuka di rumah mak ayah di Ipoh. Cuma masa Ramadan ke-2 saya hanya masak tomyam sayur campur.

Semalam saya tak masak. Husband cakap dia nak beli kat bazar. Husband beli ayam masak lemak cili api, asam pedas ikan pari, roti john and telur masin masak asam. Saya suka telur masin tu. Biasa kita makan rebus tapi semalam telur masin dimasak dengan bawang besar, cili api dan perah dengan asam limau. Saya suka. First time makan masakan tu. Lepas ni boleh try buat sendiri.

Harini husband still cakap tak payah masak. Menu harini mungkin sup power kat Senawang. Sapa tinggal area Senawang mesti perasan satu kedai yang specialize dia sup. Nama kedai Sup Power. Kalau teringin nak makan aneka jenis sup memang kami selalu pergi kat sini. Gerenti sedap....



Buat masa ni tak dapat lagi nak share menu yang saya masak untuk Ramadan. Uolss mesti dah banyak menu yang dimasak sendirikan?? =)



Barang mentah kat rumah dah habis stok. Kene tunggu weekend pergi pasar beli barang basah barulah boleh masak dengan senang hati. Bukan takda Tesco, pasar mini atau Giant tapi memang pantang saya dan husband kalau beli barang basah macam ikan, ayam, udang etc kat Tesco. Sebab pendapat kami rasa dia tak fresh macam beli kat pasar. Sebab saya pernah terkene. Cara kami beli stok barang basah banyak-banyak and simpan dan 2 3 minggu. Makan berdua memang lambat habis. So bila beli kat pasar barang basah still fresh walaupun simpan sampai 3 minggu. 

Bukan taknak pergi pasar sebab weekend lepas balik kampung so memang terlepas aktiviti nak ke pasar. Time weekend je ada masa berdua untuk buat aktiviti bershopping barang keperluan rumah. Weekdays sampai rumah balik opis saya memang malas nak kemana-mana. Lebih selesa memerap di rumah.

Kes yang saya terkena, saya pernah beli ikan Tenggiri di Tesco and simpan tak sampai seminggu. Saya masak asam pedas ikan tenggiri tapi ikan tenggiri tu bila makan tak rasa apa. Rasa nak muntah adalah. Bukan sebab asam pedas saya tak sedap ye. Ikhlas saya cakap ikan tu yang bermasalah.... =p







Itulah alasan kenapa saya masih lagi tak masak walaupun dah Ramadan ke-4.

Balik rumah bolehlah relaks sikit..... =p




P/s: Kenapa energy lepas berbuka merundum. Bukan lepas berbuka sepatutnya energy bertambah. Kalau puasa confirm lepas makan and solat Maghrib, baring depan tv and tak sampai sejam tertido. Nak masuk bilik baru B kejutkan....haishhhhh wahai energy-ku....



Jangan Dicemburui Kebahagiaan Orang Lain


Jika kita berusaha pasti Allah akan beri ganjaran,
Jika tak usaha janganlah nak mengharap bulan jatuh ke riba,

Setiap manusia ada kebahagiaan masing-masing yang ditentukan oleh Allah dengan berkat doa dan usaha,
Saya ada kebahagiaan saya sendiri dan kalian pun ada kebahagiaan masing-masing,

Jangan disangkal kebahagiaan orang lain,
Jangan dicemburui kebahagiaan orang lain,

Bersyukurlah apa yang ada depan mata dan bersabarlah dengan apa yang tiada,
Yang penting jangan pernah berhenti berharap,
Jangan pernah putus untuk berdoa dan berusaha,

Kerana dengan berkat doa dan usaha, pasti Allah akan mempermudahkan setiap jalan.
Allah sedang merancang sesuatu yang baik untuk saya dan kalian....



