Followers

Monday, July 30, 2012

Juadah Berbuka Air Tangan Sendiri


Harini dah 10 Ramadan, betol??
Cuba kira berapa juadah berbuka yang dihasilkan oleh tangan anda sendiri,

Saya???

Dua bijik menu je yang saya hasilkan,
Itu pun saya jadikan pot luck untuk dibawa berbuka di rumah kakak ipar,





Juadah pertama: Sambal udang.


 Apa benda nie???
Bom ke?? 

Sapa tak kenal dia dia tak puasa harini..opsss
Ni tepung yang digentel untuk buat kuih buat melaka/ onde-onde/ kuih kelepung.
Macam-macam nama,
Orang perak panggil buah melaka je,
Kat area Seremban cakap kuih kelepung, gula campur tepung dapatlah kelepung...



 Kemudian, gentel la kecik-kecik macam ni,
Pada sapa yang tak rajin buatla besar-besar cepat habis,
=p




 Hasil yang dah siap,
Alhamdullilah husband sangat suka,
Saya dah berjaya menerima cabaran husband untuk buat kuih ni yang kene dengan taste dia,

Well my husband kadang-kadang suka underestimate kemampuan saya... 
=p

Tengok hasilnya sampai suruh saya buat tiap hari.
Ala budak darjah satu pun boleh buat sebab simple sangat nak buat kuih ni.

Nak sedap letak la gula kabung/melaka tu besar-besar,
Bila makan terasa la gula dia,
And kalau nak bagi gula cair dimulut,
Letak gula melaka yang besar tu plus dengan serpihan gula yang hancur,
Memang melt di mulut and dapat gigit gula melaka yang besar tu.

Yang kat bazar tu kadang-kadang penjual kedekut letak gula melaka besar-besar,
Tu jadi tak sedap.




Menu yang ketiga,
tak boleh nak tipu cakap saya yang buat sebab sah-sah nampak logo kat atas tu,

Semalam berbuka di Kenny Rogers,
Tak terus pergi,
Kami cari makanan alas perut kat bazar Stadium Paroi,
Murtabak Biso Bonar memang terbaik,
Recommended!


Makan kat rumah arwah mak mertua,
Lepas solat baru pergi Seremban Parade sambil survey baju raya,
Ada banyak sale rupanya,
=)

Tapi apa pun Nandos lagi bestla.



Itu saje laporan saya setakat ini.
Daa~




0 Kata-Kata Inspirasi:

Monday, July 30, 2012

Juadah Berbuka Air Tangan Sendiri



Harini dah 10 Ramadan, betol??
Cuba kira berapa juadah berbuka yang dihasilkan oleh tangan anda sendiri,

Saya???

Dua bijik menu je yang saya hasilkan,
Itu pun saya jadikan pot luck untuk dibawa berbuka di rumah kakak ipar,





Juadah pertama: Sambal udang.


 Apa benda nie???
Bom ke?? 

Sapa tak kenal dia dia tak puasa harini..opsss
Ni tepung yang digentel untuk buat kuih buat melaka/ onde-onde/ kuih kelepung.
Macam-macam nama,
Orang perak panggil buah melaka je,
Kat area Seremban cakap kuih kelepung, gula campur tepung dapatlah kelepung...



 Kemudian, gentel la kecik-kecik macam ni,
Pada sapa yang tak rajin buatla besar-besar cepat habis,
=p




 Hasil yang dah siap,
Alhamdullilah husband sangat suka,
Saya dah berjaya menerima cabaran husband untuk buat kuih ni yang kene dengan taste dia,

Well my husband kadang-kadang suka underestimate kemampuan saya... 
=p

Tengok hasilnya sampai suruh saya buat tiap hari.
Ala budak darjah satu pun boleh buat sebab simple sangat nak buat kuih ni.

Nak sedap letak la gula kabung/melaka tu besar-besar,
Bila makan terasa la gula dia,
And kalau nak bagi gula cair dimulut,
Letak gula melaka yang besar tu plus dengan serpihan gula yang hancur,
Memang melt di mulut and dapat gigit gula melaka yang besar tu.

Yang kat bazar tu kadang-kadang penjual kedekut letak gula melaka besar-besar,
Tu jadi tak sedap.




Menu yang ketiga,
tak boleh nak tipu cakap saya yang buat sebab sah-sah nampak logo kat atas tu,

Semalam berbuka di Kenny Rogers,
Tak terus pergi,
Kami cari makanan alas perut kat bazar Stadium Paroi,
Murtabak Biso Bonar memang terbaik,
Recommended!


Makan kat rumah arwah mak mertua,
Lepas solat baru pergi Seremban Parade sambil survey baju raya,
Ada banyak sale rupanya,
=)

Tapi apa pun Nandos lagi bestla.



Itu saje laporan saya setakat ini.
Daa~




0 comments on "Juadah Berbuka Air Tangan Sendiri"

Disable Right Click