Followers

Tuesday, July 24, 2012

Ramadan Ke-4 Tenaga Merundum


24 Julai 2012 (Ramdan ke-4)

Saya masih tak berpeluang untuk masak di rumah sendiri sejak berbuka berdua. Ramadan pertama dan kedua berbuka di rumah mak ayah di Ipoh. Cuma masa Ramadan ke-2 saya hanya masak tomyam sayur campur.

Semalam saya tak masak. Husband cakap dia nak beli kat bazar. Husband beli ayam masak lemak cili api, asam pedas ikan pari, roti john and telur masin masak asam. Saya suka telur masin tu. Biasa kita makan rebus tapi semalam telur masin dimasak dengan bawang besar, cili api dan perah dengan asam limau. Saya suka. First time makan masakan tu. Lepas ni boleh try buat sendiri.

Harini husband still cakap tak payah masak. Menu harini mungkin sup power kat Senawang. Sapa tinggal area Senawang mesti perasan satu kedai yang specialize dia sup. Nama kedai Sup Power. Kalau teringin nak makan aneka jenis sup memang kami selalu pergi kat sini. Gerenti sedap....



Buat masa ni tak dapat lagi nak share menu yang saya masak untuk Ramadan. Uolss mesti dah banyak menu yang dimasak sendirikan?? =)



Barang mentah kat rumah dah habis stok. Kene tunggu weekend pergi pasar beli barang basah barulah boleh masak dengan senang hati. Bukan takda Tesco, pasar mini atau Giant tapi memang pantang saya dan husband kalau beli barang basah macam ikan, ayam, udang etc kat Tesco. Sebab pendapat kami rasa dia tak fresh macam beli kat pasar. Sebab saya pernah terkene. Cara kami beli stok barang basah banyak-banyak and simpan dan 2 3 minggu. Makan berdua memang lambat habis. So bila beli kat pasar barang basah still fresh walaupun simpan sampai 3 minggu. 

Bukan taknak pergi pasar sebab weekend lepas balik kampung so memang terlepas aktiviti nak ke pasar. Time weekend je ada masa berdua untuk buat aktiviti bershopping barang keperluan rumah. Weekdays sampai rumah balik opis saya memang malas nak kemana-mana. Lebih selesa memerap di rumah.

Kes yang saya terkena, saya pernah beli ikan Tenggiri di Tesco and simpan tak sampai seminggu. Saya masak asam pedas ikan tenggiri tapi ikan tenggiri tu bila makan tak rasa apa. Rasa nak muntah adalah. Bukan sebab asam pedas saya tak sedap ye. Ikhlas saya cakap ikan tu yang bermasalah.... =p







Itulah alasan kenapa saya masih lagi tak masak walaupun dah Ramadan ke-4.

Balik rumah bolehlah relaks sikit..... =p




P/s: Kenapa energy lepas berbuka merundum. Bukan lepas berbuka sepatutnya energy bertambah. Kalau puasa confirm lepas makan and solat Maghrib, baring depan tv and tak sampai sejam tertido. Nak masuk bilik baru B kejutkan....haishhhhh wahai energy-ku....



2 Kata-Kata Inspirasi:

Bazilah (^0^) said...

tahu kedai sup power tuh. dekat ngan esso kan? (kalau x silap bazi lah hehehe)..betul lah, kdg2 yg kt tesco tuh ikan lama, x suke beli kt situ. Nnti msk pon jadi x sedap sbb dah x fresh. Ari keje bazi ngan suami beli mknn kt bazar jer hehe, x larat nk masak (alasan jer :D)

NawaLatisya said...

Aah dkt dgn Esso, kedai die masuk dalam sikit dr jalan besar...

Betol2 bile keje rasa malas penat plak nak masak..huhu

Ntah bila la nak start masak bulan pose ni.....=p

Tuesday, July 24, 2012

Ramadan Ke-4 Tenaga Merundum



24 Julai 2012 (Ramdan ke-4)

Saya masih tak berpeluang untuk masak di rumah sendiri sejak berbuka berdua. Ramadan pertama dan kedua berbuka di rumah mak ayah di Ipoh. Cuma masa Ramadan ke-2 saya hanya masak tomyam sayur campur.

Semalam saya tak masak. Husband cakap dia nak beli kat bazar. Husband beli ayam masak lemak cili api, asam pedas ikan pari, roti john and telur masin masak asam. Saya suka telur masin tu. Biasa kita makan rebus tapi semalam telur masin dimasak dengan bawang besar, cili api dan perah dengan asam limau. Saya suka. First time makan masakan tu. Lepas ni boleh try buat sendiri.

Harini husband still cakap tak payah masak. Menu harini mungkin sup power kat Senawang. Sapa tinggal area Senawang mesti perasan satu kedai yang specialize dia sup. Nama kedai Sup Power. Kalau teringin nak makan aneka jenis sup memang kami selalu pergi kat sini. Gerenti sedap....



Buat masa ni tak dapat lagi nak share menu yang saya masak untuk Ramadan. Uolss mesti dah banyak menu yang dimasak sendirikan?? =)



Barang mentah kat rumah dah habis stok. Kene tunggu weekend pergi pasar beli barang basah barulah boleh masak dengan senang hati. Bukan takda Tesco, pasar mini atau Giant tapi memang pantang saya dan husband kalau beli barang basah macam ikan, ayam, udang etc kat Tesco. Sebab pendapat kami rasa dia tak fresh macam beli kat pasar. Sebab saya pernah terkene. Cara kami beli stok barang basah banyak-banyak and simpan dan 2 3 minggu. Makan berdua memang lambat habis. So bila beli kat pasar barang basah still fresh walaupun simpan sampai 3 minggu. 

Bukan taknak pergi pasar sebab weekend lepas balik kampung so memang terlepas aktiviti nak ke pasar. Time weekend je ada masa berdua untuk buat aktiviti bershopping barang keperluan rumah. Weekdays sampai rumah balik opis saya memang malas nak kemana-mana. Lebih selesa memerap di rumah.

Kes yang saya terkena, saya pernah beli ikan Tenggiri di Tesco and simpan tak sampai seminggu. Saya masak asam pedas ikan tenggiri tapi ikan tenggiri tu bila makan tak rasa apa. Rasa nak muntah adalah. Bukan sebab asam pedas saya tak sedap ye. Ikhlas saya cakap ikan tu yang bermasalah.... =p







Itulah alasan kenapa saya masih lagi tak masak walaupun dah Ramadan ke-4.

Balik rumah bolehlah relaks sikit..... =p




P/s: Kenapa energy lepas berbuka merundum. Bukan lepas berbuka sepatutnya energy bertambah. Kalau puasa confirm lepas makan and solat Maghrib, baring depan tv and tak sampai sejam tertido. Nak masuk bilik baru B kejutkan....haishhhhh wahai energy-ku....



2 comments on "Ramadan Ke-4 Tenaga Merundum"

Bazilah (^0^) on July 25, 2012 at 4:14 PM said...

tahu kedai sup power tuh. dekat ngan esso kan? (kalau x silap bazi lah hehehe)..betul lah, kdg2 yg kt tesco tuh ikan lama, x suke beli kt situ. Nnti msk pon jadi x sedap sbb dah x fresh. Ari keje bazi ngan suami beli mknn kt bazar jer hehe, x larat nk masak (alasan jer :D)

NawaLatisya on July 26, 2012 at 9:00 AM said...

Aah dkt dgn Esso, kedai die masuk dalam sikit dr jalan besar...

Betol2 bile keje rasa malas penat plak nak masak..huhu

Ntah bila la nak start masak bulan pose ni.....=p

Disable Right Click