Salam Selasa


Monday, July 23, 2012

Sahur Hari Ke-3


Salam Monday Blues,

Semalam pukul 2 pagi baru sampai rumah dari Ipoh.
Mana taknya gerak dari rumah lepas berbuka, pukul 9 malam macam tu baru gerak,

Tertidur ntah berapa lama kat Hentian Behrang,
Saya kalau malam memang dah flat.
B sorang yang drive dari Ipoh ke Seremban.
Tu yang sampai tido kat Hentian, huhu


Sampai rumah kemas-kemas sikit barang,
Masak nasi siap-siap,

Terus tido dengan harapan bangunlah sahur nanti,
Nasib mak bekalkan lauk banyak so tak payah la masak.


Nak tahu saya terjaga pukul berapa,
Lagi 10 minit nak Imsak,
Kelam kabut saya panaskan lauk pakai microwave je.
B sorang yang makan dengan kelam kabutnya,
Saya makan kurma sebijik dan minum air kosong,
Tak reti nak makan dalam keadaan kelam kabut,
Tapi B dah biasa,

Alahai kesiannya suami-ku,
Nasib sempatla jugak makan walaupun sikit...
=(



Sunday, July 22, 2012

First Ramadan Berbuka


Assalamualaikum dan hello,

First berbuka uolss dimana??

Alhamdullilah Ramadan kali ni saya dan husband berpeluang untuk berbuka di rumah saya di Ipoh. Seronok bila dapat berbuka beramai-ramai bersama keluarga. Lepas ni balik Seremban bermulalah rutin berbuka berdua. 

Menu harini :
- Tempoyak ikan patin -
- Sayur campur tomyam -
- Kerang bakar -
- Rendang udang galah -
- Kuih lopes -
- Kuih karipap -

Dalam rumah ni banyak yang rajin masak. So setiap menu tu ada air tangan mak, my sister, saya and opah. =))

P/s: Harini adik beradik husband ada buat pot luck kat rumah arwah mak mertua. Untuk harini tak dapat nak join. Maybe lepas ni dapatla join aktiviti sebegitu.

Saturday, July 21, 2012

Cause We Truly Love Each Other





Pic diambil sempena meraikan majlis sambut menantu di rumah saya
Banyak lagi gambar yang nak di-share

Let's show it part by part...




Pasangan yang diraikan
Dah pregnant pun skang,
Hebat dan perkasa tak adik saya,
Ohh lupa adik saya yang lelaki hensem tu..
=p





Cause we truly love each other






Yang ni bukan tengah gaduh,
Harap maklum

=)





P/s: Kepada bakal pengantin yang mencari photographer sekitar utara boleh hubungi 1001 kenangan ye. Bukan hanya pakej photographer disediakan tetapi pelamin, baju pengantin dan mekap pun disediakan. Rebut peluang yang ada. 




Wishlist Raya Part 1


Wishlists for Raya...
By hook or by crook kene kumpul dana untuk beli all the wishlists below...

LACK Coffee table IKEA Separate shelf for storing magazines, etc. Keeps your things organized and the table top clear.
Coffee table



ORGEL VRETEN Floor lamp IKEA Shade of handmade paper; each shade is unique. Gives a soft mood light.

Floor Lamp for living area



HEMNES Mirror IKEA Can be hung horizontally or vertically. Provided with safety film - reduces damage if glass is broken.

Cermin besar untuk bersiap pergi beraya.
=p



STORNÄS/HENRIKSDAL Table and 4 chairs IKEA
Dining table



FJÄLLSTA Frame IKEA The mount enhances the picture and makes framing easy. PH-neutral mount; will not discolour the picture.

Frame for decoration 





REKTANGEL Vase IKEA Mouth blown; each vase has been shaped by a skilled craftsman.

Vase satu atas dining table and satu atas coffee table





Wall shelf unit for bedroom






Drawer yang berbaloi dari IKEA






TV LED bole???



Wall shelf unit yang diletakkan di TV area






Table and chair set for garden




Ok yang ni pun dah rabak poket.
Sekian terima kasih




Ini baru suku barang belum list satu rumah





P/s: Dah besar dapat duit raya lagi tak. Bole claim lepas beli segala barang kat atas.






Tuesday, July 31, 2012

Dekorasi Dining Area Part 1

4 comments

Mana satu pilihan hati??




Lepas tengok gambar ni saya rasa jatuh hati pulak,
Sebab suka sangat dengan kombinasi warna putih tu dengan padanan perabot yang sangat simple,
Set meja makan tu dari IKEA,
Cantik plak bila dipadankan dengan dekorasinya yang kemas dan simple,
Tiba-tiba terasa nak beli set meja IKEA ni sebab memandangkan faktor keluasan rumah yang terhad.
Murah pun murah..
=)




Mula-mula memang nak yang macam ni,
Konon nak meramaikan jemaah semasa makan,
Nak beli 8 seater terus,
Bila pikir balik dalam masa terdekat hanya kami berdua yang ada kat rumah tu,
Suka warna dia sebab sesuai dengan warna sofa.






Yang ni pun cantik,
Warna coklat sesuai dengan konsep rumah down-to-earth,
=p
Setakat ni masa ronda-ronda kedai perabot tak jumpa lagi yang berkenan.
Kalau beli yang fabrik susah plak nak jaga bila ada anak nanti.







Warna putih/krim memang memberi ilusi ruang yang besar,
Sesuai dengan rumah saya yang sempit,
Huhu
Tapi paham-pahamla kita makan bukan bersopan-santun,

So cancel la beli set fabrik yang warna putih.
=p






So pilihan uolss yang mana??
Nak attach ruang makan kat rumah tapi hp buat hal plak.
Next post jela ye.

=)


Pic Ihsan dari Google.com

Episod Ramadan Hari Ke 11

0 comments

11 Ramadan 1413: Tak Sempat Sahur


Harini saya rasa bersalah. Sebab apa??

Sebab pagi tak bangun sahur, sediakan makanan untuk suami. Diri sendiri tak berapa penting sebab saya dah biasa masa zaman bujang dulu. Bila dah kawin kepentingan husband perlu diutamakan.

Memangla husband bukan makan banyak masa sahur tapi katanya nak ambil berkat bersahur. Alahai bersalahnya saya. Walaupun pagi tadi husband tak kata apa pun. Dia memang sentiasa ok. Susah sangat nak tunjuk yang dia marah dengan tindakan saya yang tak betul ni. Haishhh..

Saya dah kunci jam 415 am dan memang saya dah terjaga. Tapi nak tutup bunyi bising alarm jela. Biasanya bila saya buat macam tu saya memang akan tersedar balik sebab alarm akan berbunyi tiap 5 minit. Ni la padahnya letak hp kat tangan. Tanpa sedar terus matikan alarm yang tiap 5 minit tu tanpa sedar.

Last sekali tersedar pukul 6 am. Alahai tak sempat dah......



Jawabnya dua-dua tak sahur pagi ni...


To Husband: I minta maaf sangat....tak sengaja =(. U bole tahankan kalu tak sahur? Tula lain kali jangan ajak i teman tgk bola lagi. Harini turn u pergi beli makanan kat bazar kan...jangan lupa.... 




P/s: Sape menang semalam??? Tak sempat tengok sampai habis saya dah diawangan depan TV. Semalam memang penat sangatla. Al maklum Isnin yang biru. Sekian.




Monday, July 30, 2012

Juadah Berbuka Air Tangan Sendiri

0 comments

Harini dah 10 Ramadan, betol??
Cuba kira berapa juadah berbuka yang dihasilkan oleh tangan anda sendiri,

Saya???

Dua bijik menu je yang saya hasilkan,
Itu pun saya jadikan pot luck untuk dibawa berbuka di rumah kakak ipar,





Juadah pertama: Sambal udang.


 Apa benda nie???
Bom ke?? 

Sapa tak kenal dia dia tak puasa harini..opsss
Ni tepung yang digentel untuk buat kuih buat melaka/ onde-onde/ kuih kelepung.
Macam-macam nama,
Orang perak panggil buah melaka je,
Kat area Seremban cakap kuih kelepung, gula campur tepung dapatlah kelepung...



 Kemudian, gentel la kecik-kecik macam ni,
Pada sapa yang tak rajin buatla besar-besar cepat habis,
=p




 Hasil yang dah siap,
Alhamdullilah husband sangat suka,
Saya dah berjaya menerima cabaran husband untuk buat kuih ni yang kene dengan taste dia,

Well my husband kadang-kadang suka underestimate kemampuan saya... 
=p

Tengok hasilnya sampai suruh saya buat tiap hari.
Ala budak darjah satu pun boleh buat sebab simple sangat nak buat kuih ni.

Nak sedap letak la gula kabung/melaka tu besar-besar,
Bila makan terasa la gula dia,
And kalau nak bagi gula cair dimulut,
Letak gula melaka yang besar tu plus dengan serpihan gula yang hancur,
Memang melt di mulut and dapat gigit gula melaka yang besar tu.

Yang kat bazar tu kadang-kadang penjual kedekut letak gula melaka besar-besar,
Tu jadi tak sedap.




Menu yang ketiga,
tak boleh nak tipu cakap saya yang buat sebab sah-sah nampak logo kat atas tu,

Semalam berbuka di Kenny Rogers,
Tak terus pergi,
Kami cari makanan alas perut kat bazar Stadium Paroi,
Murtabak Biso Bonar memang terbaik,
Recommended!


Makan kat rumah arwah mak mertua,
Lepas solat baru pergi Seremban Parade sambil survey baju raya,
Ada banyak sale rupanya,
=)

Tapi apa pun Nandos lagi bestla.



Itu saje laporan saya setakat ini.
Daa~




Saturday, July 28, 2012

Aktiviti Ramadan Hari Ke-8

0 comments

Harini mengikut perancangan berbuka di rumah Kak Tam (kakak husband),
Memang aktiviti weekend mereka bulan puasa,
Bawak pot luck memasing and gilir-gilir berbuka kat rumah memasing,
Adik-beradik husband memang banyak yang tinggal di Seremban so boleh la nak buat aktiviti macam tu,
Rumah saya Sabtu minggu depan.

Macam family saya, sorang kat Penang, sorang kat Seremban and sorang kat Ipoh memang tak dapatlah nak buat aktiviti macam tu...huhu

So ingatkan nak buat kuih buah melaka atau orang nogori cakap Onde-Onde petang ni,
Kuih feveret husband and tak puas bila beli kat bazar.

Semalam beli kuih lapis (teringat opah) kat bazar,
Sampai rumah rupanya makcik tu tipu saya,
Kuih lapis tu dah bau semacam macam nak basi,
Takpe makcik, makcik berdosa jual kuih basi di bulan mulia ni....
Tak berani nak makan sebab saya baru mengalami insiden food poisoning sampai lembik and kene cucuk bila sampai klinik.
Fobia yang amat!


Kalau balik Ipoh boleh suruh opah buatkan sebab opah punya kuih lapis memang terbaeekk...





Sedapnya.
Hasil ihsan Google





Balik berbuka solat terawih kat rumah Tuan Sheikh Adib,
Dah seminggu berpuasa baru first time saya nak berterawih.
Malunya saya pada awak semua..
Huhu



So apa aktiviti Ramadan korang hujung minggu ni???



P/s: Mencari buffet Ramadan spesial area Seremban...









Merancang Jantina Anak

0 comments

Mari merancang jantina anak. Tapi jangan plak bila tak dapat jantina anak yang dinginkan terus lupa bersyukur pada Allah tentang kurniaan yang tidak terhingga ini.



Kita merancang ALLAH jua yang menentukan segala-galanya.







MERANCANG ANAK LELAKI 


  • Makanan yang asid seperti buah-buahan limau, nanas, mangga, cuka, minuman gas perlu dijauhkan selama 2 bulan sebelum mencuba. 
  • Makanan laut adalah digalakkan, zat-zat logam kalsium dan magnesium juga diperlukan. 
  • Persetubuhan pada waktu subur iaitu pada hari penetasan telur isteri (ovulation) adalah penting sebab sperma yang membawa kromosom lelaki sangat pantas dan mati dengan cepat. Sebab tu kene bersama tepat pada hari subur.






MERANCANG ANAK PEREMPUAN



  • Digalakkan memakan makanan yang berasid seperti limau, asam , nenas, cuka, air minuman bergas dan lain lain. pantang memakan makanan laut
  • Persetubuhan dilakukan sebelum penetasan telur isteri (ovulation). jangan bersetubuh selama 5 hari mulai dari hari ‘ovulation’ yang boleh dikesan dengan ujian-ujian subur









INFO


1) Ovum adalah pembawa kromosom X, manakala sperma pula adalah pembawa kromosom X dan Y. 



2) Jantina lelaki ditentukan oleh kromosom XY, manakala jantina perempuan ditentukan oleh kromosom XX.



3) Sperma pembawa kromosom X pecutan lebih lambat berbanding sperma kromosom Y tetapi kromosom ini boleh tahan lama dalam sistem pembiakan perempuan selepas proses persenyawaan. Sebab itu sesiapa yang merancang mahukan anak perempuan digalakkan melakukan persenyawaan sebelum telur keluar atau waktu subur.




4) Sperma pembawa kromosom Y sangat aktif dan pecutan lebih pantas berbanding kromosom X dan dapat menuju sasaran dengan lebih tepat jika disenyawakan tepat pada wakti subur; tetapi ia tidak tahan lama dan cepat mati. Oleh itu kepada yang mahu merancang anak lelaki sangat digalakkan melakukan persenyawaan pada hari subur iaitu pada hari ke-14 jika kitaran period anda 28 hari.



Owh begitu rupanya.....


Bila kita tahu sifat-sifat kromosom benih dari lelaki lebih mudah untuk kita merancang jantina anak. =)














Friday, July 27, 2012

Boleh Ke Nak "Bersama" Semasa Bulan Ramadhan??

0 comments

Boleh ke "bersama" semasa bulan Ramadan???


Minta maaf soalan hanya ditujukan buat pasangan yang sudah berkahwin. Yang belum berkahwin kalau nak belajar dialu-alukan. 

Kalau tak salah saya, masa Kursus Kahwin ada disentuh tentang bab ini. Masih ramai yang tak berapa faham tentang konsep sebenar.


Konon kalau malam semalam dah "bersama" (kes terjadi di bulan Ramadan), kemudian nak dijadikan cerita pasangan berkenaan terlepas waktu sahur dan terjaga apabila matahari hampir terbit. Adakah mereka masih boleh meneruskan berpuasa seperti biasa. Niat sebelum kejadian "tu" sudah pasang dalam hati. 

Adakah puasa kita sah sebab kita tak mandi wajib lagi???


Saya rasa knowledge ni sangat penting kepada pasangan berkahwin yang baru pertama kali nak berpuasa bersama.

Termasuklah diri saya yang takdalah arif sangat dengan hukum hakam agama...

Berikut beberapa soal jawab yang berkaitan yang boleh dijadikan rujukan untuk kita semua. Kes yang diutarakan diatas sama seperti soalan dibawah....


Soalan Pertama:

Berjimak Ketika Masuk Subuh Bulan Ramadhan

Soalan

Suami isteri berjimak semasa waktu azan subuh dibulan puasa dan kemudian mandi wajib bolehkah mereka berpuasa, sedang apa yang saya tahu masa waktu imsak kita dikehendaki berhenti makan dan membuat perkara membatalkan puasa juga selepas azan subuh maksudnya puasa itu bermula?

Amat Unus, KL
Jawapan
Apabila seseorang menyangka bahawa fajar akan terbit lambat lagi, lalu bersetubuh. Kemudian dalam bersetubuh itu fajarpun keluar atau terdengar suara azan, maka wajiblah ia menghentikan persetubuhan itu dengan segera (serta merta) tidak boleh diteruskan lagi. Jika ia meneruskannya bererti ia telah merosakkan puasanya dengan bersetubuh yang disengajakan. Demikian pulalah dengan orang yang minum dan makan pada waktu itu.

Jika persetubuhan itu diteruskan walaupun telah terdengar suara azan, maka hendaklah membayar kaffarah. Pertama memerdekakan hamba, jika tidak ada atau tidak mampu, dengan berpuasa dua bulan berturut-turut, jika tidak sanggup iaitu dengan memberi makan 60 orang miskin.

Soalan Kedua:

Mimpi (Inzal) di Malam Ramadhan 
Soalan
Apakah hukumnya sekiranya apabila di dalam bulan ramadhan, seseorang itu tidur di malam hari dan apabila terjaga di waktu pagi (dah terbit matahari) dan dah mula berpuasa, di dapati air mani terkeluar dari kemaluannya. Bolehkah dia meneruskan puasanya dan sahkah puasanya itu?

Anwar,JB


Jawapan
Jika kita bermimpi di malam bulan Ramadhan, dan baru tersedar ketika bangun pagi, maka segeralah mandi wajib, kemudian teruskanlah berpuasa. Sebab berjimak ataupun bermimpi pada malam hari bulan Ramadhan tidak membatalkan puasa. Bahkan setengah ulama berpendapat bermimpi pada siang Ramadhan pun tidak membatalkan puasa namun ia harus segera mandi wajib.





Sharing is caring.

Selamat Berbuka Puasa!


P/s: Islam itu mudah. =)




Thursday, July 26, 2012

Saya Ada Pakwe Baru

0 comments


Harini pakwe hantar pergi opis maka sayalah orang pertama yang akan bukak lampu and air cond di opis,

Seawal 815 am saya dah punch card,

Biasanya 845 am baru sampai sebab masuk opis pukul 9 am,

Style kat sini memang rata-rata staff akan sampai opis dalam 845 am ke atas,



Thanks pakwe susah-susah hantar makwe pergi kerja,
Yang penting nak balik kang pukul 430 pm dah tunggu i kat bawah....



Wednesday, July 25, 2012

Ramadan Hari Ke-5

0 comments

Sumpah harini rasa nak pengsan,
Rasa nak minum ais banyak-banyak masa berbuka nanti,

Harini ada kelas kitchen Baking and Pastry,
Bertapalah kat kitchen tu dari 930 pagi sampai 2 petang,
Menyiapkan produk yis --> Pizza, soft roll, french loaf and donut.

Puas hati sebab pizza, soft roll and french loaf naik menjadi,
Yang membara dalam jiwa bila oven rosak dan tak dapat nak bake semua produk di atas walaupun teruja soft roll naik gebu,
Geram and kecewa sungguh,
Oven yang baru diberitahu tak boleh diguna lagi simpan buat perhiasan,
Bagus keep up the good work bebeh!

Kesian students terpaksa membakar pizza cara tradisional di atas stove,
Ala pakai macam dapur kat rumah tu,
So kepada yang takda oven terasa nak buat pizza,
Jangan cari alasan takda oven tak bole buat, gunalah alternatif seperti yang diterangkan tadi.
Masuk dalam kuali leper tutup and guna api yang kecil,
Insya Allah menjadi pizza tu..
=)





Penatnya badanku harini,
Sumpah tak tipu....
Nasib tak payah masak lagi harini...

=(


Tuesday, July 24, 2012

Ramadan Ke-4 Tenaga Merundum

2 comments

24 Julai 2012 (Ramdan ke-4)

Saya masih tak berpeluang untuk masak di rumah sendiri sejak berbuka berdua. Ramadan pertama dan kedua berbuka di rumah mak ayah di Ipoh. Cuma masa Ramadan ke-2 saya hanya masak tomyam sayur campur.

Semalam saya tak masak. Husband cakap dia nak beli kat bazar. Husband beli ayam masak lemak cili api, asam pedas ikan pari, roti john and telur masin masak asam. Saya suka telur masin tu. Biasa kita makan rebus tapi semalam telur masin dimasak dengan bawang besar, cili api dan perah dengan asam limau. Saya suka. First time makan masakan tu. Lepas ni boleh try buat sendiri.

Harini husband still cakap tak payah masak. Menu harini mungkin sup power kat Senawang. Sapa tinggal area Senawang mesti perasan satu kedai yang specialize dia sup. Nama kedai Sup Power. Kalau teringin nak makan aneka jenis sup memang kami selalu pergi kat sini. Gerenti sedap....



Buat masa ni tak dapat lagi nak share menu yang saya masak untuk Ramadan. Uolss mesti dah banyak menu yang dimasak sendirikan?? =)



Barang mentah kat rumah dah habis stok. Kene tunggu weekend pergi pasar beli barang basah barulah boleh masak dengan senang hati. Bukan takda Tesco, pasar mini atau Giant tapi memang pantang saya dan husband kalau beli barang basah macam ikan, ayam, udang etc kat Tesco. Sebab pendapat kami rasa dia tak fresh macam beli kat pasar. Sebab saya pernah terkene. Cara kami beli stok barang basah banyak-banyak and simpan dan 2 3 minggu. Makan berdua memang lambat habis. So bila beli kat pasar barang basah still fresh walaupun simpan sampai 3 minggu. 

Bukan taknak pergi pasar sebab weekend lepas balik kampung so memang terlepas aktiviti nak ke pasar. Time weekend je ada masa berdua untuk buat aktiviti bershopping barang keperluan rumah. Weekdays sampai rumah balik opis saya memang malas nak kemana-mana. Lebih selesa memerap di rumah.

Kes yang saya terkena, saya pernah beli ikan Tenggiri di Tesco and simpan tak sampai seminggu. Saya masak asam pedas ikan tenggiri tapi ikan tenggiri tu bila makan tak rasa apa. Rasa nak muntah adalah. Bukan sebab asam pedas saya tak sedap ye. Ikhlas saya cakap ikan tu yang bermasalah.... =p







Itulah alasan kenapa saya masih lagi tak masak walaupun dah Ramadan ke-4.

Balik rumah bolehlah relaks sikit..... =p




P/s: Kenapa energy lepas berbuka merundum. Bukan lepas berbuka sepatutnya energy bertambah. Kalau puasa confirm lepas makan and solat Maghrib, baring depan tv and tak sampai sejam tertido. Nak masuk bilik baru B kejutkan....haishhhhh wahai energy-ku....



Jangan Dicemburui Kebahagiaan Orang Lain

0 comments

Jika kita berusaha pasti Allah akan beri ganjaran,
Jika tak usaha janganlah nak mengharap bulan jatuh ke riba,

Setiap manusia ada kebahagiaan masing-masing yang ditentukan oleh Allah dengan berkat doa dan usaha,
Saya ada kebahagiaan saya sendiri dan kalian pun ada kebahagiaan masing-masing,

Jangan disangkal kebahagiaan orang lain,
Jangan dicemburui kebahagiaan orang lain,

Bersyukurlah apa yang ada depan mata dan bersabarlah dengan apa yang tiada,
Yang penting jangan pernah berhenti berharap,
Jangan pernah putus untuk berdoa dan berusaha,

Kerana dengan berkat doa dan usaha, pasti Allah akan mempermudahkan setiap jalan.
Allah sedang merancang sesuatu yang baik untuk saya dan kalian....



Salam Selasa


Monday, July 23, 2012

Sahur Hari Ke-3

0 comments

Salam Monday Blues,

Semalam pukul 2 pagi baru sampai rumah dari Ipoh.
Mana taknya gerak dari rumah lepas berbuka, pukul 9 malam macam tu baru gerak,

Tertidur ntah berapa lama kat Hentian Behrang,
Saya kalau malam memang dah flat.
B sorang yang drive dari Ipoh ke Seremban.
Tu yang sampai tido kat Hentian, huhu


Sampai rumah kemas-kemas sikit barang,
Masak nasi siap-siap,

Terus tido dengan harapan bangunlah sahur nanti,
Nasib mak bekalkan lauk banyak so tak payah la masak.


Nak tahu saya terjaga pukul berapa,
Lagi 10 minit nak Imsak,
Kelam kabut saya panaskan lauk pakai microwave je.
B sorang yang makan dengan kelam kabutnya,
Saya makan kurma sebijik dan minum air kosong,
Tak reti nak makan dalam keadaan kelam kabut,
Tapi B dah biasa,

Alahai kesiannya suami-ku,
Nasib sempatla jugak makan walaupun sikit...
=(



Sunday, July 22, 2012

First Ramadan Berbuka

0 comments

Assalamualaikum dan hello,

First berbuka uolss dimana??

Alhamdullilah Ramadan kali ni saya dan husband berpeluang untuk berbuka di rumah saya di Ipoh. Seronok bila dapat berbuka beramai-ramai bersama keluarga. Lepas ni balik Seremban bermulalah rutin berbuka berdua. 

Menu harini :
- Tempoyak ikan patin -
- Sayur campur tomyam -
- Kerang bakar -
- Rendang udang galah -
- Kuih lopes -
- Kuih karipap -

Dalam rumah ni banyak yang rajin masak. So setiap menu tu ada air tangan mak, my sister, saya and opah. =))

P/s: Harini adik beradik husband ada buat pot luck kat rumah arwah mak mertua. Untuk harini tak dapat nak join. Maybe lepas ni dapatla join aktiviti sebegitu.

Saturday, July 21, 2012

Cause We Truly Love Each Other

0 comments




Pic diambil sempena meraikan majlis sambut menantu di rumah saya
Banyak lagi gambar yang nak di-share

Let's show it part by part...




Pasangan yang diraikan
Dah pregnant pun skang,
Hebat dan perkasa tak adik saya,
Ohh lupa adik saya yang lelaki hensem tu..
=p





Cause we truly love each other






Yang ni bukan tengah gaduh,
Harap maklum

=)





P/s: Kepada bakal pengantin yang mencari photographer sekitar utara boleh hubungi 1001 kenangan ye. Bukan hanya pakej photographer disediakan tetapi pelamin, baju pengantin dan mekap pun disediakan. Rebut peluang yang ada. 




Wishlist Raya Part 1

0 comments

Wishlists for Raya...
By hook or by crook kene kumpul dana untuk beli all the wishlists below...

LACK Coffee table IKEA Separate shelf for storing magazines, etc. Keeps your things organized and the table top clear.
Coffee table



ORGEL VRETEN Floor lamp IKEA Shade of handmade paper; each shade is unique. Gives a soft mood light.

Floor Lamp for living area



HEMNES Mirror IKEA Can be hung horizontally or vertically. Provided with safety film - reduces damage if glass is broken.

Cermin besar untuk bersiap pergi beraya.
=p



STORNÄS/HENRIKSDAL Table and 4 chairs IKEA
Dining table



FJÄLLSTA Frame IKEA The mount enhances the picture and makes framing easy. PH-neutral mount; will not discolour the picture.

Frame for decoration 





REKTANGEL Vase IKEA Mouth blown; each vase has been shaped by a skilled craftsman.

Vase satu atas dining table and satu atas coffee table





Wall shelf unit for bedroom






Drawer yang berbaloi dari IKEA






TV LED bole???



Wall shelf unit yang diletakkan di TV area






Table and chair set for garden




Ok yang ni pun dah rabak poket.
Sekian terima kasih




Ini baru suku barang belum list satu rumah





P/s: Dah besar dapat duit raya lagi tak. Bole claim lepas beli segala barang kat atas.






Disable Right Click